Nihat GENÇ ile Veryansın - 07.03.2009

Türkiye'nin vicdanı, halkın sesi Nihat GENÇ, ülkemizin kanayan yaralarını bir bir masaya yatırıyor.

İletigönderen mukanorkan » Sal Mar 10, 2009 20:16

ben hala çözemedim nasıl biri
Kullanıcı küçük betizi
mukanorkan
Üye
Üye

İletiler: 425

İletigönderen AlpereN » Sal Mar 10, 2009 21:15

İrade-i Milliye yazdı:
AlpereN yazdı:
Nihat Genç yazdı:Timur bir zalimdir!

şaşırdım doğrusu,bunu araştıracağım.
Timurun Müslüman ülkelerle savaşmasından sebeb Zalim olduğunu düşünüyosa,Horasana giren Türkleri Kılıçtan geçiren,Türk kadınlarını cariye yapan,Türk Gençlerini köle yapan Kuteybe ve ekibi içinde aynı şeyi söyleyebilecek mi?
Veyahut Anadoluda birlik sağlanabilmesi için Osmanoğullarının diğer beyliklerle savaşmasını nasıl yorumlar?
Osmanlının yapmış olduğu Türkmen Katliamlarınıda aynı şekilde mi düşünür Nihat Genç yoksa, Timuru Ankara Savaşından sebeb mi sevmez onu bilmiyorum.
Tarih nasıl yorumlanması gerekir.Onuda merak ediyorum.Osmanoğulları yaparsa haklıdır,bişey olmaz düşüncesi,Osmanoğullarına yapılırsa Zalimler,gaddarlar düşüncesi.Bu düşünceyi çok sağlıklı bulmuyorum.Tabi Nihat Genç böyle düşünüyo demiyorum.Ama yeni yetme islamcılarda hatta bütün islamcılarda bunu görüyorum.
Böyle şeymi olur.Doğru her tarafta Doğrudur,Yanlışta her yerde yanlıştr.

Tayyip Erdoğan için söylediklerine ise katılıyorum.Hitler nasıl anılıyosa öyle anılacaktır.Ama Timur meselesi biraz kafamı karıştırdı.Bunu araştıracağım.Hatta birazda araştırmıştım.Timurla Beyazıdın birbirleri ile mektuplaşmalarını okumuştum.Timur meselesi bence çok önemli.Belkide yarın Şah Hatayi içinde benzer şeyler söyleyebilir.Pir Sultanı Ajan olarak gören Ehli Sünnet Tarihçileri gibi.Şeyh Bedrettini sapkın,dinsiz olarak gören ehli sünnet tarihçileri gibi.

Türkçü ve Toplumcu bir Kemalist düşünceye sahip olarak Nihat Gençe bakış açım çok olumlu ve kendisini çok severim.Ama yer yer Ehli sünnet tarihçileri gibi yaklaşması beni şaşırtıyo gerçekten.

Az önce çok uzun bir yazı yazmıştım, ama yazdıklarım silindi çok sinirlendim. O yüzden yazdıklarımı özet geçeyim.
1)Timur zalim değildir, dahidir. Hayatında hiç savaş kaybetmemiştir.
2)"Biz ki Meliki Turan
Türk oğlu Türküz
Ulusların en kadimi ve yücesi
Türkün başbuğuyuz.." demiştir...
3)Semerkant şehri Timurun bizzat mimari dehasını göstermektedir...
4)Atatürkün kendisine hayran olduğunu Mahmut Esar Bozkurtun anılarından biliyoruz.ATATÜRK: "Ben Timur zamanında olsaydım, onun yaptığını yapabilir miydim? Onu söyleyemem. Fakat, o benim zamanımda olsaydı, belki daha çoğunu yapabilirdi."

5)İranı fethettikten sonra Firdevsinin mezarına giderek Kalk, kalk da her satırında aşağıladığın o mağlup Türkü şimdi gör! dediği söylenir.
6)Türk tarihi zalimler, gaddarlar tarihi değildir. Seçim yapmak zorunda değiliz. Timurun hakkında Amerikalı tarihçi Harold Lambın yazdıkları da son derece kaydadeğer şeylerdir.
7)Nihat Gençi severiz, ama yanlışlarını da söyleriz. Timur zalimse, gaddarsa, Atatürk de gaddardır. Hayatında bir kez bile savaş kaybetmemiş, büyük bir askeri dehaya Atatürk bile tek kelime etmemişken onu karalamak ancak ümmetçi bir zihniyetin kırıntılarını beyninde taşıyan insanların işi olabilir.

Ümmetçiler, Cengiz Hanı, Timuru, Hülagü Hanı sevmez. Onlar Türkmenleri katleden Yavuzu, Timura hakaret edip onu tahrik eden melez Yıldırımı severler.

Son cümlene imzamı atarım.
Kullanıcı küçük betizi
AlpereN
Üye
Üye

İletiler: 628

evet, Timur çok zalimdi

İletigönderen alamancı » Sal Mar 10, 2009 22:39

Bildigim kadariyla Timur çok iyi bir satranççi ve savas stratejisyeniydi, ve çok zalimdi. orta dogu ve yakin asyada tas üstünde tas birakmamis, belki de ibni Sinalari Farabileri yetistiren eskinin daha aydin islam uygarliginin sonunu getirmisti. Fakat beni en çok etkileyen esir aldigi Bayezit'e yaptigi eziyetler oldu. Onu vahsi bir hayvan gibi kafese kapattirmis, sonra da köy kasaba gezdirip millete alay konusu etmis. Esine Bayezit'in gözleri önünde çirilçiplak kendisine ve misafirlerine hizmet ettirmis. O dönemde, hatta bugün bile, bundan daha büyük bir eziyet, daha büyük bir asagilama olabilir mi? Bunlari ancak çok ama çok zalim bir adam yapabilir. Ama o dönemler böyleymis. Osmanli da zalimmis. Kuzey afrikadan orta avrupaya o kadar ülke gülle papatyayla mi isgal edildi? Kendi ogullarinin ve kardeslerinin bile kafalarini uçurmaktan geri kalmamislar.
Kullanıcı küçük betizi
alamancı
Üye
Üye

İletiler: 241

İletigönderen Ram » Sal Mar 10, 2009 22:58

Timur

1) http://www.guncelmeydan.com/forum/timur ... ight=timur

2) http://www.guncelmeydan.com/forum/timur ... ight=timur

Eskisi kadar yazmayan ve yazmadığı için de canımı sıkan erenus arkadaşımıza teşekkür ederiz.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen baragakal » Sal Mar 10, 2009 23:32

Tarihte bildigi bi karakter "Nasrettin Hoca", Timur'u da onun fikra arkadasi zannediyo! Neapsin!
Nihat Genç, muhabbeti hoşa giden bi tur kahvehane dervişi, otesini aramak yanlis!

Sagolasin TurkKan,

-
Kullanıcı küçük betizi
baragakal
Salık Takımı
Salık Takımı

İletiler: 377

Re: evet, Timur çok zalimdi

İletigönderen İrade-i Milliye » Çrş Mar 11, 2009 1:33

alamancı yazdı:Bildigim kadariyla Timur çok iyi bir satranççi ve savas stratejisyeniydi, ve çok zalimdi. orta dogu ve yakin asyada tas üstünde tas birakmamis, belki de ibni Sinalari Farabileri yetistiren eskinin daha aydin islam uygarliginin sonunu getirmisti. Fakat beni en çok etkileyen esir aldigi Bayezite yaptigi eziyetler oldu. Onu vahsi bir hayvan gibi kafese kapattirmis, sonra da köy kasaba gezdirip millete alay konusu etmis. Esine Bayezitin gözleri önünde çirilçiplak kendisine ve misafirlerine hizmet ettirmis. O dönemde, hatta bugün bile, bundan daha büyük bir eziyet, daha büyük bir asagilama olabilir mi? Bunlari ancak çok ama çok zalim bir adam yapabilir. Ama o dönemler böyleymis. Osmanli da zalimmis. Kuzey afrikadan orta avrupaya o kadar ülke gülle papatyayla mi isgal edildi? Kendi ogullarinin ve kardeslerinin bile kafalarini uçurmaktan geri kalmamislar.

Yıldırımla alay edilmesi Osmanlı hayranlarının belki zoruna gidebilir, ama unutulan bir gerçek var ki o da Bayezitin Timura yazmış olduğu hakaret dolu mektuplardır. Timura karını cariye alacağım diye mektup gönderirseniz, sonunuz da böyle olur. Bence az bile yapmış. Sonuçta öldürmemiş, ama öldürmekten beter etmiş. Tabi Bayezit de Niğbolu savaşından sonra kendisini dev aynasında görmeye başlamıştır. Yazdığı mektuplarda bu kibiri görebilirsiniz. Bu tür iç savaşlar, Türk tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sonuçta, İslam dünyası kendine bir "öteki" yaratmıştır. Bu da Cengiz Han, onun torunu olan Hülagü ve Barlas Türk boyundan gelen Temir dediğimiz Timurdur.

Hülagü de yaklaşık olarak 2 milyon Arapı doğramış, Abbasi halifesini çuvalın içine koyarak atların altında çiğneterek öldürmüş ve Abbasilere son vermiştir. Bu İslam dünyasında bu hükümdarlara karşı büyük bir kin ve nefret uyandırmıştır. Bu büyük kin ve nefret, Osmanlıya da sıçramıştır ve I.Selim-Şah İsmail arasındaki mücadeleye yansımıştır. Ümmetçi tarih yazımı Şah İsmaili öyle gaddar ve zalim anlatır ki karşınızda sanki bir insan yok sanırsınız. Annesinin kafatasında şarap içen, okuma yazma bilmeyen cahil bir Şah İsmail izlenimi uyanır zihninizde. Ama Şah İsmail çok iyi bir şairdir, Hatayi olarak bilinir. Yavuz ile arasındaki mücadele de Anadolunun-özellikle Güneydoğu coğrafyasının bugüne kadar sürecek olan yapısını belirlemiştir.

Türk tarihi bir bütündür ve öznel değerlendirilmelerin dışında tutulmasıyla ancak daha iyi kavranabilir. Türk tarihi bir bütündür ve süreklilik arz eder. Tarih, Osmanlıdan ya da Selçukludan başlamaz, İskitlerden Türkiye Cumhuriyetine kadar gelir. O yüzden hükümdarları zalim olarak görebilirsiniz, buna bir şey demeyiz. Ona bakarsanız 40 binin üstünde Türkmen Aleviyi katleden Yavuz da Osmanlının en büyük zalim hükümdarlarından birisidir. Askeri kendi işini yapmıyor diye kafasını uçurtacak kadar zalim birisi.

Zaten tarih fantezilerinde hep Timur ile Yavuz savaşsaydı ne olurdu şeklinde sorular hep kafaları kurcalar ve bunu tartışan kişiler de olasılıkları öne sürmekten büyük bir keyif alır. Bunları tartışmak yerine Timurun 12 ilkesini ve Semerkant gibi müthiş bir şehri tartışabiliriz, konuşabiliriz...
Kullanıcı küçük betizi
İrade-i Milliye
Üye
Üye

İletiler: 85

İletigönderen İlteriş » Çrş Mar 11, 2009 2:38

İrade-i Milliye yazdı:Bunları tartışmak yerine Timurun 12 ilkesini ve Semerkant gibi müthiş bir şehri tartışabiliriz, konuşabiliriz...

Boyle ortaya atip kacmak var mi irade-i Milliye, merak ettik simdi neymis bu 12 ilke? Devrimcilik var mi acaba?:-)
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen İrade-i Milliye » Çrş Mar 11, 2009 2:57

GöktürkMehmet yazdı:
İrade-i Milliye yazdı:Bunları tartışmak yerine Timurun 12 ilkesini ve Semerkant gibi müthiş bir şehri tartışabiliriz, konuşabiliriz...

Boyle ortaya atip kacmak var mi irade-i Milliye, merak ettik simdi neymis bu 12 ilke? Devrimcilik var mi acaba?:-)

Atıp kaçmak ne demek bir kere bunu anlayamadım. Kaçtığım falan yok. Sadece Ram'ın eklemiş olduğu bağlantılardan Timur'un Rehberi Olan 12 İlke'yi tartışabiliriz dedim. Ben okuduğunuzu düşünüyorum. Devrimcilik var, evet. :) Bir kabileler federasyonunun başı ne kadar devrimciyse Temir de o kadar devrimcidir. :D
Kullanıcı küçük betizi
İrade-i Milliye
Üye
Üye

İletigönderen İlteriş » Çrş Mar 11, 2009 5:00

Cok kotu birsey demis olamam herhalde. Kactigin filan yok ama hala bu 12 ilkenin ne oldugunu yazmayisin gibi bir durum da ortada. Iyi neyse ben de arastirayim neymis bu 12 ilke acaba? Nerdeymis Ram'in actigi konu bir bakayim...
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen İrade-i Milliye » Çrş Mar 11, 2009 5:23

GöktürkMehmet yazdı:Cok kotu birsey demis olamam herhalde. Kactigin filan yok ama hala bu 12 ilkenin ne oldugunu yazmayisin gibi bir durum da ortada. Iyi neyse ben de arastirayim neymis bu 12 ilke acaba? Nerdeymis Ram'in actigi konu bir bakayim...

http://www.guncelmeydan.com/forum/timur ... ight=timur
Kullanıcı küçük betizi
İrade-i Milliye
Üye
Üye

İletigönderen baragakal » Çrş Mar 11, 2009 12:46

Irade-i Milliye

Devrimcilik var, evet. Bir kabileler federasyonunun başı ne kadar devrimciyse Temir de o kadar devrimcidir.

Ne demek istedigini anlamadim!? Yazdigin sey ne anlama geliyo kuçumseme mi? Timur'u Savasçi bir kabile reisi mi zannediliyosun ben mi yanlis anliyorum? Timur derken, Turk Tarihinin en önemli liderlerinden biri ve dahi o donem dunya tarihinin en onemli sahsindan konusuyoruz!

Yasami boyunca yaptigi nerdeyse her sey devrimdir, devlet kurucusudur, tarihin gordugu en buyuk 3 komutadan bir derler (tarih yazanlar Turk olsa kimbilir nasil anilir!) sehirciligine, mimarisine kadar ozgun ve sistematiktir. Salt akildir. En onemli kurgusu soyleyeyim: hakim oldugu genis cografyanin tamamina yaydigi haberlesme agidir. Bu agin esi benzeri 19.yy'a kadar gorulmemistir. Sistem, birimlerden merkeze, merkezden birimlere surekli bilgi akisi saglar, filtre ederek yoneticilere ulastirir; bilgiyi tasiyanlar Timur'un ozel hizmetkari sayilir, gorev basindayken hak ve yaptirimlari sinirsizdir. O donemin isik hizi neyse o hizda bilgi akitmanin onemini farketmis ve uygulamistir.

Gunumuz ogeleriyle ornekleme yapmak gerekirse soyle denebilir: Yildirim'a Timur'un haberlesme agini anlatan bir power point sunumu hazirlamak Ankara Savasindan daha uzun surer. Bu yuzden Timur savaslarini da o donemin isik hiziyla kazanmakta zorlanmamistir.

Turk'un oz guvenine, kimligine en buyuk katki yapan Atalarin basinda gelir.
Okunmasi, bilinmesi ve ilham alinmasi dilegiyle...

-
Kullanıcı küçük betizi
baragakal
Salık Takımı
Salık Takımı

İletigönderen İrade-i Milliye » Çrş Mar 11, 2009 16:38

baragakal yazdı:Irade-i Milliye

Devrimcilik var, evet. Bir kabileler federasyonunun başı ne kadar devrimciyse Temir de o kadar devrimcidir.

Ne demek istedigini anlamadim!? Yazdigin sey ne anlama geliyo kuçumseme mi? Timuru Savasçi bir kabile reisi mi zannediliyosun ben mi yanlis anliyorum? Timur derken, Turk Tarihinin en önemli liderlerinden biri ve dahi o donem dunya tarihinin en onemli sahsindan konusuyoruz!

Yasami boyunca yaptigi nerdeyse her sey devrimdir, devlet kurucusudur, tarihin gordugu en buyuk 3 komutadan bir derler (tarih yazanlar Turk olsa kimbilir nasil anilir!) sehirciligine, mimarisine kadar ozgun ve sistematiktir. Salt akildir. En onemli kurgusu soyleyeyim: hakim oldugu genis cografyanin tamamina yaydigi haberlesme agidir. Bu agin esi benzeri 19.yya kadar gorulmemistir. Sistem, birimlerden merkeze, merkezden birimlere surekli bilgi akisi saglar, filtre ederek yoneticilere ulastirir; bilgiyi tasiyanlar Timurun ozel hizmetkari sayilir, gorev basindayken hak ve yaptirimlari sinirsizdir. O donemin isik hizi neyse o hizda bilgi akitmanin onemini farketmis ve uygulamistir.

Gunumuz ogeleriyle ornekleme yapmak gerekirse soyle denebilir: Yildirima Timurun haberlesme agini anlatan bir power point sunumu hazirlamak Ankara Savasindan daha uzun surer. Bu yuzden Timur savaslarini da o donemin isik hiziyla kazanmakta zorlanmamistir.

Turkun oz guvenine, kimligine en buyuk katki yapan Atalarin basinda gelir.
Okunmasi, bilinmesi ve ilham alinmasi dilegiyle...

-

Kesinlikle öyle demek istemedim, Timuru küçümsemek kimin haddine. Ben zaten başlagıçtaki mesajlarımı da okuduysan Timurun basit ve zalim bir hükümdar yerine konulmasına karşı çıktım. Dediklerin çok doğrudur. Haberleşme ağı harikadır. Bunu 1200lerde Cengiz Han da kullanmıştır.

Timur imparatorluğu tüm kabilelerin bir araya geldiği bir konfederasyon şeklinde örgütlenmiştir. Aynı şekilde Göktürkler ve Hunlar da böyledir. Devrimcilik derken de o dönem ne kadar devrimci olunabiliyorsa, Timurun da bunu fazlasıyla başardığını söylemek istedim. Timur benim en sevdiğim hükümdardır. Kendisine hayranım. :) Şimdi daha iyi anlaşılmıştır umarım.
Kullanıcı küçük betizi
İrade-i Milliye
Üye
Üye

İletigönderen baragakal » Çrş Mar 11, 2009 22:52

Irade-i Milliye,

Bazi konularda anlasiyoruz, ama soyledigin 2 sey benim için henuz problemli:

Bunu 1200lerde Cengiz Han da kullanmıştır.

Cengiz'in 1200'lerde kullandigi hizli ve efsanevi ulaklardir, referans hizli ulaksa durum Cengiz'i de geçer Çin'e kadar gider.
Timur'un kurgusu sistematik, kurumsal bi haberlesme agidir, ismen benzerse de ayri seylerdir.

Timur imparatorluğu tüm kabilelerin bir araya geldiği bir konfederasyon şeklinde örgütlenmiştir.

-Kabile- tanimini, yabanci kaynaklardan veya bunlardan yapilan -sozde objektif- çevirilerden gormus ve kullaniyo olabilirsin.
Timur bayragi altina toplanan sehirleri, halklari, -boylari- karsilamaz. Tanim sahibi Avrupali kaynaksa ve bi kabile birlesmesi ariyosa, ayni zamanlarda Ingiltere Kralligi iddialariyla ortaya çikan bayraklarin altinda arasin. Britanya adasini toptan al, karsi kiyidaki Breton nufusu da ekle, o donemde tek tek Merv'in, Herat'in, Semerkant'in nufusu etmez. Nasil bi kabile birlesmesiyse! 150.000 seferdeyken 200.000 çesitli kentlere yerlesmis kurumsal askeri olan bir Devlet'ten sozediyoruz.

Neyse, bu arada baska bi konudan ek yapip bitireyim; Timur'un Osmanliyi yerle yeksan ettikten sonra buralarda niye kalmadigini veya niçin Yildirim'in yaptigi gibi Avrupa'ya yurumedigini merak edenler varsa; açiklamasi bedel-kazanç iliskisidir. Yildirim balkanlari fethetihle ugrasirken, Timur Avrupa'nin en buyuk 3 devletinin hazinesi toplansa kendi 3 buyuk komutaninin servetinden daha fazla etmedigini biliyordu.

-
Kullanıcı küçük betizi
baragakal
Salık Takımı
Salık Takımı

İletigönderen İrade-i Milliye » Çrş Mar 11, 2009 23:17

baragakal yazdı:Irade-i Milliye,

Bazi konularda anlasiyoruz, ama soyledigin 2 sey benim için henuz problemli:

Bunu 1200lerde Cengiz Han da kullanmıştır.

Cengiz'in 1200'lerde kullandigi hizli ve efsanevi ulaklardir, referans hizli ulaksa durum Cengiz'i de geçer Çin'e kadar gider.
Timur'un kurgusu sistematik, kurumsal bi haberlesme agidir, ismen benzerse de ayri seylerdir.

Timur imparatorluğu tüm kabilelerin bir araya geldiği bir konfederasyon şeklinde örgütlenmiştir.

-Kabile- tanimini, yabanci kaynaklardan veya bunlardan yapilan -sozde objektif- çevirilerden gormus ve kullaniyo olabilirsin.
Timur bayragi altina toplanan sehirleri, halklari, -boylari- karsilamaz. Tanim sahibi Avrupali kaynaksa ve bi kabile birlesmesi ariyosa, ayni zamanlarda Ingiltere Kralligi iddialariyla ortaya çikan bayraklarin altinda arasin. Britanya adasini toptan al, karsi kiyidaki Breton nufusu da ekle, o donemde tek tek Merv'in, Herat'in, Semerkant'in nufusu etmez. Nasil bi kabile birlesmesiyse! 150.000 seferdeyken 200.000 çesitli kentlere yerlesmis kurumsal askeri olan bir Devlet'ten sozediyoruz.

Neyse, bu arada baska bi konudan ek yapip bitireyim; Timur'un Osmanliyi yerle yeksan ettikten sonra buralarda niye kalmadigini veya niçin Yildirim'in yaptigi gibi Avrupa'ya yurumedigini merak edenler varsa; açiklamasi bedel-kazanç iliskisidir. Yildirim balkanlari fethetihle ugrasirken, Timur Avrupa'nin en buyuk 3 devletinin hazinesi toplansa kendi 3 buyuk komutaninin servetinden daha fazla etmedigini biliyordu.

-

Cengiz Han hakkında dediklerin doğrudur, o konuda fazla bilgim yok. Aydınlattığın için teşekkür ederim.

İkinci konuysa benim hala düşündüğüm ve karar veremediğim bir konudur. Şimdi Batılı kaynaklar öyle adlandırıyor diye bir durum yok aslında. Tabii ki oryantalist tarih yazımına karşı temkinli yaklaşıyoruz, ama bu bütün dünya tarihi için yapılan bir analiz. Aslında tarihsel materyalizmin bir bakış açısı. Marx'ın tarihsel materyalizmi birçok yerden eleştirilebilir. Tarih sınıflar savaşımıdır deyip kestirip atmak o kadar çok kolay değildir.

Asıl bu kandaşlığı ortaya atan kişi İbn Haldundur. İbn Haldun kandaşlığı asabiyyet olarak tanımlıyor. Yani kabile örgütlenmesi içindeki dayanışmanın adına asabiyyet denir diyor. Örneğin İslam devletleşme sürecinde bu kabile bağlarını zayıflatıyor ve kandaş topluluklardan devlet örgütlenmesine geçiliyor. Yine bilimsel sosyalistler arasında kandaşlık- khan- gens gibi kavramları açıklayan Freidrich Engels var. Tabi İbn Haldun kendisinden sonraki kuşakları çok derin bir şekilde etkilemiş. İbn Haldun Marksist tarihçiler arasında adeta bir Tanrıdır. Evrim Teorisini ilk olarak ortaya atan da İbn Haldundur, insanın maymunların soyundan geldiğini söyler(Tekamül Nazariyesi'dir adı). Kandaş topluluk örgütlenmesinden devlete geçiş sürecinden yola çıkıldığında tarihsel materyalizm Göktürkler, Hunlar, Timurlular gibi örgütlenmelerin devlet olmadığını söylüyorlar. Bunu da milliyetçi tarih yazımını eleştirmek adına söylüyorlar. Çünkü milliyetçi tarih yazımı diyor ki Türkler doğuştan devletli doğdular. Marksist yazarlar buna karşı çıkıyor. Kim bunlar? Halil Berktay, Ümit Hassan, Hikmet Kıvılcımlı vb. birçok radikal solda yer alan kişi böyle düşünüyor. Ben bunlara katıldığım için değil aslıdna henüz kendi içimde netliğe kavuşturamadığım için yazıyorum.

Sizin yaklaşımınız da çok mantıklı, ama bunun teorik temellerini de açıklarsanız benim düşüncelerime de bir noktada açıklık getirmiş olursun. Türkistan coğrafyasındaki şehirleşmenin dünya üzerinde neredeyse hiçbir yerde olmadığını görüyoruz. Uygurlar döneminde kurulan şehirler dedğiniz gibi Avrupa'da bile yoktur. Sonuçta Cengiz Han da Moğol İmparatorluğunu kurduğunda o ordunun içinde Türk kabileler de vardı. Kabile derken sanırım, siz bunu küçültücü anlamda kullandığımı sanıyorsunuz. Ben bu anlamda kullanmıyorum. O açıdan bir yanlış anlaşılma olmasın.

Timurlenk: Türk - Moğol Kültür Harmanında Bir İmparator adlı kitabın yazarı Beatrice Forbes Manz bakınız şöyle diyor arka sözde:

"Timur, seferlerinin ulaştığı muazzam mesafelere rağmen, Moğol İmparatorluğunun sınırları dışına pek az çıktı, seferler düzenlediği Suriye, Anadolu ve Hindistan toprakları da yine bozkır geleneğinden gelen Türk hanedanları tarafından yönetiliyordu. Timur muhtemelen 1320-1330’larda, Maveraünnehir’de, Semerkand yakınlarında doğdu. Maveraünnehir o sıralar Cengiz Han’ın ikinci oğlu Çağaday’ın hükümdarı olduğu Çağaday hanlığının bir parçasıydı ve Timur’un mensubu olduğu Barlas kabilesi, Cengiz Han konfederasyonunun Moğol Barulas kabilesinden geliyordu. Maveraünnehir’deki bütün kabileler göçebeydiler ve yerleşik nüfusla da yakın ilişkileri vardı. Üstelik İslamiyet’i kabul ederek İslam kültürünün de bir parçası olmuşlardı. Timur’un başına geçtiği kabile konfederasyonu da, geçmişteki Moğol İmparatorluğu’nun bir oluşumuydu. Moğol hükümdarlar hükmettikleri toprakların ihtiyaçlarına uyum sağlarken batı bozkırının göçebe Türkî kabileleri ile tarımsal bölgelerin yerleşik nüfusunu birleştirerek yeni bir kültür yaratmışlardı. Bu yeni kültürün konuşma dili Türkçe, dini İslam ve siyasi meşruiyeti de Moğoldu. Bu süreç, Türk-Moğol denilen ve bozkırın iki büyük kültürünü birleştiren, yeni bir miras ortaya çıkarmıştı."
Kullanıcı küçük betizi
İrade-i Milliye
Üye
Üye

İletigönderen baragakal » Prş Mar 12, 2009 0:21

Irade-i Milliye,

Kavramlar ve çikislari konusuna girmiyorum, tanim kullanirken gudulen niyetlere takiliyorum, konunun uzmani olarak degil rahatsizi olarak yaziyorum. Avrupalilar bi yana bizim elitler bunu yapiyo, bu senin en altta verdigin çeviriyi yapan, tam da benim elestirdigim tip insan. Ingiliz-Alman tarihini çeviriyo, bu topluluklar KLAN oluyo, bize geliyo KABILE!

Turkçe biliyoruz, kavrami karsilayan "BOY" sozcugumuz de var!
Cografya Haldun Afrikasi ya da Arap cografyasi degil, bedevileri, berberileri de tanimlamiyoruz,
Asya anlatiyoruz.

Neyse bu tartismayi Nihat Genç'in Veryansini altinda fazla uzatmayayim, yazsak daha uzar,
Haldun'un da yanlis bilmiyorsan Emir'le bir karsilasma hikayesi vardir merakin varsa bul oku enteresandir...

-
Kullanıcı küçük betizi
baragakal
Salık Takımı
Salık Takımı

ÖncekiSonraki

Şu dizine dön: Nihat GENÇ ile Veryansın

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x