AlpereN yazdı:Nihat Genç yazdı:Timur bir zalimdir!
şaşırdım doğrusu,bunu araştıracağım.
Timurun Müslüman ülkelerle savaşmasından sebeb Zalim olduğunu düşünüyosa,Horasana giren Türkleri Kılıçtan geçiren,Türk kadınlarını cariye yapan,Türk Gençlerini köle yapan Kuteybe ve ekibi içinde aynı şeyi söyleyebilecek mi?
Veyahut Anadoluda birlik sağlanabilmesi için Osmanoğullarının diğer beyliklerle savaşmasını nasıl yorumlar?
Osmanlının yapmış olduğu Türkmen Katliamlarınıda aynı şekilde mi düşünür Nihat Genç yoksa, Timuru Ankara Savaşından sebeb mi sevmez onu bilmiyorum.
Tarih nasıl yorumlanması gerekir.Onuda merak ediyorum.Osmanoğulları yaparsa haklıdır,bişey olmaz düşüncesi,Osmanoğullarına yapılırsa Zalimler,gaddarlar düşüncesi.Bu düşünceyi çok sağlıklı bulmuyorum.Tabi Nihat Genç böyle düşünüyo demiyorum.Ama yeni yetme islamcılarda hatta bütün islamcılarda bunu görüyorum.
Böyle şeymi olur.Doğru her tarafta Doğrudur,Yanlışta her yerde yanlıştr.
Tayyip Erdoğan için söylediklerine ise katılıyorum.Hitler nasıl anılıyosa öyle anılacaktır.Ama Timur meselesi biraz kafamı karıştırdı.Bunu araştıracağım.Hatta birazda araştırmıştım.Timurla Beyazıdın birbirleri ile mektuplaşmalarını okumuştum.Timur meselesi bence çok önemli.Belkide yarın Şah Hatayi içinde benzer şeyler söyleyebilir.Pir Sultanı Ajan olarak gören Ehli Sünnet Tarihçileri gibi.Şeyh Bedrettini sapkın,dinsiz olarak gören ehli sünnet tarihçileri gibi.
Türkçü ve Toplumcu bir Kemalist düşünceye sahip olarak Nihat Gençe bakış açım çok olumlu ve kendisini çok severim.Ama yer yer Ehli sünnet tarihçileri gibi yaklaşması beni şaşırtıyo gerçekten.
Az önce çok uzun bir yazı yazmıştım, ama yazdıklarım silindi çok sinirlendim. O yüzden yazdıklarımı özet geçeyim.
1)Timur zalim değildir, dahidir. Hayatında hiç savaş kaybetmemiştir.
2)"Biz ki Meliki Turan
Türk oğlu Türküz
Ulusların en kadimi ve yücesi
Türkün başbuğuyuz.." demiştir...
3)Semerkant şehri Timurun bizzat mimari dehasını göstermektedir...
4)Atatürkün kendisine hayran olduğunu Mahmut Esar Bozkurtun anılarından biliyoruz.
ATATÜRK: "Ben Timur zamanında olsaydım, onun yaptığını yapabilir miydim? Onu söyleyemem. Fakat, o benim zamanımda olsaydı, belki daha çoğunu yapabilirdi."
5)İranı fethettikten sonra Firdevsinin mezarına giderek Kalk, kalk da her satırında aşağıladığın o mağlup Türkü şimdi gör! dediği söylenir.
6)Türk tarihi zalimler, gaddarlar tarihi değildir. Seçim yapmak zorunda değiliz. Timurun hakkında Amerikalı tarihçi Harold Lambın yazdıkları da son derece kaydadeğer şeylerdir.
7)Nihat Gençi severiz, ama yanlışlarını da söyleriz. Timur zalimse, gaddarsa, Atatürk de gaddardır. Hayatında bir kez bile savaş kaybetmemiş, büyük bir askeri dehaya Atatürk bile tek kelime etmemişken onu karalamak ancak ümmetçi bir zihniyetin kırıntılarını beyninde taşıyan insanların işi olabilir.
Ümmetçiler, Cengiz Hanı, Timuru, Hülagü Hanı sevmez. Onlar Türkmenleri katleden Yavuzu, Timura hakaret edip onu tahrik eden melez Yıldırımı severler.