Çetin Taş yazdı:Alperen ve Medcezir kardeşim.Benim biraz şansım yardım etti.Anne tarafımdan anneannemin babasının Ankaralı olduğunu ve Cumhuriyet dönemisubaylarından olduğunu biliyorum.Yani onun kökeni Ankara.Anneannemin babasıgil Şam'dan göç edip Adıyaman'da şu an adı Şambayat olarak anılan nahiyeye-o zaman köy-yerleşmişler.Bütün bir köy(isme dikkat)Şam'dan gelen Bayat Türkleri'nden oluşuyor.Hala ŞAMBAYAT'ta teyzemler ve birçok akrabamız yaşar.Anne tarafımla ilgili durum böyle,şüpheye yer yok.Baba tarafım ise Besnili.Besni,Adıyaman'ın en büyük ilçelerinden.Apayrı bir hikayesi var,onu sonra anlatırım ama tarih kitaplarında Besni taa Bizans dönemine uzanıyor.Anadolu'nun Türkleştirilmesi sırasında Besni'den pekçok Türk beyi gelip geçiyor ve iz bırakıyor.Selçuklular tüm Anadolu'da hakimiyeti sağlayınca Besni'de de önemli eserler bırakıyorlar.Halen Selçuklu döneminden kalma camiler,hanlar,hamamlar,kemerler,köprüler yıkık dökükte olsa "Aşağı Şehir" olarak adlandırılan eski Besni'de yer alıyor.
Gelelim babamların hikayesine.
Babamın büyük büyük büyük dedesi(yanlış hatırlamıyorsam 7 numaralı büyükbabası)Malatya Sancak Beyi'ne bağlı bir Bey.Büyük bir isyan çıkıyor,Celali isyanlarından biri.Adıyaman o zaman Malatya Sancağı'nın bir kasabası.Adıyaman ve çevresindeki isyanı kendine bağlı sipahilerle bastırıyor.Sancakbeyi de-ki padişahın oğullarından biri olur-bizim bu büyük büyük büyük dedeye hem Osmanlı tuğralı bir teşekkürname ve hem de Adıyaman'ın neredeyse yarısı kadar arazinin tapusunu verir.Bu belgeler halen dedem tarafından muhafaza ediliyor.Ama tapuların çok büyük kısmı tabi ki Cumhuriyet döneminde geçerliliğini yitirdi.İşte o büyük büyük büyük dedemizin lakabı Tatar Kara Ağa.Ben araştırınca o Tatarlığın lakap olmadığını,Tatar Kara Ağa'nın babasının Kırım'dan göç edip Besni'ye yerleştiğini öğrendim.Bununla da yetinmedim.Kitaplardan araştırdığım da Türkiye'de özellikle Eskişehir başta olmak üzere pek çok yere Tatarların yerleştiğini ve bazen de hakim Selçuklu veya Osmanlı güç tarafından yerleştirildiğini öğrendim.Bu yerler arasında Besni'de var.
Yanlış anlaşılmasın.Kafatasçı falan değilim.Ama kökenimi de araştırınca karşılaştığım bilgiler bunlar.
Selamlar.
Çetin Taş yazdı:Alperen kardeş.İşe memleketinle başla.Annen ve baban nereli?Sonra annen ve babanın kökenini,yani onların ebeveynlerinin nereden geldiğini öğren.Yerleşik bir kökene ulaşınca bu sefer o yerin tarihteki geçmişini araştır.Zaten köken araştırması da bundan öteye kolay kolay geçemez.Biz de soyağacı olayı çok yaygın değil.Batıda ve Çinde aile büyükleri soyu kaydeder ve nesilden nesile aktarır.Biz de bu çok yaygın değil.Bu yüzden yapabileceğin en sağlıklı araştırma bu olur.Bunun haricinde zaten kafatasçı olmadığımız için kafataslarımızı ölçüp,"şu kökendeniz,bu kökendeniz"demenin manası yok.Çünkü hele bizim Anadolumuzda kültürler birbirleriyle öyle bir karışmış ki,kurcalasak hepimizin kökeninde bir yerlerde Çerkezlik-Lazlık-Kürtlük-Araplık,vs. çıkmayacağının kimse garantisini veremez.Ama Atamızın da dediği gibi NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi
Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk