İktidar Oger'e Göz Yumuyor!
AKP, Telekom’un yüzde 55’ine sahip olan Hariri ailesinin taşınmazları talan etmesine ‘telekulak’ için seyirci kalıyor.
Açıkça hukuku çiğniyorlarCHP’li Atilla Kart, Türk Telekom’un hakim ortağı Lübnanlı Hariri ailesiyle AKP arasında çıkar birliği oluştuğunu ileri sürdü. Kart, “Hükümet yasa dışı dinleme istiyor, Danıştay kararına rağmen taşınmaz talanına göz yumuyor” dedi.
Erdoğan Yüce Divan’a giderHükümeti ‘Telekom üzerinden yeni suç ilişkileri içinde olmak’la suçlayan Kart, “Suç ve çıkar ilişkilerinin peşindeyiz, delilleriyle ortaya koyacağız. Başbakan eninde sonunda Yüce Divan’da yargılanacak” ifadesini kullandı.
“Sahibinden satılık arsa”CHP’li Kart, Türk Telekom taşınmazlarının gazete ilanlarıyla satılmasına sert eleştiriler getirdi.
Önemli kişileri kontrol!CHP’li Çetin Soysal da yasa dışı dinlenenlerin listesini gördüğünü, bilgilerin seçim öncesi kullanılacağını iddia etmişti.
Yasa dışı dinleme için Telekom yağmasına izinCHP Konya Milletvekili Kart, yasa dışı telefon dinlemelerinin yapılabilmesi için hükümetin yönetimde bulunan bürokratlar kanalıyla Oger’in Türk Telekom’da taşınmazları hukuk dışı talan etmesine göz yumduğunu söyledi.
Haber: Salim YAVAŞOĞLUTürk Telekom’un yüzde 55’ini satın alan Lübnanlı Hariri Ailesi’ne ait Öger Grubu, 5 yıldır Türkiye’deki hukuk kararlarını yok sayarak kurumun taşınmazlarını satmaya devam ediyor. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Danıştay’ın iptal kararına rağmen, Oger’in Türk Telekom’un taşınmazlarını satmaya devam ettiğini söyledi. Türk Telekom’un yönetim kurulunda Hazine adına bürokratlar bulunmasına rağmen Türk Telekom’un taşınmazlarını hukuk dışı olarak Lübnanlı Oger Grubu’nun satmaya devam ettiğini belirten Milletvekili Kart, “ Bürokratlar bu satışa göz yumuyorlar.Çünkü hükümet yasa dışı telefon dinlemeleri Türk Telekom’dan yapmasını istiyor. Oger’de bunun karşılığında Danıştay’ın iptal kararına rağmen, taşınmazların satışına hükümetin göz yummasını istiyor. Hükümetle Oger arasında yasalara aykırı çıkar ve suç birlikteliği oluşmuş durumda” dedi.
Yüce Divan’da yargılanacakTürkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarının bu satışlara karşı ellerinin kollarının bağlandığını belirten CHP Konya Milletvekili Kart, hükümetin Telekom üzerinden yeni suç ilişkileri içinde olduğunu kaydetti. Kart “Seçim arefesinde bunların hepsini halka anlatacağız. Eninde sonunda Başbakan Yüce Divan’da yargılanacak” diye konuştu. Türkiye’de hukukun ihlal edildiğini, yasa dışı dinlemelerle insanların mağdur duruma düşürülğünü belirten CHP Konya Milletvekili Kart, Türk Telekom’daki suç ve çıkar ilişkilerinin peşinde olduklarını Türk Telekom’un hangi malları neler karşılığında sattığını dellileriyle ortaya koyacaklarını söyledi.
Şerh koymuşlardıTürk Telekom’un yüzde 55 hissesini satın alan Oger Grubu devir sözleşmesindeki “Techizat ve taşınmazlar satılamaz” maddesine şerh koyarak imzalamış ve bu şerh, Türk Haber-Sen’in başvurusu üzerine, Danıştay tarafından iptal edilmişti. Danıştay’ın iptal kararını yok sayan Türk Telekom’un yeni patronu Oger ise gazetelere ’sahibinden satılık arsa’ ilanları vererek Türkiye’deki hukuka uymayacağını apaçık ilan etmişti.CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da bununla ilgili bir inceleme yaparak kamuoyunu 2010’un ekim ayında bilgilendirmişti. Kart , Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini satın alan Lübnan kökenli Oger Grubu’nun, Danıştay’ın özelleştirmeye ilişkin kararını 4 yıldır uygulamadığını söylemişti.
Sözleşme feshedilip tazminat davası açılmalıİstanbul Barosu Genel Sekreteri avukat Hüseyin Özbek, sözleşmeyi aykırı davranan ve yüksek yargı kararını yok sayan Lübnanlı Öger firmasının sözleşmesinin feshedilmesi gerektiğinin altını çizip, “Hakında tazminat ve ceza davası açılması gerektiğini” söyledi. Özbek, taşınmazların satışı için ilan verilmesinin yüksek yargı kararının açık bir hükmünün ispatı anlamına geldiğini belirterek, “Yargı hükmünü yok saymaktır. Yargı kararları, sıfatı ne olursa olsun kurum, gerçek kişi veya sermaye şirketi için bağlayıcıdır. Burada açıkça bir yargı hükmüne karşı çıkma vardır, kabul edilemez. Eğer bir ülkede hukuk düzeni varsa konumları ne olursa olsun, en yüksek düzeyde siyasi himaye de görse herkesin hukuka uyma mecburiyeti vardır. Aksi takdirde hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir” şeklinde kunuştu. Özbek, yargı hükmünü çiğnediği için ceza yargılaması hakkı da doğacağını belirterek “Tazminat hakkı da doğar. Burada üzüntü veren konu şu: Bir yabancı sermaye şirketinin Türk hukukunu tanımama cesaretini kendinde bulması. Bunun nedenleri bilinmektedir” dedi.
YENİÇAĞ, 20 Şubat 2011
Kart'tan Telekom'a sert cevap
“Taşınmazların satışı gazete ilanlarıyla sabit. Kurumun içi boşaltılırken iktidar niye sessiz”
“Hedef Telekom’un itibarı değil”CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, gazetemizde yayımlanan, “iktidar yasa dışı dinlemeler nedeniyle Telekom’daki talana sessiz kaldı” açıklamasını yalanlayan Oger’e gecikmeden cevap verdi: Danıştay kararına rağmen taşınmaz satışı gazete ilanlarıyla sabit. Dinleme yoksa hükümet talana niçin sessiz.
Kart’tan Oger’e sert yanıtTelekom’un, “Talan iddiaları doğru değil”, “Yasa dışı dinleme yok” açıklamasına CHP’li Kart’tan yanıt gecikmedi: Taşınmazların satışını gazete ilanlarıyla tespit ettik. Kurumun içi boşaltılırken hükümet neden sessiz kalıyor!
Haber: Salim YAVAŞOĞLUTürk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip olan Oger Telekom, Yeniçağ Gazetesi’nin 21 Şubat 2011 tarihli sayısında yayınlanan “İktidar Oger’e göz yumuyor” başlıklı haberle ilgili bir açıklama yaparak, sözkonusu haberdeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti. Haberde, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türk Telekom taşınmazlarının gazete ilanlarıyla satılmasını eleştirmişti. Kart, yasa dışı telefon dinlemelerinin yapılabilmesi için hükümetin yönetimde bulunan bürokratlar kanalıyla Oger’in Türk Telekom’da taşınmazları hukuk dışı talan etmesine göz yumduğunu söylemişti.
Yasama denetimiOger Telekom’un açıklmasına CHP’li Kart’tan yanıt gecikmedi. Kart şunları söyledi: “Telekom’un ticari itibarını ya da çıkarlarını hedef almamız sözkonusu değil. Milletvekili sorumluluğu içinde ve yasama denetimi kapsamında birtakım iddia ve bulguların yargı prosedürü içinde açıklık kazanmasını ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda özelleştirmenin hemen öncesinde kurumlar vergisi neden 10 puan düşürülmüştür?”
Korku iklimi yaratılıyorKart, Danıştay’ın iptal kararına rağmen, Oger’in, Türk Telekom’un taşınmazlarını satmaya devam ettiğini gazete ilanları ile tespit ettiklerini belirterek şöyle dedi: “Taşınmaz satışı yapılmak suretiyle kurumun içi boşaltılırken ve imtiyaz sözleşmesi ihlal edilirken hükümet neden görevini yapmıyor? Yasadışı telefon dinlemelerinde devlet nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle toplumda bir korku ikliminin yaratılmasını sorguluyoruz. Telekon çalışanlarının özlük hakları ve sendikal haklarını da Telekom yönetimine rağmen korumaya çalışıyoruz. Bu anlayış içinde biz görevimizi yapmaya devam edeceğiz.” Atilla Kart, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin 21 yıllığına işletmesini satın alan Lübnan kökenli Oger Grubu’nun, Danıştay’ın özelleştirmeye ilişkin kararını 4 yıldır uygulamadığını öne sürdü.
İmtiyaz sözleşmesiKart, özelleştirmeden sonra grup ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinin anayasa gereği Danıştay’a gönderildiğini, Danıştay’ın “sözleşmenin sona ermesi veya yenilenmemesi halinde, Türk Telekom sisteminin işleyişini etkileyen tüm teçhizatın bütün fonksiyonlarıyla çalışır vaziyette ve teçhizatın kurulu bulunduğu taşınmazların kuruma bedelsiz olarak devri” hükmünü getirdiğini kaydetti.
Türk Telekom: Tüm davalar reddedildiTürk Telekomünikasyon A.Ş., kurumda yasadışı dinlemelerin yapıldığı iddialarının doğru olmadığını belirtti. Türk Telekom’un açıklaması özetle şöyle: “CHP Konya Milletvekili Attilla Kart tarafından Türk Telekom özelleştirmesi ile yasadışı dinlemelerin yapılabilmesinin amaçlandığı ve müvekkil şirket altyapısı kullanılarak yasadışı dinlemelerin yapıldığı, şirketimizin hukukdışı biçimde taşınmaz satışı gerçekleştirdiği ve benzeri ifadeler dile getirilmiştir. Öncelikle, Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin özelleştirilme sürecine yönelik olarak açılmış tüm davaların reddedildiğinin altı çizilmelidir. Bu çerçevede, özelleştirme sürecinin sağlıklı ve ülke menfaatlerine en uygun şekilde yürütüldüğü bağımsız Türk yargısı tarafından kesin olarak karara bağlanmıştır.
Dinlemeye ait bir işlem yokAyrıca telemomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilmesi, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması ile 5271 sayılı kanunun 135. maddesi kapsamında yapılacak dinlemelere ilişkin tüm işlemleri yürütmek üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde,’Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ adıyla bir merkez kurulmuş olup, 5397 sayılı kanun kapsamında ve mevzuat doğrultusunda iletişimin tespitine ilişkin tüm işlemlerin bahse konu başkanlık tarafından yapıldığı ve müvekkil şirket tarafından hiçbir şekilde iletişimin tespiti ve dinlenmesine ilişkin işlem yapılmadığı hususu gözetildiğinde, haberde yer verilen yasadışı dinlemeler yapıldığı iddiasının gerçek dışı olduğu anlaşılmakta ve bu iddiaların sadece karalama, iftira mahiyeti arz ettiği görülmektedir.”
YENİÇAĞ, 12 Mart 2011