Teoman Alili'ye 'Sınır Dışı' Kararı
Ulusal Kanal'ın gönüllü emektarı Teoman Alili hakkındaki, "sınırdışı etme" kararı, gerçek dışı bir gerekçeye dayandırıldı. Emniyet, 'sınırdışı' etme gerekçesinde, "Kayıtlarımıza göre 20 Mayıs 1998'de Türkiye'den çıkışı var, girişi yok, demekki illegal girdi." dedi. Oysa Alili'nin pasaport kayıtları incelendiğinde 26 Mayıs 1998 tarihli giriş damgası açıkça görülmekte...İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nün, Daire Başkanlığı'na gönderdiği 18 Ağustos 2009 tarihli yazıda, Teoman Alili'nin Türkiye'den en son çıkış kayıtlarının bulunduğu, giriş kayıtları olmadığı için Alili'nin kaçak olduğu öne sürüldü.
Yazıda şöyle denildi:
"20 Mayıs 1998 tarihinde Edirne Kapıkule Kara Hudut Kapısı'ndan çıkış kaydının olduğu ve bu tarihten sonra da herhangi bir giriş kaydının bulunmadığının belirlenmesi üzerine, illegal yoldan giriş yapmak suçundan işlem yapılmıştır."Oysa Teoman Alili'nin pasaport kayıtları incelendiğinde, iddiaların yanlış olduğu açıkça görülüyor. Nitekim Alili, 20 Mayıs 1998'deki çıkışının ardından, 26 Mayıs 1998 tarihinde Türkiye'ye giriş yapmış.
Üstelik Emniyet'in belirttiği tarih, Alili'nin Türkiye'den son çıkış tarihi de değil. Alili'nin ülkeden son çıkış tarihi 28 Eylül 1998; girişi ise 7 Ekim 1998. Giriş-çıkış tarihleri, pasaporta vurulan damgalardan açıkça okunabiliyor.
Vatandaşlık Kanunu ve ilgili yönetmelik gayet açık. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 6. maddesi,
"Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık, doğum anından itibaren hüküm ifade eder" diyor. Alili, kanuna göre hem doğum yeri, hem de Türk soylu olması itibariyle vatandaşlık hakkını kazanmıştır.
Ulusal Kanal