Sarıgül Hareketi Yola ÇıktıYerel GündemSüleyman ve Seher'in torunu olan Sarıgül'un babası Hakkı, annesi ise Ayşe Sarıgül'dür. Sözü geçen, otoriter bir kadın olan dedesinin annesinin lakabı olan "Kadirov" nedeniyle yörede sülalesine "Kadiroğlu" denilmektedir. Sarıgül'ün anne ve babası Erzincan'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşmiştir.
Mustafa Sarıgül 1956 yılında Erzincan'da doğdu. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun bir eğitimci. İlk eşi 1985'te vefat ettikten yaklaşık 8 yıl sonra, 1993 yılında Aylin Kotil ile evlendi. Evlendiklerinde Sarıgül 36, Kotil ise 22 yaşındaydı. Haziran 2008'de ise boşandılar. Biri Aylin Kotil'den olmak üzere iki erkek çocuk babasıdır. Emir ve Ömer Sarıgül...
İlk iş deneyimlerini Kağıthane Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü'nde yaşadı. Kamu görevinden ayrılarak ticarete atıldı.
Mustafa Sarıgül gençlik yıllarından itibaren siyasetin içinde oldu. Siyasetin tüm basamaklarında görev aldı. 18. Dönem İstanbul Milletvekili olarak SHP saflarından meclise girdi. Milletvekili olarak girdiği TBMM'deki ilginç hayat hikayesini ve ilginç olayları " TBMM'de Bir Milletvekili" adıyla bir kitap yazdı. Daha sonra İstanbul'da Direksiyon Sallamak adıyla ikinci kitabını yazdı. Kitaplarının izini tüm ulusal kütüphanelerde sürdüm hiç birinde rastlamadım... İncelemek için aradığım kitapçılarda da bulamadım....
Mustafa Sarıgül, Romanya Cumhurbaşkanı Ion İliescu tarafından Devlet Nişanı ile ödüllendirilmiş. Mustafa Sarıgül'e, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından engelli vatandaşlarımıza sahip çıktığı için ödül verilmiş. Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından da eğitime verdiği katkılarından dolayı ödüllendirilmiş...
Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) Eylül 2005 ve 2008 seçimlerinde, seçim kampanyasına destek vermiş. Bana göre bu durumun Sarıgül tarafından daha detaylı açıklanması gerekir...
Almanlarla ilişkinin boyutu siyaset arenasında hep merak uyandırır... Aylin Kotil'in annesinin Alman olmasının bu ilişkilerde rolü var mıdır? Sayın Sarıgül açıklarsa bileceğiz.
Mustafa Sarıgül üç dönem belediye başkanı seçilmiş. Şişli'de yaşayan vatandaşlar Sarıgül'e hayran, Sarıgül de Şişli'ye hayran... İstanbul'dan ayrılarak Ankara'ya taşınmak Sarıgül'ün enerjisini zayıflatabilir...
Mustafa Sarıgül Aylin Kotil Sarıgül'den 2008 yılında ayrıldı. Boşanma kararını birlikte anlaşarak veren Sarıgül çifti bu kararları ile sevenlerini üzdü. Sarıgül çiftinin bu evlilikten bir çocukları bulunuyor, Ömer Sarıgül...
Emir Sarıgül ise vefat eden eşinden olan çocuğu...
Sarıgül'ün oğlu Emir 2008 Mart ayında Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş'ın kızı Fatoş Altınbaş ile evlendi. Nikahı Mustafa Sarıgül kendisi kıydı...
Damadın şahitliğini Aydın Doğan, Kadir Topbaş,Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan yaptı.
Gelinin şahitliğini ise Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Rahmi Koç yaptı.
Nikaha kimler katıldı?
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Özhan Canaydın, Yılmaz-Serap Ulusoy, Mehmet-Nihal Cansun, Hüseyin Bayraktar, Faruk-Hatice Süren, Hüsnü-Asuman Güreli, Celal-Aysel Doğan, Yıldırım-Revna Demirören,
Fatih-Fulya Terim, Vefa Küçük, Hikmet Çetin, Aydın Ayaydın’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 400 davetli katıldı. Nikahtan sonra İbrahim Tatlıses sahne aldı.
Mustafa Sarıgül'ün kopyası denebilecek kadar benzeyen Emir – Fatoş Sarıgül çifti Balayına Maldivler'e gitti...
Sarıgül koyu bir Galatasaraylı... Sarıgül okul arkadaşlarına göre, Aslan burcunun tüm özelliklerini üzerinde bulunduruyormuş. Sarıgül'ün en belirgin özelliği yardımsever olması... Yoldan geçerken gördüğü bir intihar vakasına müdahale edecek kadar duyarlı.
Medya gücünü en iyi kullanan en medyatik belediye başkanı diyebiliriz. Bundan sonra da en medyatik parti başkanı olarak çalışmalarını takip edeceğiz... Mustafa Sarıgül için ikinci Tayyip Erdoğan diyebiliriz... Solcu Tayyip Erdoğan... Sağ kitleleri harekete geçiren güç, şimdi Sarıgül'e geçiyor...
Beyaz gömleği gevrek sesiyle Deniz Baykal'ı dinlerken aldığım heyacanı Sarıgül'de görüyorum... Deniz Baykal'ı dinlemenin bedeli kız arkadaşımdan ayrılmak olmuştu. Şimdi kız arkadaşım yok, teknoloji de gelişti, oturduğum koltuktan rahat rahat dinleyebiliyorum!
Baykal'daki hitabet Sarıgül'de yok. Enerji ve rüzgar var...Baykal'ın da hitabeti hala devam ediyor enerjisi ve rüzgarı yok... Baykal, tüm enerjisini Ergenekon'u savunurken kaybetti.
Tüm dünya liderlerinin takdirini kazanmış CHP'nin abisi Hikmet Çetin'in harekete destek vermesi, CHP tabanının Sarıgül'ün etrafında birleşeceğini gösteriyor.
http://www.yerelgundem.com sitesinde yapılan ankette Sarıgül'ün TDH'si barajı zorluyor. Tayyip Erdoğan ve arkadaşları ilk çıktığı günlerde
http://www.liderler.net tarafından yapılan anketlerde % 34 oy alıyordu. Sarıgül hareketi
http://www.yerelgundem.com anketlerinde % 9 civarında kalıyor. Sarıgül hareketinin yeni katılımlarla güç kazanmasını bekliyorum.
CHP'nin altı boşalacak... Bana göre TDH, TBMM'de grup bile kurabilir... Bu gelişme için fazla beklemeyeceğimizi umuyorum...
Nuh Gönültaş'ın kaleminden Sarıgül portresi...
"Mustafa Sarıgül enteresan bir adam. Birçok şekilde çıkabiliyor toplumun karşısına. Onu bazen sabah namazında Şişli'de bir camide görürsünüz. Bazen bir Lions kulübünde... Her yerde karşınıza çıkabilir.
RP'liler genelevlerden bile oy almaya gitmişlerdi. Turgut Özal, Süleyman Demirel köy köy gezerdi. Vatandaşın ayağına gitmek gerekiyor. Sarıgül bunu yapıyor. Yapmayan kaybediyor. Çünkü siyaset çalışkan adamların işidir. Oy almak çalışmayı gerektiriyor. Mustafa Sarıgül Şişli'den yüzde 60 civarında oy aldı. İşte bu rakam çalışkanlığının ürünü olmalı. Sabah namazına gitmesi belki biraz da pragmatik bir tavır ama olsun biz onun kalbini yarıp bakamayız ki. Kuran'da ayet var, "İnsana çalıştığından başkası yoktur..."
Sarıgül'ün bir sabah namazı cami çıkışında suikaste uğrayacağını biliyor muydunuz? Sarıgül 2003 ortalarında kendisine yönelik bir suikast hazırlığını Emniyet'e bildirdi. Polis ilgili kişileri aldı ve Sarıgül bu suikastten kurtuldu. Olayla ilgili yargı süreci devam ediyor. Düşünsenize bir CHP'li Belediye Başkanı sabah namazı Şişli'de bir camiden çıkarken suikaste kurban gidiyor!
Mustafa Sarıgül'e ait olduğu söylenen: “F. Gülen aleyhinde olan insanlarla görüşmem, laf söyletmem, konuşulanları dinlemem, yazıları da okumam.” sözü nedeniyle F. Gülen'den Amerika ziyaretinde destek aldığı söylemlerini güçlendiriyor.Fethullah Gülen'in CHP'nin efsane Genel Sekreteri Kasım Gülek ile de sıkı dost olduğu biliniyor. Bazı aşırı sol çevreler, Sarıgül'ü bu devrin Kasım Gülek'i olarak adlandırıyor. Kasım Gülek CHP camiasında, bugünkü gibi halktan kopmuş CHP'yi yeniden halkla buluşturan kişi olarak biliniyor... Sarıgül'de halktan kopan, Ergenekon'un avukatlığına soyunan CHP'nin yeniden dirilişini görebiliyorum. Adına ne denirse densin Türkiye bu değişimi bekliyor. Değişime ayak uyduramayan Deniz Baykal ve ekibi malesef kendi kendilerini tasfiye ettiler. TDH'ye katılımlar başladığında tüm dengeler daha belirgin değişecek...
İzmir'deki görüşmeler hakkında kısa bilgi vermiştim. TDH hareketine şimdi katılan herkes TBMM'ne Milletvekili olarak gider. CHP saflarında kalanları bekleyen akibet Necmettin Erbakan'ın yanı...
Kim ne derse desin, rüzgar Sarıgül tarafına esiyor...
Yerel seçimde başarılı olamadığı için DSP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Zeki Sezer'de, Türkiye Değişim Hareketi'nden teklif aldığını açıklamıştı. Yakın zamanda Zeki Sezer'in katılımına da şahit olabiliriz.
Zeki Sezer'e göre AK Parti'nin tek alternatifi Mustafa Sarıgül...Yıllarca Enver Ören'in önünde elpençe divan durduktan sonra ayrılan, Sebahattin Önkibar'a göre ise, Sarıgül hareketi Tayyip Erdoğan tarafından kurdurulmuş. Yine Önkibar'a göre Tayyip Erdoğan Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar'ın birleşmesini de engellemiş... Önkibar yılların gazetecisi iki çıplak bir hamama yakışır gerçeğini bilmeyecek kadar doğrulardan uzaklaşmış olabilir mi?
Birleşseler ne olacak ki, "bir koyundan bir post çıkar"... Bu sözle efsane insan Osman Bölükbaşı'nı yad edelim. Osman Bölükbaşı'nın oğlundan çok ümitlenmiştik ama hayal kırıklığı yaşattı...
Sarıgül hareketini araştırırken Sebahattin Önkibar'ın Enver Ören hakkında yazdılarını da okudum. Sayın Ören üzülmesin, Sabahattin Bey İhlas Finans'tan daha kötü iflas etmiş. Müflislerden uzak durmak ticaretin kuralıdır!
Sarıgül'ün İzmir mitinginde Genel Başkan olarak Hikmet Çetin'i takdim etti. Hikmet Çetin ben Genel Başkan değilim dese de görünen o ki, Sarıgül hareketinin arkasındaki bilge güç CHP'nin gerçek sahipleri...
Mustafa Sarıgül, 2011 genel seçimlerde CHP'nin barajın altında kalacağını açıkladı.
http://www.yerelgundem.com anketleri de bu tezi doğruluyor. Sarıgül'ün bir de iddiası var: "Partimi iktidara taşıyamazsam çekilirim" diyor. Bakalım siyasetteki geleneği Sarıgül bozacak mı?
Sarıgül kendisiyle ve halkla barışık izlenimi veriyor. Ermeni vatandaşlarımızla ilgili sözleri:
"Ermeni yurttaşlarımızın bayram heyecanlarını sevgiyle paylaşıyorum. Yeni yıl ve Doğuş Yortusu kutlu olsun."
Talat Turhan’ın geçen şubat ayında İleri Yayınları arasında çıkan “Küresel Çete” adlı kitabının 59-62. sayfaları arasında yer alan “Mustafa Sarıgül Köstebek mi? Sivil Örümceğin Ağında Yine Ne Oyunlar Oynanıyor?” ara başlığında yer alan sorular Sarıgül tarafından cevaplanmalı deniliyor.
Bence bilinmeyen bir şey yok.Dünya liderleri satranç oynuyor. Kimin iyi kimin kötü oynadığı, 30 yıl sonra belli olacak. Hemen hüküm vermek yanlış... Günümüzde solcu olmak ABD ile kavgalı olmak anlamına gelmiyor. Türkiye ne Rusya'dan korkuyor, ne de Amerika'dan...
Türkiye artık dünya kardeşliğine inanıyor. Bir zamanlar
kominizm'i getireceği öngörülen Rusya ile vizenin kaldırılması bizzat T.C Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından teklif edildi. Dünya değişiyor, CHP değişime ayak uyduramıyor. O nedenle tabanını kaybetmekle karşı karşıya... Baykal tabandan gelen istifa çağrılarına kulak tıkamasaydı, şimdi CHP erimeyecekti. Kendisi de bu kadar yalnız kalmayacaktı. Sayın Baykal bu görüşlerimi paylaşmayabilir, bu benim görüşüm. Haklı olup olmadığımı da zaman gösterecek.
Türkiye Değişim Hareketi (TDH) kurucularından Beşiktaş eski yöneticisi ve emekli Emniyet Müdürlüğü Başmüfettişi Affan Keçeci, hudut ve bayrak birliğini kabul eden herkese kapılarının açık olduğunu belirterek, "
Atatürk'ü istismar etmeyen bir parti olacağız." dedi. Bu açıklama gösteriyor ki, CHP'nin çizgisi ile TDH'nin çizgisi farklı olacak.
Şimdi eski CHP Milletvekili İnal Batu'yu dinleyelim...
Eski CHP Milletvekili ve emekli büyükelçi İnal Batu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin sosyal demokrat bir parti olmadığını dile getirdi. "
CHP, MHP ile aynı çizgideki bir parti haline geldi."
"Sol partide olmaması gereken bütün özellikler CHP'de var."
"
CHP'de parti içi demokrasi yok. Böyle olunca 7 defa seçim kaybeden bir genel başkan, batı demokrasilerindeki geleneklerin tam aksine istifa etmiyor. O ve arkadaşları istifaya yanaşmıyor. Yerlerinde kalıyorlar."
"CHP gerginliğe bir sosyal demokrat partinin yapmaması gereken şekilde katkıda bulunuyor."
"Solda büyük bir boşluk var. Sarıgül'ün bu boşluğu doldurmasını yüreğimden temenni ediyorum. Türk demokrasisine büyük bir hizmet olacaktır. Sarıgül merkeze açık bir sol hareket oluşturabilir ve boşluğu doldurursa Türk demokrasisi çok daha sağlıklı olacaktır. Bu açıdan Sarıgül'ün hareketi karşısında memnunum."
"Partinin kurulmasını bekliyorum. Daha ortada parti yok. Kurucular görelim, programı görelim. Sonra karar vereceğim. Ama büyük bir sempatim olduğunu söyleyebilirim."
Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar, Prof. Dr. Özer Sencer'in tesbitlerine dikkat çekiyor... İktidar partisi yerinde sayıyorsa, muhalefet oyları azalıyorsa, küskün ve kırgın seçmen nereye yöneliyor?
Hemen söyleyelim; kararsızların oranı artıyor. İki ay önce kararsızların oranı yüzde 5.1’ken şimdi yüzde 11.1’e çıktı. Bir önemli faktör daha var. Mustafa Sarıgül’ün daha partisinin adı bile açıklanmadan oyları yüzde 5.8’i buldu.
Sarıgül’ün partisine kayan oyların yüzde 46.2’si, son mahalli seçimde CHP’ye oy vermiş. Yani, Sarıgül, CHP’yi ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu noktada bir başka sürpriz, Sarıgül’ün CHP’den sonra en fazla AK Parti tabanından oy almasıdır. “Sarıgül’e oy vereceğim” diyenlerin yüzde 19.4’ü son seçimde AK Partiye oy kullanmış.
Sarıgül, MHP’den yüzde 10.8, Saadet Partisi’den yüzde 3.2, Demokrat Parti’den 1.1 oy alıyor. Bunun anlamı şudur; Sarıgül, tüm siyasi partilerin tabanına bir şekilde hitap ediyor.
Araştırmanın mimarı Prof. Dr. Özer Sencer de “Mustafa Sarıgül” sürprizine dikkat çekiyor. Başta CHP olmak üzere her partinin dikkate alması gerektiğini düşünüyor.
Sarıgül hakkında detay bilgiler...
1980'den önce CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı olan Mustafa Sarıgül, politikaya Ali Topuz'un yanında başladı. İlk eşinin babası olan CHP İstanbul milletvekili Abdurrahman Köksal, silahlı saldırıda öldürüldü.
Eski eş Aylin Kotil gözüyle Mustafa Sarıgül...
Aylin Kotil 22 yaşında üniversitede okurken tanışmış ve aşık olarak evlenmişler. Evlendiklerinde Sarıgül Romanya'da fırın işletmeciliği yapıyormuş.
Aylin Kotil'i etkileyen yönleri...
"Onun Anadolu kültüründen gelen bazı değerleri vardı. Bunları kaybetmemişti. Kadirşinastı. İnsanlara karşı tutumu çok iyiydi. Sosyal bir adamdı. Romantik değildi ama olmak için uğraşırdı."
Evlendiler ve 15 yıl bir yastığa baş koydular...
Aylin Kotil'e göre Sarıgül işine fazlasıyla önem veren bir kişiydi. Akşamları eve gelen bir kocaydı.
Aylin Kotil'in babası Necdet Kotil Rizeli, annesi Christina ise Alman. Babası 1964'te Almanya`ya gitmiş, Ford fabrikasında çalışırken genel müdürün sekreteri Cristina'ya ilgi duymuş ve 1966'da evlenip, İstanbul'a gelmişler. Necdet Kotil Bakırköy'de müteahhitliğe başlamış.
1977'de ağabeyi Aytekin Kotil İstanbul Belediye Başkanı olunca etik olmaz diye onu müteahhitlikten vaz geçirmiş. Necdet Bey 40 yaşından sonra tekstil işine girmiş. 13 yıl önce kansere yakalanan baba ölmüş.
Aylin Kotil (38) İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını ABD Strayer Üniversitesi'nde siyaset bilimi üzerine yapmış. Ayrıca Marmara Üniversitesi'nde iki yıl dinler tarihi, iki yıl da Osmanlı tarihi dersleri almış. 1996'dan beri Ataköy'de bir çocuk yuvası işletiyor.
Enver Ören'in elini öpmekten vazgeçen Sebahattin Önkibar'a göre Mustafa Sarıgül Tayyip Erdoğan tarafından destek görüyor. Aksi olsa Tayyip Erdoğan Mustafa Sarıgül'ü anında yok ederdi diyor...
Önkibar'ın bu konuda bir tezi daha var.
"Düşünün, Rifat Hisarcıklıoğlu yıllardır Tayyip bey korkusundan, onca yakarmalara rağmen merkez sağın önderliğini elinin tersi ile iterken, Mustafa Sarıgül yalın kılıç pala sallayacak! Geçiniz efendim yemezler bunu!.." Sabahattin ÖNKİBAR - Yeniçağ - 10/10/2009
Bana göre Rifat Hisarcıklıoğlu korkusundan değil, akıllı olduğundan oyuncakçı amcaların oyununa gelmiyor. Adları dışında hiç bir halk desteği olmayan tabela partilerinin başına geçse ne değişecek ki?
O oluşumda bir işaret olduğu sezilse, ilk başa geçecek kişi Süleyman Demirel'dir. O geçmiyorsa tünelin ucu kapalı demektir.
Sayın Önkibar sizin daha çok tecrübe kazanmanız gerekiyor.
Türkiye'den Eski Çağ'a geçtiniz ama orası küçük bir kayalık, Kardak kayalığı gibi... Sizin ufkunuzu açmaz kapatır. Ben yine de söylemlerinizi dikkate alıyorum !
Sebahattin Önkibar, Sarıgül hareketine Soros desteği dedikodusunu dillendirirken çaktırmadan arkadan tekme atıyor! Bu da tutmaz... Dünya global, kim nereden isterse kredi kullanabilir. Bankalar kredi verecek alıcı arıyor... Sarıgül de en uygun kredi vereni Soros'u seçmiş olsa ne değişir ki? Bu işler mutlaka bir kredi alınarak yapılacak... Ha Önkibar'ın abilerinden almış, ha abilerinin de abilerinden almış...Sarıgül bu teze uygun iş başarmışsa, Önkibar'ın abilerini diskalfiye etmiş merkezle doğrudan iletişim kurmuş demektir! Bu dahi alkışlanacak bir başarıdır... Sarıgül ve TDH'yi incelemeye devam edeceğiz. Şimdilik bu kadarı ile yetinmeniz gerekiyor... Hem okumak hem de sisteme entegre zor olacakmış.
Teknik arkadaşlar yeter bu kadar diyorlar.
Bizim için yeter olsa da, Mustafa Sarıgül'ün çok çalışması gerekiyor... Çokkkkkkkk...
Yusuf İnan