"Türkiye IMF ile anlaşmasını imkansız kılacak bir politika izlerse, TL devaluasyona girecek"
Alman Commerzbankın döviz stratejisti Ulrich Leuchtmann, Türk hükümetinin IMF anlaşmasını imkansız kılabilecek genişletici bir mali politikasını sürdürmesi halinde TL'nin keskin bir devaluasyon riski ile karşı karşıya kalacağını savundu. Leutchtmann, hükümetin, cari işlemler ve bütçede çifte açık yaratarak ateşle oynadığını öne sürdü.
Ulrich Leuchtmann, Financial Times gazetesince Günün Görüşü köşesinde yayınlanan değerlendirmelerinde Türk hükümetinin IMF ile bir kredi anlaşması olasılığını ortadan kaldırabilecek genişletici mali politikasını sürdürmesi halinde Türk lirasının keskin bir devaluasyon riski ile karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı.
-BU YILIN BÜTÇESİ BASILDIĞI KAĞITTAN AZ DEĞERLİ-
Hükümet, IMF tarafından talep edilen mali kesintileri kabul etmeye hazır değil, özellikle Türkiye bir seçim kampanyası ortasında iken diyen Leuchtmann, Bu yılın bütçesi, basıldığı kağıttan az değerli. Harcamalar Ocakta yüksek olmayı sürdürdü ve vergi gelirleri çöktü şeklinde konuştu.
Commerzbank yetkilisi Türk hükümetinin, hayati sermaye girişlerini durdurabilecek çifte bir açık (cari işlemler ve bütçede) yaratarak ateşle oynadığını da iddia etti.
-DIŞ BORÇ VE CARİ AÇIK ORANLARI KÖTÜ HABER-
GSYİHya oranı olarak dış borcun yüzde 36 civarında, cari açığının ise yüzde 7 düzeyinde bulunduğunu belirten Commerzbank stratejisti, bu oranların, riskten kaçınma eğilimlerinin hakim olduğu bu küresel ortamda kötü haber oluşturduğunu da söyledi. Ulrich Leuchtmann, şöyle devam etti:
-U DÖNÜŞÜ OLMAZSA DEVALUASYONDAN BAŞKA ALTERNATİF YOK
Kuşku yok ki kısıtlayıcı bir bütçe politikası, ekonomik yavaşlama döneminde acı verici olur ancak Türkiye için böyle bir senaryonun sadece iki alternatifi var: ya faiz oranları çok yükselecek yada lira değerinde dramatik bir devaluasyonu kabul edecek. Birinci şık, geçen hafta yapılan sürpriz 150 baz puan faiz kesintisi göz önünde tutulursa pek olası görünmüyor.
Hükümet Mart seçiminin ardından, IMF ile hızlı bir anlaşmaya olanak sağlayabilecek mali politikasında bir U dönüşü yapmazsa liranın değer kaybından başka bir alternatif görünmüyor.
VATAN