İmam'dan herkese ders gibi mesajlar
Onbinlerce insanın akın ettiği Türkan Saylan'ın cenaze töreninde konuşan imam, Saylan'a 'din düşmanı' diyen bağnazlara seslendi: O insanlığa hizmet etti, hiç değilse ölüsüne saygılı olun.
İSTANBUL - Saylan'ın cenaze töreninde Beyoğlu emekli Müftüsü İhsan Özkeskin ders gibi bir vaaz verdi. Özkeskinin alkışlarla sık sıkı kesilen konuşması şöyle:
DİNE SAYGILIYDI: Ben kendisine ilim adamı olması nedeniyle saygı gösteriyordum. O da bana din adamı olmam nedeniyle saygı gösteriyordu. Dine ve din adamına büyük saygısı vardı.
SAYGI GÖSTERSİNLER: Annesinin Müslüman olup olmamasının kanuşulmasından ve kendisine de kafir yakıştırmaları yapılmasından çok rahatsızdı. Kendisine kafir denilmesinden her müslüman çok rahatsız olur. Bu yakıştırmaları yapanlar hiç değilse merhumenin ölüsüne saygı göstersinler.
İNSANLIĞA HİZMET: Prof. Saylan ömrünü cüzzam ve cehaletle savaşla geçirdi. Yüce Allah Maide Sûresi 32.ayette, Her kim bir can kurtarırsa bütün insanları kurtarmış olur diyor. O binlerce kişiyi değil insanlığı kurtarmıştır. Cüzzamlıların sağlığına can suyu oldu. Bu hizmetlerinden dolayı Allah razı olsun...
İNSANLARA HAYIR: Türkan Saylan Hanımefendi iki oğlunun anası olmakla yetinmedi, on binlerce öğrenciyi okutarak onlara da ana oldu. İnanıyorum ki eğitime verdiği hizmetlerinden ötürü ödülünü Allahtan alacaktır. Hz. Peygamberimiz de İnsanların en hayırlısı, insanlara hayır yapandır buyuruyor.
HZ. ALİ DİYOR Kİ: Peygamberimiz bilim öğrenmek kadına, erkek herkese farzdır demiştir. Hz.Ali Bana bir harf öğretenin hizmetkarı olurum diyor..
O ÖLÜ DEĞİL: Acı ki gerçekten Türkan Saylan vefat etti. Türkan Saylan hanımefendi istirahata çekilmiştir. Ölü değildir. Ölü olanlar bu dünyada hizmeti olmayanlardır..
19 MAYIS: Türkan Saylan hanımefendi geldi yaşadı ve gidiyor. Onun adı eserleriyle hep anılacaktır. Atatürkün Samsuna çıkışının 90. yılında uğurluyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği devam ediyor.
MİLYONLAR ŞAHİT: Umarız merhumenin bıraktığı noktadan hizmet bayrağını devralacak nice Türkan Saylanlar çıkacaktır.
"Türkan Hanım Yasin okurdu"Türkan Saylanın cenaze töreninde yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çeken Beyoğlu Emekli Müftüsü İhsan Özkeskin VATANa konuştu. Beyoğlu Müftülüğü sırasında Türkan Saylanla tanışan İhsan Özkeskin, merhumun vasiyeti olduğu için cenaze namazını kıldırdığını söyledi.
Yaptığınız konuşma için önceden hazırlandınız mı yoksa doğaçlama mı gerçekleşti?Doğaçlama yani. Davet ettiklerinde sabah buraya geldim ve konuşmamı hazırladım. O gerçekten değerli bir hanımefendiydi. Ruhu şad olsun. Hizmetleri, insana değer veriyordu. İçi kıpır kıpırdı, insanların iğrenci kaçtığı cüzzamlılara bile el uzatmış birini sevmemek nasıl mümkün olabilir?
Konuşmanızda annesinin Hıristiyan olduğu iddiasına neden değinme ihtiyacı duydunuz?O üzüldüğünü söylüyordu televizyonlarda izlemiştim. Annesi Müslüman olmasına rağmen hala Müslüman olmadığı gibi bir yakıştırma yapılıyordu. İnançla ilgili bir şeyi bence fazla şey yapmamak lazım. Müslümanım diyen bir kişiye siz aksini söylemeye sahip değilsiniz. Ona bu yakıştırmaya yaptıklarında ben de üzüldüm. Çünkü bir insana Sen Müslüman değilsindemek öldürücü bir iftiradır. Çünkü İslam bir hayattır. Ona hidayet ettiyse o hakkı kaldıramazsın, o Allaha karşı bir isyandır.
Hıristiyan olsa onun hakkındaki fikirleriniz değişir miydi?Hayır efendim Hıristiyan da olabilirdi. Onlar önemli değil. Önemli olan nedir, yaptığı hizmetlerdir. İnsanlığa hizmet eden herkesi kucaklamak gerekir. Din adamları güneş gibidir, ayrım yapamaz. Bu Allahın emridir. Kaldı ki ben Türkan Hanımın Yasin okuduğunu da biliyorum.
Kaynak