
1.5 yıldır Kuzey Irak’a durdurulan elektrik satışı EPDK’nın onayıyla yeniden başlıyor. K. Irak da mal takası karşılığında Türkiye’ye 25 bin ton petrol ihraç etti
Kuzey Irak’a elektrik satışının yolu yeniden açıldı. Bölgeye 2003’ten beri satış yapan Kartet’in başvurusu EPDK’- dan onay aldı. 2012 ve yılın ilk dört ayı elektrik satışı yapılmayan Kuzey Irak’a geçmişte ‘PKK’ya elektrik satıyor’ iddiaları ile karşı karşıya kalan Karadeniz Enerji Grubu (Kartet) elektrik satmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru yaptı. Türkiye -Irak arasında mevcut 154 kV’luk PS3-Zakho enerji iletim hattından 200 MW elektrik ihracatında bulunabilmek için başvurusunu yapan Kartet onayı da aldı. Kartet ilk olarak 2003’te Irak’a elektrik satışına başladı.
Bölgesel yönetim
Sözleşmesi 2010’da bitti, bir yıl daha uzatıldı. 2012’de tekrar başvuru yaptı, ancak izin alamadı. Kartet geçmiş yıllarda Irak’a elektrik satarken, “PKK’ya elektrik veriliyor” eleştirileri ile karşı karşıya kalmış, konu Milli Güvenlik Kurulu’nda da Kuzey Irak’a yönelik ekonomik yaptırımlar içinde görüşülmüştü.
Kartet bu yıl Kuzey Irak’a elektrik satmak için tekrar harekete geçti. Bölgesel Kürt yönetimi ile anlaşma yaptı. Ardından EPDK’ya başvuru yaptı. EPDK da hem TEİAŞ’a hem de Enerji Bakanlığı’na sordu. Enerji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na da başvuruyu sorduktan sonra, ’uygun’olduğunu bildirdi.
1.2 milyon abone
Yetkililer, satış için merkezi hükümetten izin almasına gerek olmadığını belirtti. Bunun üzerine EPDK da kabul etti. Onayın ardından başka şirketlerin de elektrik ihracatı yapıp yapmayacağını anlamak için duyuru yapıldı. Eğer başka şirketler de elektrik ihracatı yapmak isterlerse bu sefer ihale yapılacak. Süre 20 Mayıs’ta sona erecek. Ancak Kartet Kuzey Irak hükümeti ile anlaştığı için bir adım önde. Kartet’in sattığı elektrik bölgede 1 milyon 200 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak durumda. Irak’ın elektrik ihtiyacının yüzde 10’una denk geliyor. Kartet, 1.6 milyar kilovat saat elektrik ihraç edebilecek. Kuzey Irak’tan doğalgaz getirmek için Siyah Kalem şirketi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na başvuruda bulunmuştu.
Ceyhan’dan 25 bin ton petrol satıldı
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Genel Enerji’nin de ortak olduğu sahalarda üretilen petrolü, tankerlerle Türkiye üzerinden ihraç ediyor. Karşılığında ise para yerine Türkiye’den değişik ürünler alıyor. Türkiye ile Kuzey Irak arasında barter sistemiyle (mal takası) yeni bir petrol hattı kuruldu. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Genel Enerji’nin de ortak olduğu sahalardan üretilen petrolü, tankerlerle Türkiye üzerinden ihraç etmeye başladı. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin yeni sistemle bugüne kadar Türkiye üzerinden 25 bin ton civarında petrol ihraç ettiği biliniyor. Edinilen bilgiye göre ihracatta para trafiği yok. İhraç edilen petrolün maddi karşılığına denk gelecek şekilde Türkiye’den bölgeye değişik ürünler gönderiliyor. Genel Enerji’nin de ihracatta herhangi bir payı bulunmadığı belirtiliyor.
Çalık, 3 elektrik santrali kuracak
Çalık Holding bünyesinde faaliyet gösteren Çalık Enerji, Türkmenistan’da doğal gaz tribünlü 3 tane elektrik santrali inşa edecek. Türk şirketi, elektrik santrallerini ülkenin 3 ayrı bölgesinde kuracak. Söz konusu santrallerin 421 milyon 475 bin dolara mal olması bekleniyor. Türkmenistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı Türkmenenergo kurumunun açtığı ihaleyi kazanan Çalık Enerji, santralleri, Ahal vilayeti Ak buğday ilçesi, Lebap vilayeti Serdarabat ilçesi ve Mari vilayeti Saparmurat Türkmenbaşı ilçesinde kurulacak. 149,2 megawatt, 146,7 megawatt ve 141,7 megawatt elektrik üretim kapasitesine sahip santrallerin inşaatı bu ay başlayacak. Santrallerin Şubat 2014’de tamamlanması bekleniyor.
YENİÇAĞ, 2 Mayıs 2013