
Hükümet, “istihdamın artırılması” adı altında ucuz, esnek ve güvencesiz çalışma modellerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamlda esnek çalışma modelleri olan evden çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zaman modeli gündemde. Ayrıca kıdem tazminatının fona devri ve 'kölelik büroları' olarak adlandırılan Özel İstihdam Büroları da kurulmak isteniyor.
Ucuz, esnek ve güvencesiz çalışma olarak adlandırılan Ulusal İstihdam Stratejisi'nin öngördüğü esneklik modelleri için düğmeye basıldı. 28445 Sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de Yayımlanan 2013 Yılı Programı'nın ''İstihdamın Artırılması'' başlıklı bölümünde, esnek çalışma modelleri hayata geçerse çalışma yaşamı, çalışanlar aleyhine bütünüyle değişecek.
2013 yılı programında istihdamın artırılması için belirlenen politika öncelikleri ve tedbirler de sıralandı. Buna göre, kayıtdışı istihdamı önlemeye ve ilave istihdamı teşvik etmeye yönelik tedbirler alınacak ve işsizlikle mücadele kapsamında ''Ulusal İstihdam Stratejisi'' uygulamaya konulacak.
KIDEM TAZMİNATI'NIN FON'A DEVRİ
Programın ilk hedeflerinden birini, 1930'lu yıllardan beri uygulanan Kıdem Tazminatı'nın fona devredilmesi oluşturuyor. Programda, işçi sendikalarının genel grev sebebi saydığı Fon'a devir için çalışmaların devam ettiğine işaret edilerek, alt işverenlik uygulamasının, çalışanlar açısından sosyal ve ekonomik hak kayıpları yarattığı vurgulandı.
ESNEK ÇALIŞMA; DÜZENLİ ÇALIŞMA TARİH OLACAK
Programda, “İşgücü piyasasındaki katılıklar giderilecek ve esnek çalışma uygulamaları yaygınlaştırılarak hayata geçirilecek” deniliyor.
Buna göre, “Evde çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zaman modeli gibi esnek çalışma yöntemlerine de imkan sağlayacak düzenlemeler yapılacak, bu çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılarak hayata geçirilmesi sağlanacak” ifadeleri yer alıyor.
Uzmanlar, bu esnek çalışma modellerinin “düzenli-güvenceli çalışma giderek istisnai bir çalışma biçimi haline geleceğini, esnekliğin ise tipik hale geleceğini” belirtiyor.
TAŞERONLUK TEMEL ÇALIŞMA BİÇİMİ OLACAK
Programda, taşeronluk sistemininin yeniden yapılandırılması öngörülüyor: “Asıl işveren-alt işveren ilişkisinde işveren ve işçi kesimlerinin yaşadığı sorunların çözümüne ve işçilerin uğramış oldukları sosyal ve ekonomik hak kayıplarının giderilmesine yönelik iş hukuku mevzuatında değişiklik yapılacak ve bu alandaki denetimler etkinleştirilecek.”
Böylece asıl işlerde taşeron çalıştırılmasının önündeki engeller de kaldırılmış olacak ve taşeron uygulaması çalışma hayatının her alanını saracak.
'ÖZEL KÖLELİK BÜROLARI' AÇILACAK
Programdaki adıyla Özel İstihdam Büroları'nın kurulması ve faaliyetlerinin genişletilmesi öngörülüyor.
Programda, “Özel istihdam bürolarının işe yerleştirme sürecindeki etkinlikleri artırılacak. Özel istihdam bürolarının faaliyetleri çeşitlendirilecek. Bu kapsamda, büroların geçici iş ilişkisi kurmasına yönelik gerekli mevzuat çalışmaları tamamlanacak” deniliyor.
Çalışma yaşamı uzmanları işçi sendikalarının 'kiralık işçilik/modern kölelik' olarak adlandırdığı uygulamayla özel istihdam büroları iş bulmaya aracılık eden kuruluşlar olmak yerine bizzat kendileri işveren olacak ve kendilerine kayıtlı (işvereni oldukları) işçileri başka şirketlere kiralayabilecekler.
Öte yandan geçici iş ilişkisinin kurulması ve yaygınlaştırılması güvencesiz istihdamın yaygınlaştırılması anlamına geliyor.
YURT, 28 Ekim 2012