Mumcu cinayetini TBMM, bir komisyon kurarak araştırmıştı. O dönem komisyonun CHP'li üyesi Mustafa Yılmaz'ın, Uğur Mumcu cinayeti ile ilgili çarpıcı açıklamaları vardır. Mustafa Yılmaz aynen şöyle söylüyordu... "MİT İstihbarat Daire Başkanı bize verdiği bilgide, Uğur Mumcu'nun öldürüleceğini önceden öğrendiklerini ve durumu İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirdiklerini söyledi. Dehşete düşüp niçin önlem almadıklarını sordum. Biz uyardık ve devreden çıktık. İşimiz orada bitti dediler". Uğur Mumcu son günlerinde yoğun biçimde devletin içerisinde yuvalanmış ihanet şebekeleri, mafya ve bölücü çetenin işbirliğini belgelemeya çalışıyordu. Mumcu'nun yakın arkadaşı, gazeteci Emin Çölaşan cinayetin hemen ardından şöyle demişti; "Uğur'un bana ölümünden önce sürekli anlattıklarından bildiğim üç şey var. Birincisi; Abdullah Öcalan'la MİT'in çok eski yıllara dayanan ilişkisini araştırıyordu. İkincisi; PKK ile uyuşturucu kaçakçılığının ilişkisini kanıtlayacağını söylüyordu... Üçüncüsü; Hemen kitap yapacağı bir araştırma, PKK'yı zor durumda bırakacaktı."
Kitap, ABD'nin bölgedeki hesapları, çekiç güç ve gizli servisler bağlantılı karanlık ilişkileri, tek tek belgeleyecekti. Mumcu'nun öldürülmesinden yaklaşık bir ay sonra devrin Başbakanı Süleyman Demirel, faili meçhul cinayetle ilgili olarak şunları söyledi: "Devletin bir takım zaafları olduğunu ben de biliyorum. Bizim iddiamız devlet ak süte batırılmış kaşık değildir. Aksine bir takım sıkıntılar var devlette... Onları gidermeye çalışıyoruz."
Mumcu son kitabının yazabildiği bölümünde, Apo'nun devletle ilişkilerini anlatmıştı... Mumcu'nun belirlemelerine göre Apo'nun ilginç bir evrimi vardır. Ankara'da lise çağlarında hiç kaçırmadan namazını kılan, Komünizmle Mücadele Derneği'nin konferanslarını takip eden bir Apo... Ardından, üniversitede sol kolu havada "Bağımsız Türkiye" diye slogan atan, bildiriler dağıtan Apo... Ve bu bildiriler yüzünden gözaltına alınan ama sıkıyönetim savcılarının "Elemanımızdır" müdahaleleri ile polisin elinden kurtarılan Apo... Abdullah Öcalan, daha sonra Kesire Yıldırım ile evleniyor... Mumcu, Kesire Öcalan'ın babasının, Kürt isyanını bastıran devlet gücünün önemli bir adamı olduğuna değiniyor... Apo'nun muhbirliğinden, devlete silah sıkan bir örgütün başına oturmasına giden yolda nerelerden geçtiği, kimlerin omuz vermesi ile yükseldiği ve Kürt devleti kurulması için kimlerin devrede olduğu hep öğrenilecekti.
Behiç KILIÇ, 28 Ocak 2009