Cemaatin yayın organı Zaman Gazetesinin internet sitesine de son dakika üst başlığıyla giren Sahte Profesör başlıklı haberde Mason Locası tarafından meşhur edildiği iddia edilen Muazzez İlmiye Çığın Kartel medyası ve laikçi kesim tarafından Profesör olarak tanıtıldığı; fakat kendisinin profesör olmadığını Vakit gazetesine itiraf ettiği öne sürülüyor.
Neyin itirafı?
Peki Çığ daha önce kendisini "profesör" olarak mı tanıtmıştı?
Muazzez İlmiye Çığın ağzından daha önce profesör olduğuna dair bir tek kelime mi çıktı ki, şimdi itiraf etti diyorsunuz? Muazzez İlmiye Çığ Cumhuriyet aydını duruşuyla, yaptıklarının ve yapacaklarının öneminin profesörlükle değil, halka, aydınlanmaya sunacağı katkı ile geleceğini bildiği için Vakit muhabirinin sorusunu, Ben profesör olduğumu iddia etmiyorum. Ben müzede uzman olarak çalıştım. Sümeroloji alanında araştırma ve incelemelerim oldu diye yanıtladı.
Ne makalelerinde, ne kitaplarında Çığ "profesör" titrini kullanmamıştı.
Ama Vakit yine de haberi sürmanşetten verdi. Peki niye?
Doğruları sadece profesörler keşfetmez
Muazzez İlmiye Çığ halkın gönlünde büyük bir yer edinmişti. Profesör olsa da olmasa da gönüllerdeki yerini korumaktaydı.
Muazzez İlmiye Çığın gönüllerde büyük bir yer edinmesini sağlayan şey halkını tarihle, binlerce yılın derinliklerinden gelen bir birikimle eğitme çabasıydı. Vakitin de üzerinde durduğu asıl nokta Çığın profesör olup olmaması değil dört kitabın manasını Sümer tabletlerine dayanarak ortaya koymasıydı aslında. Sümer tabletleri ile kutsal kitapların kaynağı ortaya çıkmıştır. Bunun ortaya çıkmasında Çığın çabası büyüktü.
Sümeroloji Ve Hititoloji Anabilim Dalı Başkanları: Vakite konuşmadık!
Vakit Gazetesinin yaptığı haberde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji Bölümü yetkililerinin Muazzez İlmiye Çığa tepki gösterdikleri ve " Sümerlerde başörtüsüyle ilgili polemikte Sümeroloji Bölümü'nden hiçbir akademisyen, istenilen tarzda görüş bildirmedi. Bunun üzerine İlmiye Çığ adında bir proje devreye sokuldu. Ancak bu konu artık siyasi olmanın da dışına çıkıp, Türkiye'deki gerçek Sümerologları yok sayan bir noktaya geldi. Şayet İlmiye Çığ profesör ve Sümerolog ise, bizler neyiz?" dedikleri ileri sürülmektedir...
Çığ'ın makale yazdığı Bilim ve Ütopya Dergisinin bu konuda yaptığı soruşturma gerçekleri ortaya çıkardı. Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı, aynı zamanda Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Cem Karasu ve Sümeroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Bayram ile görüşen Bilim ve Ütopya dergisi muhabirleri, her iki yetkilinin de Vakite Muazzez İlmiye Çığa ilişkin demeç vermediklerini öğrendi. Prof. Dr. Bayram, Vakite herhangi bir demeç vermediklerini, Muazzez İlmiye Çığın verdiği emeğin yadsınamayacağını ifade ederken, Prof. Dr. Karasu, Akademik unvanı olmayabilir; ama Çığ DTCFnin ilk mezunlarındandır. Hem Hititolojiden, hem de Sümerolojiden mezun olmuştur şeklinde konuştu.
Muazzez İlmiye Çığ projesi Cumhuriyet Devriminin projesidir
Gelelim Vakitin etkili profesörlerine...
Muazzez İlmiye Çığ söylendiği gibi masonların vs. projesi değildi. Cumhuriyet Devrimi Muazzez İlmiye Çığ'ları 1936 yılında öğretmen okulundan alıp Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Hititoloji, Sümeroloji, Arkeoloji ve Almanca bölümlerinde eğitmişti. Ardından Atatürkün Almanyada Nazi katlinden kurtardığı tanınmış profesörler ile birlikte çalışma yapmalarını sağlamıştı.
Çığ daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri Çiviyazılı Belgeler Bölümüne atandı, orada da uzman Dr. Kraus ile birlikte 1948 yılına kadar, o tarihten sonra da Hatice Kızılyay ile çalışmalar yaptı.
Müzede Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış 75 bine yakın çiviyazılı tableti bulunmaktaydı ki-bunlar İÖ 2500 yılından İsanın doğumuna kadar olan zaman içinde yazılmıştır. Bu tabletler kazıdan çıktıkları gibi duruyorlardı- önce bunların konservasyonları yaptı. Sonra devirlerine, tarihlerine, konularına göre tasnifleri, katalogları yaptı; özel kutular dolaplar ve odalar içinde korumaya aldı. Böylece 33 yıllık çalışmalar sonucu, bu alanda araştırma yapanların kolaylıkla yararlanabileceği çağdaş bir Çiviyazılı Tabletler Arşivi meydana getirdi. Bu çalışmalar yanında bilimsel araştırmalara da zaman ayırdı. Bulunan yeni belgeler, yapılan çalışmalar, Sümeroloji sahasında çalışanlara 8 kitap ve makale halinde sunuldu.
Muazzez İlmiye Çığ şöyle anlattı bu süreci:
Başta Hatice Kızılyay ve Dr. F.R. Kraus olmak üzere, Sümeroloji hocam Prof. B. Landsberger, Hititoloji hocam H.G. Güterbock, Finlandiyadan Prof. A. Salonen, Amerikadan Prof. Samuel Noah Kramer ile birlikte yapılan çalışmalar sonucu 8 kitabımız ve birçok da makalemiz yayınlandı. Bunlar Sümer hukukuna, Sümer devlet idaresine, okullarına, Sümer edebiyatına ve Hitit kültürüne ait 3000 tabletin kopya ve kataloglarını kapsamaktadır.
Açıklama
Yazarları Çığ'a yönelik yalan haberlerin çıkması üzerine Bilim Ütopla dergisi kamuoyuna bir açıklama yaptı:
"Muazzez İlmiye Çığ, halkı yüzyıllarca yıl ortaçağ karanlığına mahkum edenlere karşı, tarihe dayanarak halkı eğitmek, aydınlatmak isteyen cumhuriyet devriminin yarattığı bir projedir. Ve Muazzez İlmiye Çığ cumhuriyete olan bağlılığını çalışmalarına devem ederek ödemektedir. Vakit bu tür oyunlarla onu durdurabileceğini sanmaktadır. Mahkemeye çıkardılar durduramadılar. Peş peşe kitaplar çıkardı. Şimdi de bu yolu deniyorlar. Halka, cumhuriyete ve Muazzez İlmiye Çığa karşı bu saldırıları ile hiçbir şey elde edemeyecekler.
Bilim kavramı ile arasının pek de iyi olmadığını bildiğimiz Vakit Gazetesine anımsatmak 15 yılı aşkın süredir aydınlanma mücadelesi yürüten Bilim ve Ütopyadan olsun: Bir kişinin bilim insanı olarak anılması için akademik unvan önkoşul olarak kabul edilemez. Yani, arşiv-kütüphane memuru diye sözde aşağılamaya çalıştıkları Çığ, 75 bin çivi yazılı tabletin tasnif edilmesi ve Çiviyazılı Tabletler Arşivinin hazırlanmasına öncülük etmiş çağdaş bir bilim insanıdır. Bununla birlikte amaç haber yapmak değil, Ortaçağa karşı aydınlanma mücadelesine yapıtlarıyla ve eylemleriyle omuz verenleri yıpratmak olunca, bu gerçeği görmek anlaşıldığı üzere Vakit için çok da mümkün olmamaktadır. "
Muazzez İlmiye Çığın Kitapları
-Uygarlığın kökeni Sumerler
-Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği
-Ortadoğu Uygarlık Mirası ( 2 cilt)
Gilgameş Tarihte İl Kral Kahraman
-Sümerlerde Tufan, Tufan'da Türkler
-Hititler ve Hattuşa İştar'ın Kaleminden
-İnanna'nın Aşkı Sumerde İnanç ve Kutsal evlenme
-Sümerli Ludingirra
-Kur'an İnci ve Tevrat'ın Sumer'deki kökeni
-İbrahim Peygamber
-Atatürk düşünüyor
-Vatandaşlık Haklarım
Bilim ve Ütopyada çıkan makaleleri
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerde kadın (sayı: 9),
Muazzez İlmiye Çığ, Eski Mezopotamyada cinsel yaşam (sayı: 10),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerlerden günümüze saygı ve saygınlık (sayı: 12),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerde işçi sınıfının durumu (sayı: 13),
Muazzez İlmiye Çığ, Hitit Güneşi nereden geliyor? (sayı: 14),
Muazzez İlmiye Çığ, Hz. Muhammedin teyemmüm taşı dedikleri, bir Asur tableti (sayı: 15),
Muazzez İlmiye Çığ, Atatürk ve Türkiyede arkeoloji (sayı: 17),
Muazzez İlmiye Çığ, Mezopotamyada astronomi ( sayı: 18 ),
Muazzez İlmiye Çığ, Önemli bir Anadolu uygarlığı: Hititler (sayı: 19),
Muazzez İlmiye Çığ, Mezopotamyada tıp (sayı: 19),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerde kutsal evlenme (sayı: 23),
Muazzez İlmiye Çığ, Atatürk ve Türkiyede çiviyazıları biliminin başlaması (sayı: 24),
Muazzez İlmiye Çığ, Sümer Edebiyatı (sayı: 26) Muazzez İlmiye Çığ, Sumer Edebiyatı-2 (sayı: 29),
Muazzez İlmiye Çığ, Dünya halkları mitolojilerinde yaratılış efsaneleri (sayı: 30),
Muazzez İlmiye Çığ, Örtünmenin tarihçesi (sayı: 32),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumer Tanrı evleri ve ilahiler (sayı: 41),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumer atasözleri (sayı: 42),
Muazzez İlmiye Çığ, Tarihte ilk sanatçı atölyeleri (sayı: 47),
Muazzez İlmiye Çığ, İlk kadın şair: Enheduanna (sayı: 50),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerlilerde adalet ve ahlak kavramı (sayı: 56),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerde arşiv ve kitaplıklar (sayı: 57),
Muazzez İlmiye Çığ, Hitit kütüphaneleri ( sayı: 58 ),
Muazzez İlmiye Çığ, Sumer okulları ve eğitim sistemi (sayı: 77),
Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Sümerliler Türk mü? (sayı:130),
Muazzez İlmiye Çığ, Çivi Yazılı Belgeler Arşivinin kuruluş anıları (sayı:133),
Muazzez İlmiye Çığ, Tufan olayı Orta Asyada olmuştu (sayı:142),
Muazzez İlmiye Çığ, Kutsal kitapların Sümerdeki kökleri (sayı: 9),
Muazzez İlmiye Çığ, Kurandaki Harut Marut meleklerinin Sümerdeki kökeni ( sayı: 28 ),
Muazzez İlmiye Çığ, Örtünmenin tarihçesi (sayı: 32),
Muazzez İlmiye Çığ, İbrahim Peygamber, karısı Sarayı neden Firavuna sundu? (sayı: 33),
Muazzez İlmiye Çığ, Lut peygamber kızlarıyla neden yattı? (sayı: 36),
Muazzez İlmiye Çığ, Kültepe tabletlerinin başına gelenler ( sayı: 48 ),
Muazzez İlmiye Çığ, Amerika gezisinden notlar ( sayı: 38 ),
Muazzez İlmiye Çığ, Kültepe tabletlerinin başına gelenler ( sayı: 48 ),
Muazzez İlmiye Çığ, İlk kadın şair: Enheduanna (sayı: 50),
Muazzez İlmiye Çığ, Tarihte ilk sanatçı atölyeleri (sayı: 47) Muazzez İlmiye Çığ, İlk kadın şair: Enheduanna (sayı: 50),
Muazzez İlmiye Çığ ile söyleşi (165),
Muazzez İlmiye Çığ, Hitit efsaneleri (175),
Muazzez İlmiye Çığ, Atatürk ile arkeoloji ve çiviyazılı bilimlerin başlaması (175),
Muazzez İlmiye Çığ ile söyleşi:Sumerce ve Türkçe üzerine (178)
Muazzez İlmiye Çığ, Sumer dili ile Türk dili karşılaştırmaları (179)
Odatv.com