
Müslüman dünyası ile farklı bir ilişki hedefleyen ABD Başkanı Barack Obamanın, Türkiyedeki Kürt sorununun çözülmesi için devreye girmesi istendi. Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir makalede ABDnin Kürt sorununun çözümü için arabuluculuk yapması gerektiği savunulurken, gerek Türk hükümetinin, gerekse Kürtler ve PKKnın çözüme hazır oldukları yönünde işaretlerin bulunduğuna dikkat çekildi. Ancak, durum o kadar karmaşık ki Türkler ve Kürtlerin dışarıdan yardıma ihtiyaçları olacak. ABDnin rol üstlenmesi belirleyici olabilir değerlendirmesi yapılan makalede, PKK'nın silahlarını ABD'ye teslim edebileceği, ABD'nin de liderleri için bölge dışında sığınak bulabileceği savları dile getirildi.
ABDnin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından Türk-Kürt Barışı için Şans başlığı ile yayımlanan bir makalede Türkiyenin Kürt sorununun çözümü için ABDye devreye girmesi gereği savunuldu. Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden ve düşünce kuruluşu Carnegie Endowmentin kıdemli uzmanlarından Prof. Henri Barkey imzasını taşıyan makalede Obama, Müslüman dünyasında kilit bir dış politika başarısı elde edebilir ifadesi kullanıldı.
Başkan Obamanın Ortadoğu gezisinin kendisi ve ABD konusunda bölgede iyi niyet yarattığı ancak Kahiredeki tarihi konuşmasında söz verdiklerinin çoğunun gerçekleşmesinin uzun bir zaman alacağı belirtilerek Ancak, bir yer varki etkinliği, çabukcak ve önemli sonuçların elde edilmesi için kullanılabilir o da Türkiyede ve Kuzey Iraktaki Kürt sorununun çözümlenmesidir görüşü dile getirildi.
-PKK TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA ÖNEMLİ ÇATLAKLAR YARATTI-
Makalede, Türkiyede PKKya karşı yürütülen mücadeleye dikkat çekilirken PKKnın güçlerinin yarısının Kuzey Iraka konuşlandırarak ABD ile Türkiye arasında önemli çatlaklar yarattığı belirtildiği, Türklerin, PKKya karşı Kuzey Irakta operasyonlar düzenlediği kaydedildi.
Ancak 25 yıllık mücadeleden sonra Türk hükümetinin ve ordusunun sonuçlarının tahmin edici olmadığını fark ettiği öne sürülen makalede PKKnın Kuzey Iraktan çıkarılması ve Türkler ile Kürtler arasında husumete son verilmesi, bölgede bir miktar istikrar sağlayacağı vurgularak Kuzey Irakın istikrarının da, ABDnin Iraktan çekilmesini kolaylaştıracağı belirtildi.
Şimdi olası bir çözümün işaretleri bulunuyor. Türk devleti, kuruluşundan bu yana geçen 80 yılı aşkın sürede ilk defa oldukça büyük Kürt azınlığının kaderini ele alıyor denildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün bu konudaki açıklamaları ve yankıları ile Türkiyedeki tartışmalara dikkat çekildi.
-ABDNİN ROLÜ BELİRLEYİCİ OLABİLİR-
Henri Barkey, Türkiyedeki Kürtler ve PKKnın da, bir uzlaşıya hazır oldukları sinyallerini verdiğini kaydederken Ancak durum o kadar karmaşık ki Türkler ve Kürtlerin, bir anlaşmayı sonuçlandırmak için dışarıdan yardıma ihtiyaçları olacak. Her iki tarafta bu yeni açılımı baltalamayı çok sevecek fazla sayıda aşırı unsurlar var. ABDnin bir rolü belirleyici olabilir yorumunu yaptı. Barkey söyle devam etti:
Washington, hem Türkiye ile, hem de Kürtler ile olan olumlu ilişkisi sayesinde yardım etmek için güçlü bir konumda. ABD, Türkiyenin asilere karşı operasyonlarda çok ihtiyaç duyulan lojistik destek sağlayarak ve uluslararası forumlarda PKK konusunda Türkiyeyi tutarlı bir biçimde destekleyerek iyi niyetini kanıtladı. Aynı zamanda Irakın Saddam Hüseyin rejiminden kurtarılmasındaki rolü dolasıyısıyla her yerdeki Kürtler arasında çok saygı duyuluyor.
-PKK SİLAHLARINI ABDYE TESLİM EDEBİLİR-
Böylece, güvenilir bir aracı olarak faaliyet göstererek PKKyı demobilizeye etmeye yardımcı olabilir. PKKnın silahlarını Türk askerlerini teslim etmesi pek olası değil ancak Amerikan güçlerine teslim edebilir. Bunun karşılığında da (ABD) Türk hükümeti ve kamuoyunun güveneceği sıkı bir denetleme teklifinde bulunabilecek. ABD diplomatları da, birkaç PKK liderinin de bölgenin dışında sığınma bulmasını sağlabilir ve Amerika yanlısı Kürt Bölgesel Hükümetinin Irakta kalmayı sürdüren Türkiye karşıtı asilerin eylem yapmasını önleyeceği güvencesini Ankaraya verebilir. Böylece, birçok PKK asileri, evlerine dönebilir ve Türkler, şiddetin gölgesi olmadan Kürtlerin kültürel haklarının genişletilmesi amacıyla iç siyasi reformların konuşmaya başlayabilir.
-GÜNEYDOĞU VE KUZEY IRAKI KAPSAYAN SANAYİ BÖLGESİ-
Wall Street Journalda yayımlanan makalede ABDnin ayrıca, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla da Kürtlerin yaşadığı Güneydoğu ve Kuzey Irakı kapsayacak bir Nitelikli Sanayi Bölgesinin kurulmasını önerebileceği belirtildikten sonra şu görüşlere de yer verildi:
On yıllarca, Kürt bataklığı, Türkiyenin demokratikleşmesini engelledi ve Ankaranın ABD ve AB ile ilişkilerini zayıflattı. Sayın Obama, belki seçim kampanyası sırasında, Kahire konuşmasını hazırlarken bile bu konuyu hiç düşünmemiş olabilir. Ancak, bu, Müslüman dünyasında göreli olarak çabuçak ve önemli dış politika başarılarını sağlayabileceği bir konudur.
VATAN