
TMSF ve belediyeden yeşil sermayenin gözbebeğine 1 milyar dolarlık imar rantı!
Belgeler; Başbakan'ın eski ahbabı Aziz Torun'a ait ve AKP'nin 'gıda yardımları'nın da sahibi Torunlar Grubu'na, belediye tarafından 1 milyar dolar rant sağlandığını gözler önüne seriyor.
Başbakan Erdoğan ile tanışıklığı epey eskiye dayanan Aziz Torun'a ait Torunlar Grubu'nun, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) 'ucuza kapattığı' İstanbul Şişli'deki arazi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan plan değişiklikleriyle ihya edildi. Satıştan önce yapılsaydı devletin bütçesine katkı sunacak olan plan tadilatları, zamanlamasıyla Torunlar'ın kasasına, belgelere ve bölge emlakçılarına göre 1 milyar dolar para girmesini sağladı. TMSF ise Torunlar'a araziyi sadece 45.9 milyon dolara satmıştı.
İstanbul Şişli'de Büyükdere Caddesi üzerindeki Uzanlar'dan alınarak TMSF'ye geçen yaklaşık 15 bin metrekarelik araziyi, AKP'nin gıda yardımlarının da sağlayıcısı olan Torunlar Grubu alınca İBB ve Şişli Belediyesi de kolları sıvadı. Araziye dev bir rezidans dikme teklifini daha önce 5 kez reddeden İBB'nin imar müdürlüğü, satıştan sonra olumsuz görüşlere ve itirazlara rağmen teklifi onayladı.

Mevcut planlara göre 2 emsale ve 19 bin 780 m2 inşaat alanına sahip olan arazinin durumunu 15 Ocak 2010'da, 306 İmar Komisyon Raporları numarasıyla değerlendirmeye alan İBB Meclisi, çeşitli yöntemlerle Torunlar'a 89 bin 950 m2, yani 70 bin m2 fazladan inşaat alanı hakkı tanıdı.
Arazi metro hattı üzerinde olduğu için şartlı görüş beyan eden Ulaşım ve Planlama Müdürlüğü'ne, yine şartlı görüş veren Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü'ne, teklifte 1500 m2'lik yeşil alanın ticaret alanına alınmaması gerektiğini vurgulayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne ve imar yönetmeliklerine rağmen, teklifi 'fazlasıyla' onaylayan İBB Meclisi'ne müdürlüklerin yaptığı resmi itirazların başlıklarıysa şöyle:
"Arazide yeşil alan sıfatına sahip alanların ticaret alanına alınarak imara açılması, olumsuz ve şartlı görüş veren müdürlüklerin açıklamaları, ayrıcalıklı plan değişikliğinin nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı nitelikte olması, teklifin olumsuz yönde emsal ve plan bütünlüğünü bozan nitelikte olması, Boğaz siluetini olumsuz etkilemesi, İmar Kanunu ve Plan Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olması…"
İtirazlarda ayrıca; "yeşil alanların ticaret alanına alınmasıyla zaten 3'e çıkartılmış olacak emsalin, kot ayarının (eğimli arazide taban belirlemesi) en yüksek yer baz alınmasıyla, kot altında kalan katların ve zemin altındaki bodrum katlarının emsale dahil edilmemesiyle gerçek emsal 3'ün çok da üstünde oluyor. Yüksekliğin serbest bırakılması da emsali arttırıyor" deniyor ve bir örnek veriliyor:
"Araziye sadece 3 bodrum katı yapılması durumunda bile emsal 6'nın üzerine çıkıyor ve toplam inşaat alanı 89 bin 950 m2'ye çıkartılarak, 70 bin 170 m2 fazladan inşaat hakkı tanınıyor"
'BURDA BÜYÜK BİR RANT VE RÜŞVET VAR'
İBB ve Şişli Belediyesi'nde meclis üyesi olan CHP'li Dursun Çaltı ise kabul gören planla ilgili büyük iddialarda bulunuyor. BirGün'e konuşan Çaltı, Şişli'nin ülkede en çok vergi veren 500 firmasından 420 tanesinin bulunduğu, Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 4'ünü sağlayan, 81 vilayetin 69'undan daha büyük olan bir finans merkezi ve büyük bir rant kapısı olduğuna dikkat çekiyor. "Bu tür rant projelerinin hiçbiri Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından engellenmiyor. Cemaatle ve İBB Başkanı Topbaş ile kol kola çalıştığının kanıtlarından birisi de bu arazi diyen Çaltı, sözlerine şöyle devam ediyor:
"İstifa eden usta kalem Necati Doğru'nun dediği gibi, Aytaç Durak nedir ki, hükümet gözünü Tayyip Erdoğan koruması altındaki Sarıgül'ün Şişli'sine dönsün, ne Duraklar bulacak. Torunlar'ın elindeki bu arazi Uzanlar'ın elinden önce TMSF'ye geçti. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah gazetesinde olduğu gibi elindeki her yeri mümkün olabilecek en büyük değere satarak milli gelire katkı sunduğunu iddia ediyor, işte bu arazide olan bitenler, bu ifadenin yalan olduğunun ispatıdır. Eğer öyle olsaydı, TMSF önce buranın plan değişikliğini gerçekleştirir daha sonra burayı kamuya mal ederdi. Bu imar teklifi 2006 yılından beri yani arazi TMSF'nin elindeyken bile defalarca sudan sebeplerle müdürlüğüne iade ediliyor. Bu açık tabirle 'çorbanın yağı eksik, tuzu eksik' demenin ve rüşvet oranını artırmanın diğer bir adıdır. Teklifler imar komisyonlarında ancak 1 ay süreyle tutulabiliyor, bunu uzun süre elde tutmanın yolu böyle basit gerekçelerle 'o eksik, bu eksik' diyerek, müdürlüğüne iade etmek ve pazarlığı kızıştırmaktır. TMSF'nin AKP'ye yakınlığı malum, bu işte de ya menfaat ya talimat vardır."
ARAZİ RANTI YARGIYA TAŞINACAK
Onaylanan plan teklifinin kabul edilemez nitelikte olduğunu ve sağlanan rantın hesaplanamayacak kadar büyük olduğunu belirten Çaltı, "Ağaca bakarken ormanı da görmeliyiz, bu AKP politikasıyla sağlanan rant cemaatin büyümesini, güçlenmesini sağlıyor. Burada çok büyük bir rant ve büyük bir rüşvetin döndüğü, devletin kasası boşalırken, Torunlar ve cemaat ile birlikte Sarıgül'ün de cebinin dolduğu çok açık. İstanbul trafiğinin en sorunlu olduğu yerlerden birinde böyle bir yapı nasıl olup da uygun görülüyor? Tayyip Erdoğan'dan önce sıradan bir gıda pazarlama şirketi olan Torunlar Grubu'nun, yıldızının nasıl hızla parladığı ortada. Yeni zenginler böyle oluşturuluyor ve bunda da demokrat olduğunu söyleyen ve plazalar diyarı Şişli'nin başındaki isim olan Sarıgül'ün katkısı büyüktür" diyor.
Kabul edilen plan tadilatında bir çok hukuksuzluk olduğunu da sözlerine ekleyen Dursun Çaltı, konuyla ilgili en yakın zamanda suç duyurusunda bulunarak konuyu yargıya taşıyacağını belirtiyor.
BÖLGE EMLAKÇISI: DEĞERİ 1 MİLYAR DOLAR
Sağlanan rantın hesaplanmasına ilişkin uzmanlığından faydalandığımız, Şişli'de 19 yıldır emlakçılık ve emlak müşavirliği yapan A. Başardı Emlak Ltd. Şti.'nin sahibi Aynur Başardı da tutarın büyüklüğüne dikkat çekiyor. Arazinin bölgede en değerli kısımda bulunduğuna dikkat çeken Başardı, şunları söylüyor:
"Burada en önemli unsur, arz talep ilişkisinin durumu. Yani bölgede böyle bir arz olmadığı için birçok talebe karşılık gelecek olan bu yapının hesaplanamayacak değeri var. Yakınındaki Astoria gibi dev finans merkezleriyle bile kıyaslanamayacak kadar değerli. Değeri ancak Metrocity ve İstinyepark finans merkezleriyle ölçülebilir nitelikte. Bir örnek verecek olursak; bu arazinin yakınında ama ara sokaklardaki 197 metrekarelik bir araziye yapılan üç katlı bir villanın belediyede asgari tutar gösterimi 3 milyon TL. Burası ise 15 bin m2 ve bölgede bu kadar büyük bir araziyi değerlendiren başka bir yapı yok. Şunu söyleyebilirim: kesin tutar inşaat alanı metrekaresinin 15 bin dolara denk geldiğidir ama hesaplanamayacak bir biçimde bu fiyatı yukarı çekecek etkenler var. Bunlar; yapılacak gökdelenin direkt metro bağlantısı olması, boğaza bakacak olması, ikamesi bulunmaması, hemen arkasında çok büyük yabancı şirketlerinin yapılarının bulunması ve cadde üzerinde olması.."
Aynur Başardı, verdiği en az inşaat m2 fiyatı ile Torunlar Grubu'na sağlanan fazladan 70 bin m2'yi işleme soktuğumuzda, bulunacak rakamın plan tadilatından sonraki kâr anlamına geleceğini söylüyor. Başardı'nın matematiğiyse bizi, daha birkaç yıl öncesine kadar gıda pazarlamacığıyla uğraşan Torunlar Grubu için yapılan plan tadilatının değerinin 1 milyar dolar olduğu sonucuna götürüyor.
Torunlar, araziyi nasıl değerlendirecek?
Torunlar Şirketler Grubu, bu arazide Esentepe Garden Tower isimli elips şeklinde 37 katlı bir gökdelen dikecek. Torunlar, resmi sitelerinde metroyla direkt bağlantıda olacağını duyurdukları gökdelenin içinde sunacaklarıysa şöyle:
"En pahalı markaların bulunduğu 2 alışveriş katı, sinema ve oyun alanı, gıda mağazaları ve lokantalar, bin kişilik çok amaçlı toplantı salonu ve ofis alanları. İlk 5 katta 60'ar m2'lik lüks dairelerin yer aldığı apart otel, 12'inci katta kadar stüdyo tipi daireler, 13'üncü katta fitness salonu, havuz, cafe ve manzarlı bahçe, 37'inci kata kadar 65 ve 256 m2'lik daire seçenekleri, 37'inci katta ise boğaz manzaralı gökyüzü barı bulunacak."
Yeşil sermayenin parlayan yıldızı Torunlar Grubu
Sadece birkaç yıl önce gıda pazalamacılığıyla, ondan da önce toptancılıkla uğraşan Torunlar Grubu'nun sahibi Aziz Torun, MÜSİAD'ın gözbebeklerinden, TMSF'nin en iyi müşterilerinden ve Türkiye'nin en zengin 100 isminden biri olmayı başardı. AKP'nin 'yardım' adı altında dağıttığı makarna, un, şeker gibi temel gıda maddelerinin de satın alındığı Torunlar Gıda, AKP ile yıldızı parlayan firmalardan. Çay ve şeker fabrikalarının yanı sıra şimdi inşaat, kağıt, konut ve alışveriş merkezi yatırımlarına yönelen Torunlar Şirketler Grubu'nun 2004'te 100 milyon dolar olan cirosunun şimdilerde 250 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
Başbakan Erdoğan'ın yakın arkadaşı olan Aziz Torun, hububat alanındaki yatırımlarının ardından, TMSF ihaleleri ve özelleştirmelerle boy gösterdi.
Bir süre önce hakkında Star TV ve TGRT'ye talip olduğu yönünde söylentiler çıkan Aziz Torun'un adı şu sıralar da Milliyet gazetesine talip olduğu söylentisiyle anılıyor.
Şirketinin kuruluşunu "Babam Erzincan'dan gelince Karaköy'de çay ocağı açtı. Daha sonra Tahtakale'de bakkallık yapmaya başladı. Unkapanı'nda toptancılık yaptıktan sonra da, toptancıların Rami'ye taşınmasıyla burada işine devam etti. Toptancılıktan sonra asıl büyümemize neden olan ise ithalatçılık işine girmemiz oldu" diyerek anlatmaya çalışan Torun, İstanbul Rami'de toptancılık yaptıkları yıllarda, Başbakan Tayyip Erdoğan ile 'tanışıklıkları' olduğunu doğrularak, "Başbakan Erdoğan, Elif Sucukları isimli firmada, üniversiteden sonraki dönemde finans sorumlusu olarak çalıştı. Rami'de beraber çalışıyorduk, tanışıklığımız da vardı" diyor.
ONURKAN AVCI / BİRGÜN
Gerçek Gündem, 21 Mart 2010