Ziraat satılmak için parlatılmışZiraat Bankası'nın Mart ayı başında açıkladığı rekor kârın cilalı bir şekilde sunulmasının nedeni ortaya çıktı. Bir zamanlar "çiftçinin dostu" olarak sunulan Ziraat Bankası şimdi yerli ve yabancı sermayeye satılacak.Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Avrupalı yatırımcılara yaptığı sunumda Türkiye'nin en büyük bankası konumundaki Ziraat Bankası'nın halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi için çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Çanakçı, kamu bankasının özelleştirilmesi için nihai kararın yaptıkları çalışma ve piyasa koşullarına göre şekilleneceğini belirtti. Hazine Müsteşarı Çanakçı'nın Ziraat Bankası ile ilgili yaptığı bu açıklama, 2009 yılında bankanın yüksek kâr oranını yakalamasına medyada geniş yer verilmesinin nedenini ortaya çıkardı.
soL, Ziraat Bankası'nın 2009 yılı bilançosunun "cilalanması"nı özelleştirmeye hazırlık olarak nitelendirmişti. Rekor kârın açıklanmasının üzerinden birkaç hafta dahi geçmeden, Hazine Müsteşarı'ndan gelen bu açıklama, AKP hükümetinin kamu bankalarının da özelleştirmesi konusunda son derece kararlı olduğunun bir işareti olarak değerlendirildi.
Rekor kâr açıklanmıştıZiraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Mart ayı başında 2009 yılı bilanço rakamları ile ilgili basına bilgi vermişti. Çağlar, net kârlarının 2009 yılında 3 milyar 511 milyon lira olduğunu ve buna "yüzyılın kârı" adını taktıklarını söylemişti.
soL, Ziraat Bankası'nın açıklanan kâr rakamının ve Çağlar'ın yaptığı basın toplantısının sunumunun, kamu bankalarına ilişkin "hantallık" algısının değiştirilmesine ve bankanın "cilalanması"na hizmet ettiğini belirtmiş, bu durumun yakın dönemde özel ve yabancı ortaklı diğer bankalar gibi satış ve operasyon grubunu birbirinden ayırmayı düşünen Ziraat Bankası'nın özelleştirilmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandığını yazmıştı.
SOL Haber, 17 Mart 2010