Ataturkun bilinen sozu sudur:
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye Halkı'na Türk Milleti denir" (Vikipedi baska kaynaklarda da var)
Ancak Ilker Basbug, Ataturkun sozunu eksik soyledi. Türkiye Cumhuriyetini kuran, Türkiye halkı dedi ve bitirdi. Turklukun saf bir irki belirtmedigine dair soyledikleri dogru, ancak eksik.
Türkiye Cumhuriyetini kuran kim? Türkiye halkı. Buradaki halk, yaşayan halkın bütününü içeriyor. Türkiye lafını çekin oraya Türk koyun, bu etnik bir tanım olur.
Burada Turku etnik bir grup olarak gostermis oldu. Bir genelkurmay baskani olarak daha dikkatli konusmaliydi. Nitekim bu sozler, Turkluk ve Tek Millet dusmanlarinin ekmegine yag surmus oldu. Bundan sonra bunlar Turkluge satastiklarinda once Basbugu referans gosterecekler.
Diger yandan, burada da belirttiginiz gibi ulkedeki hukuksuzluga, yagmaya, ergenekon hususuna hic deginmedi. Aslinda klasik bir konusmaydi; acilim disinda.
Ilginc olan bundan 1 hafta oncesine kadar, Basbugu yerden yere vuran yandas kesim simdi yere goge sigdiramiyor. Basbugun konusmasini, yandas basin acilim olarak tanitti.
Mehmet Barlas
Dün Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'u dinlerken, "Değişim" in şiddetini de ve değişimin bu coğrafyada ne kadar yavaş gerçekleştiğini de yine düşündüm.
Org. Başbuğ'un bugün "Türkiye halkı" kavramını kullanma biçimini gelmiş geçmiş yöneticiler de benimsemiş olsalardı, belki bugünün gündeminde PKK olmazdı.
Yavuz Donat
Org. İlker Başbuğ dün oturduğu koltuğun ağırlığını taşıyan bir "devlet adamı" tavrı sergiledi.
Böyle bir süreçte, ordunun başında böyle bir "kişiliğin" olması Türkiye için büyük şans.
Samil Tayyar
Atatürkün bir sözüne atıfta bulunarak cumhuriyeti Türkiye halkının kurduğuna dikkat çeken Başbuğ, bu ifadedeki Türkiye sözcüğünün çekilerek yerine Türk kavramının konmasının etnik milliyetçilik olacağını anlattı.
Aynı şekilde dini azınlıklara yönelik parlamentoda temsil temennisinde bulunması da Başbuğ açılımının boyutlarını ortaya koyan bir diğer önemli mesajdı.
Diger kesim de Basbugun acilimi ni sanirim gormezden geldiler.
Acikcasi keske hic konusmasaydi dedim. Bu konusma benim orduya guvenimi sarsti diyebilirim.