Aydınlık Gazetesi'nin 11 Nisan 2011 tarihli sayısında yayınlanan Yaşar Müjdeci'yle yapılan röpörtajı dikkatinize sunuyoruz:
İzmir, Perinçek ve Müjdeci'yi Meclis'e göndermeye kararlı'AKP-CHP Güçbirliği'nin değirmenine su taşıyor'Müjdeci: “Halk, Cumhuriyet Güçbirliği hareketini bir umut olarak benimsedi. Güven sağlandı. Bu güvenin üstünde yükseliyoruz”... Türkiye İşçi Partisi'nin 15 milletvekili çıkardığı seçimdeki çalışmalarda bizzat bulundum. Cumhuriyet Güçbirliği'nin çalışmalarında o günlerdeki inanç ve coşkulu havayı görüyorum.
Emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci, Cumhuriyet Güçbirliği hareketinin İzmir Birinci Bölge adayı. Güleç, ayrıntıları atlamayan, zaman diliminin bütün saniyelerine özenli ve dikkatli bir duyarlılığı oylumlu sevimlilikle taşıyan birikim. İlk tanıştığınızda yılları aşıveren sıcacık bir dostluğun içine karşısındakini çekiveriyor. Yaşar Müjdeci paşa bir bulut, bir mavi sıcaklık. Ömrü göklerde geçmiş ya, o bir gökyüzü. İzmir’de Cumhuriyet Güçbirliği’nin Kordon'daki bürosunda buluşuyoruz. İki katlı büyük bir mekan. Gençler kadınlar karınca sabrı ve hızıyla çalışıyorlar. Bir seçim bürosundan öte, fabrika hareketliliğinde. İnancı dokuyarak zamana sarmışlar.
TİP havası varTürkiye İşçi Partisi'nin 15 milletvekili çıkardığı seçimdeki çalışmalarda bizzat bulundum, kahve toplantılarına gittim. Bugün, Cumhuriyet Güçbirliği'nin çalışmalarında oradaki inanç ve coşkulu havayı görüyorum. Havada aynı koku var.
ABD iki partili sistem dayatıyorYaşar Müjdeci, çayımızı getirenden yanımızdan geçen herkesle ilgili. Gönül alan sevgisiyle, emeğe saygısıyla geliştirdiği iletişim kuramıyla kurda kuşa dost. Adanalı bir çiftçinin çocuğu. “Çocukluğumu süsleyen iki hayalim vardı. Doktor ya da pilot olmak. 1963 yılında pilot teğmen olarak Hava Harp Okulunu bitirdim. Çocukluk hayallerimi doya doya yaşadım. 1999 yılında Korgeneralden emekli olduk. NATO’da görev yaptım. Dışarıda içeride ülkeme hizmet etmeye çabaladım.” Diyor ve sohbetimiz adaylık sürecine geliyor. Yaşar Müjdeci bu konuyu da şöyle anlatıyor:
“Türkiye 50 yılı aşkın süredir bir arayış içinde. Demokrasiyi arıyor. Bağımsız bir ülke olarak yaşamının onurunu arıyor. Gelişmeyi arıyor. ABD ülkeye el koymuş. Şimdi bakın ABD yanlısı basın bir anket furyasıyla AKP’yi %46, CHP %22, MHP’yi %10’larda gösteriyor. Bunu niye yapıyorlar. ABD, Türkiye'de iki partili bir demokrasi öngörüyor. Biz ABD Türkiye’nin iç işlerine bu denli elini sokmasın dedik.”
Kılıçdaroğlu ile görüşmeYaşar Müjdeci İzmirlilerin olayı kavradıklarını memleketin aydınlık yüzünün Cumhuriyet Güçbirliği’ne güldüğünü belirterek CHP Genel Başkan’ı Kılıçdaroğlu ile tarihi bir buluşmayı anlatıyor:
“Bizzat Kılıçdaroğlu ile görüştük. 'Sizi izliyorum kadın kollarınız gençlik kollarınız çok iyi. Yetkili kurallara bu olayı götüreyim' dedi ve bu sözü sonrası nezaketen bile geri dönmedi.”
Burada ilginç bir ayrıntı önemli. CHP’nin örgütsel yapısı son derece nahif gençlik ve kadın kolları pasif. CHP’de taban birbirine zıt, karşıtı ve Kılıçdaroğlu partisinin bu zaafını biliyor. “Sizde gençlik ve kadın kolları çok iyi” derken bu aslında partisi için bir saptama. Eleştiri.
Cumhuriyet askeriMustafa Kemal’in ülküsünü benimsemiş bir Cumhuriyet askeri olan Yaşar Müjdeci paşa en çok emperyalist güçlerin ülkeyi ellerinde tutmasından hüzünlü. Siyasete fırlamasının özü bu.
“Dış odaklar iç oluşumlara hakim, ve daha fazla hakim olmak istiyorlar. Sorun Türkiye’nin bağımsızlığı meselesi. Biz ne ABD ne AB. Bağımsız başı dik, karnı tok Türkiye diyoruz. Bütün bu güzelliklerin içinde bağımsızlığı çekip alırsanız her şey yok olur. Atatürk’ün 'istiklali tam' sözü bizim anladığımız bağımsızlıktır."
Tutunduğumuz dallar güçlüİzmir halkı karar vermiş Cumhuriyet Güçbirliği’nin iki adayı Doğu Perinçek ve emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci’yi Meclis'e göndermeye kararlı. 5 bini aşkın gönüllü kart almış çalışıyor. Her adaya seçilmek için altmış bin oy gerek.
Seçim bürosunda bir genç hanım bu hareket CHP oylarını mı böler sözüne anlamlı bir açıklama getiriyor.
“Biz AKP’nin oylarını azaltırız. CHP sandalye kaybetmez, AKP kaybeder” diyor. Sayın Müjdeci de görüşe katılıyor.
“Tutunduğumuz dallar güçlü çıktı. Halk bize tutunmaya başladı. Dar zamanı kolay aştık. Halk Cumhuriyet Güçbirliği hareketini bir umut olarak benimsedi. Ülkenin sıkıntısı güvensizlik. Türkiye genelinde 242, İzmir’de 147 sivil toplum örgütü bizimle çalışıyor. Bu sayı her gün artıyor. Cumhuriyet Güçbirliği güven sağladı. Bu güvenin üstünde yükseliyoruz. Üyelerimiz kendi alanında değer olmuş kişi ve kuruluşlardır.”
Seçimden sonra da varız
Müjdeci inançlı ve umutlu. İnancı umudunu yaratıyor. Umut inancını… Ve söylemini sürdürüyor:
“31 seçim çevresinde 20 milletvekili çıkarmayı umuyor, hedefliyoruz. Böylece Meclis'te grup kurmanın koşulları doğar. 13 Haziran’da tablo ne olursa olsun bu Güçbirliği Hareketi sürecek sürdüreceğiz. Bu bir nöbet devridir. Hareketi büyüterek ülkenin kaderini değiştirmek için çıktığımız yolumuzu yürüyeceğiz.
13 Haziran’dan sonra da varız. İnandığımız için varız inandıkça varolacağız”
Güçbirliği oyun bozuyor Yaşar Müjdeci, Amerika’nın dünya hakimiyetine giden yolda acelesi olduğunu belirterek konuşmayı şöyle noktalıyor:
“ABD de giderek Çin’den ürküyor. Çin yanına Hindistan’ı, Brezilya’yı alırsa ABD dünya egemenliği hayaline veda etmek zorunda kalır. Bu yüzden ABD’nin acelesi var. Bu acele ile Irak, Mısır, Tunus, Libya, Suriye, Afganistan halledilmeli ki sıra Türkiye ve İran’a gelsin. ABD şimdi bu planı uyguluyor. Bu plandan vazgeçme lüksü de yok.
AKP ve CHP söylem ve eylemleriyle Cumhuriyet Güçbirliği’nin değirmenine su taşımaktadır. Yüksek Seçim Kurulu'nun son aldığı kararları PKK’nın ayaklanması ile acele iptal etmesi halkı çok düşündürdü."
Seçimin şaibeli olması Ve 12 Haziran yaklaştıkça toplumda pekişen bir korkuyu Sayın Müjdeci’de dile getiriyor:
“En büyük korkumuz seçimin YGS ve ÖSS’deki gibi şaibeli noktaya gelmesidir. Bunu elbirliği ile önlemek gerek.”
Aydinlik, 17.05.2011