Büyükelçi Çelikkol o anı anlattıKendisine bir oyun oynandığını söyleyen büyükelçi Çelikkol,
"İbranice bilsem salonu terk ederdim" dedi.

"Kurtlar Vadisi Pusu" dizisindeki bazı sahneler tarafından İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, hiç beklenmedik bir tavırla karşılanmıştı.
Kendisiyle tokalaşmayan İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, Büyükelçi Çelikkol'u kendisinden daha küçük bir koltuğa oturtarak "kendince" aşağılamaya çalışmıştı.
İSRAİLLİ BAKAN TERBİYESİZLİĞİ PLANLAMIŞ!
Haberin devamıOğuz Çelikkol, İbranice konuşan Ayalon'un sözlerini anlamadığı için tebessüm etmek zorunda kalmıştı.
Çelikkol, İsrail'in tepki çeken tavrıyla ilgili "Canlı Gaste"ye konuştu.
Büyükelçi Çelikkol, şunları söyledi:
NEZAKET İÇİN SANIYORDUK
"Dışişleri Bakan Yardımcısı dün beni makamına davet etti. Biz ‘Nedir?’ diye telefonla konuyu sorduk. Bize verilen intiba, Bakan Yardımcısı ile daha önce tespit edilen randevunun öne alındığıydı. Bu bir tanışma, bir nezaket randevusuydu. Biliyorsunuz, ben görevime 3.5 ay kadar önce başladım. Bu ziyaretim, bir nezaket ziyareti içinde yapılacaktı. Dün telefon edildiğinde bu nezaket ziyaretinin ele alındığı söylendi.
Sorulmasına rağmen toplantıda kesinlikle Kurtlar Vadisi veya başka bir konunun gündeme gelebileceği yönünde hiçbir bilgi verilmedi.
GAYET İYİ KARŞILANDIK
Toplantı, İsrail Parlamentosu’nda oldu. Parlamento’ya gittiğimizde gayet iyi karşılandık. Birisi bizi kapıda karşıladı, yukarı kadar götürdü.
Sayın Ayalon’un Meclis’teki odasına çıktık. Kapıda sadece 1 dakikalık bir aksama oldu. Ondan sonra kapı açıldı, içeri girdik. El sıkışıldı, gayet iyi bir şekilde karşılandık. Kendisi ‘Böyle acele çağrıldığım için özür dilerim' gibi ifadelerde bulundu, iltifat etti ve ‘hoş geldin’ dedi.
YA DA KARIŞIK OTURACAKTIK
Ben hâlâ bir tanışma ziyareti için gitmiş olduğumu düşünüyordum. Küçücük bir odada üç kişilik bir koltuk vardı. Müsteşar arkadaşımla biz oraya oturduk, 4 tane de sandalye vardı. Zaten onlar 4 kişilerdi. Ya karışık oturacaktık ya da ben koltuğa oturacaktım. Koltuklar arasında 3-4 santim fark olduğunu ben fark etmedim.
İBRANİCE'Yİ ANLAMADIM
Doğrusu böyle bir şeyin gündeme getirilebileceği aklıma bile gelmedi. Daha sonra görüşme bittikten sonra o sırada fark etmedim ama müsteşar arkadaşım fark etti; gazeteci İbranice Ayolan’a bir şey söylemiş, o da çok kısa bir şekilde İbranice bir şeyler söylemiş.
Toplantı bittikten sonra Kudüs’ten Tel Aviv’e gelmeden, bunlar herhalde internet sitelerine İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından verildi. ‘El sıkışırken fotoğraf çekemezsiniz’, ‘Büyükelçi daha alçak bir koltukta oturuyor’ gibi ifadelerde bulunduğu bugünkü gazetelerde yazıyor. İbranice olduğu için bizim bunu anlamamızın imkanı yok.
CESARETİ OLSA İNGİLİZCE SÖYLERDİ
Eğer Bakan Yardımcısı bu ifadeleri İbranice değil İngilizce kullanmak cesaretini gösterebilseydi kendisine gerekli cevabı anında verirdik. Bakan Yardımcısı bunları İngilizce söylemek cesaretini gösteremediği gibi tercüme etmek nezaketini de gösteremedi.
SADECE DİZİYİ KONUŞTUK
Dizi hakkında üzüntülerini belirttiler, dizide bazı sahnelerin kendilerini rencide ettiğini söylediler. Ve dizi dışında başka hiçbir şey konuşulmadı.
BANA PUSU KURDULAR
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcı Danny Ayalon ile yaptığı görüşmede kendisine pusu kurulduğunu söyledi.
CNNTurk’e konuşan Büyükelçi Çelikkol, Ayalon ile görüşmesi sırasında olağan dışı herhangi bir şeyin farkına varmadığını, ancak daha sonra İsrailli bakanın İbranice ne söylediğini haberlerden izlediğinde kendisine bir pusu hazırlanmış olduğunu anladığını ifade etti.
İşte Çelikkol’un açıklamaları:
“Danny Ayalon her zaman Türkiye dostu bir kişiydi. Ben tamamıyla Türkiye dostu birinin daveti üzerine gittim. Parlamento binasındaki görüşme öncesi sadece 1 dakika bekletildim. Çok sıcak bir ortamda karşılandım. El sıkışıktık."
“Sonra ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisi konusundaki rahatsızlıklarını ilettiler ve odadan dostane şekilde ayrıldık.
“Ancak görüşme sırasında Ayalon’un foto muhabirleriyle İbranice çok kısa bir konuşması oldu. Muhabirlere heralde, 'Yeterince fotoğraf aldınız' şeklinde bir ifadede bulundu diye düşündüm.
“Özellikle alçak koltukta oturtulduğum intibası almadım. Hatta onlar iskemlede otururken, ben daha rahat olduğu için koltukta oturtuldum diye düşündüm.
"Ancak daha sonra Ayalon’un görüşmede İbranice ne söylediğini öğrenince olanların tamamen bir pusu olduğunu anladım."
OYUN OYNANDI
Hatta Sayın Bakan Yardımcısı’na ‘İçeride çok basın var’ dedim. Kendisinin cevabı da ‘Türkiye gibi büyük bir ülkenin büyükelçisisiniz, basının ilgi göstermesi normaldir’ oldu. Tamamen bir oyun oynandığı kesin.
KOLTUĞA KENDİM OTURDUM
Bütün bu olayın patlamasına sebep olan İbranice ifadeleri, benim biraz daha alçak bir koltukta oturduğum filan gibi bunlar gerçek değil. Odaya giren herkes bunun gerçek olmadığını tespit edebilir. Dediğim gibi, ben kimse tarafından oturtulmadım, odaya girdiğim zaman üçlü koltuğa biz yöneldik.
TÜRK BAYRAĞI OLMAMASI NORMAL
Bir büyükelçinin, dışişleri bakanlığındaki bir toplantıya gittiği zaman Türk bayrağı konması gibi zaten bir adet yoktur. Bir İsraill Milletvekili ve Bakan Yardımcısı’nın odasında da İsrail bayrağı olması gayet normaldir.
BİLSEM TERK EDERDİM
İbranice bilseydim odayı terk ederdim. Hiçbir kimse Türk Büyükelçisi’ni daha aşağı bir yere oturmak gibi bir ifade kullanılamaz.
3-4 SANTİM DAHA ÜSTÜN MÜ YAPIYOR?
Zaten bu son derece saçma bir olay; bir koltuk ile öteki arasında 3-4 santim fark olması, Bakan Yardımcısı’nı daha üstün bir duruma mı sokuyor?
BÖYLE BİR MİZANSENE RASTLAMADIM
2000-2004 yılları arasında Şam’da görev yaptım. Abdullah Öcalan, Şam’dan atıldıktan sonra görevime gittim. Atina’da da görev yaptım. O dönemde Türk-Yunan ilişkilerinde çok zor dönemler yaşanmıştı. 35 senelik diplomatlık hayatımda böyle mizansen davranışı hiç yaşamadım.
İLKEL KAFA DÜŞÜNÜR ANCAK
O küçücük odada nereye oturulacağı, sandalyenin mi yüksek olduğu, koltuğun, sandalyenin markası filan ancak ilkel bir kafanın düşünebileceği hususlar olduğunu söylemek zorundayım. Bugün İsrail basının da bu olaya gösterilen tepkinin ve İsrailli dostlarımızdan Türkiye ile İsrail ilişkisi geliştirmek için çalışan birçok insandan özür için aldığımız faks, telefon ve mektuplar dün yapılan olayın çirkinliğini ortaya koyması bakımından bizim için de ilginç bir gelişme oldu.”
i.haberİsrail'den resmi özür geldi
İsrail'den beklenen özür geldi. Yazılı özür metni Dışişleri Bakanlığı'na biraz önce ulaştı...
İsrail’le “alçak koltuk” krizinde Tel Aviv hükümetinin resmi özür metni Türkiye'ye ulaştı. Şimdi Dışişleri Bakanlığı, yazılı metni inceliyor. Ankara'nın özürle ilgili tutumu bu incelemeden sonra belli olacak.
Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre ilişkileri yumuşatmaya yönelik ilk adım, skandala imza atan Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’dan geldi.
Ayalon dün akşam bir açıklama yayınlayarak, “Türkiye’de İsrail’e dönük saldırılarla ilgili protestom halen geçerli… Ancak yabancı büyükelçileri aşağılamak benim yöntemim değildir ve gelecekte pozisyonumu daha kabul edilebilir diplomatik yollarla göstereceğim” dedi.
Ancak, karışık ifadeler taşıyan bu açıklama, Ankara’da tam bir “özür” olarak algılanmadı. Bunun üzerine, bizzat İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu devreye girdi. İsrail Başbakanlığı bu sabah erken saatlerde bir bildiri yayınladı.
GÜL NET TAVIR KOYDU
Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail ile yaşanan diplomatik kriz nedeniyle sorun akşama kadar çözülmezse büyükelçi yarın döner. Ne yaptığını bilmez bir adamın işi ama İsrail'i bağlar..." dedi.
Netanyahu adına yayınlanan bildiride, “Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un tepkisini belli etmek için daha uygun diplomatik yollar kullanması gerektiği” belirtildi.
Bildiride, Türkiye’nin beklediği kilit cümle ise hemen ardından geldi:
“İsrail Başbakanı, Ayalon’un özür dilemesinden memnuniyet duymaktadır.”
Böylece İsrail devleti, Türk Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a yapılan skandal uygulama konusunda özür dilendiğini, “en üst düzeyde” ifade etmiş oldu.
ANKARA İNCELİYOR
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ayalon'un açıklamasını yeterli bulmadı. Netanyahu'nun açıklamasının orijinal metni Ankara'ya az önce ulaştı.
Özürle ilgili tutum da orijinal metin incelendikten sonra netleşecek. Ankara'da bugünkü açıklamaların ardından şimdi gözler Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ziyaretine çevrildi.
Kaynaklar, Barak'ın Türkiye'de vereceği mesajların kritik önem taşıdığını belirtiyor. Çelikkol, bu ziyaret nedeniyle Ankara'ya geliyor. Geri dönüp dönmeyeceği ise tamamen Barak'ın buradaki değerlendirmelerine bağlı.
“PROTESTO HAKLI”
Diğer yandan Netenyahu’nun bildirisinde ilginç bir unsur daha vardı.
İsrail Başbakanı, Ayalon’un Türkiye’ye yönelik bu protestoyu gerçekleştirmekte “haklı” olduğunu da vurguladı. Sadece, Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın “bu haklı tepkisini gösterirken, izlediği yöntemin yanlış olduğu” da kaydedildi.
internethaberYahudi düşünce kuruluşu demişti ki "..AKP iktidarı içerde zayıflıyor.Dış politikada başarı gerek!.. "