Zaman: Prş Ağu 07, 2025 22:10

News News of Gazete Köşe Yazarları

Site map of Gazete Köşe Yazarları » Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Bütçenin ‘sağlığı’ bozulurken / Çiğdem TOKER

Bütçenin ‘sağlığı’ bozulurken

Bayram bitti.

Üç yıllık Orta Vadeli Program (OVP) ile 2018 bütçe tasarısı hazırlıkları gündemimize daha çok girecek. Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın çalıştığı iki temel kılavuz belge, “idarelerin ihtiyaçlarının dikkate alınmasını” hedeflese de 2018 bütçe hazırlıkları Maliye’yi zorluyor.

Referandum dönemi kamu harcamalarındaki artış bütçe disiplinini bozdu. Bütçe, temmuzda 926 milyon TL fazla verilse de bu “fazla”, yedi aylık açığın 24.3 milyar TL’ye ulaşmasına engel olamadı.

Mali disiplindeki bozulma, Hazine nakit dengesini sarstı. ...
Read more : Bütçenin ‘sağlığı’ bozulurken / Çiğdem TOKER | Görüntüleme : 826 | Yanıtlar : 0

Ruslaşmak, ayakyolu ve Türklüğün yolu... / Cazim GÜRBÜZ

Ruslaşmak, ayakyolu ve Türklüğün yolu...

Ruslaşmak öyle mi?

Yıl 1992... Bakû'da, o günkü adı Karl Marks olan parkta, Azerbaycanlı şair dostum Vagıf Bayatlı ile birlikteyiz. Tuvaleti soruyorum, gösteriyor, varıyorum, kapıda kiril harfleriyle yazan yazıyı okuyorum (Azerbaycan Edebiyatını okumak ve izlemek için öğrenmiştim o alfabeyi). Ne yazıyordu biliyor musunuz? AYAKYOLU.

Vagıf Bey'in yanına döndüğümde bu duruma hem şaşırdığımı, hem de çok sevindiğimi söyledim. Dostum Bayatlı, yüzüme baktı anlamlı anlamlı, kızgın ve kırgın bir ses tonuyla şunları ...
Read more : Ruslaşmak, ayakyolu ve Türklüğün yolu... / Cazim GÜRBÜZ | Görüntüleme : 963 | Yanıtlar : 0

Amerikancı, Avrupacı, Rusçu, Çinci, Arapçı seçenek olamaz / Erol MANİSALI

Amerikancı, Avrupacı, Rusçu, Çinci, Arapçı seçenek olamaz

Esas olan Türkiyeci, Atatürkçü ve çağdaş uygarlıktan yana olabilmektir.

Atatürk bu nedenle “Ne mutlu Türküm diyene” sözü ile kendi kimliğimizi, kültürümüzü etnik ayrımcılıklardan soyutlamış: çağdaş, uygar, laik ve demokratik bir tanımlama getirmiştir.

Osmanlı’nın son dönemindeki İngilizci, Amerikancı ya da Almancı ifadelerinden hiçbir farkları yoktur, bugünkü “çakma” sözcüklerin.

İçeride biz kendimiz olmadıkça, Türkiye “Türkiye” olmadıkça, Amerikancı ya da Rusçu olmak kötü sonucu değiştirmez.

Meseleye sadece “ideolojik olarak ya da ...

Yaz bitiyor saati kalıyor! / Murat MURATOĞLU

Yaz bitiyor saati kalıyor!

Darbe girişimini aslında cinlerin yaptığını açıklayan Ankara Belediye Başkanı'nı mı yoksa dünyanın düz olduğunu açıklayan partili başkanı mı ararsınız?

Yandaş yazarına baksanız Türkiye gizliden ışıktan hızlı top üretmiş. Organik hoşaf TRT'nin bilim ve girişimcilik yarışmasında finale kalmış.

Bu cehaletin tamamı İktidar partisi AKP'nin bünyesinde yer alıyor. Adamlar sınır tanımıyor!

* * *

Nitekim Türkiye bir kış mevsimine daha bilimin ışığında, karanlıkta girmeye hazırlanıyor. Kışın yaz saati uygulaması devam edecek! Matematik dünyanın ...
Read more : Yaz bitiyor saati kalıyor! / Murat MURATOĞLU | Görüntüleme : 872 | Yanıtlar : 0

ABD ile IŞİD krizi yakın / Zeynep GÜRCANLI

ABD ile IŞİD krizi yakın

AKP hükümeti ile ABD arasındaki ilişkiler her geçen gün çıkmaza giriyor;

– Zarrab davası malum… Halkbank -ve elbette Türkiye- yaptırım tehdidi altında.

– “Erdoğan'ın korumaları” davası genişletildi. Baş koruma da artık ABD'de “sanık” konumunda. Üstelik bakmayın Erdoğan'ın “Ben bu konuyu Trump'la konuşurum” deyip, korumalar hakkında iddianameyi hazırlayan savcıyı eleştirmesine. ABD'de iddianamesi yazılmış bir davayı, siyaset yoluyla bertaraf etmek neredeyse imkansız.

– AKP'nin tüm ısrarlarına rağmen FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi ...
Read more : ABD ile IŞİD krizi yakın / Zeynep GÜRCANLI | Görüntüleme : 988 | Yanıtlar : 0

Sabancı Üniversitesi İhanet İçinde mi? / Türker ERTÜRK

Sabancı Üniversitesi İhanet İçinde mi?

İhanetin yeri; Almanya’nın başkenti Berlin’in güneybatısında bulunan Potsdam Üniversitesi. Ama bu ihanetin ev sahipliğini ulusal sermaye yaratma uğruna yoktan var edilen, Cumhuriyete ve aydınlanmaya sahip çıkacağı düşüncesi ile desteklenerek, korunarak büyütülen Sabancı ailesinin kurduğu ve hala arkasında olduğu Sabancı Üniversitesi yapıyor.

İhanetin konusu ise; 14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında Potsdam Üniversitesi’nde “Ermeni Soykırımı” konusunda yapılacak olan çalıştay. Evet, yer Almanya ve bir Alman Üniversitesi ama ev sahipliğini Sabancı Üniversitesi yapıyor ...
Read more : Sabancı Üniversitesi İhanet İçinde mi? / Türker ERTÜRK | Görüntüleme : 1519 | Yanıtlar : 0

Yüksek yargı ne kadar ‘yüksek’ / Çiğdem TOKER

Yüksek yargı ne kadar ‘yüksek’

Yıl 2014’tü. Kamuoyu nezdindeki tanınırlığı, yargıç cüppesinde bağımsızlığı simgeleyen düğme ve iliği aradığı o görüntüyle arttı.

Danıştay Başkanı (ikinci kez seçildi) Zerrin Güngör’ün yargı bağımsızlığına farklı bir boyut getirdiği ikinci kare, 2016’da geldi.

Çaykur’un Rize’de düzenlediği çay hasadına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte katılmıştı. Bu görüntünün doğal sayılması gerektiği konusunda açıklamalar ve beraberinde epeyce bir rıza üretim haberi yapıldı.

Danıştay Başkanı’nın kızının Saray’da uzman olarak görevli olduğu, şaibeli referandumun hemen ...
Read more : Yüksek yargı ne kadar ‘yüksek’ / Çiğdem TOKER | Görüntüleme : 783 | Yanıtlar : 0

Gençlik bunlara mı emanet? / Saygı ÖZTÜRK

Gençlik bunlara mı emanet?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın adını kullanan bazı dernek yöneticileri il il, ilçe ilçe dolaşıp imam hatip ortaokul ve liselerinin daha çok açılması için çaba gösteriyor. İmam hatip liseleri de olacak ama ihtiyaç dikkate alınarak. Bugün, ihtiyaç dikkate alınmak şöyle dursun bütün okulları imam hatipleştirme programı uygulanıyor.

İmam hatip ortaokulları var. Normal ortaokullar bünyesinde şimdi de imam hatip sınıfları açılması için müdürlere baskı yapılıyor. Böylece imam hatiplerin girmediği okul bırakılmaması hedefleniyor. Düşük olan ...
Read more : Gençlik bunlara mı emanet? / Saygı ÖZTÜRK | Görüntüleme : 858 | Yanıtlar : 0

Dünya düz, yargı bağımsızdır... / Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Dünya düz, yargı bağımsızdır...

Dünyamızın uzay boşluğunda asılı fotoğraflarını yayınlayan NASA'ya fotoşopçu dedi...

NASA, aslında düz olan yerkürenin fotoğraflarında oynama yapıyormuş!

"Dünya yuvarlaktır" diyenlerin tamamını ise Mason ilan etti...

AKP Gençlik Kolları yöneticisinin dünyanın düz olduğunu savunan açıklamaları sosyal medyayı salladı.

"Bu çağda nasıl bir cehalet?" diye düşünürken sosyal medya hesabımın altına gelen bir yorum beni daha da şaşkınlığa sürükledi. Bir takipçim, Kuran'da da dünyanın düz olduğunun yazılı olduğunu öne sürerek AKP'li yöneticiyi savundu.

Bu ...
Read more : Dünya düz, yargı bağımsızdır... / Tuncay MOLLAVEİSOĞLU | Görüntüleme : 929 | Yanıtlar : 0

Anayasa Mahkemesi'nin 'fotoğrafı' / Çiğdem TOKER

Anayasa Mahkemesi'nin 'fotoğrafı'

Olağanüstü Hal (OHAL), anayasada karşılığı olan bir rejim. Aynı anayasa, OHAL’de çıkarılan kararnamelere dair Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açılamayacağını söylüyor.

Fakat bu anayasal çerçeve, yürütme organına OHAL dışına çıkan kurallar getirme hakkı vermiyor. Çünkü aynı anayasa, bir hakkın kötüye kullanımını da yasaklıyor.

Diğer anlatımla, eğer bir OHAL KHK’si; OHAL koşullarının dışında, üzerinde, onu aşan kurallar getiriyorsa bu hal onu OHAL KHK’si olmaktan çıkarır.

Yani darbe şüphelilerinin daha hızlı yargılanarak hızlı sonuç alınması ...
Read more : Anayasa Mahkemesi'nin 'fotoğrafı' / Çiğdem TOKER | Görüntüleme : 1225 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148882 ileti • Toplam 46220 başlık • Toplam 25038 üye

x