Zaman: Pzr Nis 26, 2026 14:36

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

İstiklal Marşı'nı değiştirip, Arapça öğrenelim! / Batuhan ÇOLAK

İstiklal Marşı'nı değiştirip, Arapça öğrenelim!

Onlara göre andımız çağ dışıydı... "Öğrencilerin sabahın köründe dikilip, aynı metni tekrarlaması 3. Dünya ülkelerine mahsup bir durumdu." Böyle yorumladılar. Tepkilere rağmen yasakladılar. "Sabahın körü vurgusu" önemliydi. Saatlerle oynadılar, el kadar sabiler kör karanlıkta yollara düştü.

Millî devletin temelini oluşturan ve vatandaşlık bağının tek cümlelik özeti niteliğinde olan Mustafa Kemal Atatürk'e ait "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözünü çağ dışı buldular. Dağlardan sildiler, araçlara ceza yazdılar, okullara sokmadılar. O sözleri, terör ...
Read more : İstiklal Marşı'nı değiştirip, Arapça öğrenelim! / Batuhan ÇOLAK | Görüntüleme : 2128 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı / Prof. Dr. Cihan DURA

Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı

Sinan Meydan’ın “1923 Kuruluş Ayarlarına Dönmek” adlı kitabını bir kez daha okuyorum. Beni en çok etkileyen, üzen, kahreden bölümlerinden biri “ … Amerikan Emperyalizminin Türkiye’ye Girişi” başlıklı bölüm oldu. Bu konu çok yazıldı. Örneğin Çetin Yetkin’in “Karşı Devrim 1945-1950” kitabı, konuyu en iyi ve kapsamlı olarak inceleyen kaynaklardan biridir. Benim de, bu kitaptan yararlanarak hazırladığım 2004 tarihli uzunca bir makalem var: “Türkiye’de Amerikancılık Nasıl Başladı?”

Bu anımsamalar beni yaşamsal bir ...
Read more : Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1550 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Cihan DURA

Memleket çiftlik olduktan sonra! / Servet AVCI

Memleket çiftlik olduktan sonra!

'Zahmetsiz para kazanmaya çalışmak', sadece kestirmeden ekonomik bir faaliyet değil, var olan sosyal iklimin de bir sonucu...

Çiftlikbank'a para kaptıran psikolojiyi anlamak için 80'lerdeki banker tokatlamalarını, off-shore bankacılığını, sözüm ona faizsiz ama 'ihlâslı ihlâslı' söğüşlenmeleri, titan zincirlerini, periyodik Jet Fadıl filmlerini birlikte düşünmek gerekiyor...

Ekonominin 'yüksek kâr-yüksek risk' kuralını umursayan kitlelerin 'sıfır emek-az para-çok kâr' peşinde, bir ipe dizilip adeta tespih tanesi gibi dizilmeleri aynı zamanda yozlaşmış kültürün de bir sonucu... ...
Read more : Memleket çiftlik olduktan sonra! / Servet AVCI | Görüntüleme : 1148 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

ABD Başkanına "dostum" dersen, İncirlik Üssü'nü kapatamazsın / Barış DOSTER

ABD Başkanına "dostum" dersen, İncirlik Üssü'nü kapatamazsın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’yu Suriye’de göreve çağırınca, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de ABD’yle yapılacak işbirliğini vurgulayınca, ısrarla yazdığımız şu gerçek bir kez daha kanıtlandı: İktidar heyeti, Türk siyasi tarihinin gördüğü en ABD yanlısı, en Atlantikçi heyettir. Bu heyetten ABD karşıtı, NATO karşıtı, Atlantik karşıtı tavır beklemek gerçekçi değildir. Tarihsel, politik, ideolojik yönelimleri; üretim, mülkiyet, bölüşüm ilişkilerine bakışları; besledikleri ve beslendikleri sınıfların, sınıfsal karakteri buna engeldir. Dillerdeki ABD, AB karşıtlığı, söylemden ...

Talmud nedir? / Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Talmud nedir?

Sevgili okuyucum;

Yahudilerin çok önem verdiği, Tevrat'ın bir anlamda benzeri olan, Talmud'un yine Yahudilerce önemli bir dinsel anlatım olduğu bilinmektedir. Siz okuyucularımda merak uyandıracağı ve bilgilendireceğini umduğumdan bu ilginç konuyu sizlere sunuyorum.

Yahudilere göre Sina dağında Tevrat'ın yanısıra Musa'ya verilmiş olan bir de sözlü vahiy vardır. Yazılı kutsal kitap bu sözlü vahiyden tek kelime söz etmese de modern Yahudi peygamberleri bunun böyle olduğunda ısrarcıdırlar.

Yahudi din adamları kutsal kitabın bahsetmediği bu sözlü vahiyleri ...
Read more : Talmud nedir? / Mevlüt Uluğtekin YILMAZ | Görüntüleme : 1247 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

DEVLET ve SERMAYE (XXIV)

DEVLET ve SERMAYE (XXIV)
Düşünce, soyutlama ve tanıma
André Tosel’le birlikte, denilebilir ki, düşünce, tasarlama eylemi olarak kavramı yakalamakla (saisir) uğraşır. Yani ilgilendiği nesenenin (objet) özelliklerini (caractériqtique) belirlemeye olanak veren evrenseli kavramak işidir.
O nedenle duyularımızla algıladığımız ya da görünüşle (représentation) yetinmez.
Yıllardır bu ‘algı’ ile yetinmenin, düşünceyle, fikirle ve anlamakla ilgili olmadığını vurgulayıp durmaktayız.
Ve ne de görünüşle (représentation) ve hatta ne görüngü (phénomène) ve ne de olayla (fait) yetinilmemesi gerektiğini anlatmaya çabalamaktayız.
Ne ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (XXIV) | Görüntüleme : 884 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

AKP GENEL BAŞKANI'NIN "ESED" TAKINTISI VE TERÖRİZMLE MÜCADELE ÜZERİNE / Mithat AKAR

Politik Hedef Saparsa Ne Olur?

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK – İŞ Konfederasyonu’nun “ Dünya Kadın Günü” etkinliği için Ankara Spor Salonu’nda yapmış olduğu konuşmada, Afrin’de sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı’na dair konuştu. Erdoğan yapmış olduğu konuşmada “Biz merhamet dinini mensuplarıyız. Bizde azap yok, bizde zulüm yok. Bizim ecdadımız da öyleydi. Hint Yarımadası'na ecdadımız kadırgalar gönderdi, bir kişinin kurtuluşu için. Böyle bir ecdanın torunlarından zulüm beklenir mi? Esed'in olduğu bir yere bizler o mazlumları ...

ÇİZMEDE İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR… Dr. Noyan UMRUK

ÇİZMEDE İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR… Dr. Noyan UMRUK

İtalya’da Mart başındaki erken seçim ilginç ve karmaşık biçimde sonuçlandı.

630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 315 sandalyeli Senato'nun üyelerinin belirleneceği seçimlerde, ilk açıklanan verilere göre, yaklaşık 50 milyon seçmenin yüzde 73 kadarı oy kullandı.

Hem basit çoğunluk hem nispi temsil esasına dayanan yeni ve karmaşık seçim yasası gereği, bir partinin iktidara gelebilmesi için yüzde 40 oy oranını aşması gerekiyor.

İTALYAN SEÇİMLERİNİN YILDIZI

Gerçekten bu seçimlerin yıldızı protesto akımlarından, ...
Read more : ÇİZMEDE İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR… Dr. Noyan UMRUK | Görüntüleme : 1080 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

12 Mart / Metin AYDOĞAN

12 Mart

1970, kitle eylemlerinin doruğa ulaştığı bir yıldı. Türkiye, bu yıla dek bu denli yaygın ve yoğun, bu denli örgütlü bir toplumsal dirençle karşılaşmamıştı. Üniversite gençliği ve işçiler başta olmak üzere toplumun her kesimi, değişim ve gelişimi amaçlayan bir devingenlik içindeydi. Devrimci Öğrenci hareketi, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı’nın anti-emperyalist niteliğini kavramış, savaşımını yükseltiyordu. Bağımsızlık ve demokrasi istemi, siyasi bir güç haline gelerek halk kitlelerine yayılıyordu. ABD ve yerli işbirlikçileri bu sürece sessiz kalamazdı, ...
Read more : 12 Mart / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1694 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

3. havalimanında şirket gelirleri / Çiğdem TOKER

3. havalimanında şirket gelirleri

3. havalimanında açılış süresi yaklaştıkça, haber trafiği de hızlandı. Güncel ve kritik mesele taşınma. İnşaat tamamlanıp yeni havalimanının operasyona hazır hale gelmesi için, faal durumdaki Atatürk Havalimanı’nın taşınması ciddi bir operasyon. Bu ölçekteki bir operasyonun dünya havacılık tarihinde benzerinin olmadığı vurgulanıyor. Peki, tamam.

Ama gurur vesileleri ve başarı hikâyeleri anlatılırken, toplum çıkarları açısından gerçeklerin üzerinin örtülmemesi gerekiyor.

Bu girişi niye yaptım?

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu’nun dün Hürriyet’te ...
Read more : 3. havalimanında şirket gelirleri / Çiğdem TOKER | Görüntüleme : 977 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148866 ileti • Toplam 46423 başlık • Toplam 25115 üye

x