Zaman: Pzt Nis 27, 2026 20:00

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

DERİN APTALLIK

DERİN APTALLIK
Çok zeki olduğumu düşünmedim hiç.
Ama çevremde ‘çok aptal’ olanları da görmedim diyemem.
Türkiye’de, hele şu son dönemde, aptallığın revaçta olduğunu görmemek içinse, ancak ‘aptaloğlu aptal’ olmak gerekir diye düşünüyorum.
Tam bir ay önce şöyle yazmıştım:
“10 Kasım’da başta Dr Recep olmak üzere, AKP’liler de ‘Atatürkçü’ olmaya başladılar.
27 Kasım’da ise ABD’de ‘Zarraf Davası’ görüşülecek.
Ve yavaş yavaş ‘dava’, Dr Recep’e, eşine, çocuklarına, yakınlarına, iş ortaklarına ve şürekasına uzanacak.”
Ve şöyle bitirmiştim yazımı: ...
Read more : DERİN APTALLIK | Görüntüleme : 933 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Lozan bilmecesi ve akıl tutulması / Levent BULUT

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Lozan'da güncellemeye ihtiyaçlar var." sözleri için hatırlarsanız "Lozan Anlaşması'nın reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz." demişti.
Lozan'da anlaşılmayan incelikler bulunduğunu savunan Erdoğan ise örnek olarak Batı Trakya'daki Müslümanların baş müftülerini hâlâ seçemediğini belirterek, "Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil." diye yanıt vermişti. Bu tartışmayı o zaman yazacaktım; lâkin bu konu benim sinirlerimi bozuyor... Bırakın cephede vatan için savaşmayı, ömrü hayatı boyunca ...
Read more : Lozan bilmecesi ve akıl tutulması / Levent BULUT | Görüntüleme : 634 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Trump'ın Kudüs kışkırtması ve ABD'nin çarpışan 2 stratejisi / Mehmet Ali GÜLLER

Trump'ın Kudüs kışkırtması ve ABD'nin çarpışan 2 stratejisi

Öncelikle belirtelim: ABD Başkanı Donald Trump’ın büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı sürpriz değil, zira seçim vaadiydi. Üstelik Trump’ın İran’ı çevreleme stratejisinin de bir parçasıydı…

Ancak bu seçim Türkiye’deki Trumpseverlerin “Trump ABD’yi emperyalist olmaktan çıkaracak, tekellerle hesaplaşacak, Ortadoğu’ya barış getirecek” hayalleri ve alkışları arasında pek duyulmadı.

Kuşkusuz Trump’ın Kudüs kararı öncelikle ABD’nin Ortadoğu stratejisiyle ilgilidir fakat zamanlaması bakımından Trump’ın iç politik basıncı dengeleme hedefiyle de uyumludur.

ABD’nin Ortadoğu stratejisini ...

Rumların Enerji İttifakı / Prof. Dr. Ata ATUN

Rumların Enerji İttifakı

Rumlar, Kıbrıslı Türklere ve Türkiye’ye karşı her tür ittifakı kurmanın peşine düşmüşler. 1992 yılında dönemin Rum Yönetimi başkanı Klerides Avrupa Birliğine başvururken yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ta kaybettiğimiz toprakları Avrupa Birliğini arkamıza alarak tekrardan kazanacağız” demişti. 1 Mayıs 2004 tarihinde de AB’ye kabul edildikten sonra Türkiye ile AB Katılım Müzakereleri başladığı vakit, Veto hakkını ileri sürerek Kıbrıs’ta toprak ve asker çekilmesi tavizi istemişti.

1821’de Mora isyanından sonra Atina’ya kadar inen Osmanlı Ordusunu dönemin Avrupa ...
Read more : Rumların Enerji İttifakı / Prof. Dr. Ata ATUN | Görüntüleme : 783 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Lozan böyle güncellendi!.. / Ahmet TAKAN

Lozan böyle güncellendi!..

R. Erdoğan, 2 günlüğüne Yunanistan'a gitti... Bir "Lozan'ın güncelleşmesi" tantanası koparıldı ki sormayın gitsin!.. Akademik tartışmalara boğulurken ortalık, "güncelleme" tartışmasının ardındaki fiili gerçeğin nasıl tescil edildiğini kimse göremedi... Erdoğan'ın, Lozan Antlaşmasını fiilen güncellediği ve Yunanistan'da tescil ettirdiğinin kimse farkına varamadı. Belki de az buçuk anlayanlar korkularından sesini çıkaramadı!..

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım'dan "Lozan'ın güncellenmesi" tartışmaları çerçevesinde Erdoğan'ın 2 günlük ziyaretini değerlendirmesini istedim. Yalım, "Erdoğan, Lozan ...
Read more : Lozan böyle güncellendi!.. / Ahmet TAKAN | Görüntüleme : 1686 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Hekatomnos'un Altın Tacı dönüyor / Özgen ACAR

Hekatomnos'un Altın Tacı dönüyor

İÖ 392’de Karya Satraplığı’nın başına geçen Hekatomnos’un Milas’taki mezarından çalınıp İskoçya’ya kaçırılan “altın taç” Türkiye’ye dönüyor. Bodrum’da, dünyanın 7 harikasından biri olarak yapılan “Mozole (anıtsal mezarın)” sahibi Mavsoles’in babası olan Hekatomnos’un Milas’taki mezarının soyulduğunu 22 Ağustos 2010’da, çalınan altın tacın ise İskoçya’da ortaya çıktığını 20 Kasım 2011’de okurlarımıza duyurmuştuk.

İskoçya’nın başkenti Edinburg’da, “Saat” kahveyi işleten Murat Aksallı ile iş ortakları Ali Sanal ve Hakki Özbey’in, taca alıcı bulmak için Edinburg’daki Sotheby’s ...
Read more : Hekatomnos'un Altın Tacı dönüyor / Özgen ACAR | Görüntüleme : 905 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Lozan perde olamaz! / Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Lozan perde olamaz!

Man Adası Belgeleri, Zarrab Davası derken Türkiye'de "yeni gündem" bombaları ardı sıra patlamaya başladı.

ABD Başkanı Trump'ın "İsrail'in Başkenti Kudüs'tür" küstahlığı, Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde "Lozan'ı tartışmaya açması" ve eş zamanlı içerde CHP'li Ataşehir Belediyesi'ne yönelik operasyon, AKP'nin yolsuzlukların odağında olduğu gündemi bir anda, bir kaç yerinden deliverdi...

Herbiri önemli ve tartışılmalıdır. Ancak Zarrab Davası'ndan yansıyan iddialar ve Türkiye'yi saran yolsuzluk ekonomisi unutturulmamalıdır.

* * *

Gazeteci meslektaşım Ceyda Karan sıcağı sıcağına telefon ...
Read more : Lozan perde olamaz! / Tuncay MOLLAVEİSOĞLU | Görüntüleme : 1214 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Kültür harabesi / Ahmet B. ERCİLASUN

Kültür harabesi

İstanbul'da gördüklerim karşısında başka bir ifade bulamadım. Taksim ve İstiklal Caddesi'nde bir saat kadar yürüdüm. Sadece bir saat. Ve başka bir ifade bulamadım. Birileri bu ülkeyi bir kültür harabesine dönüştürmüş. İnsanların kılık kıyafetleri, yolda yürümeleri, konuşmaları... Yirmi yaşından küçük olanlar hatırlamazlar. Bu ülke böyle değildi, İstanbul böyle değildi, Taksim ve İstiklal Caddesi böyle değildi. Birkaç yıl görmeyince, manzaranın gittikçe daha ilkel hâle geldiğini fark ediyorsunuz. Sokaklarda Türkçeden çok Orta Doğu'nun çeşitli dil ve ...
Read more : Kültür harabesi / Ahmet B. ERCİLASUN | Görüntüleme : 876 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni Tam Olarak Nasıl Anlayabiliriz? / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni Tam Olarak Nasıl Anlayabiliriz?

Olguları, fikirleri, duygu ve eylemleri üstünkörü gözden geçirmekle anlayamayız. Vakit ayırmak, üzerinde durmak incelemek, analiz etmek gerekir. Yazılar da öyle, örneğin Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi… Onu hep yekpare bir bütün olarak görür, okur geçeriz. Böyle yapınca da ne demek istediğini, nelere dikkatimizi çektiğini, ne yapmamız gerektiğini tam olarak anlayamayız.

En anlamlı, en işe yarar taraflarını fark edemeyiz. Çünkü bu hitabe de bir takım kendini oluşturucu ögelerden meydana geliyor. O ...

Erdoğan'ın Lozan üzerinden 2 taktik hedefi / Mehmet Ali GÜLLER

Erdoğan'ın Lozan üzerinden 2 taktik hedefi

Erdoğan geçen yol Lozan’la ilgili şöyle demişti: “Bugüne kadar Lozan’ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar. Bunun neresi zafer!”

Erdoğan bu yıl ise “İstiklal destanı, Lozan Antlaşması ile tescil edilmiştir” dedi.

Bir yılda ne değişti peki?

Erdoğan’ın Lozan’a bakışında bir değişiklik yok elbette. Değişen, iktidarı sürdürebilmesi için hangi kuvvetlerin desteğine ihtiyaç duyduğudur. (Teslim edelim, Erdoğan’ın iktidarının ihtiyaçları için ittifak bulabilme ve muhalefeti tuzağa düşürebilme kapasitesi yüksektir.)

Peki Lozan konusu Erdoğan’ın ...
Read more : Erdoğan'ın Lozan üzerinden 2 taktik hedefi / Mehmet Ali GÜLLER | Görüntüleme : 993 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148866 ileti • Toplam 46423 başlık • Toplam 25115 üye

x