Zaman: Cum Nis 26, 2024 22:58

News News of Uzay

Site map of Uzay » Dizin : Uzay

Uzay hakkıdan bilgiler gelişmleri burdan takip edebilirsiniz

Dünyanın da sesi varmış!

Dünyanın da bir sesi var. Özel aletlerle tespit edilen ses bakın neye benziyor?


Dünya'nın insan kulağının işitemeyeceği düzeyde çıkardığı, ''sessiz bir senfoniyi'' andıran homurtusunun kaynağı gizemini koruyor.

LiveScience internet sitesinin haberine göre, araştırmacılar, Dünya'nın çıkardığı bu sesin içinde hiç beklenmedik güçlü melodiler keşfetti.

Sözkonusu keşfin muammanın kaynağına açıklık getirmesi bekleniyor.Dünya, yer sarsıntısı olmadığı zamanda bile insan kulağının duyamayacağı seviyede daimi bir gürültü yayıyor.

Bu ses ilk kez on yıl öncekeşfedildi ve yalnızca depremölçer gibi bilimsel ...
Read more : Dünyanın da sesi varmış! | Görüntüleme : 1716 | Yanıtlar : 7


2. Güneş sistemi bulundu

Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin benzeri olan ve uzak bir yıldızın etrafında dönen gezegen sistemi keşfettiler.
İngiliz bilim insanlarının buldukları sistemde, Jüpiter ve Satürn büyüklüğünde iki gezegen, bizim Güneş'in yarısı büyüklüğünde bir yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Keşfi yapan İngiltere'nin St Andrews Üniversitesi'nden Martin Dominik, keşfettikleri sistemin, düşündüklerinden daha çok Güneş Sistemi ile ortak yönleri bulunabileceğini belirterek, ayrıca gökbilimcilerin başka güneş sistemleri keşfetmenin eşiğinde olduklarını söyledi.

Keşfettikleri gezegen sisteminde ve bunun gibi diğerlerinde Dünya gibi gezegenler bulunabileceğini belirten Dominik, ...
Read more : 2. Güneş sistemi bulundu | Görüntüleme : 1874 | Yanıtlar : 1


Uzayda hayat belirtisi

Uzayda hayat belirtisi

Bilim adamlarını sevindiren haber Satürn'ün iç uydusu “kartopu” Enceladus'tan geldi.

Satürn'ün iç uydusu “kartopu” Enceladus'ta hayatın öz kaynağı su bulunduğuna dair gözlemlerin giderek kuvvetleniyor. Max Planck Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, uyduda “O” derece sıcaklığın hem don, hem erime, hem buharlaşma için kritik değer taşıdığı belirtildi.

Almanya'nın güneybatısında Baden-Württemberg eyaleti Heidelberg kentindeki Max Planck fen bilimleri araştırma kurumundan astrofizikçi Sascha Kempf, Reuters ajansına demecinde, Enceladus'ta mevcut olabilen “O” derece sıcaklığın hem don, hem ...
Read more : Uzayda hayat belirtisi | Görüntüleme : 2091 | Yanıtlar : 7


Çok yakınımızdan bir asteroid geçecek

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) 29 Şubat’ta bir asteroidin Dünya’nın çok yakınından geçeceğini, çarpma tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.

Resim

NASA açıklamasında, 11 Ekim 2007’de NASA’daki bilim adamları tarafından keşfedilen asteroidin 150 ila 610 metre boyundaki asteroid’in gezegenimize 550 bin kilometre yakından geçeceği ve amatörler tarafından (29 Şubat TSİ 07.33’te) açık bir havada teleskopla izlenebileceği kaydedild

Açıklamada, “2007 TU24, 2027’den önce bu boyda Dünya’ya bu kadar yakın geçecek tek asteroid olacak” denildi ve Dünya’ya çarpma tehlikesi ...
Read more : Çok yakınımızdan bir asteroid geçecek | Görüntüleme : 1734 | Yanıtlar : 1


Mars Üç Hafta Geceleri Parlayacak

Dünya ile Mars’ın geçici bir süreliğine birbirlerine yakınlaşmalarından ötürü bu gece ve gelecek 3 hafta boyunca Kızıl Gezegen, geceleri gökyüzündeki en parlak gök cisimlerinden biri olacak ve bulutsuz olması durumunda çıplak gözle görülebilecek.
Resim

Gök bilimciler, Mars’ın 18 Aralık’ta Dünya’ya yaklaşık 90 milyon km yaklaşarak, en yakın mesafeye ulaşacağını belirterek, gezegenin Nisan 2016’ya kadar bu derece yakınlaşmayacağını ve bu kadar parlak olmayacağını kaydettiler.


Kaynak: NTVMSNBC
Read more : Mars Üç Hafta Geceleri Parlayacak | Görüntüleme : 1488 | Yanıtlar : 1


Bir Zamanlar Venüs, Dünya Gibiydi

Resim
Oxford Üniversitesi bilimadamları bugün Nature dergisinde yayınladıkları makalede, Venüs’ün bir zamanlar Dünya gibi yaşanır bir yer olduğuna dair kanıtlar elde ettiklerini açıkladılar.

Bir Avrupa uzay aracından elde edilen bilgilere göre, Venüs gezegeni, Dünya’ya şimdiye kadar tahmin edilenden daha çok benziyor. Gezegenin milyonlarca yıl önce atmosfer ve yaşama elverişlilik açısından Dünya’nın bugünkü hali gözönünde bulundurulduğunda neredeyse “ikizi” olduğu söyleniyor. Fakat sera etkisi, atmosferik erozyon, solar radyasyon ve gezegen rotasyonunun yavaş olması sonucu Venüs’ün Dünya’dan daha ...
Read more : Bir Zamanlar Venüs, Dünya Gibiydi | Görüntüleme : 2011 | Yanıtlar : 5


Gökyüzündeki yıldızların yüzde 5’ini görüyoruz

Aslında gökyüzüne bakan bir kişinin yaklaşık bin yıldız görebilmesi gerek. Ancak günümüzde ışık kirliliği yüzünden büyük şehirlerde yaşayan insanların gördükleri yıldız sayısı 40’ı, 50’yi geçmiyor.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, tarihte insanların yaşamlarını yıldızlara göre düzenlediklerini, Suudi Arabistan gibi çöl ülkelerinde yolculukların geceleri yıldızlara bakılarak yapıldığını anlattı.

İnsanların bu dönemde yıldızlara isimler verdiklerini, haftanın günlerine verilen isimlerin de yıldızlardan geldiğini belirten Prof. Dr. Eker, şöyle konuştu:

“Gökyüzünde takım yıldızları arasında hareket ...
Read more : Gökyüzündeki yıldızların yüzde 5’ini görüyoruz | Görüntüleme : 4321 | Yanıtlar : 2


Atlantis, 6 Aralık’ta uzaya gönderiliyor

Discovery uzay mekiğinin dün başarıyla Dünya’ya inmesinin ardından, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir diğer mekik Atlantis’i 6 Aralık’ta uzaya göndermek üzere Cumartesi fırlatma rampasına taşıyacak.

11 gün sürecek görev için Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilecek Atlantis, Cumartesi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nin Araç Montaj Binası’ndan alınarak, 6 saat sürecek yolculuğun ardından 5,5 km ötedeki fırlatma rampasına götürülecek.

NASA’nın UUİ’ye yapılacak bu 24. seferinde, Avrupa Uzay Ajansı tarafından üretilen Columbus laboratuvar modülü istasyona taşınacak.

Columbus, ...
Read more : Atlantis, 6 Aralık’ta uzaya gönderiliyor | Görüntüleme : 1677 | Yanıtlar : 1


Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi


Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi


ABD’li astronotların keşfettiği karadelik Dünya’dan 1,8 milyon ışık yılı uzaklıkta ve Cassiopeia takımyıldızındaki karadelikten 24 kat daha büyük.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’dan 1,8 milyon ışık yılı uzaktaki IC 10 adlı cüce galaksi yakınında, Cassiopeia takımyıldızında bulunan karadeliğin güneşin kütlesinden en az 24 kat büyük olduğunu duyurdu.

NASA’nın uzay teleskobu Chandra X-Ray yardımıyla yapılan keşfe imza atanlardan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Andrea Prestwich, bu kadar büyük kütleli ...
Read more : Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi | Görüntüleme : 1873 | Yanıtlar : 6


Göktaşlarının Mesajı

2002 yılı ortalarında dünya medyasına yansıyan bir habere göre, iki kilometre çapında bir göktaşı 1 Şubat 2019'da % 6 ihtimalle Dünya'ya çarpabilirdi. Eylül 2003 başında ise, Lincoln Dünya'ya Yakın Cisimler Enformasyon Merkezi'nden (ABD) yapılan açıklamada, "2003 QQ47" kodu verilen bir göktaşının 21 Mart 2014'te 909 binde bir ihtimalle Yerküre'ye çarpacağı ve Hiroşima'ya atılan bombanın 20 milyon katı bir tesirde bulunabileceği bildiriliyordu.
23 Nisan 2001'de Meksika'nın yüzlerce kilometre açığına (Pasifik Okyanusu) yaklaşık beş metre çapında bir ...
Read more : Göktaşlarının Mesajı | Görüntüleme : 2476 | Yanıtlar : 1


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147930 ileti • Toplam 45555 başlık • Toplam 24817 üye

x