Zaman: Pzt Tem 07, 2025 22:14

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Ayıptır Söylemesi / Feza TİRYAKİ

Ayıptır Söylemesi

Bazılarının ayakları yere değmiyor. Arkasını birilerine verip atıp tutuyorlar…

“Kırk katır mı, kırk satır mı istersin?” adlı yazımda memleketin ekmeğini yemiş, suyunu içmiş, okullarında adam olmuş aydınların (karaların) ülkelerine ihanetinden söz etmiştim.

Yazıda sözünü ettiğim profesör doktor hanım (Büşra Ersanlı) yeniden konuşmuş.

Demin gazetelerde okudum. Şöyle demiş:

“Cezaevinde düzenli olarak çalıştım. Bundan sonra da dil ve politika ilişkisiyle ilgili çalışmalarıma devam etmek isterim. Anadilde eğitim ve çift dille eğitimin ne kadar yararlı ...
Read more : Ayıptır Söylemesi / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 994 | Yanıtlar : 0

Kırk Katır mı, Kırk Satır mı İstersin? / Feza TİRYAKİ

Kırk Katır mı, Kırk Satır mı İstersin?

Bu, ruhsal yönden bir “kapana kıstırma” atağıdır.” Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” gibi. Bir yıkımı seçiyorlar. Bunu isteyen var mı, kim ister diye bir soru falan sormadan, doğrudan nasıl istersin sorusunu soruyorlar.

Masalların sonunda kötülere sorulan soru gibi: “Kırk katır mı istersin, kırk satır mı?” Ölümlerden ölüm beğen sorusu.

Satır, kasap bıçağı. Katır, yük taşıma hayvanı. Masaldaki kötü kişi bunlardan hemen kırk katırı seçer. Kasabın bıçağında kırk ...
Read more : Kırk Katır mı, Kırk Satır mı İstersin? / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1530 | Yanıtlar : 0

UYUYACAKMIŞIZ

UYUYACAKMIŞIZ

Bilmem siz de haberlerin altındaki okuyucu yorumlarını okur musunuz? Zamanım oldukça bu yorumları hiç kaçırmam. Okuma yazma bilen, yurt sorunlarına duyarsız olmayan, en azından kendi düşüncesini söylemek ihtiyacı duyan, ülke sorunlarıyla ilgilenen vatandaşın düşünceleridir onlar. Bu yorumları arka arkaya okumak bazen bir köşe yazısı okumaktan daha etkilidir. Biraz da eğlencelidir. “Yurdum insanı” taşı gediğine koyuverir…

Önce haberi, sonra da bu habere yapılan yorumlardan ilginç bulduklarımı - olduğu gibi, yalnızca yazım yanlışlarını düzelterek - ...
Read more : UYUYACAKMIŞIZ | Görüntüleme : 815 | Yanıtlar : 0

VİRÜS

VİRÜS

Alfabemize (Abecemize) bir virüs girdi. Yok, bir virüs değil, üç virüs birden girdi. En irileri ve gün geçtikçe semireni “w” virüsü. Sonra “x, q” virüsü geliyor. Birincisi dilimize, dilimizin yasasına bir girse, öbür ikisi de arkasından giriverecek. Bu yüzden en çok kullanılanı, sevileni, okşanılanı “w” virüsü. Bunu öpen öpene!.. Koynuna alan alana!.. Bunun sırtını sıvazlayan sıvazyalana…

Resim

İşin acısı, dilimize giren, daha doğrusu bilerek sokulan bu virüse karşı hiç bir şey yapılmıyor. Adı üstünde ...
Read more : VİRÜS | Görüntüleme : 1746 | Yanıtlar : 1

At dâ!

At dâ!

Büyük resmi iyi görmek için, küçük küçük resimleri de görmeliyiz. İktidarın elindeki TRT yayınları, sayıları tam on beşe çıkmış bunların, bize aslında tüm ipuçlarını veriyorlar. Ne olduğumuzun, ne olacağımızın…

“Neydi ne oldu! Neydik ne olduk! “ derler ya, aynen öyle…

Eskinin, Türkçeyi en güzel kullanan, en değerli, en yüksek seviyeli, Türk kültürüne, Türk diline, ülkeye, ülke çıkarlarına hizmet eden yayınları yapan bu kurumu, şimdilerde tam tersini yapıyor.

İlk bölücü yayını 2009’da başlattılardı. ...
Read more : At dâ! | Görüntüleme : 1163 | Yanıtlar : 0

Hastır Mastır

HASTIR MASTIR

Mustafa, uzaktan yeğenim olur, bunu dinlemiş, beyni yerine gelmiş.

Şöyle yazmış sayfasına, bir şarkı dinleme adresinin altına:

“Oh be, beynim yerine geldi!” “Bu gün başka yok!

Tüm gün bunu dinleyip mutlu olacağım…”

*

O gün nasıl da başım ağrıyordu, içim bulanıyordu…

Yaşananlara yürek dayanmaz,

Ülkemizin düştüğü durumları insan düşünde görse inanmaz…

Bakalım benim de kafam yerine gelir mi?

Bu müziği dinlersem içimin acısı az da olsa geçer mi?

Gençlerin beyni yerine ...
Read more : Hastır Mastır | Görüntüleme : 1032 | Yanıtlar : 0

AYARLAR

AYARLAR

Dönüyoruz, döndürülüyoruz, ayarlarımız değiştiriliyor.

“Dön baba, dömbek baba / Hacılara giden baba,
Yağlı börek yiyen baba / Dön baba, dömbek baba… dön… “

Vızvız böceği dediğimiz, iri yuvarlak gövdeli, iri bacaklı, gövdesi güneş vurdukça yaldız yaldız parıldayan, koyu renkli bir böceği arka ayağından bağlarlardı azgın oğlan çocukları. Böcek uçmak istedikçe bacağından yakalanmış olduğu için kaçamaz, uçarak uzaklaşamaz, bağlı olduğu ipin boyu kadar bir aralıkta havada daireler çizerek uçup dururdu… Vızvız öterdi bu ...
Read more : AYARLAR | Görüntüleme : 777 | Yanıtlar : 0

İşte Resmimiz! Sayınlı Mayınlı, Şehitli, Ricalı, Şeyhli, Beyli, Eleleli

İşte Resmimiz!
Sayınlı Mayınlı, Şehitli, Ricalı, Şeyhli, Beyli, Eleleli

Bugün 5 Haziran. Konuşma 29 Mayıs’ta olmuş. Televizyonda Haber Masası’nda canlı yayına katılma da araştırdım, hemen ertesi gün.
Olaya bu öğlen tanık oldum. Ulusal Kanal’da yayınladılar. Önce canlı yayın sandım. Sonra çok özgün bir haber, günün haberi sandım. Haberi baştan sona dinledikten sonra da, öyle, düşüneyazdım…

Haber yeni değildi. Televizyonlarda haber dinlemeye, özellikle yandaş, karındaş, yalakadaş haber kanallarına, bunların sunucularının sahte, eğreti duruşlarına, yapay bakışlarına, ...
Read more : İşte Resmimiz! Sayınlı Mayınlı, Şehitli, Ricalı, Şeyhli, Beyli, Eleleli | Görüntüleme : 1260 | Yanıtlar : 0

İhanetin Adı Yok

İHANETİN ADI YOK

Devir durmuyor dönüyor, yaşayan görüyor…

Geçen hafta ilk kez, rastlantı sonucu açtığım TRT ekranlarında tanıtımlarını gördüm. Demek yine zamanı gelmiş bu oyunun. Kandırmacanın, göz boyamanın, insanın içini yakan bayağılıkların…

Büyük harflerle Naatlar yazmışlar başlığa. Naat, doğru yazılışıyla “ nâ’t” Arapça sözdür, överek anlatma demektir. Osmanlıca sözlükte, Muhammed peygamber üzerine yazılmış kaside (övgü) diye tanımlanıyor bu söz. “Ayın ve te ile “ yazılırmış. E… bu olmayan, konuşma dili olarak hiç varolmayan, bir ...
Read more : İhanetin Adı Yok | Görüntüleme : 1152 | Yanıtlar : 0

Ziraat Bankası’nın İsmi Uzun

Ziraat Bankası’nın İsmi Uzun

Türkçemize savaş açılmış.

En son saldırı, 124 yıllık bir bankamızın adına yapıldı. Türkçemize, dilimize saldırılar arttı…

Ulusal, ulusa dair ne varsa kaldırılıyor. Eğitimden millî sözü, ulusal anlayış, ulusal bayram kavramı nasıl çıkarıldıysa, devletin kurumlarından da ulusal simgeler öyle çıkarılıyor.

Aslında hiçbir yaptıklarını saklamıyorlar, gizlemiyorlar. Siz aşağıdaki gibi bir eğitim sistemi tanımı duydunuz mu? Hele yurtdışında yaşayanlara sorsak bunu nasıl da bir çırpıda bunun oralarda böyle olmadığını açıklarlar. Alman , ...
Read more : Ziraat Bankası’nın İsmi Uzun | Görüntüleme : 1101 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x