Zaman: Pzt Tem 07, 2025 2:53

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Hayvanların Dili Olsa...

Hayvanların Dili Olsa...

Cumartesi ve Pazar günleri çalışanların dinlenme günüdür. Özellikle Pazar günleri bazı yazarlarımız Pazar fıkraları anlatır oldular. Bu modaya mı uydum, yoksa masal dilini çok sevdiğimden mi bu gün sizlere masallarla sesleneceğim. Hayvan ve kocakarı masallarıyla…O kültürümüzü küçümseyen, unutturmaya çalışan, eski Yunan’a hayran olmamız için her fırsatta onlardan söz ederek hikâye, efsane anlatanlardan biri değilim. Aksine kendi kültürümüze hayranım…
Bu hikayelerin kökü de Türk kültürüne dayanıyor bence. Hepsi bizim.

Adamla Yılan

Adamın ...
Read more : Hayvanların Dili Olsa... | Görüntüleme : 1345 | Yanıtlar : 0

Gülme, Terliği Fırlataca'm!

Gülme, Terliği Fırlataca'm!

Hani rüya gürürsünüz. Sabaha karşıdır. Yarı uyanık, yarı uykulu.
Gördükleriniz öyle korkunçtur ki gerçek olmasın dersiniz…Gözünüzü açmaya korkarsınız...Ya gerçekse? Kalbiniz sıkışır, içiniz bunalır, boğazınız kurur…
Gözünüzü korkarak yavaşça aralarsınız, bir an…
Oh be boşuna korkmuşum, hepsi bir rüya imiş dersiniz…

Böyle rüyalara karabasan(kâbus) denir.

Karabasan ne kadar korkunç olursa olsun, nihayet karabasandır. Aslı yoktur. Gözünüzü açmanızla biter gider…Ardından bir iki dakika daha üzülürsünüz o kadar…

Ya gördüklerimiz karabasan değilse?

Ne ...
Read more : Gülme, Terliği Fırlataca'm! | Görüntüleme : 2712 | Yanıtlar : 3

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı“ Kutlu Olsun!

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı“ Kutlu Olsun!

19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’dan Bandırma vapuru ile hareket edip „Millî Mücadele“yi başlatmak için Samsun’a geldiği gündür.

19 Mayıs 1919, Türk Millî Mücadelesi’nin yani Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç günüdür!

Her yıl 19 Mayıs günü, Gençlik ve Spor Bayramı olarak yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

19 Mayıs’ta, yurdumuzun her yerinde izciler, öğrenciler ve gençler spor gösterileri yaparlar.

19 Mayıs’ın ...
Read more : “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı“ Kutlu Olsun! | Görüntüleme : 4930 | Yanıtlar : 3

Küreselciler Bayrağımıza da El Attılar!

Küreselciler Bayrağımıza da El Attılar!

„Türk bayrağı renklerine indirim“

„Migros 19 Mayıs’ta kırmızı beyaz kıyafetlerle gelenlere yüzde 10 indirim yapacak.“

Bu haberi bilgiağı (internet) gazetelerinde görünce gözlerime inanamadım.
İşin en acısı bayrağımıza kadar bayrağımızın rengine kadar bizi kullanmaya kalkanlara halkımızın tepkisi. On binlerce kişi olumlu bulmuş, beğen işaretini tıklamış. Yorumlarıyla tebrik ediyorlar mağaza sahiplerini.
Kimleri mi?
Bu mağazaları satın alan İngiliz fonunu ve bu mağazaların asıl sahibi olan Yunan’ı.

Haber şöyle:

„Migros Ticaret A.Ş, 19 ...
Read more : Küreselciler Bayrağımıza da El Attılar! | Görüntüleme : 1236 | Yanıtlar : 0

Söyle, İngiliz Diliyle Söyle!

SÖYLE, İNGİLİZ DİLİYLE SÖYLE!

Eski basım (40 yıl öncenin) bir ders kitabında gözüme ilişti. “Turizm ve turist nedir?“ bölümünde okudum. Turisti aldatmayalım, yardımcı olalım...gibi sözlerden sonra:

„Turiste saygı göstermeliyiz.“diye yazmışlar bebelere, ilkokul çocuklarına.

Hepsi tamam da nedir bu saygılı davranmak?

Saygı nedir diye sözlüğü açıyorum: „Büyüklere, yaşlılara ve değerli kişilere karşı gösterilen sevgi ile çekinme karışık duygu.“

Şimdi insaflı olun ve cevap verin, yurtdışına gidenleredir bu sorum:

„Siz hiç, size böyle sevgi ile ...
Read more : Söyle, İngiliz Diliyle Söyle! | Görüntüleme : 1235 | Yanıtlar : 1

Sen Ağlama Anam, Ben Ağlayım

Sen Ağlama Anam, Ben Ağlayım

Eski zamanlarda gaddar mı gaddar bir kadı varmış...Suçlulara hiç acımaz, verilecek cezaların en ağırını verir, eline düşeni inim inim inletirmiş...

O devirde oğlundan eziyet gören bir de kadıncağız varmış...

Oğlu, yaşlı kadıncağıza yaptığı şiddeti ve eziyeti öylesine arttırır ki artık anası bu kadarına dayanamaz ve Kadı’ya şikâyete gitmeye karar verir...

Kadının huzuruna çıkar, derdini anlatır, böyle böyle...der. Oğlunun cezalandırılmasını ister...

Bu sırada kadı bir önceki şikayetçinin davasını karara bağlamış, suçluyu ...
Read more : Sen Ağlama Anam, Ben Ağlayım | Görüntüleme : 2337 | Yanıtlar : 0

Kültürüm ve Düşmanım

KÜLTÜRÜM ve DÜŞMANIM

Türkiye Radyoları’nın kuruluş yıldönümüydü iki gün önce. Basında yayında bu pek yer almadı. Aldıran, ilgilenen olmadı.
Kendileri kutladılar kendilerini. Kendin pişir kendin ye misali.

Oysa bu kurum, Türkiye Radyoları ve sonraki adıyla Türkiye Radyo ve Televizyonları (TRT) Kurumu bizim için çok önemlidir.
Ülkemizin birliği, dirliği için...Geleceğimiz için...

Kısaca Türkiye Radyoları'nın tarihçesini verirsek, şöyle kuruldu ve gelişti bu kurum:

Türkiye Radyoları, bundan 84 yıl önce, 6 Mayıs 1927’de kuruldu. Önce İstanbul’da özel bir ...
Read more : Kültürüm ve Düşmanım | Görüntüleme : 1035 | Yanıtlar : 0

“Özüm Ana, Sohbetim Sözüm Ana”

“ ÖZÜM ANA, SOHBETİM SÖZÜM ANA”

Bir Azeri türküsü böyle söyler:
“Ay ana, ay ana, sen benim özüm ana,”
“Özüm ana, gözüm ana, sohbetim sözüm ana...”

Vatan savunmasına giden yiğidimiz de anasına seslenir, Kastamonu’dan:
„Çanakkale içinde vurdular beni,
Ölmeden mezara koydular beni.“
„Gençliğim eyvah..."
“Çanakkale içinde Aynalı Çarşı,
Anne ben gidiyorum düşmana karşı...”

Gurbete gidenlerin türküsüdür bu, anadan ayrı kalanların türküsü, bir hava şehidimize yakılmıştır: „
„Anne desem annem yok ,
Baba desem ...
Read more : “Özüm Ana, Sohbetim Sözüm Ana” | Görüntüleme : 1638 | Yanıtlar : 0

Anneler Günü Armağanı

ANNELER GÜNÜ ARMAĞANI

„ İnanın bu, annenize en güzel “Anneler Günü Armağanı “ olacaktır!..

„Anneler Günü“ geliyor.

Bu günü kullanarak para kazanıyor bütün dünya. Bizde de hediye alın diyen, buna özendiren, bunun ticaretini yapan pek çok firma ve ticari kuruluş para kazanmak için bu günü kullanıyor. İlânlar veriyor, tanıtımını yapıyor, çiçek almaya, kuyumculardan takı almaya, veya giysi, hediyelik almaya insanları yönlendiriyor. Para harcamaya özendiriyor...

Özellikle yurdumuzu örümcek ağı gibi saran yabancı alışveriş ...
Read more : Anneler Günü Armağanı | Görüntüleme : 1341 | Yanıtlar : 2

Bu Günü Unutmayalım „İstiklâl Marşını Dinlerken“

BU GÜNÜ UNUTMAYALIM

„İstiklâl Marşını Dinlerken“

Bir arkadaşım yazmış:

„Âkıbetimizin görünen karanlık yüzü yüzünden, İstiklal Marşı'nı acı çekmeden dinleyemiyorum.„

Dünkü 1 Mayıs etkinliklerine katılmış Nuray. Bursa’da olanları, havayı, halkın neşesini anlatmış:

„Bugün, Bursa'daki 1 Mayıs'ın, tarihindeki en büyük kalabalıkla yaşandığı söylendi. Gerçekten kalabalıktı. Kürtçe olduğunu söyledikleri bir dille şarkılar söyleyen gruplar dahil, çok büyük bir kalabalık vardı. Hava da oldukça güneşli, pırıl pırıldı.“

Kendi duygularını ise böyle özetlemiş:

„İstiklâl Marşı’nı acı çekmeden ...
Read more : Bu Günü Unutmayalım „İstiklâl Marşını Dinlerken“ | Görüntüleme : 1683 | Yanıtlar : 2

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148749 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x