Zaman: Pzt Tem 07, 2025 16:39

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

RESTORASYONDA RESTORASYON

RESTORASYONDA RESTORASYON
Önce bir açıklama: yazılarımda gerek klaviye farkı (ki ben Türkiye’deki gibi F değil ama A klaviye kullanmak zorundayım) sonucu kimi sözcüklerimde ‘maddi hata’lar çıktığı gibi, zaman zaman da düzeltmeye olanak bulmadan yazı yetiştirme aceleciliğiyle kimi yanlışlıklar yapıyorum.
Peşinen özür dilerim.
Ancak, Türkçe’ye gözüm gibi baktığımın bilinmesini isterim. Bu bağlamda, Türkçe yazan ve konuşanlarda oyulacak çokca göz olduğunun da ayırdındayım.
**
Şimdi Dr Ahmet’in ‘Restorasyon’ savına geçebiliriz.
Başlık ‘restorasyon da restorasyon’ diye tutturmayı da ...
Read more : RESTORASYONDA RESTORASYON | Görüntüleme : 749 | Yanıtlar : 0

DEVLET ÜZERİNE (XIV)-ULUSAL EKONOMİ

DEVLET ÜZERİNE (XIV)-ULUSAL EKONOMİ
‘Ülke Ekonomisi’ (économie de la nation) teriminin aceleci bir tutumla, Keynes’in uydurduğu ‘Ulusal Ekonomi’ terimiyle karıştırılmaması gerektiği belirtilmelidir.
Bilindiği üzere, bilindiği kadar kuşkusuz, Keynezyen ‘ulusal ekonomi’ terimi, kimi makro bütünlüklere ‘agregat’ dayanmaktadır. Ülke halkının ‘ekonomik yaşam’ının yaşanmışlıktan sonraki ‘ex post’ fotoğrafını verir.
Oysa yine ileride değinileceği üzere, salt ‘devrimci pratiği’yle bilinen Robespierre’in ‘Halkçı Ekonomi Politik’ olarak adlandırılan (Economie Politique Populaire) kavramı, ne önceki deneyimler (ex ante) ve ne yaşandıktan sonraki (ex ...
Read more : DEVLET ÜZERİNE (XIV)-ULUSAL EKONOMİ | Görüntüleme : 882 | Yanıtlar : 0

HALKIN SAĞDUYUSU KAZANDI

HALKIN SAĞDUYUSU KAZANDI
İki yazı yazmıştım sonuçlar açıklanmadan önce.
Ancak ‘halkın sağduyusu’nun bu denli yerinde olacağını, doğrusu kestirememiştim.
İster istemez ‘Anket şirketleri’nin baskısı vardı üzerimizde.
HDP’nin barajı aştı aşacak oranda oy alması, iyi bir gelişme.
Her an ‘baraj altında’ kalabilecek demektir.
MHP de ‘baraj altında’ kalsa fena olmaz hani.
CHP barajı geçmeli ki, ‘demokrasi’miz tam ola.
Kemal Karabulut dedi ya, neye dayanarak dediği bir yana, ‘Demokrasi’yi getiren CHP imiş.
Alaamerikan iki partili almaşık sistem yani. ...
Read more : HALKIN SAĞDUYUSU KAZANDI | Görüntüleme : 1058 | Yanıtlar : 0

“FRANSA TÜRKİYE’Yİ TARTIŞMIYOR, ANCAK…”

“FRANSA TÜRKİYE’Yİ TARTIŞMIYOR, ANCAK…”
Türkiye’deki ‘gazeteci’lerin büyük çoğunluğunun ‘duayen’i M.Ali Birand’ın 2 Ocak 2012 tarihli yazısının başlığı böyle.
Birand’ın ara başlığı da şöyle: “Soykırımdan vazgeçmezler”
Ve ekliyor: “Ermenilere kızıyoruz. Soykırım iddialarından vaz geçmelerini veya ortak tarih komisyonu kurup, gerçekten soykırım yaşanıp yaşanmadığının araştırılmasını istiyoruz. Onlar da reddediyorlar. Bırakın ortak araştırmayı, ortak belgesel çekimi önerisini dahi kabul etmiyorlar. Bu yaklaşımın nedeni de çok açık ortada: Soykırımın uluslararası boyutta tanınmasına o kadar az bir zaman kaldı ki, ...
Read more : “FRANSA TÜRKİYE’Yİ TARTIŞMIYOR, ANCAK…” | Görüntüleme : 811 | Yanıtlar : 0

CUMHURİYET DEDİKLERİ

CUMHURİYET DEDİKLERİ
Bugün Cumhuriyet Bayramımız, hepimize ve tüm insanlığa kutlu olsun.
Peki ama niye ‘en büyük bayram’ımız 23 Nisan ya da 30 Ağustos değil de, 29 Ekim’dir ?
Bence, Cumhuriyet, Latince ‘Res publica’, yani ‘insan hakları’nın (Res –köle hakları) ‘Devlet’ (publica) olarak tanınıp bütün dünyaya ilan edilmesi olduğu için ‘en büyük’ bayram nedenidir.
Sözcük olarak 2500 yıllık bir geçmişi var.
Platon’dan Çiçeron’a ; Bodin’den Rouseau’ya değin Cumhuriyet ‘hükûmet biçimleri’ olarak düşünülüyordu.
Rouseau’ya göre ; « ...
Read more : CUMHURİYET DEDİKLERİ | Görüntüleme : 682 | Yanıtlar : 0

KARABULUT ANAYASASI

KARABULUT ANAYASASI
Kemal Karabulut’un ‘Anayasa’ üzerine de ‘fetva’ verdiğini duyduk.
Duyduk ki, beyefendiye göre, ‘Anayasa’nın değiştirilemez maddeleri’ de değiştirilebilirmiş.
Nasıl olacağı konusunda ipuçları vermiyor olmasına karşın, Kılıçdaroğlu’nun, ‘kulaktan dolma’, ‘evrensel’ ve ‘insan hakları’na gönderme yapacağı tahmin edilebilir.
‘Kulaktan dolma’ diyorum, çünkü, bugün dünya genelinde ve özellikle de Türkiye’de, ‘evrensel’ ve ‘insan hakları’ terimleri üzerine ileri sürülen her ‘görüş’, o çok sevdiğimiz ‘algı’ düzeyinde olup, kesinlikle ‘anlaşılmamış’tır.
Sözgelimi insan haklarında evrensellik, tüm zamanlar için geçerli olmak ...
Read more : KARABULUT ANAYASASI | Görüntüleme : 732 | Yanıtlar : 0

DEVLET ÜZERİNE (XIII) ‘Minimum Devlet’in Felsefî Temelleri

DEVLET ÜZERİNE (XIII)
‘Minimum Devlet’in Felsefî Temelleri

Büyük Fransız Devrimi sırasında Saint-Just’ün « özgürlük düşmanlarına özgürlük yok ! » dediği söylenir.
Jules Sezar’ın Cumhuriyet’i korumak için monarşi-benzeri bir ‘yönetim’ uygulaması gibi..
Yani ‘özgürlük’ de ‘mutlak’ değildir ve “yasaklanacağı yerde yasaklanmalıdır”.
Mı acaba?
Peki ama, Devlet’in ‘kanı özgürlüğü’nü sınırlamasının herhangi bir meşru temeli var mıdır?
Rousseau’cu ‘Devlet’ anlayışında bu ‘meşruiyet’ vardır. Çünkü Devlet tanrısal değil ama dünyasal bir örgütlenme olup, ‘ussal’ yani ‘insan iradesi’ne dayanmalıdır.
O ...
Read more : DEVLET ÜZERİNE (XIII) ‘Minimum Devlet’in Felsefî Temelleri | Görüntüleme : 761 | Yanıtlar : 0

DEVLET ÜZERİNE (XII) -ÜRETİM EKONOMİSİ

DEVLET ÜZERİNE (XII) -ÜRETİM EKONOMİSİ
Devlet üzerine olan yazı-dizimiz devam etmekte.
Ancak, salt kuramsal açıklamalar okuyucuyu sıkacağı gibi, ‘pratik’le bağının kurulamadığı biçiminde ‘eleştiriler’ de gelebilir.
O nedenle, ve hem de 1 Kasım seçimleriyle bağını kurmak açısından, seçim bildirgelerine koydukları ‘vaat’ler bakımından siyasal partilerimizin yaklaşımlarına değinilebilir.
Dikkat edilirse, sağ ve sol eğilimli partilerin hemen hemen hepsi, ‘asgari ücret’in yükseltilmesi ve ‘sosyal yardımlar’ın artırılması konusunda biribirleriyle ‘yarış’ halindedirler.
Öncelikle saptanması gereken, bu tür bir yarışa katılan her ...
Read more : DEVLET ÜZERİNE (XII) -ÜRETİM EKONOMİSİ | Görüntüleme : 699 | Yanıtlar : 0

PKK’NIN YUNAN AYAĞI

PKK’NIN YUNAN AYAĞI
Syriza’nın Finansal emperyalizmine başlangıçta gösterdiği direnişe dikkat çektiğim zaman, bu ‘Yunan Aşkı’nın nedeni soruluyordu bana.
Ben de bunun ‘Yunan Aşkı’ değil ama emepryalizme ‘direnme aşkı’ olduğunu anlatmaya çalışıyordum.
Bu yazıda da ‘Yunan Derin Devleti’nden sözetmek istiyorum.
Örütbağ’ın Önemi
Türkiye’de, yine yanlış bir biçimde, ‘sosyal medya’ diye yer eden, ‘iletişim ağı’nın yararları saymakla bitmez.
Ne var ki, yaşamın kendisi ‘diyalektik’tir.
Demek ki, ‘sosyal medya’ ya da başıboş ‘iletişim ağı’nın zararları da saymakla bitmez. ...
Read more : PKK’NIN YUNAN AYAĞI | Görüntüleme : 841 | Yanıtlar : 0

AİHM’İN KESTİĞİ PARMAK

AİHM’İN KESTİĞİ PARMAK
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AIHM) alacağı kararı bozacak bir ‘mahkeme’ var mı ?
Yok.
AİHM’in ‘kestiği parmak’ da, acımayacak demektir.
Ve AİHM dahil, bütün dünya sözkonsu davayı ‘Affaires Perinçek’ (Perinçek Davası) olarak anmakta.
‘Perinçek Davası’, özde Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘onur’unu kurtardığı gibi, Osmanlı İmparatorluğu’nun, en azından, müslümanlık dışındaki dinlere gösterdiği ‘hoşgörü’ anlayışını da anımsatmış oldu.
AİHM yargıçları, « biz tarihi yargılayacak yetkinlikte (compétence) değiliz » diye başlıyorlar gerekçelerine.
AİHM yargıçları bu yetkinliğe sahip ...
Read more : AİHM’İN KESTİĞİ PARMAK | Görüntüleme : 782 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x