Zaman: Çrş Haz 18, 2025 18:12

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (XI)

BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (XI)
Üretim ve yenidenüretim
‘Üretim ekonomistleri’nin dikkate almadıkları bir konu da ‘yeniden üretim’ olabilir.
Çünkü bu kavram, daha çok Marksist olup, tatlısu ekonomistlerini ürkütür.
Osya, kendileri marksist olmasalar da, ekonomi politiği bir ‘bilim’ olarak ele alan ekonomistlerin başta ‘sermaye’ olmak üzere sermayenin ‘yeniden üretimi’ni görmezden gelmeleri sözkonusu değildir.
Dahası Osmanlı bile ‘fenn-i servet’ diyerek ekonomi politiğin özünü yakalamış bulunmaktadır.
O arada, Wassily Leontief (1905-1999) 1928 yılında Ladislaus Bortkiewicz (1868-1931) yönetiminde doktorasını vererek Berlin’de Sombart’ın ...
Read more : BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (XI) | Görüntüleme : 779 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (X)

BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (X)
Matematik ve İstatistik
1940’larda Amerika’da ‘kuramsız ölçme’ tekniklerinin geliştirilmesiyle, ekonomi politikte, bir yanda makroekonomik ve ekonometrik (Tjalling Koopmans 1910-1985) ’genel denge’ kurma yöntemleri, öte yanda kuramsal istatistiksel yöntemler (Daniel Rutledge Vining 1908-1999) yaygınlık kazanacaktır.
Makroekonomik ve ekonometrik yöntem taraftarları arasında Leonid Kantorovitch, Jean Tinbergen, Gérard Debreu, Kenneth Arrow, Oskar Morgenstein gibi ekonomistler sayılabilir.
Bu gruba giren ekonomistler arasında yeralan Oskar Morgenstein, ekonomik etkinlikleri ölçmede şu ‘hata ve noksan’lara düşüldüğünü ileri sürmektedir:
- Ölçüm ...
Read more : BAKIŞ/GÖRÜŞ/GÖRÜNÜŞ (X) | Görüntüleme : 739 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NİYE ATATÜRK?

NİYE ATATÜRK?
Lafı dolandırmadan söylenecek olursa, ‘Türk’ün ‘gerçek’, ‘hakikî’, ‘tarihsel’ ve ‘toplumsal’ ‘Ata’sı olduğu için.
Şimdi başlarının üzerinde ‘fes’, ‘takke’, ‘sarık’, ‘puşu’ olanlar ile kafalarının içinde ‘hiçbirşey’ olmayanlar hoplayabilirler.
‘Tarihçiler’, ‘toplumcular’, ‘politikacılar’, ‘profesörler’ ve ‘araştırmacı yazaralar’ falan da dahil.
Yine ‘karşılaştırmalı tarih’ten gidilecek olursa, Fransa’daki Liberal Tarihçiler olarak bilinen ama gerçekte Sosyal Liberal Tarihçiler olan Adolfe Tiers, Augustine Thierry, François Guizot, François-Auguste Mignet ve Jules Michelet’nin Fransa’nın Fransa Fransızların da Fransız olmalarına yaptıkları ‘katkı’lara bakmak ...
Read more : NİYE ATATÜRK? | Görüntüleme : 1039 | Yanıtlar : 2 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TARİH ve ON KASIM

TARİH ve ON KASIM
Lucien Febvre, 1942-43 yılı öğretim yılında, College de France’ta verdiği tarih derslerinde “Tarih Devrim’in kızıdır” demiş (*).
Çünkü ‘Devrim’, öncelikle Fransız toplumunda ve giderek tüm insanlıkta bir ‘tarihsel bilinç sıçraması’na yol açmıştır.
Tarih’i de doğurmuş...
Yani, öyle kafasına fes takıp püsküllerini sarkıtmakla tarihçi olunamadığı gibi, Osmanlı arşivlerini ‘hafızlamak’la da olunamamaktadır.
Hazreti bilmem kimin kaç karısı ve çocuğunun olduğunu ‘ezbere’ bilmek coğrafya (géo-graphie) benzeri bir histoğrafya (historio-graphie) yapmak demektir: Hazreti Muazeret kaç ...
Read more : TARİH ve ON KASIM | Görüntüleme : 1111 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

LOZAN’DAN MUSUL’A

LOZAN’DAN MUSUL’A
Fetö’yle yatıp Fetö’yle kalkıyoruz.
15 Temmuz’dan buyana neredeyse 3 ay geçti, üç arpa boyu yol aldığımız söylenemez.
3 yılda biter mi diye soracak olsak, koramiralimiz açıkladı; 30 yıl bile sürebilir.
Rakamlarla oynamayı sevmem; ama yine de bir televizyon yorumcusunun verdiği yanlış rakamı düzeltmek isterim.
Geçen gün bir Fetö güzellemesinde, konuşmacı Fetö’nün 1998 yılında tam hedefe ulaşmak için 25 yılımız var dediğini söyledi.
Topladım çıkardım 2023 rakamına ulaştım.
Pekiyi 2023 kiminin hedefiydi ?
III. ...
Read more : LOZAN’DAN MUSUL’A | Görüntüleme : 1716 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148685 ileti • Toplam 46066 başlık • Toplam 25009 üye

x