Zaman: Prş Haz 19, 2025 1:12

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

HALKÇILIK

HALKÇILIK
Bu günlerde bir ‘Milliyetçilik’ tartışması sürüyor ki, deyim yerinde ise, tam evlere şenlik.
Gelin bir de ‘Halkçılık’ konsunu tartışalım o zaman.
Sözcük anlamından gidilecek olursa, halkçılık yabancı dillerde ‘Populisme’ terimiyle karşılanmaktadır.
Hemen yirmi küsur ‘populisme’ tanımı var ve bizde daha çok ‘halk dalkavukuluğu’ anlamına gelir diyerek kestirip atmanın gereği yok.
Güney Amerika’sından tutun da, İspanya’daki Podemos hareketinden Yunanistan’daki Syriza hareketine değin tüm ‘halkçı hareket’ ve partiler de mi ‘halk dalkavukluğu’ yapıyor diye sormak gerekir. ...
Read more : HALKÇILIK | Görüntüleme : 185 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


TENCERE ve DEĞİŞİM

TENCERE ve DEĞİŞİM
‘Siyaset bilimci’lerimiz yeni bir buluşa imza attıklarını ileri sürdüler.
Meğer bu güne değin neredeyse bir ‘yasa’ olarak ileri sürülen ‘boş tencere iktidar devirir’ kuralı, şu son seçimde işlememiş.
Belki de aynı bağlamda söylenilen ‘devalüasyonlar iktidar değiştirir’ sözü de meğer doğru değilmiş.
Biraz kaba kaçsa da ‘aç köpek fırın duvarı deler’ sözümüzü de anımsamak gerekebilir.
Demek ki, ‘zaman değişmiş’ ve bizim köpek duvar delmek yerine, fırının kapısında kuyruk sallamakla yetinmeye başlamış.
Yani o ...
Read more : TENCERE ve DEĞİŞİM | Görüntüleme : 189 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


NİÇİN KILIÇDAROĞLU (MU ?)

NİÇİN KILIÇDAROĞLU (MU ?)
Pek niyetli olmasam da, özellikle ‘seçim süreci’ boyunca gerek siyasal partiler ve gerekse ‘siyasi’leri konu alan yazılar yazdım.
Oysa, bilenler biliyor ya da yazılarımı okuyanlar öğrenmiş olamalıdırlar ki, belki de Türkiye’de ilk kez ‘siyaset’ ve ‘politika’ arasında bir ayırım olduğu ve özelikle de Türkiye’deki ‘siyaset’çilerin ‘poltika’yı bilmedikleri gibi ‘siyaset’i de tiksinçlik değil ama ‘iğrençlik’ boyutlarına vardırdıklarını yazıp durmaktayım.
Şimdilerde ise, yandaş gazete ve televizyonlarda yazan veya konuşanları saymasak bile, güya ‘muhalefet’ ...
Read more : NİÇİN KILIÇDAROĞLU (MU ?) | Görüntüleme : 288 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


KILIÇDAROĞLU NE DEDİ NE DEMEDİ

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ NE DEMEDİ
Tüm Türkiye’nin ‘seçim’ dediği ama benim ‘plebisit’ dediğim ‘sözde seçim’ sonrasında, nihayet Kemal Kılıçdaroğlu bir televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kuşkusuz ardından tüm medya kanallarında verilen yanıtlar yorumlanmaya başladı.
O halde biz de kendi köşemizden Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne dediği ve ne demek istediğini yorumlayalım istedik:
1° Kılıçdaroğlu, ortalığı ‘değişim’ vaveylasıyla ateşe veren Ekrem İmamoğlu’na, bak oğlum, senin 800 bin oyla kazandığın İstanbul’da, o günden buyana tam 1 Milyon seçmen artmış ...
Read more : KILIÇDAROĞLU NE DEDİ NE DEMEDİ | Görüntüleme : 219 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


DEĞİŞİM ve DÖNÜŞÜM

DEĞİŞİM ve DÖNÜŞÜM
‘Değişim’ ve ‘Dönüşüm’ sözcükleri kimi yerlerde ‘eşananlamlı’ olarak kullanılabilirler.
Aslından ‘değişim’, ticarette ‘eşdeğer’ olanların biribirleri yerine değiştirilmesi anlamında kullanılıyor.
Örneğin bir kilogram elma verip yerine bir kilogram armut almak gibi bir şey.
Ya da diyelim 10 tl verip bir kilogram elma ya da armut almak özünde değiştirmek oluyor.
Bugünlerde ‘Muhalefet’ kanadında gelişigüzel kullanılan ‘değişim’ tartışmasına burada girecek değilim.
En azından tartışmanın ‘anlamlı’ bir boyut kazanmasını bekleyeyim diyorum.
Çünkü halıhazırdaki ‘değişim’, tıpkı bir ...
Read more : DEĞİŞİM ve DÖNÜŞÜM | Görüntüleme : 218 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


O CAN O BEDENDE…

O CAN O BEDENDE…
Şurası kesin olarak ortaya çıkmıştır ki, o can o bedende oldukça sana rahat, sana huzur, sana ayık kafa ve sana insanca yaşam hakkı da yok olanağı da yok.
Oturup dua ederek o canın o bedenden çıkmasını mı bekleyelim diyorum?
Hayır!
Çünkü o yol acizlerin yoludur, kendisine güveni olmayanların yolu ve gücünün ayırdında olmayanların yoludur.
Sen ki, ‘egemenlik kayıtsız koşulsuz milletindir’ diyen değil misin?
‘Millî irade’nin önünde hiçbir gücün duramayacağını bilen değil ...
Read more : O CAN O BEDENDE… | Görüntüleme : 222 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ELEŞTİRİ ve MAHKÛM ETME

ELEŞTİRİ ve MAHKÛM ETME
Seçimlerin ardından öylesine bir ‘eleştiri yağmuru’ başlatıldı ki, kimin neyi ve niye eleştiridiğini anlamakta zorlanıyorum desem yalan olmaz.
Kuşkusuz eleştirlerin çoğu ‘muhalefet kanadı’nın kendi içinde ve kendi yöneticilerine yönelik olarak yapılmakta.
Ve baş sorumlu olarak ‘muhalefet lideri’ Kemal Kılıçdaroğlu tutulmaktadır.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun, zaten seçim vaatlerinden biri olan en çok beni eleştireceksiniz ve her bakımdan eleştireceksiniz sözüne sadık kalarak henüz bir yanıt vermediğini görüyoruz.
Peki ama Nasreddin Hoca’nın dediği gibi ‘hırsızın hiç ...
Read more : ELEŞTİRİ ve MAHKÛM ETME | Görüntüleme : 194 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


BATAR MI BATMAZ MI ?

BATAR MI BATMAZ MI ?
Şu kendine ‘ekonomist’ diyenlerin çoğunluğunu birkaç yıl ekonomi öğrenimi görmüş olmalarına bağlayan ‘şapşal’ların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Bunların ‘en iyi’leri ise, ekonomi politiğin kuruluş dönemlerine giderek sözde kuruculardan alıntı yapanlar olmaktadır.
Hele dudaklarını büzüştürüp Adam Smith’e bir ‘Edım Simit’ deyişleri var ki, işte bu ‘şapşal’ın dünyadan haberi yok kararımı verdiğim andır.
İşte bunlardan biri ‘Devletler batmaz’ diye fetva veriyor.
Neymiş efendim, güya ‘millî servet’ denlen varlıklar; dağ, taş, deniz, ...
Read more : BATAR MI BATMAZ MI ? | Görüntüleme : 215 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


TAKDİR ve TEKRİR

TAKDİR ve TEKRİR
Geçen yazımızda sözü edilen ‘Plebisit’in, IIIncü Napolyon tarafından, Nice ve Savoie kentlerinin Fransa’ya katılması için başvurulan bir yöntem olarak kullanılmasından sözetmemiştik.
Oysa, örneğin sözlüklere sözcük anlamıyla plebisit nedir diye bakıldığında sanki salt bu tür işlemler için kullanılıyor olduğu görülebilecektir.
Nitekim Hatay’ın Türkiye’ye katılması da aynı yöntemle olduğundan dolayı yanlış bir biçimde ‘plebisit’in sadece bu tür işlemleri dillendirdiği yanılgısına düşülebilir.
Öyleyse tam da bu nedenle Türkiye’de son yıllarda yapılan seçimleri ‘seçim’ ya da ...
Read more : TAKDİR ve TEKRİR | Görüntüleme : 218 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


PLEBİSİT

PLEBİSİT
Antik Roma’dan itibaren başvurulan ve sözcük anlamı ‘Millî İrade’ye çok yakın olarak kullanılan Plebisit (plébiscite- doğru okunuşu plebissit) halkın ancak ‘belli konularda onayı’nı almak için yapılan oylama demektir.
Ne var ki bin yıllık Orta-Çağ karanlığında başvurulmasına pek gerek duyulmamış olmasına karşın Fransız Devrimi’nden itibaren sıkça uygulamaya konulmuş bir yönteme dönüşmüştür.
Çünkü, özellikle Napolyon Bonapart’ın ‘Devrim’den bir ‘Modern Devlet’ denilen bir Devlet tipi yaratabilmek için 1799-1815 arasında dört kez başvurduğu bir yöntem olmuştur.
Bir anlamda, ...
Read more : PLEBİSİT | Görüntüleme : 238 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x