Zaman: Sal Haz 17, 2025 5:38

News News of Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa'

Site map of Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' » Dizin : Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa'

Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -III-

‘Mustafa’da yeni bilgi ve belge yok

- Yeni belgeler, bilgiler var mı filmde?

- Uzun yıllardır tarihimiz okullarda doğru ve yeterli okutulmuyor. Tarihimizi doğru öğrenmediğimiz, okumaya da meraklı olmadığımız için, genel izleyici bakımından birçok bilginin yeni olduğu söylenebilir. Ama bu, değerlendirme çıtasını yerden sadece bir karış yukarda tutmak demektir. Çok değil, biraz tarih bilenler için yeni bir bilgi, belge yok. Sadece iki Fransız gazetesi var. Biri hastalığından söz ediyor. Öteki Atatürk’ü diktatör ...
Read more : Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -III- | Görüntüleme : 1366 | Yanıtlar : 2

Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -II-

Filmin ana fikri yok

Düz bir çizgi halindeki ‘Mustafa’da Atatürk’ün emperyalizmle mücadelesinden hiç söz edilmiyor

Filmin anlatım sanatı bakımından çok ciddi bir eksikliği var: Filmde tema (ana fikir) yok. Tema, kural olarak, bir yargı cümlesidir. Eser temayı kanıtlamak, anlatmak için var edilir. Tema bütün esere yön verir, konuyu çerçeveler, anlatımı toparlar, sanatsal disiplin altına alır. Mustafa’da genel bir tema yok; denilebilir ki her aşamada değişen temalar, motifler var. Omurgasızlığın, dağınıklığın, eksikliklerin, iç çelişkilerin, ...
Read more : Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -II- | Görüntüleme : 1432 | Yanıtlar : 2

Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -I-

‘Sahiden filmi beğendiniz mi?’

Bu yazıyı Mustafa filmi hakkındaki düşüncelerimi genişçe açıklamak, Can Dündar’ı bir kez daha uyarmak ve özellikle öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi bilgilendirmek için yazıyorum

Mustafa filminin 28 Ekim Salı günkü Ankara galasına, erteleme şansımın olmadığı bir toplantı nedeniyle katılamadım. Cumhuriyet haftası dolayısıyla 1 Kasım’a kadar her gün doluydum, filmi izleyemeden, kitap fuarına ve bazı etkinliklere katılmak için İstanbul’a gittim. Film hakkındaki tartışmalar başlamıştı. Tepki giderek yoğunlaşıyordu.

Programım öyle sıkışıktı ki İstanbul’da ...
Read more : Turgut ÖZAKMAN'ın kaleminden 'Mustafa' -I- | Görüntüleme : 1744 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148683 ileti • Toplam 46064 başlık • Toplam 25009 üye

x