Zaman: Sal Tem 08, 2025 1:30

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

İşte Sana Bocuk! / Feza TİRYAKİ

İşte Sana Bocuk!

Resim

Her gelen gün bizi şaşırtıyor. Şaşkınlıktan her gün bir yaşımıza daha giriyoruz.

Bugünün haberi de bu:

“Bocuk Gecesi “ kutlandı. Bocuk eğlencesi de deniyormuş geceye. Posta gazetesi hızını alamamış, bunların diliyle, tastamam, yazmış:

“Turkish Halloween”.

Hay ağızlarına sağlık. Yavaştan yavaştan batılılaşıyoruz. Noeli kutladık, Noel Baba Türkiye’de doğdu, Türkiye’de yaşadı, yok o bizim de babamız, çocukları da pek severdi, ne tonton baba, ne iyi baba, armağan veren baba… öyküleri sardı sarmalamıştı ...
Read more : İşte Sana Bocuk! / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1065 | Yanıtlar : 0

Uyan Sunam Uyan Derin Uykundan

Uyan Sunam Uyan Derin Uykundan
Resim

Beyaz yakaların öyküsünü yazmışlar, resimlemişler.

Bilmem gördünüz mü, kederli, dolanıyor bilgiağında.

Öğrencilerin okul önlüğünün, önlüğe takılan yakaların öyküsü.

Eski resimleri serpiştirmişler araya.

*

Kara önlüklü, beyaz yakalı Türk çocukları,

Bizden öncekiler, bizden sonra gelen kuşak.

Cumhuriyetin kuruluşuyla başlayan uyanış,

Genç yaşlı, kız kızan, hep birlikte aydınlanmaya gidiş,

Yoksul ülkemin yüce gönüllü insanları, öğretmenleri…

*

Kızların yakasında ucu dantelli, işlemeli, oyalı yakalar,

Erkeklerinki düz, beyaz yaka, kolalı, temiz, yıkalı. ...
Read more : Uyan Sunam Uyan Derin Uykundan | Görüntüleme : 1776 | Yanıtlar : 0

Gazeteler Nereye? / Feza TİRYAKİ

GAZETELER NEREYE?

(Bize kalan, bize biçilen, bize sunulan basın yayın üzerine)

Geçen yılın en önemli günlerinden biri olan 13 Aralık gününün ertesinde ilçedeyim. 14 Aralık, halkımızın Silivri çıkarmasının ertesi günü. Saklamak istiyorum, bu önemli günde yaşananların belgelerini, yazılanları. Günün neredeyse tüm gazetelerini alıyoruz. Tüm derken yurtsever gazetelerden söz ediyorum. Paçavralardan, basılı kâğıt tomarlarından, bizi avutan, uyutanlardan değil!

Bulunduğumuz yere, alınabilecek gazetelerden yalnızca Sözcü Gazetesi geliyor. Bunun yanında arada Posta Gazetesi de alıyoruz. Dış sayfasının ...
Read more : Gazeteler Nereye? / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 917 | Yanıtlar : 0

İki Dünya / Feza TİRYAKİ

İKİ DÜNYA

Bize bir sanal dünya gösteriyorlar, gerçekmiş gibi. Aslında olmayan bir dünya. Cennet görünümlü Batı dünyası. Göstermeleri bir şey değil, buna saf, temiz insanları inandırmaları, kendilerine hayran bırakmaları, ne de güzel dünya diye izleyene iç geçirttirmeleri olmasa…

Yeni yıla girerken bunu iyice abarttılar. Elin kutlayıp bitirdiği Noel’i Yılbaşı’nda yeniden kutlattılar bize neredeyse… İzlencelerde onların bu kırmızı kostümlerini giymeyenin, başlıklarını takmayanın hatırı kaldı. Oysa Batılı, daha geçen ayın 25’inin sabahında çam ağaçlarını çoktan kapısının ...
Read more : İki Dünya / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 777 | Yanıtlar : 0

Artık Korkacak Ne Var? / Feza TİRYAKİ

Artık Korkacak Ne Var?

(Yeni Yıla Girerken Hoca’nın Gülmeceleriyle Gülümseyelim mi?)

Nasrettin Hoca, her ölümlü gibi ölümden çok korkarmış. Yanında ölümden söz edilsin, bir gün öleceğimiz anımsatılsın istemezmiş.

Komşuları Hoca’nın bu huyuyla eğlenir, onu kızdırmak istediklerinde ölümden anlatırlar, Hoca’yı tir tir titretirlermiş…

Gel zaman git zaman Hoca yaşlanmış, elden ayaktan düşmüş.

Ölümünü, ölüme hazırlık yaparak, güle oynaya beklemeye başlamış.
Resim

Bunu gören komşuları şaşırmışlar:

“Hoca, ne oldu sana böyle? Hani ölümden çok korkardın? Şimdi ...
Read more : Artık Korkacak Ne Var? / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1268 | Yanıtlar : 0

Nasıl Böyle Olduk Biz? / Feza TİRYAKİ

Nasıl Böyle Olduk Biz?

Bir Amerikalı tıp profesörü, tekerlekli iskemleye bağımlı, yaşı seksenlerin üstünde ünlü bir hekim, Amerika’da bir büyük hekimler toplantısında kızımla karşılaşıyor, tanışıyor. Türk olduğunu öğrenince heyecanlanıyor, ona daha çok ilgi, sevgi gösteriyor… Türklere büyük hayranlık duyduğunu, gördüğü her Türk’ü selamladığını söylüyor. Önce soruyor:

“Siz Kore Savaşı’ndaki Türklerin öyküsünü biliyorsunuz değil mi? Türklerin şaşırtan öyküsünü, akıl almaz insanlık öyküsünü?”

Sonra başlıyor anlatmaya:

“Kore Savaşı’nda Kuzey Kore’ye esir düşenlerin büyük çoğunluğu öldü. Esaret ...
Read more : Nasıl Böyle Olduk Biz? / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1417 | Yanıtlar : 0

En Çok Size Üzülüyorum / Feza TİRYAKİ

En Çok Size Üzülüyorum

Süslenmekte üstünüze yok. Avrupa’nın güzellerine beş çekersiniz. Takıp takıştırma sizde… Topuklu, renkli, gösterişli son moda ayakkabılar, açık saçık gösterişli giyimler, saç baş düzenleme, saçları savurarak, gözleri süzerek şöyle bir bakma sizde… Çevreyle ilgilenmeme, siyasete bulaşmama, bulaşınca da yaltaklanmayı seçme, son model ithal( dışalım)taşıtlara binerek hava basma, dünya vatandaşı gibi yaşama, üstelik yaşama nanik yapma sizde… Dünyayı merak edip gezmek de yine sizde…

Birileri kaç kez umreye gittiğiyle, kaç kez hac ibadeti ...
Read more : En Çok Size Üzülüyorum / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1119 | Yanıtlar : 0

Amerikanca Götürsün Sizi! / Feza TİRYAKİ

Amerikanca Götürsün Sizi!

Gemi azıya aldılar. Kimler mi? Türkiye’yi dönüştürmeye soyunanlar, dilimizin canına okuyanlar, kendini, dilini, ülkesini yemeye başlayan yamyamlar!

Türkçenin canına okuyorlar.

Her yerdeler. Salgın bir hastalık mikrobu gibi çevrelerini kirleterek, etkileyerek yayılıyorlar…

Türkçeye ettikleri kötülük yetmemiş, Amerikancayla dilimizi delik deşik ettikleri, dilimizin üstüne ettikleri, gelişigüzel her yanına pisledikleri az gelmiş, gözleri bir iyice dönmüş bunların ki, Türk parasına bile saldırmışlar. Üzeri Türkçe yazılı olduğu için midir, yoksa üzeri Atatürk resimli olduğundan ...
Read more : Amerikanca Götürsün Sizi! / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1190 | Yanıtlar : 1

Ben Bir Öğretmenim

BEN BİR ÖĞRETMENİM

Ben bir öğretmenim.

Öğrencilerim oldu, her yaştan sayısız...

Çoğunun adını unuttum, anıları kaldı yalnız.

Otuz yılı aşkın öğretmenleriydim, büyüttüm sırasıyla onları.

İlkokul sınıflarında da çalıştım, ortaokulda, lisede de…

İlk öğretmenliğim Maraş Lisesi, Öğretmen Okulu’nun kızyurdu, evim.

Sonra Antakya Ortaokulu, Antakya Öğretmen Okulu.

Toros Dağları’nın dar boğazındaki Pozantı.

Daha sonra ver elini gurbet, gurbetçi çocukları…

Önceleri kardeşleri gibiydim onların, sonra ablaları,

Anneleri yerine koyanlar da olurdu beni,

Gün geldi anneanne diye seslendiler ...
Read more : Ben Bir Öğretmenim | Görüntüleme : 1602 | Yanıtlar : 1

“Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa” Mustafa Kemal Paşa Geldi, Ağırlar Yoktular!

“Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa”
Resim
Mustafa Kemal Paşa Geldi, Ağırlar Yoktular!

“Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa,” Gazi Mustafa Kemal Atatürk için söylenen bir halk ezgisinin adı. Bu ad aynı zamanda, genç sanatçımız Utku Erişik’in yazdığı ve tek başına oynadığı oyunun adı.

Bu oyunu ikinci kez izledim. İlkinde gurbetteydim, ikincisinde sılada.

Hafta pazarında öğlen üzeri tüm ilçe halkına duyurdular, belediye hoparlöründen: “ İlçemize Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa adlı tiyatro oyunu ...

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x