Zaman: Cum Haz 20, 2025 13:04

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

UMUDUMUZ…

UMUDUMUZ…
En çaresiz kaldığımız günlerde bile, bütün olumsuzlukları sıraladıktan sonra « Ama umudumuzu yitirmiyelim » diye biritiriz, değil mi?
Bu ‘kalu (galü) bela’dan beri böyledir sanıyorum.
Bela’dan buyana demek.
Ne var ki, beladan öteye geçtiğimiz de görülmemiştir.
Kim ki, geleceğimizin daha iyi olacağını söyler, biliniz ki ‘geçmiş’ini hep özlemle anmaktadır.
Bilimin değil ama ‘teknoloji’nin insanlığa mutluluk getirdiğini, getireceğini söyleyenler de yanılmaktadırlar.
Geçerken, özellikle Türkiye’de ‘bilim’le ‘teknoloji’nin biribirlerine karıştırıldığını, biribirleri yerine kullanıldığını belirteyim.
Tam da bu ...
Read more : UMUDUMUZ… | Görüntüleme : 774 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TOPLUMSAL EYLEMBİLİM

TOPLUMSAL EYLEMBİLİM
2010’lara geri gidersek, demek ki on yıldan buyana ‘Bunlar iç savaş çıkaracak’ diyorum.
Bir ‘Dış savaş çıkaracak’ da demiştim.
Unutulmamalıdır ki, ‘her iç savaş aynı zamanda bir dış savaştır’.
Bugüne değin benzer değerlendirmeler, ‘Kaos ortamı yaratılmak isteniyor’ biçiminde, ne niyetine yenirse o anlamda kullanılmaktadır.
Çekimser ve hatta korkak değerlendirmelerdir bunlar.
Çoğu kez, ‘demokrasi havariliği’ kaftanına bürünmek oluyor.
Kimi zaman da ‘siyaset bilimi’, ‘milimi’ gevezeliğine sarılınıyor.
Çünkü ‘Bilim nedir’ bilinmiyor.
Tüm ‘siyaset bilimcileri’ne yeniden ...
Read more : TOPLUMSAL EYLEMBİLİM | Görüntüleme : 514 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İKİ REKAT NAMAZ

İKİ REKAT NAMAZ
Çoğunuzun bildiği ve benim de sevdiğim bir fıkra var.
Müslüman ve Hristiyanların birlikte yaşadığı bir ülkede geçiyor.
Kurban Bayramıdır ve adet olduğu üzere müslümanlar kurban kesmektedirler.
Bir Hristiyan ailede, evin hanımı “bey bey, der kocasına, bütün komşular kurban kesiyorlar, biz de kessek ne iyi olur”.
Adamcağız düşünüp taşındıktan sonra keselim der.
Hemen bir koç mu koyun mu, her ne ise, bulup buluşturduktan sonra; adam hayvanı kesmeye başlar.
Acemilik bu ya, hayvancağız tam ...
Read more : İKİ REKAT NAMAZ | Görüntüleme : 860 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

RECEP PEKER

RECEP PEKER
Nedense Sedat Peker’e hep Recep Peker diyorum.
Kimileri bu durumda ‘Allah söyletiyor’ diyorlar.
Bektaşinin dediği gibi ‘O bana pek söyletmez’ ama öyle olsun diyelim.
Gelelim Sedat Peker’in ‘Tayyip Abi’sine..
Bu videoların yayınlanmaya başladığı gün, ‘bu işin ucu’ Sedat Peker’in ‘Tayyip Abi’sine uzanır demiştim.
Koca koca, iri iri, iri kıyım, ‘şey kadar’ da denilebilecek, eski ve yeni, uzman ve uzmanlığı kendinden menkul kimi yorumcular, Sedat Peker’in ‘Tayyip Abi’si sözkonusu olduğunda, şöyle bir toparlanıp derinden ...
Read more : RECEP PEKER | Görüntüleme : 674 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

VİRANÜLKE

VİRANÜLKE
Viranşehir Cumhuriyet Savcısı ‘Bakan’ların, ‘Vali’lerin, ‘Eminiyet Müdürleri’nin ‘yassak genelgeleri’nin hiçbirinin hukuksal dayanağının olmadığını söylemiş.
Hemen söyleyelim, gerçek bir ‘Cumhuriyet Savcı’ imiş, kutlarım.
Ama hemen hakkında soruşturma açılmış, belki ‘Cumhuriyet Savcılığı’ elinden alınacaktır.
Neden mi?
Türkiye’de ‘Devlet’ olmadığı için..
Tam bir ‘hallüsinasyon’ içinde olduğunuz, elle tutulur bir nesne olmadığı halde ‘varmış’ gibi davrandığınızı kanıtlayana değin yazacağım işte.
Türkiye’de ‘Devlet’in olmadığını, anlayacağınız güne değin anlatmaya devam edeceğim.
Bir başka ‘kanıt’ mı istersiniz?
Anayasa profesörü Kemal Gözler, ...
Read more : VİRANÜLKE | Görüntüleme : 886 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TANTANA

TANTANA
Görkemli yani şaşaalı olan her ne ise ona, eşanlamlı olarak tantanalı da denilmektedir.
Ancak ‘kuru gürültü’ ya da ‘gürültü patırtı’ anlamı da var.
Kaldı ki her iki anlamı belli bir noktada buluşmaktadır da denilebilir.
Somut örnek olarak, eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’ın konumuna bakabiliriz.
Bir zamanların ‘görkemli operasyonlar’ yapan eski İçişleri Bakanı Tantan, şimdilerde sadece ve ancak ‘kuru gürültü’ çıkaran biri olmuş gibidir.
Bu yargıya, geçenlerde Erdem Akay’ın konuğu olarak, Recep Peker’in (pardon Sedat ...
Read more : TANTANA | Görüntüleme : 687 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YAZMASAM MI ACABA ?

YAZMASAM MI ACABA ?
Her yazarın olduğu gibi, benim de bir biçemim var.
Kimi zaman ‘leb’ dediğimde ‘lebelebi’yi anlarlar sanıyorum.
Kimi zaman de ‘Bilal’e anlatır gibi’ yazıyorum.
Şimdi şu ‘sizin cumhurbaşkanınız’a Dr Recep dediğimi ve hiçbir zaman ‘benim cumhurbaşkanım’ olmadığını kez yazmam gerekiyor acaba?
Ve ona ‘bizim cuhurbaşkanımız’ diyenlere, a’dan z’ye sadece ve yalnızca acıdığımı yinelemek istiyorum.
Seksen milyonsa seksen, doksansa doksan, ama ‘acınacak’ insanlardır diyorum, vesselam.
Şimdi bana, ‘çokbilmiş’ler ‘seçim’ diyeceklerdir, ‘sandık’ diyeceklerdir, ‘demokrasi-memokrasi’ ...
Read more : YAZMASAM MI ACABA ? | Görüntüleme : 735 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ZİLLET-İ NEFS

ZİLLET-İ NEFS
‘İzzet-i nefs’ diye Osmanlıca bir deyim var.
Türkçe karşılığı ise ‘Onur, gurur’ ya da onur ve gururunu korumak anlamına geliyor.
Daha geniş bir anlamda, ‘insanlık, adamlık ve ya da kişilik’ sahibi olmak ve insanın bu kendi ‘öz-nitelik’lerini ‘her koşulda’ korumak demek oluyor.
Ölçütü ise, özellikle insanın bu öz-niteliklerine bir saldırı sözkonusu olduğu zaman, saldırıya uğrayan ‘onur ve gurur’un savunulup savunulamaması oluyor.
Onur ve gururuna saldırılan, bir gerçek ‘kişi’ değil de tüzel bir ‘kişilik’ ...
Read more : ZİLLET-İ NEFS | Görüntüleme : 572 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

24 Nisan’ın Anlamı

24 Nisan’ın Anlamı
Bu yıl 24 Nisan’ı Türkiye Cumhuriyeti Devleti de anacak.
Nicedir ‘Ermeni Diyasporası’ anıyordu.
Ermeniler’in niye Van İsyanı günü olan 14 Nisan’ı değil de, 24 Nisan’ı anma günü olarak seçtiklerini anlamak zor.
24 Nisan’da ‘Büyük tutuklama’ yapıldı da ondan diyorlarmış.
Oysa Le Matin gazetesi’nin Londra kaynaklı haberlere dayanarak yazdığına göre, 24 Nisan’da İstanbul’da bir ‘Ermeni Komplo’su ortaya çıkarılmış ve 250-400 arasında Ermeni ileri geleni tutuklanmıştı (1).
Tutuklananlar arasında 1888’de Hınçak Cemiyeti’nin kuruluşunda rol ...
Read more : 24 Nisan’ın Anlamı | Görüntüleme : 626 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KUMPAS

KUMPAS
Türkçe’mize bir süredir yeni bir sözcük girdi: kumpas!
Yanımda Türkçe sözlük olmadığı için Google’dan baktım; aynen şöyle yazıyor:
“Kumpas kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır.
Kumpas kelimesi Fransızca kökenlidir.
TDK’ye göre kumpas kelimesi ise şu anlama gelmektedir:
- Dizicilerin harfleri satır durumuna getirirken içine yerleştirdikleri ayarlanabilir demir yuva
- Sanayide kalınlık ve incelikleri ölçmede kullanılan ölçüm aleti
- Hile, düzen”.
Kimi kez gördüğüm üzere, Google’ın Türkçe bölümü de doğru bilgi vermemektedir.
O nedenle ...
Read more : KUMPAS | Görüntüleme : 1184 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148688 ileti • Toplam 46069 başlık • Toplam 25009 üye

x