Zaman: Cum Mar 06, 2026 4:34

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

NABZA GÖRE ŞERBET

NABZA GÖRE ŞERBET
Turhan Feyzioğlu, yani Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun dedesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı iken, öğrencilerine « Nabza göre şerbet vermeyin » demişti.
Demişti demişti ama, önce kendisi ‘nabza göre şerbet vermişti’.
Menderes’le, yani o günün Dr Recep’iyle ters düştüğü için üniversiteden istifa etmek zorunda kaldı.
Sonra CHP’ye girdi.
Önemli görevler üstlendi falan.
Sonra Ecevit’in ‘Ortanın solu hareketi’ne karşı çıkarak CHP’den ayrıldı.
Koç mu koyun mu amblemli ‘Cumhuriyetçi Güven Partisi’ni kurdu.
Yetmişli ...
Read more : NABZA GÖRE ŞERBET | Görüntüleme : 828 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET Mİ DEDİNİZ ?

DEVLET Mİ DEDİNİZ ?
Devlet üzerine çok yazdığımı biliyorum.
Ancak bir o kadar daha yazsam, konuya henüz girmiş olacağımı da biliyorum.
Devlet ‘kuramları’nı sıralayacak ya da kendimce bir tanım verecek değilim. Ki, tanım yapmanın ne denli özen ve bilgi gerektirdiğini bilenlerdenim.
Ancak, Türkiye’de sıklıkla dillendirilen, bir sözde tanıma değinmeden geçmek olmaz.
Yineleyecek olursak ; « Devlet, veri bir toplulukta, meşru şiddet tekelini elinde bulunduran kurumdur ».
Max Weber’in geçen yüzyılın başında yaptığı bir tanım bu. ...
Read more : DEVLET Mİ DEDİNİZ ? | Görüntüleme : 723 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

PAPAZ ELBİSESİ

PAPAZ ELBİSESİ
Dün 19 Mayıs’tı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.
Kutlandı ve bu kez iyi kutlama etkinlikleri de oldu denilebilir.
Ancak, Samsun’daki törenden bir fotoğraf yansıdı ki, evlere şenlik.
Sekiz adet ‘Papaz Elbisesi’ giymiş papaz adayı, Başpiskopos’un başkanlığında ‘el ele, gönül gönüle’ fotoğrafı çektirmişler.
Bunlar, sekizi birden, ele ele ve gönül gönüle görünümü verseler bile, ellerinden gelse biribirlerini boğazlayabilirler.
Nitekim, tek tek anımsatılabilir, birbirleri için demediklerini bırakmamışlardır.
Bir, ana-avrat düz gitmedikleri kalmıştır. ...
Read more : PAPAZ ELBİSESİ | Görüntüleme : 804 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SAMİ BİLİMLERİ

SAMİ BİLİMLERİ
‘Bilim nedir’ ya da ‘nasıldır’ türü sorulara Türkiye’de doğru-dürüst bir yanıt bulunamayacağını 1983 yılından buyana söyleyerek geldim.
Demek ki tam otuzaltı yıl olmuş.
Kırk yıl olmasına dört yıl var diyelim.
Şimdi şu Yargıtay (Eski) Başkanı, Sami Selçuk’un, ‘Hukuk bir bilimdir’ sözünü ikinci kez işittiğimde, önümüzde bir kırk yıl daha var demekten kendimi alamadım.
Oysa Hukuk, Toplumsal Bilimler ya da ‘İnsan Bilimleri’ denilen ‘bilimsel disiplinler’ içinde bir ‘disiplin’dir.
Ve bu disiplinler içinde ‘bilim’ olmaya ...
Read more : SAMİ BİLİMLERİ | Görüntüleme : 609 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV)
Lenin’den Dilberay’a
Geçenlerde yaşamını yitiren Dilberay, « şu hayatta ne kadar güzel insan tanıdıysam hepsi de bu gapitalizmden nefret ediyolardı. ..bu gapitalizmin çok şerefsiz bi şey olduğu besbelli!' demiş.
Her ne kadar , « benim böyle şeylere aklım ermez gardaş » diye eklemişse de, aklı erenlerin « gapitalizm iyidir ama emperyalizm kötü » diyerek gapitalizdemden de ‘onursuz’ olduklarını söyleyebiliriz.
Çünkü bunlar ‘bilmemeye yeminli’ tiplerdir.
Hem kapitalizmi iciğine-cıcığına kadar inceler ve tüm ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV) | Görüntüleme : 685 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

O POLİSİN OYU

O POLİSİN OYU
16 Ağustos 2010 tarihinde yazmışım. ‘O Polisin Oyu’ başlıklı yazıyı, aradan tam dokuz yıl geçtiktan sonra yeniden yayımlıyorum. Çünkü dokuz yılda hiçbir şey değişmemiş. Soysuz Süleyman İstanbul seçimleri için yüzbin polis getirtecekmiş, bir o kadar da candarma. Dokuz yılda tek-tükten binlere fırlamış alçaklık ve namussuzluk. Gelir ya da gelmez, ama namussuzluk bu adamların aklından hiç çıkmıyor besbelli.
O POLİSİN OYU
“Halkoylaması sonuçları herkesi șașırttı, değil mi ama?
Kamuoyu araștırma kurumları bile ‘hayır’ ...
Read more : O POLİSİN OYU | Görüntüleme : 678 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DÖNEMEÇ

DÖNEMEÇ
Belki ‘dönemeç’ değil de ‘dönüm noktası’ denilebilirdi.
Ancak dönüm noktasına varabilmek için, yönü değiştirmek gerekiyor.
Bu dönemeç İstanbul seçimleri dolayısıyla olsun diyorum.
Seçim, YSK, CHP, hak, hukuk, adalet, devlet ve millet üzerine artık söylenmedik söz kalmadı.
O nedenle o konulara girmiyorum. Zaten YSK kararı açıklandığı gece bir yazı yazdım ama yayımlamadım. Onu 24 Haziranda yayımlayabilirim. Dilerim yayımlamak zorunda kalmam diyerek, bu konuyu geçiyorum.
Şimdi 23 Haziranda yapılacağı söylenen, ve eğer yapılabilirse, HDP’nin kime oy ...
Read more : DÖNEMEÇ | Görüntüleme : 684 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III)
“Karşılıksız olduğu sanılan ama gerçekte ‘para-mal’ olan $ ihracatına biraz daha yakından bakmak gerekecektir” demiştik.
O zaman ‘para’ ve aynı anlama gelmek üzere ‘para-mal’ ne demektiri açmamız gerekecek.
Ortalıkta tonlarca ‘ekonomi profesürü’ var, bunlardan birinin yazdıklarına bakalım derseniz yanılabilirsiniz.
Daha doğrusu, bu bölümde yazılanları biraz da onların okumasında yarar var diyelim.
Paranın P’si
İki malın değişimi için bir üçüncü malla karşılaştırılması gerekmektedir. Böylece bu üç malın bir ortak özü olmalıdır, ki ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III) | Görüntüleme : 575 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II)
İkibinli yılların başı
Bunalım var bunalımcık var diyelim.
Zaman zaman dünya basınında, ‘Arjantin Krizi’, ‘Brezilya Krizi’, ‘Yunanistan Krizi’ gibi ‘krizcikler’ yer almaktadır.
Her ne kadar bu ‘kriz’ler ilgili ülkede önemli hasarlara yol açsa da, ‘dünya ekonomisi’ açısından çok da önemli bir yer tutmazlar.
Benzer biçimde ABD’nin de kendine has ‘krizcik’leri olmuştur.
Ancak ABD’nin, diyelim 1929 krizi gerçek bir ‘dünsayasal bunalım’a yolaçmıştır.
İşte ABD’yi ve ardından tüm dünyayı sarsan ikinci ‘dünyasal bunalım’ ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II) | Görüntüleme : 626 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I)
Öncelikle, ‘bunalım’ derken, Türkiye’nin içine düşürüldüğü ekonomik ve toplumsal bunalımdan sözetmeyeceğimizi söyleyelim.
Son bir aydır, ’31 Mart’ seçimleri dolayısıyla, başta Dr Recep olmak üzere, AKP ve MHP’nin, Türkiye’yi içine zorla sürükledikleri ‘bunalım’dan çıkarmak gibi bir ‘amaç’larının olmadığını da eklemek gerekebilir.
Artık ‘seçim’ ve ‘sandık’ denildiğinde, halkımızın ‘gına geldiği’ne ise kuşku yok.
‘Hukuk’tan ve ‘ahlâk’tan vazgeçtik, ‘Yasa’, ‘YSK’, yargıç ve savcı terimleri de sadece ve ancak ‘tiksinçlik’ uyandırıyor.
Tıpkı, Türk toplumunu bu ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I) | Görüntüleme : 733 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148844 ileti • Toplam 46376 başlık • Toplam 25120 üye

x