Zaman: Cum Haz 20, 2025 18:05

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV)
Lenin’den Dilberay’a
Geçenlerde yaşamını yitiren Dilberay, « şu hayatta ne kadar güzel insan tanıdıysam hepsi de bu gapitalizmden nefret ediyolardı. ..bu gapitalizmin çok şerefsiz bi şey olduğu besbelli!' demiş.
Her ne kadar , « benim böyle şeylere aklım ermez gardaş » diye eklemişse de, aklı erenlerin « gapitalizm iyidir ama emperyalizm kötü » diyerek gapitalizdemden de ‘onursuz’ olduklarını söyleyebiliriz.
Çünkü bunlar ‘bilmemeye yeminli’ tiplerdir.
Hem kapitalizmi iciğine-cıcığına kadar inceler ve tüm ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (IV) | Görüntüleme : 646 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

O POLİSİN OYU

O POLİSİN OYU
16 Ağustos 2010 tarihinde yazmışım. ‘O Polisin Oyu’ başlıklı yazıyı, aradan tam dokuz yıl geçtiktan sonra yeniden yayımlıyorum. Çünkü dokuz yılda hiçbir şey değişmemiş. Soysuz Süleyman İstanbul seçimleri için yüzbin polis getirtecekmiş, bir o kadar da candarma. Dokuz yılda tek-tükten binlere fırlamış alçaklık ve namussuzluk. Gelir ya da gelmez, ama namussuzluk bu adamların aklından hiç çıkmıyor besbelli.
O POLİSİN OYU
“Halkoylaması sonuçları herkesi șașırttı, değil mi ama?
Kamuoyu araștırma kurumları bile ‘hayır’ ...
Read more : O POLİSİN OYU | Görüntüleme : 652 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DÖNEMEÇ

DÖNEMEÇ
Belki ‘dönemeç’ değil de ‘dönüm noktası’ denilebilirdi.
Ancak dönüm noktasına varabilmek için, yönü değiştirmek gerekiyor.
Bu dönemeç İstanbul seçimleri dolayısıyla olsun diyorum.
Seçim, YSK, CHP, hak, hukuk, adalet, devlet ve millet üzerine artık söylenmedik söz kalmadı.
O nedenle o konulara girmiyorum. Zaten YSK kararı açıklandığı gece bir yazı yazdım ama yayımlamadım. Onu 24 Haziranda yayımlayabilirim. Dilerim yayımlamak zorunda kalmam diyerek, bu konuyu geçiyorum.
Şimdi 23 Haziranda yapılacağı söylenen, ve eğer yapılabilirse, HDP’nin kime oy ...
Read more : DÖNEMEÇ | Görüntüleme : 654 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III)
“Karşılıksız olduğu sanılan ama gerçekte ‘para-mal’ olan $ ihracatına biraz daha yakından bakmak gerekecektir” demiştik.
O zaman ‘para’ ve aynı anlama gelmek üzere ‘para-mal’ ne demektiri açmamız gerekecek.
Ortalıkta tonlarca ‘ekonomi profesürü’ var, bunlardan birinin yazdıklarına bakalım derseniz yanılabilirsiniz.
Daha doğrusu, bu bölümde yazılanları biraz da onların okumasında yarar var diyelim.
Paranın P’si
İki malın değişimi için bir üçüncü malla karşılaştırılması gerekmektedir. Böylece bu üç malın bir ortak özü olmalıdır, ki ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (III) | Görüntüleme : 546 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II)
İkibinli yılların başı
Bunalım var bunalımcık var diyelim.
Zaman zaman dünya basınında, ‘Arjantin Krizi’, ‘Brezilya Krizi’, ‘Yunanistan Krizi’ gibi ‘krizcikler’ yer almaktadır.
Her ne kadar bu ‘kriz’ler ilgili ülkede önemli hasarlara yol açsa da, ‘dünya ekonomisi’ açısından çok da önemli bir yer tutmazlar.
Benzer biçimde ABD’nin de kendine has ‘krizcik’leri olmuştur.
Ancak ABD’nin, diyelim 1929 krizi gerçek bir ‘dünsayasal bunalım’a yolaçmıştır.
İşte ABD’yi ve ardından tüm dünyayı sarsan ikinci ‘dünyasal bunalım’ ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (II) | Görüntüleme : 584 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I)

BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I)
Öncelikle, ‘bunalım’ derken, Türkiye’nin içine düşürüldüğü ekonomik ve toplumsal bunalımdan sözetmeyeceğimizi söyleyelim.
Son bir aydır, ’31 Mart’ seçimleri dolayısıyla, başta Dr Recep olmak üzere, AKP ve MHP’nin, Türkiye’yi içine zorla sürükledikleri ‘bunalım’dan çıkarmak gibi bir ‘amaç’larının olmadığını da eklemek gerekebilir.
Artık ‘seçim’ ve ‘sandık’ denildiğinde, halkımızın ‘gına geldiği’ne ise kuşku yok.
‘Hukuk’tan ve ‘ahlâk’tan vazgeçtik, ‘Yasa’, ‘YSK’, yargıç ve savcı terimleri de sadece ve ancak ‘tiksinçlik’ uyandırıyor.
Tıpkı, Türk toplumunu bu ...
Read more : BUNALIMI ANLAMAK ÜZERİNE (I) | Görüntüleme : 704 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SELÇUK /KAZAN

SELÇUK /KAZAN
Selçuk Kazan bir değil iki kişi : Sami Selçuk ve Turgut Kazan.
İki ünlü hukukçumuz.
Biri Halk Tv’de idi, ikincisi Tele 1’de.
Bunlar da iki ulusal kanalımız.
Sami Selçuk, Yargıtay Eski Başkanı (Eski Yargıtay Başkanı değil kuşkusuz).
Sunucuya göre hem hukukçu, hem sosyoloğ ve hem de dilbilimci. Oysa bir ‘Eski’ hukukçu ve sözcüğün tam anlamıyla bir ‘Burjuva hukukçusu’.
YSK ile ilgili bir soru soruluyor; -onlar yüksek yargıçlardır yasalara göre karar vereceklerdir diyor.
Kemal ...
Read more : SELÇUK /KAZAN | Görüntüleme : 785 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

OSMANIM II

OSMANIM II
Kemal bey Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta saldıran herifin adı ne ?
Osman Sarıgün.
Hangi ‘Parti’ye kayıtlı?
Alaca Karanlık Partisi’ne..
En son işi ne imiş?
Hırsızlık.
Güzel.
Yalan söyler miymiş?
Polis ve mahkeme tutanaklarına bakın yeter..
Tipik bir AKP’liymiş vesselam.
Bu ölçütlere bakarak, onun daha ‘melanet’ işler yapabileceği kestirimini yapabiliriz.
Bu ‘tip’ler, ellerine fırsat geçse, milletvekili ve belediye başkanı da seçilebilirler; bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı da olabilirler.
Asker olup, Meclis’i de bombalayabilirler.
Yargıç ve savcı olup, ...
Read more : OSMANIM II | Görüntüleme : 585 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MUSAFAHALAŞMA

MUSAFAHALAŞMA
‘İstikşafi’yi anımsıyor musunuz ?
Milleti hemen sözlüklere, ansiklopedilere yöneltmişti.
Tek sözcükle tüm Türkiye’nin aklı karıştırılmaya çalışılmıştı.
Şimdi de bir ‘musafalaşma’. Neymiş efendim, hatadan dönerek karşısında bulunan kişiyle ‘barış’ma, karşılıklı hatanın üzerine ‘sünger çekme’ de denilebilir.
Hani şu CHP’nin ‘kucaklaşma’ deyimi var ya, ya da çokca kullanılan ‘barış’ sözcüğü, onun yerine ve her zaman olduğu gibi ‘onun karşısı’na yeni bir deyimle çıkma.
İlla karşısında olmak da denilebilir.
Son söyleyeceğimizi baştan söyleyecek olursak, nasıl deniyordu ‘artık ...
Read more : MUSAFAHALAŞMA | Görüntüleme : 843 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YUMUŞAK ATIN ÇİFTESİ

YUMUŞAK ATIN ÇİFTESİ
Umarım öyle olur ve atalarımızı haklı çıkaracak biçimde, İmamoğlu’nun çiftesi Dr Recep’in çenesinde patlar.
Olur mu canım, bu kadarı da fazla denilebilir.
Daha kibar, daha ince, intellektüel, demokratik yazıp/konuşmak gerekir diyenleriniz olacaktır.
Aile terbiyesi görmüş, kamu ahlâkı almış...
Hiç kuşkunuz olmasın, yukarıda sayılanları hem gereği gibi almış ve hem de yaşamı boyunca uygulamış olanlardanım.
Ancak ve ne var ki; Fransa’da kediye kedi denildiğini bildiğim gibi, benim ülkemde ite it denildiğini de bilenlerdenim. ...
Read more : YUMUŞAK ATIN ÇİFTESİ | Görüntüleme : 875 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148688 ileti • Toplam 46069 başlık • Toplam 25009 üye

x