Zaman: Prş Haz 19, 2025 8:14

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

DEVLET ULUS’A KARŞI (III)

DEVLET ULUS’A KARŞI (III)
‘Alman İdeolojisi’ ve siyaset idéolojisi
Geçen iki bölümde Hegel ve diğer Alman düşünürlerinden sözederken, onların genel olarak, Marksist bir tanımlama olan ‘Alman İdeolojisi’ kapsamında değerlendirilmediklerini belirtmek gerekir.
Çünkü Marksist anlamda ‘ideoloji’, bir toplumsal formasyonun sanat, felsefe, din dahil tüm ‘toplumsal bilinci’ ya da ‘üstyapı’sına karşılık gelmekte, dolayısıyla ‘Alman’ ulusuna ait düşünürler arasında bir ayırım gözetmemektedir.
O nedenle de, örneğin, yine bir Alman olan Marx, Hegel ile ‘felsefî’ olarak aynı ‘sistem’ içine ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (III) | Görüntüleme : 951 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUS’A KARŞI (II)

DEVLET ULUS’A KARŞI (II)
Yasama’da ussalığın ön-romantik eleştirisi, İrlandalı Edmond Burke (1729-1797)’ye dayandırılmaktadır.
Klasik ‘doğal hukuk’ ve ‘İngiliz liberalizmi’nin savunucusu olan E. Burke, İngiliz liberal konservatizmi’nden Alman romantizmi ve Fransız karşı-devrim gelenekçiliğine değin tüm XVIII.yüzyıl felsefesinin ‘büyük eleştirmeni’ olarak sunulmaktadır.
Hatta ‘Modern konservatizmin babası’ olduğu ileri sürülmektedir.
Öyle ki, Friedrich Hayek, E.Burke’nin izleyicisi olmakla övünmektedir (1).
Oysa, E. Burke, bir filozof bile değildir, bir ‘politikacı’dır.
Ne var ki, öyle bir ‘politik mantık ilkesi’ (credo) benimsemiştir ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (II) | Görüntüleme : 914 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

PARLAMENTARİZMİN P’Sİ

PARLAMENTARİZMİN P’Sİ
Önce bir anekdot anlatayım :
Bir arkadaşımın televizyon kumandasını onarıma götürdüğünü gördüm.
-Hayrola bozulmuş mu?
-Hayır gençlerden biri kırmış?
- ?
- Çocuk televizyon izlemek istemiş; bir kanalda Dr Recep konuşuyormuş, kanalı değiştirmek istemiş yine Dr Recep, üçüncü kanalda yine o, dört beş altı derken, hep aynı; bu olsa olsa demiş kendi kendine, telekomand bozuk da ondandır, kanal değiştirmiyor, tutup yere çalmış sonuçta telekomandı.
**
Dün 31 Mart idi, 31 Mart bir şey ...
Read more : PARLAMENTARİZMİN P’Sİ | Görüntüleme : 1220 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUSA KARŞI

DEVLET ULUSA KARŞI
(Tersi de doğru)
‘Devlet’in tartışılması zorunluluğunun apaçık ortaya çıktığı Türkiye’de, genel olarak ve olanağı olduğu ölçüde ‘Devlet’ üstüne söylenilenlere dönüp bakılsa diyorum.
O arada, ‘Ulus’ ve/ya da dillerden düşmeyen ‘Millet’ konusuna da değinilmiş olur, değil mi ama?
Devlet ile Ulus’u ilk ilişkilendiren ise Hegel’den başkası değildir örneğin.
Jean-Louis Vieillard-Baron, Politika Düşünürü Olarak Hegel başlıklı çalışmasında, Hegel’in büyüklüğü diyor, politika, sanat, din ve felsefeyi olağanüstü bir tutarlılık içinde bir bütünlük olarak ele almasından ...
Read more : DEVLET ULUSA KARŞI | Görüntüleme : 870 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

PISIRIKLIK FELSEFESİ

PISIRIKLIK FELSEFESİ
Bizim ‘Hayır’cılarda bir ‘pısırıklık’ olduğunu görüyordum ama bunu nasıl dillendireceğimi bilemiyordum.
Aklıma hep Nusret Hızır’ın Kant’la ilgili olarak söylediği geliyordu.

Nusret Hızır (1899-1980)
Ancak Kant mı daha pısırıktı yoksa onu aşamayan ‘romantik’ler mi, onu da anımsayamıyordum.
Romantikler de, sadece, öznel, Alman idealizmi denilen Fichte, Schelling ve Hegel miydi yoksa, nesnel, Fransız Bergsonculuk ya da Varoluşçuluğu mu?
Ancak benim için başta Deniz Baykal ve o arada bütün HAYIRcılar idiler.
Romantik hayırcılık
Halkoylamasında ‘Hayır’ diyecek ...
Read more : PISIRIKLIK FELSEFESİ | Görüntüleme : 1267 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TRUMP ÖĞRETİSİ ve YENİ DÜNYA

TRUMP ÖĞRETİSİ ve YENİ DÜNYA
Cezayir Politeknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Chems Eddine Chitour L’expression sitesinde yayımlanan « Trump Öğretisi ve Dünyanın Yeniden Yapılan(dırıl)ması : Cezayir N’olacak ? » başlıklı makalesinde (1) Cezayir’in dış politikasında bir ‘belirsizlik’ olduğundan yakınıyor.
Bu, Türkiye’de gelişigüzel kullanılan ‘strateji’ sözcüğüne karşılık gelmekte.
Daha doğrusu ‘Strateji eksilikilği’ sözüne..
Her ağzını açan ‘strateji’ ve ‘jeostrateji’den dem vuruyor ama, Dünya nereye gidiyor Türkiye nereye diye soranını ben görmedim.
Bütün büyük stratejistlerimiz ‘Cerablus-Azez’ hattına sıkışmış ...
Read more : TRUMP ÖĞRETİSİ ve YENİ DÜNYA | Görüntüleme : 839 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DESTİCİ’NİN TESTİSİ

DESTİCİ’NİN TESTİSİ
“Su testisi su yolunda...” diye bir uzsözümüz var.
Destici’nin testisi de ‘su yolunda’ kırılmıştır denilebilir.
Ne var ki, bu ‘su yolu’, bildiğimiz ‘pınar’ ya da ‘çeşme’ değil, suyu akarı yukarı akıtmaya çalışan Dr Recep’in ‘yolu’ olduğu için ‘erken’den kırıldı.
Bu yol ‘tarikat’ anlamında bir ‘yol’dur.
Yüzlerce yıllık ‘Devlet geleneği’ni ‘ne idiğü belirsiz’ bir ‘Başkanlık’ uğruna feda eden bir ‘yol’.
Bir ‘tarikat’.
‘İslam’ı da yozlaştıran bir ‘tarikat’.
‘İnsanı insanlıktan çıkaran bir yol’ aslında.
Önce ...
Read more : DESTİCİ’NİN TESTİSİ | Görüntüleme : 1290 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SON ABDÜLHAMİT

SON ABDÜLHAMİT
Son altı ayda altı tane Abdülhamit yazısı yazmışım.
Birincisi 24 Eylül 2016’da (1).
II.Abdülhamit gerçekliği ve III. Abdülhamit özentisi üzerine..
Bu yazılar dikkat çekmiş olacak ki, benden bir ‘Abdülhamit’ yazısı istedi bir dergi.
Ben de, önceki yazılardan bir derleme yaparak gönderdim.
Ancak, ‘dergi’ yazımı yayımlamak cesareti gösteremedi.
Alındın mı diyenleriniz olabilir. Alınmadım, ama acıdım.
Gerçekte, benim Abdülhamit yazılarım, Türkiye’deki tüm ‘tarih yazını’nı altüst ediyordu.
Bir ‘Allahın kulu’ çıkıp da, şurası yanlış diyemedi. Suskun ...
Read more : SON ABDÜLHAMİT | Görüntüleme : 737 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HOLLANDA-MOLLANDA

HOLLANDA-MOLLANDA
On yıldan fazla oldu.
Sözde ‘Ermeni Soykırımı’ davası dolayısıyla Doğu Perinçek’in Lozan’da mahkemesi vardı.
Biz de ‘dava’yı izlemek üzere, Paris’ten iki otomobille yola çıktık.
Ancak İsviçre’nin konumu farklı, her geleni sınırlarından içeri almazlar.
Kaldı ki, ‘Dava’ basına yansımış ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelenler de var.
İsviçre polisi ‘olağanüstü’ önlemler almış.
Biz de, İsviçre sınırına yakın bir yerde durup durum değerlendirmesi yaptık.
Sınıra birlikte değil, aralıklı gireceğiz ve polise bir düğüne gittiğimizi söyleyeceğiz.
O arada, ...
Read more : HOLLANDA-MOLLANDA | Görüntüleme : 1336 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x