Zaman: Prş Haz 19, 2025 13:12

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir ?) V

SOSYAL DEMOKRASİ
(Nedir, Ne Değildir ?) V
Karma Ekonomi Mi Dediniz?
Öyle dediğinizi varsayalım. Ya da biraz daha ‘asortik’ olsun diye ‘kamucu’ de diyebilirsiniz.
Eğer biraz ‘sağcılık’ınız varsa, hiddetlenmek için ‘Devletçilik’ de diyebilirsiniz.
Burada ‘sağcılık/solculuk’ kalmadı ‘edebiyatı’na girmemize gerek yok.
Bu konu ancak ‘düşünme özürlüler’ için geçerli bir konudur deyip geçelim.
Ve 1930’lu yıllara geri dönelim.
Amerikalı Gazeteci Marquis Childs (1903-1990) 1934 ve 1936 yıllarında iki çalışma yapar: Sweden:Where Capitalism is Controlled (Suède: où le ...
Read more : SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir ?) V | Görüntüleme : 905 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir ?) IV

SOSYAL DEMOKRASİ
(Nedir, Ne Değildir ?) IV
‘Sosyal Demokrasi’nin ‘Demokratik Sosyalizm’ anlamına geldiğini söyledik.
Bu bize özgü bir tanımlama olmayıp, bugün özellikle Avrupa’da bu konuyla ilgili bolca yazı ve kitap bulunmaktadır. Aksini iddia etmeye kalkışmak, o nedenle boş bir çaba olmanın ötesine geçmeyecektir.
Kaldı ki, her ne kadar, ilk sosyalist düşünürler, kapitalizmin ‘ilga’sını tasarlıyorlar idilerse de, özellikle Marx’ın, sosyalizmin ancak ‘kapitalizmin ileri aşaması’nda kurulabileceğine ilişkin tonla yazısı vardır.
Demek ki, sosyalizm, kapitalizmin ‘yeniden düzenlenmesi’ ve ...
Read more : SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir ?) IV | Görüntüleme : 838 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BEN NE DEYİREM ?

BEN NE DEYİREM ?
Bir Azerî sözü galiba..
« Ben ne deyirem tamburam ne çalir » ?
Anıştırma (teşbih) hatasız olmaz.
Ama vereceğimiz örnek ve bugüne kadar söymediklerimizde ‘hata’ payı yok denecek kadar azdır.
Trabzon’daki ‘Rahip Davası’, ‘Hrant Dink Davası’ ve daha bilmem ne davalarında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan ‘zat’ın, adı neydi önemli değil, parmağı var mıydı, yok mu?
Hrant’ın katili gözaltına alındığı karakolda bayraklı fotoğraf çektirdi mi çektirmedi mi?
O günlerde ...
Read more : BEN NE DEYİREM ? | Görüntüleme : 827 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir) III

SOSYAL DEMOKRASİ
(Nedir, Ne Değildir) III
Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm
Eğer ‘sosyal’ terimi bir önceki yazıda tanımladığımız anlamda kullanılacak olursa, ‘sosyal demokrasi’ye günümüz koşullarında ‘demokratik sosyalizm’ bile, ve hatta bilesi bile fazla, denilebilir.
Ancak Türkiye’de ‘sosyalizm’ teriminden, bilmeden, çok korkulduğu için; sözgelimi CHP’lilere ‘yoksa siz sosyalist misiniz?’ diye sorulacak olsa, yanıt kuşku yok ki ‘haşa’ olacaktır.
Oysa ‘emek partisi’, ‘işçi partisi’ giderek ‘emekçi partisi’ olmak demek, ve hatta ‘üretici partisi’ olmak demek ‘sosyalist’ ...
Read more : SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir) III | Görüntüleme : 757 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir)

SOSYAL DEMOKRASİ
(Nedir, Ne Değildir)
Başlarken
2000’li yıllara girerken Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin üçte ikisinde, İngiltere’den Yunanistan’a, Portekiz’den İsveç’e değin ‘Sosyal Demokrat’ partilerin hükûmet olduklarını görüyoruz.
Her ne kadar ‘Sosyal Demokrat’ diyorsak da, bunlar ‘İşçi Partileri’nden ‘sosyalist’lere uzanan bir ‘yelpaze’ oluşturmaktadırlar.
Ancak, Avrupa Birliği ülkelerinde, belki ağız alışkanlığıyla ve ya da gerçek bir ‘kavram kargaşası’ dolayısıyla, ‘Pazar Ekonomisi’ni savunmak koşuluyla ‘Sosyal Devlet’i savunan partilere ‘sosyal demokrat’ etiketi vurulmaktadır.
Demek ki ‘Avrupaî Sosyal Demokrasi’nin iki ayağı ...
Read more : SOSYAL DEMOKRASİ (Nedir, Ne Değildir) | Görüntüleme : 1211 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TÜRK KÖYLÜSÜ

TÜRK KÖYLÜSÜ
‘AdElet’ mi dediniz ?
Türkiye’de çokca ‘hukuk’ üzerine konuşulur ama, eğer nüfus seksen milyon ise seksen milyon adet ‘hukuk’ tanımı yapılabilir.
‘Adalet’ de öyle.
Hele CHP’nin ‘önde gidenleri’, ‘hukuçu’ları dahil, ‘adalet’ terimini doğru dürüst telaffuz bile edememektedirler.
Burada isim vermeyeyim, ama siz konuşmalarına dikkat edin yeter.
Aslında Türkiye üzerine yazmamayı düşünüyordum.
Çünkü ‘ne söylesem boş’!
Zavallı ‘kanaat önderleri’ ve dolaysıyla, yani bu nedenle, zavallı bir toplum.
Türkiye’ye doktor “artık canı ne isterse yiyebilir” ...
Read more : TÜRK KÖYLÜSÜ | Görüntüleme : 1287 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YAŞ MI KURU MU ?

YAŞ MI KURU MU ?
‘Merak’ biliyorsunuz ‘üzerine lâzım olmayan işlere kafa yormak’ anlamına geliyor.
En azından benim sevdiğim tanım böyle.
İki gündür Yüksek Askerî Şûra kararları üzerine yorum yapılıyor.
Benim tanıdığım askerler atamaları hep ‘olumlu’ buluyorlar.
Kuşkusuz atananları tanıyorlardır.
‘İyi selam verir’, ‘yüksekten atlar’, ‘fena nişancıdır’, ‘temiz çocuktur’ falan.
Ne diyelim, herkes kendi adamını tanıyordur herhalde.
Benim merak ettiğim ise, Yüksek Askerî Şûra, adı üzerinde askerlerle ilgili bir ‘Conseil’ olup, Tükiye’de yılda iki kez ...
Read more : YAŞ MI KURU MU ? | Görüntüleme : 1080 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BÜYÜKERŞEN’E KİM SALDIRDI ?

BÜYÜKERŞEN’E KİM SALDIRDI ?
Denilecek ki, polis biliyordu yakaladı.
Yılmaz hoca da başta ‘Başbakan’ olmak üzere, ‘Bakan’lar, ‘Vali’-malinin olaya el koyduğunu söylüyor.
Kibar adammış.
O hâlâ ‘Devlet’-mevletin kaldığını sanıyor olabilir.
Söyleyeyim o zaman.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi kurucu rektörü, CHP’nin önde gelen isimlerinden, CHP’nin 2019 Cumhurbaşkanı adaylarından, profesör doktor Yılmaz Büyükerşen’e Dr Recep saldırdı.
Dr Recep de kim diye soracak olursanız, Ramazan Davulcusu Recep, kısaca Davulcu Recep’in Dr’u ve bizim Recep.
Recep Peker’in ...
Read more : BÜYÜKERŞEN’E KİM SALDIRDI ? | Görüntüleme : 1188 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HÖKÜMET

HÖKÜMET
Duydum ki Alaca Karanlık Partisi’nin kabinesinde değişiklik yapılmış.
Yeni ‘Bakan’lar filan.
Kimileri ‘dağ fare doğurdu’ diyor, kimileri de ‘hökümete taze kan’..
Ben bunların, topunun birden, kanlarını soruşturacak değilim.
Ancak karakterlerini sorgularım.
Bunların içinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti lehine çalışacak bir tek, ama bir tek tanecik, adam var mı, ben ona bakarım.
O ‘herif’ gitmiş bu ‘karı’ gelmiş..
Bunlar, topu birden, Türkiye Cumhuriyeti Devlet’ini yıkmak için gelmediler mi?
Bunların partilerini, o günün Anayasa Mahkemesi kapatma kararı ...
Read more : HÖKÜMET | Görüntüleme : 1176 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

15 TEMMUZ’UN SİYASÎ AYAĞI

15 TEMMUZ’UN SİYASÎ AYAĞI
Onbeş Temmuz’un siyasî ayağı nedense bir türlü ortaya çıkarılmadı.
Çıkarılamadı değil, çı-ka-rıl-ma-dı.
Neden çıkarılmıyor acaba ?
Fetullah Gülen’in okulları, dershaneleri, paraları, bankaları, pulları biliniyor da; bakanları, milletvekilleri, generalleri, yüksek ve alçak yargıç ve savcıları nasıl bilinemiyor?
Efendim biliniyor ve temizleniyor diyorlar.
Sen onu faize para verip hacca giden çember sakallıma anlat..
İmam Hatip Mekteplerinde ‘tedrisat’ görüp, gözleri ve beyni bağlanan saf çocuklarıma anlat..
Sen onu, kentin merkezinde, kendisi kısa don veya ...
Read more : 15 TEMMUZ’UN SİYASÎ AYAĞI | Görüntüleme : 1342 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x