Zaman: Prş Haz 19, 2025 8:16

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

MAL MEYDANDA

MAL MEYDANDA
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (l’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe) Türkiye ‘hukuk devleti’nden uzaklaşıyor diye karar almış ya, Türkiye’nin aymaz politikacıları veryansın edip duruyorlar.
Sözde ‘Avrupa Bakanı’ mı dersiniz, Dış İşleri Bakanı mı, Başbakan mı yoksa Cumhurbaşkanı mı dersiniz ‘Avrupa Birliği’ne verip veriştiriyorlar.
My Good mu desem, Mon Dieu mü bilemem, ‘Hey Allahım’ diyeyim o zaman.
Bre ... , bari Google’dan bakın da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (l’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe) ...
Read more : MAL MEYDANDA | Görüntüleme : 1338 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUS’A KARŞI (VII)

DEVLET ULUS’A KARŞI (VII)
Modern Devlet Ne Kadar Hristiyan ?
Modern Devlet’in Yunan Antikitesi’nden koptuğundan sözettik.
Şimdi de Hristiyanlık ile ilişkisine bakalım (1).
Ancak, Avrupa’da yaşanan ekonomik ve ‘düşünsel’ gelişmeleri de gözönüne almak gerekmektedir.
Nitekim ‘erken rönesans’ da denilen ve İtalya’da ‘İtalyanca’nın babası’ sayılan Dante (1265-1321)’nin çalışmaları ve Petraque (1304-1374)’ın ‘hümanist şiir’lerinin yanısıra; kuşku yok ki Floransa’da başlayan ‘ticarî kapitalizm’in gelişmesinin belirleyiciliği de yadsınamayacaktır.
O nedenle,
-yeni iletişim olanaklarının gelişmesi
-temel metinlerin okunmaya başlanması
- ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (VII) | Görüntüleme : 977 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ERDOĞAN’I VURACAKLAR

ERDOĞAN’I VURACAKLAR
Erdoğan’ı vuracaklarını duydum.
Hatta katil zanlısı bile bulundu : Philipe Moreau Defarges
Fransa’da ‘Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’ üyesi bir profesör.
Tayyip Recep Televizyonu (TRT) haberi yaydıkça yayıyor.
Dr Recep’in avukatı hemen bir suç duyusunda bulunuyor.
Oysa Philipe Moreau Dafarges ‘suikast’ı, sadece ‘evoquer’ etmiştir; yani bu ‘varsayımı da gözden uzak tutmamak gerek’ demiştir.
Kaldi ki, gün geçmiyor ki, Dr Recep’e bir suikast daha gerçekleşmeden önlenmesin.
Kapı gibi Hakan Fidan, her gün yeni bir suikastı önlemiyor ...
Read more : ERDOĞAN’I VURACAKLAR | Görüntüleme : 1038 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DUR BAKALIM N’OLCEK ?

DUR BAKALIM N’OLCEK ?
Halkoylaması sürüyor.
“‘Alçak’ Seçim Kurulu”, kesin sonuçları açıklasa da sürecek gibi görünüyor.
Çünkü, bu halkoylasında % 60’ı geçen hayır oylarının gereği yapılıncaya değin sürecek.
Hangi ‘Anket kurluşu’na göre % 60 diye soracak olursanız; mercimek kadar ‘akıl’ ve ‘nohut’ kadar zekası olan tüm ‘Anket kuruluşları’na göre.
Değil mi ki, Alaca Karanlık Partisi’nin katıldığı ‘tüm’, ve bütün, yerel ve genel seçimler olduğu kadar, her türlü kamu kurumlarındaki seçimlerde de, ‘hile ve desise’ uyguladığı; ...
Read more : DUR BAKALIM N’OLCEK ? | Görüntüleme : 1445 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUS’A KARŞI (VI)

DEVLET ULUS’A KARŞI (VI)
Bir öneceki yazıda, Batı Tipi Modern Devlet’in ‘Yunan Felsefesi’, ‘Hristiyanlık’ ve ‘Roma Hukuku’na dayandığı söylemiştik.
Bu yazıda ise, ‘Modern Devlet’ kavramının, kavramsal oluşumu ve eleştirisini ele almayı sürdüreceğiz.
O arada, bir önceki yazıya genç bir araştırmacı tarafından “Yalnız idealizm ve realizm yerine, Hegel ve Von Mohl'ün "Rechtsaat" (hukuk devleti ya da hak devleti)'ne karşı Bismarck'ın "Machtstaat" (kuvvet devleti) de denilebilir.” uyarısı geldiğini belirtelim.
"Machtstaat" terimi, Almanya’da, kapitalizm öncesi dönemde, Fransa’daki düşünürlerden ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (VI) | Görüntüleme : 1001 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HAYIRLI OLSUN !

HAYIRLI OLSUN !
Türkiye’de ‘sözde’ halkoylaması yapıldı ve ‘anayasa değişikliği’ne ilişkin önerinin, henüz resmî olmayan sonuçlarına göre ‘kabul edilidği’ açıklandı.
Bu halkoylaması ‘sözde’ idi, çünkü ‘seçim’lerle ilgili, hiçbir ama hiçbir ‘teknik kural’a uyulmadan yapıldı.
Herşey bir yana ‘tarafsız olmak üzerine yemin etmiş’ bir cumhurbaşkanı, başpehlivanlığa soyunmuş bir aday gibi gibiydi. Ve en önde göreşiyordu.
‘Hayır’ diyeceklerin ‘terörist’liği ve ‘alçaklık’ları dahil, her türlü küfürün ötesinde, son gün, onları ‘Evet’ diyeceklerle ‘aynı kefeye’ koymayacağını kitleler önünde haykırdı. ...
Read more : HAYIRLI OLSUN ! | Görüntüleme : 1454 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUS’A KARŞI (V)

DEVLET ULUS’A KARŞI (V)
Bismarck’ın ‘realizm’i Hegel’in idealizmine karşı
‘Modern Devlet’ de denilen Batı Tipi Modern Devlet’in ‘Yunan Felsefesi’, ‘Hristiyanlık’ ve ‘Roma Hukuku’na dayandığı söylenir.
Bu üçlü dayanağın ‘bireysel özgürlük’le çelişmediği gözönüne alındığında, ‘üretim biçimi’ olarak kapitalizm için de uyumlu bir üstyapı oluşturduğu söylenebilir.
Zaman içinde nasıl evrildiğine ileride değineceğiz, ama şu aşamada söylenecek olan, ister ‘modern’ isterse ‘Batı tipi’ denilsin, günümüz Devlet’i, Yunan felsefesi, hristiyanlık ve Roma hukukuyla olan ilişkisini, yılanın deri değiştirmesi gibi, ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (V) | Görüntüleme : 897 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ULUS’A KARŞI (IV)

DEVLET ULUS’A KARŞI (IV)
Türkiye’de, özellikle de ‘çağ ve usdışı’ bir ‘Yeni Devlet’ kuruluşuna yönelik ‘sözde halkoylaması’nın yapıldığı günümüzde; ‘Devlet’ kavramının enine-boyuna tartışılması gereği ortadadır.
Devlet, kuşku yok ki, devleti olduğu toplumun ‘uygarlık düzeyi’ne doğrudan bağlı olup, o ...
Read more : DEVLET ULUS’A KARŞI (IV) | Görüntüleme : 1091 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

AÇIK MEKTUP

AÇIK MEKTUP
Sevigili Arkadaşım,
‘Anayasa’yla ilgili yazındaki kimi ‘yanlış’lara dikkat çeken yazıma veridiğin yanıt hakkındaki görüşlerimi belirtmek istiyorum.
1° Bir ‘yazı’, yazıldıktan sonra, yazarından ayrı bir ‘kişilik’ kazanır.
O nedenle, sözkonusu yazıya ilişkin olumlu görüş ya da eleştiriler, yazarın kaşı-gözü ya da ‘niyet’inden öte, o yazının ‘içeriği’ne yönelik olmakatadır.
Bu bağlamda “Ben süreçleri yazdım, sen anlardan söz ediyorsun.
Ben esasını yazdım, sen ayrıntıdan bahsediyorsun.
Ben bütününü yazdım, sen parçadan kopamamışsın.” demişsin.
O zaman bu ‘sapatamalar’ına ...
Read more : AÇIK MEKTUP | Görüntüleme : 909 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x