Zaman: Çrş Haz 04, 2025 0:54

News News of Tartışma ve Fikir Meydanı

Site map of Tartışma ve Fikir Meydanı » Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ

TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ
Bir yıl önce, yani tam 17 Ocak 2024 tarihinde, ‘Türkiye’nin Gazzesi’ başlıklı bir yazı yazmıştım.
Yani Abdullah Öcalan’dan bir yıl önce.
Demiştim ki; “Terör koridoru, Kürt koridoru ya da her ne adla adlandırılırsa adlandırılsın bu bölge, yani Türkiye’nin güneyinde 1300 km uzunluğunda 30km derinliğinde bir ‘Türkiye Gazzesi’ oluşmaya başlamıştır.
Hulusi Kalkan’ı, Yaşar Pençe’si ya da Metin Kilidi gibi tumturaklı adlandırmalarla, işbu bölgede yollar ve binalar, kısaca anlamsız ama belli bir ‘kör strateji’ doğrultusunda ...
Read more : TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ | Görüntüleme : 153 | Yanıtlar : 0

‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’

‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’
Donald Trump Türk-Kürt çatışmasının ‘bin yıllık düşmanlık’ sonucu olduğunu söylemiş.
Bu tanımlamanın tarihsel-toplumsal-felsefî ve ‘bilimsel’ bir temeli var mıdır?
Kesinlikle yoktur.
Bu tanımlama ancak ve sadece ‘siyasî’ bir nitelik taşımakta ve ‘siyasal amaçlar’ için bir ‘araç’ olarak kullanılmaktadır.
Böylece ‘siyaset’ ile ‘politika’ arasındaki temel ayırımın ne kadar can alıcı bir önem taşıdığı konusuna gelmiş oluyoruz.
Daha önce ‘siyaset’ ile ‘politika’ arasındaki ayırım üzerine bir kaç yazı yazmıştım.
Şimdi Trump’ın ‘bin yıllık düşmanlık’ ...
Read more : ‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’ | Görüntüleme : 142 | Yanıtlar : 0

SIRA İRAN’DA MI ?

SIRA İRAN’DA MI ?
Adı ‘çözüm’ olmasa bile, Türkiye’de başlatılan ‘süreç’in bir ‘iç dinamik’ sonucu olmadığını söylemeye bile gerek yok.
Örnek olsun, Golanlı Ahmet’in, -ki bence hiçbir zaman ‘sayın El Şara’ olmayacaktır, başlattığı hareket Halep’de kalsa ve Esad dirense idi hem ‘Suriye Sorunu’ bugünkü gibi olmayacak ve hem de Türkiye’de ‘Apo’ya özgürlük’ süreci başlatılmayacaktı.
Ne var ki, ne Ümit Özdağ gibi ‘süreci baltalama’ ve ne de Davutoğlu gibi ‘süreci destekleme’ yönünde bir görüş ileri sürecek ...
Read more : SIRA İRAN’DA MI ? | Görüntüleme : 144 | Yanıtlar : 0

ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG

ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG
Türkiye’de henüz adı konulmamış sözde bir ‘süreç’ başlatılmış bulunuyor.
Bu ‘süreç’ bir ‘barış süreci’ midir yoksa bir ‘Totalen krieg süreci’ midir?
Bu soruya AKP medyasının gözde ‘totalen cahil’, ‘totalen aptal’ ve ‘totalen aymaz’ figürleri ‘analar ağlamasın’ nakaratıyla başlayıp, bu köprüden önceki son çıkıştır nakaratıyla yanıt veriyorlar.
Hep yineliyorum ama anlatmanın çok zor olduğunu bile bile bugün de altını çizmek istediğim şu ki, bu sorun ‘liberal’ yani özü itibariyle ‘sağcı’ bir bakış ...
Read more : ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG | Görüntüleme : 148 | Yanıtlar : 0

PARADİGMANIN P’Sİ

PARADİGMANIN P’Sİ
Apo’nun ilk mesajından sonra, eminim ki Google’dan en çok aranan sözcük paradigma olacaktır.
Aslında beş yüz yıllık bir tarihi olan ‘paradigme’ sözcüğü, Amerikalı filozof Thomas Khun (1922-1996) bilimsel kuramlarda ‘yeni modeller’in keşfiyle ortaya çıkan durumu anlatmak için kullanmasıyla güncellik kazanmıştır.
Yeni kuram ve daha çok ‘model’lerin, eskisinden üstün olduğunu kanıtlamak (démontrer) anlamına geliyor.
Dr Recep’in Maliye Bakanlarından Nebati’nin ‘epistemolojik kopuş’ demek istediği de tam da böyle bir şeydir.
Yani ‘eski model’in geçersizliği ve ...
Read more : PARADİGMANIN P’Sİ | Görüntüleme : 140 | Yanıtlar : 0

ÇÖZÜM’ÜN Ç’Sİ

ÇÖZÜM’ÜN Ç’Sİ
Devlet Bahçeli’nin işaret fişeğini attığı ‘çözüm’ün nihayet ‘içerik’i belli oldu.
Analar ağlamasın, babalar ağlamasın feryatları, DEM Parti heyetinin Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmeden sonra, artık ‘paradigma değişikliği’ biçiminde sürdürülecektir.
Abdullah Öcalan ne demiş?
Eğer Gazze ya da Suriye olmak istemiyorsanız, ‘Meclis’te ‘demokratik çözüm’e evet diyeceksiniz.
Önce ‘Meclis’te kürtlerin ‘statü’sü yasal güvence altına alınmalıdır.
Benim yazılarımı anlamakta güçlük çekenlere hak veriyorum. Çünkü bir gün ‘Terör’ün T’sini yazıyorum, bir başka gün ‘Statü’yü, bir başka gün Cumhuriyet ...
Read more : ÇÖZÜM’ÜN Ç’Sİ | Görüntüleme : 125 | Yanıtlar : 0

STATÜ

STATÜ
‘Devlet’ kavramının kökeni ‘status’dur.
‘Heykel’ anlamına da geliyor.
Giderek ‘heyyüla’ gibi olağanüstü bir varlığa da dönüşebilir kuşkusuz.
İlk Çağlarda ‘City’ (Kent), bu ‘Status’ün mekanı olarak düşünülüyor olabilir ama hem ‘mekan’ı, hem onun ‘yönetimi’ni ve hem de o kentin ‘halk’ını da kapsayacak biçimde anlaşılmya başlandı.
Örneğin Atina denildiğinde hem ‘Atina kenti’, hem ‘Atına Hükûmeti’ ve hem de ‘Atina halkı’ anlaşılıyordu.
Sonradan buna ‘Kent Devleti’ tanımı getirilmiş oldu.
Şimdi bu kısa girişten sonra, günümüzde Suriye dediğimiz ...
Read more : STATÜ | Görüntüleme : 129 | Yanıtlar : 0

SÜREYYA’NIN SIRRI

SÜREYYA’NIN SIRRI
Sırrı Süreyya Önder, biliyorsunuz, DEM Parti’nin önemli adamlarından ve Millet Meclis’indeki Başkanlarından (-vekil) biri.
Neden Türkiye Büyük Millet Meclis’i demediğim sorulacak olursa, bu kurumun artık ne ‘Büyük’lüğü ve ne de ‘Türkiye’liliği kalmamıştır da ondan, deyip geçiyorum.
Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devlet’i, ister kabul edin isterseniz etmeyin ama artık Türkiye İslam Devleti olmuştur.
AKP, MHP, YRP, Gelecek, Selamet, Saadet, Fazilet gibi hangi ad ve takıyı alırsa alsın, Millet Meclisi denilen yere sözde seçilen vekillerin çoğunluğunun ...
Read more : SÜREYYA’NIN SIRRI | Görüntüleme : 186 | Yanıtlar : 0

Is GBWhatsApp a Reliable and Safe Alternative to the Official WhatsApp?

Hello everyone! I’ve been hearing a lot about GBWhatsApp recently, especially due to its extra features like advanced customization, improved privacy controls, and the ability to use dual accounts. While it sounds appealing, I’m a bit concerned about any potential security risks or the possibility of getting banned. Has anyone here used GBWhatsApp? How does it compare to the official WhatsApp, and are there any major risks I should be aware of before giving it ...
Read more : Is GBWhatsApp a Reliable and Safe Alternative to the Official WhatsApp? | Görüntüleme : 186 | Yanıtlar : 1

GEÇİCİ HÜKÛMET

GEÇİCİ HÜKÛMET
Suriye’de ‘Geçici Hükûmet’ açıklandı.
Nasıl oluyorsa isimleri bana tanıdık geldi.
Örneğin Başbakan olarak Atala-i Muhammed El Beşir’i görüyoruz.
Başbakan Yardımcısı El Dinçer-i Ömerogli mi ne?
Sonra önem sırasına göre İç İşleri, Dış İşleri ve Maliye Bakanları geliyor.
Ne de olsa Suriye bir Arap Devleti ve dolayısıyla isimler Portekizlilerinki gibi uzun.
İç İşleri Bakanı’na bakıyoruz; Muhammed Soyluala Yerlikaya-i Abdurahmanî.
Dış İşleri Bakanı’nı unutmuşlar gibi, ama büyük olasılıkla Muhammed Mevlûdî Sinirliçavuşoğli El Fidan atanacak.
Maliye ...
Read more : GEÇİCİ HÜKÛMET | Görüntüleme : 143 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148646 ileti • Toplam 46036 başlık • Toplam 25006 üye

x