Zaman: Çrş Haz 04, 2025 0:54

News News of Tartışma ve Fikir Meydanı

Site map of Tartışma ve Fikir Meydanı » Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

BEN DEMİŞTİM !

BEN DEMİŞTİM !
Çoğunlukla ‘Ben demiştim’ demenin ‘ayıp’ sayıldığını biliyoruz.
Ama kimi konularda, gidişat benim söylediğim gibi ise, ‘ben demiştim’ demenin neresi ayıp sayılacaktır?
Yine ‘ben ben’ diyerek devam edecek olursak; benim yazılarım çoğu kez ‘kuramsal’, kimi zaman ‘ütopik’ ve kimi zaman ‘anlaşılmaz’ bulunabilir.
Ancak bir ‘genel bütünlük’ taşımaktadırlar.
Yaklaşık iki ay önce “Terör’ün T’si” başlıklı bir yazım yayınlandı.
Bayram değil seyran değil, bu da nereden çıktı diye sorulduğundan eminim.
Fakat o yazıda Fransız Devrimi’nden ...
Read more : BEN DEMİŞTİM ! | Görüntüleme : 193 | Yanıtlar : 0

SMO’DAN SDD’YE

SMO’DAN SDD’YE
ÖSO’dan SMO’ya dönüşen sözde ‘vekil’ milisler ile İŞID’lı gömleğini çıkardığını söyleyen Golanlı Ahmet’in başkanlığındaki ‘Heyet’, ‘Suriye Demokratik Devrimi’ne (SDD) yaklaştıklarını söylüyorlar.
Bu ‘Demokratik Devrim’in ‘Demokratik’liği nereden geliyor denirse; önce Devrim’in başat ögesi olan YPG’nin, on yıl önce, ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin (Hêzên Sûriya Demokratîk) başına geçmesiyle başlıyor.
Suriye’deki ‘Heyet’in başındaki Golanlı Ahmet de, İŞID’lı ‘gömleğini çıkararak’ demokrat olmayı kabul etmiş olduğunu söylüyor.
Millîlik ise Yaşar (son gülen iyi) Güler’in içinde bulunduğu ‘Heyet’ten geliyor.
Bu ...
Read more : SMO’DAN SDD’YE | Görüntüleme : 161 | Yanıtlar : 0

PUTİN GAMBİTİ

PUTİN GAMBİTİ
Günün haberi Suriye’deki kaos’un aldığı boyutlarla ilgili olacağına göre, fotoğrafın bir de dışarıdan çekilmesi yerinde olacaktır.
Öncelikle Suriye harekât(lar)ının bir ‘Kaos Harekâtı‘ olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir.
Türkiye’deki yorumcular, Rusya’nın – Ukrayna savaşı, -Batı’nın koyduğu ekonomik yaptırımlar, -Gürcistan ve benzeri başka sorunlar yüzünden Suriye’deki gelişmelere ‘suskun’ kaldığı ve kalacağı yönünde görüş birliği içindedirler.
Rusya’nın bu konuda ‘suskun’ kalıp kalmayacağı konusunda remil atacak durumda değilim.
Ancak Türkiye’deki ekonomist ve stratejistlerin ‘argüman’larının gerçekçi olmadığını belirtmek isterim. ...
Read more : PUTİN GAMBİTİ | Görüntüleme : 147 | Yanıtlar : 0

YAYIKCI CAHİT

YAYIKCI CAHİT
Suriye olayları üzerine ‘Hükûmet Medyası’, yani yandaş-mandaş değil doğrudan ‘borazan’ olan ‘Medya’yı izledikçe Türkiye’deki ‘entelektüel düzey’in yerlerde süründüğünü görüyorum.
Gazeteci ve muhabirleri geçtik, kerli ferli ‘akademisyen’lerin bile aymazlıkları parmak ısırtıyor dense yeridir.
Daha çok da sözde ‘askerî eğitim’ alıp, yurt içi ve dışında ‘önemli görevler’de bulunmuş olanlar, bir de ‘akademik titr’ aldıktan sonra, sözcüğün tam anlamıyla ‘desteksiz atmak’ konusunda birbirleriyle yarışıyorlar.
Daha önce yazmıştım ama yeri geldi anımsatayım.
Doksanlı yıllarda Paris Jussieu 7’de, ...
Read more : YAYIKCI CAHİT | Görüntüleme : 147 | Yanıtlar : 0

MAFYATİK DEVLET

MAFYATİK DEVLET
‘Devlet’ denildiğinde ekonomik, politik, felsefî, antropolojik ve aklınıza gelebilecek herhangi bir ‘lojik’e göre ayrı bir tanım verilebilmektedir.
O nedenle doğru dürüst bir ‘Devlet kuramı’ yapılamamaktadır da denilebilir.
Oysa, mademki bir ‘lojik’ten söz edilmektedir, örneğin ‘Mafyatik’ bir ‘Devlet’ten de söz edilebilecektir.
Çünkü ‘Mafya’nın da bir ‘lojik’i kuşkusuz vardır.
O zaman yeniden Jacques Sapir’e dönerek bu ‘Mafyatik lojik’i anlamaya çalışabiliriz.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya’da bir ‘mafyatik yapı’nın ortaya çıktığı gözlemlenmişti.
Batı basını öylesine abartılı ...
Read more : MAFYATİK DEVLET | Görüntüleme : 148 | Yanıtlar : 0

BÜYÜK FOTOGRAF

BÜYÜK FOTOGRAF
Değeri kendinden menkul yazar/çizer ve ya da kanaat önderlerinin büyük laflar edecekleri zaman, hemen ‘fotografın büyüğüne’ bakmak gerektiğini söylediklerini biliyoruz.
Olgu ve olayları ‘bütünlüğü içinde ele almak’ deseler daha anlaşılır olacakları ise açık değil midir?
Ne var ki, ‘fotografın büyüğü’ dedikleri zaman bile, kendi fotograf makinelerinin küçüklüğünden ne kadar haberleri vardır bilinmez.
Şimdi şu ‘Suriye olayları’ konusunda, sahadaki gazetecilerin bile ellerindeki ‘haritanın her saat değiştiğini’ gördükçe şaşkınlıklarını gizlemediklerini izliyoruz.
Televizyon başındaki eli sopalı ...
Read more : BÜYÜK FOTOGRAF | Görüntüleme : 144 | Yanıtlar : 0

KES ULAN !

KES ULAN !
Yıllar önce Manisa’lı bir yurttaşımızla konuşurken, yerdeşi Bülent Arınç için ‘çok temiz insan’dır demişti.
Her sabah duş alıp beş vakit abdestli dolanıyor diye ‘temiz insandır’ denilebilir mi?
Annesinin sütünü bilemem ama bu Arınç ve benzerlerinin ‘zihniyetleri kirli’.
Günde beş değil on kez namaz kılsalar bile ‘temiz insan’ olamazlar.
Her şeyden önce ‘yalancı’ bunlar.
İftiracı ve takiyeci…
Şimdi şu Arınç, ununu eleyip eleğini astıktan sonra bile, ortaya öylesine büyük bir yalan atıyor ki, ...
Read more : KES ULAN ! | Görüntüleme : 159 | Yanıtlar : 0

İDÜK

İDÜK
Zaman zaman ‘ne idüğü belirsiz’ diye bir sorgulama yapılmaktadır.
Aslında yapılan bir saptamadır; ‘onun ne olduğu belli’ denilmek istenmektedir.
Nitekim, “suçum yoğ idügini şāha diyem” tümcesinde, suçumun olmadığını Şah’a kanıtlamak istiyorum denilmek istendiği apaçıktır.
Burada daha fazla sözcük bilim (lexiologie) üzerinde duracak değilim.
Ben daha çok, görevden alınan Belediye Başkanları için ‘ne idüğü belirsiz kişiler’ diyen ‘ne idüğü belli kişi’den söz etmek istiyorum.
Bu ‘Ne idiğü belli’ kişinin, deyim yerinde ise ‘Ne’ olduğu, başlangıçta ...
Read more : İDÜK | Görüntüleme : 136 | Yanıtlar : 0

‘DEVLET AKLI’

‘DEVLET AKLI’
Devlet Bahçeli’nin ‘Apo çıkışı’ kimi kesimlerce ‘Devlet Aklı’ olarak nitelendirilmiş bulunuyor.
Ve çokbilmiş’in biri de, daha tumturaklı olsun diye Fransızca ‘Raison d’Etat’ diyerek kanal kanal gezip duruyor.
Oysa bu Fransızca deyimin kullanımı çok daha önceki dönemlere gitse de, Machiavel’i (1469-1527) izleyen yıllarda yurttaşı Giovanni Botero (1544-1617) tarafından 1589 yılında formüle edilmiştir denilebilir: Della ragion di stato (De la raison d'État).
İşte o gün bugündür, üzerine çok yazılıp çizilen ‘Raison d’Etat’ yani sözde ‘Devlet ...
Read more : ‘DEVLET AKLI’ | Görüntüleme : 175 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148646 ileti • Toplam 46036 başlık • Toplam 25006 üye

x