Zaman: Sal Tem 08, 2025 15:53

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

BERBER

BERBER

Selâmün aleyküm, diyerek dalındı içeri. İki berber, ikisi de iş başında, saç-sakal kesen berberler, öyle boş boş bize baktılar, biraz da sanki irkildiler, yanıt vermediler. Bu tür selam, bizde genellikle erkek erkeğe söylenen selamdır. Kırsal kesimde, dinsel ortamlarda çokça kullanılır.

Selam, aynı zamanda tanrı sıfatı; Arapçada, barış, iyi olma, rahatlık anlamında bir söz. Aleyküm, sizin üzerinize olsun demek. Kısaca, Tanrı’nın selamı ile selamlaşmanın adı bu söz. Son yıllarda, dinci iktidarın etkisiyle, bunların Arapça sevdasıyla, ...
Read more : BERBER | Görüntüleme : 1130 | Yanıtlar : 0

KUŞDİLİYLE

KUŞDİLİYLE

Hacivat, Salah Birsel’in bir oyununda (Hacivat’ın Karısı) Karagöz’e soruyor:

“ Karagöz’üm sen dil bilir misin?”

Karagöz: “Bilirim.” Hacivat: “Hangi dilleri?”

Karagöz başlıyor saymaya: “Sığır dili, koyun dili, manda dili…” Hacivat sözünü kesip uyarıyor: “Yabancı dil, yabancı!” Karagöz, neden sonra soruyu anlayıp, bilirim, diyor. Hacivat: “Konuş bakalım.”

Karagöz, “Anca, manca, tanca, fanca…” diye anlaşılmaz sözleri sıralamaya başlayınca Hacivat dayanamıyor:

“O ne biçim konuşma, birader! Hangi dille konuşuyorsun?”

Karagöz’de yanıt hazır: “Sen anlamazsın. Buna kuşdili derler.” ...
Read more : KUŞDİLİYLE | Görüntüleme : 1050 | Yanıtlar : 0

ACI

ACI

Bu söz, bir zamanların ünlü televizyoncusunun sözleriyle anımsanır:

“Acı var mı acı?” derdi Reha Muhtar. O zamanlar hepimizin gönlündeydi, çok sevilirdi bu sunucu. Anahabercilerin en ünlüsüydü. Daha dinci yobazlar (dini kullanan gericiler) başa geçmemişlerdi, ülkemizde değerler henüz böyle alt üst edilmemişti. Gönüller bölünmemişti, yaşamımız diğer çağdaş ülke insanlarınınki gibiydi; işimizle gücümüzle uğraşıyor, şimdilerde olduğu gibi, bölücü hainlerin kirli oyunlarıyla, yüzsüzlükleriyle, cezasız kalan kırımlarıyla, yobazların Türk devrimlerine karşı işledikleri büyük suçlarla yatıp kalkmıyorduk…

Reha Muhtar, ...
Read more : ACI | Görüntüleme : 1208 | Yanıtlar : 0

Kırk Üzerine

Kırk Üzerine

Tam kırk gündür yazı yazmamışım. Yazılarımı topladığım herkese açık yazı sayfamda (Feza Tiryaki Yazıları)dün ilk kez sayfayı açıp baktığımda bir bilgisayar uyarısı gördüm; ne güzel, kırk yıllık dost gibiler, pek de senli benliler: “Kırk gündür paylaşımda bulunmadın…” diye yazmışlar.

“Teknik, insanın yerini alıyor, sosyal ağları, bağlarımızı koparıyor, insan yanı neredeyse yitecek insanoğlunun, bu gidişle iyice yalnızlaşacağız…” derlerdi de inanmazdım. Bazı şeyler yaşanmadan bilinmiyor. Şu gerçeği bu kırk günde anladım:

Robotlaşmışız, duygularımızın çoğunu yitirmişiz, ...
Read more : Kırk Üzerine | Görüntüleme : 1315 | Yanıtlar : 0

CİNLİK

CİNLİK

Nasrettin Hoca bilge bir kişiliktir. Gülmeceleri topluma yol gösterir. Gülümsetirken düşündürür. Toplumsal çarpıklıkları anlatmak için gülmecelerde Hoca hırsız kılığına bile sokulur. Ünlü “Bostan Hırsızı” gülmecesini değişik değişik anlatalım mı?

Hoca bostandan salatalık, kavun, karpuz çalarken yakalanmış. Sırtında çuval, topladıklarını içine dolduruyormuş. Bostan bekçisi sormuş:

“Kimsin, burada ne arıyorsun? Hoca:
“Eşeğimi yitirdim, onu arıyorum.”
“Eşek burada aranır mı?”
“Keyif benim değil mi? İstediğim yerde ararım.”

(Konuyu değiştirme, hazırcevaplık cinliği.)
*
Yine aynı durumda Hoca ...
Read more : CİNLİK | Görüntüleme : 1337 | Yanıtlar : 0

YUGOSLAV

YUGOSLAV

Nereden çıktı şimdi bu adı var kendi yok “Yugoslav” demeyin! Gündeme oturmalı helanın kapakları getiriliyor da, Yugoslavya’nın helalarının kokusu neden getirilmesin?

Yaşı benzemesin derler, erken ölen birini, sağlam, genç, güçlü biriyle kıyaslarken. Gündeme iki de bir madem bu Yugoslav sözü düşüyor; ta Baykal başlatmış benzetmeyi yıllar önce, “Yaşı benzemez, başı benzemez, nedendir Yugoslav’ı Türk’e benzetmek?” diyelim, “ yek at, yek mızrak” konuya dalalım…

Yugoslav adı, Yugoslavya devleti, biz eski gurbetçilerde çok değişik çağrışımlar uyandırır; ...
Read more : YUGOSLAV | Görüntüleme : 1399 | Yanıtlar : 0

HAYDUT

HAYDUT

Haydut, Macarcadan (hayduk) dilimize gelen bir ad, dağ soyguncusu, kırsal alanda insan soyan anlamına geliyor. Arapçası eşkıya, şaki. Şaki (çoğul), her türlü günahı işleyebilecek olan, azgın, yol kesen demek.

Önce, cumhurbaşkanı adayı yapılarak bir güzel parlatılan, cilalanan, sonra da yasal-ulusal yapıda bir partinin başkanıymış gibi bu seçimde topluma sunulan, göz boyayıcı, baş bölücü, terörist sevici Demirtaş, dün ne olmuşsa olmuş, bir anda havaya girmiş, kendini, partisini ünlü bir İngiliz hayduda benzetivermiş, üstelik bununla da ...
Read more : HAYDUT | Görüntüleme : 1201 | Yanıtlar : 0

Daha Rahat Ortamlar (!)

Daha Rahat Ortamlar (!)

Bu sözden, daha özlü bir söz söylenemezdi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın, bayramın adını, seksenli yıllardan sonraki durumuyla dersek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın günümüzdeki göz yaşartıcı durumunu anlatmak için. İşte demişler:

"Daha rahat ortamlar..."

Tam anlamıyla yerini bulmuş, argo deyişle, “Cuk oturmuş” bir söz!

Dünden beri düşünüyordum, nasıl anlatayım durumumuzu, söze nasıl gireyim, yok edilen bir büyük bayramımızın, alışılmadık, geleneklere ters, uygunsuz kutlamalarla sözüm ona kutlanışından ...
Read more : Daha Rahat Ortamlar (!) | Görüntüleme : 927 | Yanıtlar : 0

İşte Gidiyorum

İşte Gidiyorum

Günlerden cumartesi. Hava, Almanya’nın alışıldık havası. Puslu, kapalı, nemli, yağıyor yağmıyor arası bir hava, ılıkça… Mayısın on altısı oldu, daha mı soğuk olsun?

Hastane yolundayım. Deri heybe çantamda, mis kokulu, dalından yeni koparılmış açık renk, leylak rengi leylaklar… Elceğizimle yaptığım mısır unlu poğaçalar…

Kent merkezinden geçen banliyö treninden iniyor, bir kat aşağıya, yürüyen merdivenlerle geçiyor, tren garının içinden ana kapıdan giren gün ışığına doğru koşarak dışarıya çıkıyorum.

Çevre hippilerle dolu, tembel, miskin geziniyorlar ...
Read more : İşte Gidiyorum | Görüntüleme : 1001 | Yanıtlar : 0

Türkiye Nerede?

Türkiye Nerede?

“Türkiye hangi noktaya getirildi?” başlıklı toplantının (konferans) iki konuğu da ünlüydü: Ömer Faruk Eminağaoğlu, Suay Karaman.

Ömer Faruk Eminağaoğlu, televizyon ve gazetelerden tanıdığımız bir ünlü hukukçu. Suay Karaman, İlk Kurşun gazetesinin sevilen bir yazarı. Eğitimci, bilim adamı, yönetici, yazar, Gazi Üniversitesinden. Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2006’da kurulan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) kurucu başkanı, eski başkanı, hukukçu yazar.

Bu iki adı, iletiyle gelen çağrıda görünce, elimde olmayan nedenlerle yurtdışında kaldığım bu günlerde, ...
Read more : Türkiye Nerede? | Görüntüleme : 1588 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148753 ileti • Toplam 46124 başlık • Toplam 25016 üye

x