Zaman: Prş Mar 12, 2026 8:07

News News of Gazete Köşe Yazarları

Site map of Gazete Köşe Yazarları » Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Taraflar yeniden mevzileniyor - Nazım GÜVENÇ

Taraflar yeniden mevzileniyor

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararının ardından gelişmelere ve girilen sürece derinlemesine bir bakalım. “Derinlemesine bakalım”, zira yüzeyde görünenler yanıltıcı olabilir.

Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararında en çok tepki çeken yan: partinin sadece en ılımlı iki ismi, Ahmet Türk ile Aysel Tığlı’nın milletvekilliği düşürülerek cezalandırılırken, başta Emine Ayna gibi -“şahin” dersek hak etmedikleri bir iltifat olur- “silahlı propaganda” yanlılarının “serbest” kalmaları oldu. Keza aynı meşrepten Osman Baydemir ve benzerleri de bu kapatma kararına ...
Read more : Taraflar yeniden mevzileniyor - Nazım GÜVENÇ | Görüntüleme : 513 | Yanıtlar : 0

Müslümanlar Neden Amerikancı? / Muharrem BAYRAKTAR

Müslümanlar Neden Amerikancı?

Türkiye’de İslamcı siyasete ve cemaat yapılanmasına ABD’nin önemli ölçüde mührünü vurmasının temel sebepleri nedense pek irdelenmez. Bir Müslüman neden koyu bir Amerika aşığı olabilir? Bir cemaat mensubu nasıl olur da ABD menfaatleri uğruna bütün imkânlarını seferber eder? Kendi ülkesini yerin dibine batıran bir dindar nasıl olur da “Hıristiyan ABD’yi” özgürlük abidesi olarak görür, Irak’ta ırzına geçilen binlerce Müslüman kızı görmezden gelir?

İngiliz Muhipleri Cemiyeti yakın siyasi tarihimizde çok önemli bir yer tutar. ...
Read more : Müslümanlar Neden Amerikancı? / Muharrem BAYRAKTAR | Görüntüleme : 1115 | Yanıtlar : 1

Ayağından Vurulan Şahin!.. - Mehmet FARAÇ

Ayağından Vurulan Şahin!..

DTP, Cumhuriyet tarihinde ayrılıkçı Kürtçülüğün siyasallaşma uğruna kazandığı devinime karşın; demokratik arenada eline aldığı şansı ne yazık ki kullanamadı!.. Daha doğrusu kullanmak istemedi… Üstelik devletin göz yumma uğruna girdiği riske rağmen kendi sonunu bilerek, isteyerek hazırladı!..

Bir yandan “demokratikleşme, barış ve özgür siyaset” diyerek teoride kalan DTP’liler; diğer yandan etnik kavgayı körüklemek için pratiğe girmekten kaçınmadılar! Bakın, DTP’liler kapatılmaya giden bu süreci nasıl zorladılar:

Öcalan’a “Sayın diyerek” PKK liderini ısrarla öne çıkardılar ...
Read more : Ayağından Vurulan Şahin!.. - Mehmet FARAÇ | Görüntüleme : 609 | Yanıtlar : 0

Dersim Gerçeği - Ender ERDEMİL

Dersim Gerçeği

Dersim İsyanları Onur Öymen’in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmayla gündeme oturdu ve pek çok kişiye de “tarihi anlatma” fırsatı doğdu. Bu anlatıcılar tarihi anlatırken, toplum üzerinde istedikleri etkiyi yaratacak olayları seçip anlattı. Diğer olayları olmamış saydı. Amaçları, Dersim İsyanlarının olduğundan başka türlü algılanmasını sağlamaktı. Amaçları Türkiye Cumhuriyeti düşmanlığı yaratmaktı.

Dersim’in Cumhuriyet dönemi öncesi tarihini anlatanlar, çıkarılan isyanlarda Rusların etkilerini,Seyit Taha’nın ve Bedirhan’lı Abdürrezzak’ın Ruslar hesabına nasıl çalıştığını, Ermeni Hoybun ve Taşnak örgütlerinin Dersim İsyanlarının ...
Read more : Dersim Gerçeği - Ender ERDEMİL | Görüntüleme : 908 | Yanıtlar : 0

AKP'nin Köşk adayı... - Yavuz Selim DEMİRAĞ

AKP'nin Köşk adayı...

Amaçları iç savaş çıkarmak olanların partileri kapatılmasına rağmen TBMM’den çekilmeyecekleri ortaya çıktı. İmralı’daki lüksün artırılması için başlatılan ayaklanmanın ardından ev hapsi ve serbest bırakılmasını da telaffuz etmeye başlayanlar ne de olsa her taleplerini yerine getiriyor. Hastanelere zam yapılırken İmralı’ya beş milyon dolar harcayan hükümet çaresizce İmralı’ya yetkili gönderip olayların durdurulmasını bekleyecek kadar acz içine düştü.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a verilen açılımın koordinasyon göreviyle ilgili daha ilk günden “bu paketin içinde ne olduğunu ...
Read more : AKP'nin Köşk adayı... - Yavuz Selim DEMİRAĞ | Görüntüleme : 635 | Yanıtlar : 1

Ya Devlet Başa, Ya Sivas’tan Öte Yeni 36. Paralel

Ya Devlet Başa, Ya Sivas’tan Öte Yeni 36. Paralel

Doğu ve Güneydoğu’da PKK’lılar, “kriptolar”, yerli-yabancı “ajanlar” iş başında, “devlet” hariç!..

İdil’de Öğretmenevi kuşatılıyor, içerdeki öğretmen ve öğrenciler bodruma inerek canlarını kurtarıyor… Polis olay yerine 2 saat sonra geliyor.

Birçok ilde polis kendisini savunmaktan aciz… Hakkari’de bir Emniyet Amiri linçten zor kurtuluyor…

Yine Hakkari’de önce Atatürk anıtı, ardından askeri lojmanlar taşlanıyor. Askerler su dökerek, havaya ateş açarak kendilerini korumaya çalışıyor…

Aylardır, hem Batı’da, hem Doğu’da sadece ...
Read more : Ya Devlet Başa, Ya Sivas’tan Öte Yeni 36. Paralel | Görüntüleme : 598 | Yanıtlar : 0

Hoca’yı Dinlerken!

Hoca’yı Dinlerken!

Kulaklarıma inanamadım, karşımda devrimci gençlik döneminden bir parti lideri konuşuyor sanki! Ahalisine, devrimci dönemin pek gözde söylemlerinden biri olan “proleterleşme” öğütlerinde bulunuyor:

Malın mülkün ne önemi var!

Emekleriyle kazandıklarını sanıyorlar edindikleri mal ve mülkü!

Bilmiyorlar ki onlar kendilerine Allah’ın lütfudur!

Hele bazıları “kızıma da oğluma da karıma da birer daire alayım” diyor!

Bunlar Fethullah Hoca’dan cemaat üyelerine nağmelerden seçmeler! Böylece bildik bir sırrı, bizzat dinleyerek çözüyorum yeniden!

Mürit ne, inanmışlık ne, biat ne… ...
Read more : Hoca’yı Dinlerken! | Görüntüleme : 607 | Yanıtlar : 0

Mağrur ve hür eşekler - Çetin YETKİN

Mağrur ve hür eşekler

Belirli bir geçmiş zamanda ve belirli bir toplum için yapılan saptamalar ya da tanımlar, gün gelir ki koşullar benzerlik gösterdiği için başka bir zamanda ve başka bir toplum için de geçerli olurlar. Bu duruma tipik bir örnek, antik Yunan filozofu Platon’un (Eflatun’un) demokrasiye ilişkin saptamaları ve tanımlamalarıdır. Platon, yurttaşı olduğu Atina sitesindeki demokrasiden çok çekmiş bir kişi. O nedenle de, o dönemde Atina’da yürürlükte olan demokrasiye eleştiriler ve hatta yergiler yöneltmiş ...
Read more : Mağrur ve hür eşekler - Çetin YETKİN | Görüntüleme : 634 | Yanıtlar : 0

“Sizi ben bile kurtaramam” - Altemur KILIÇ

“Sizi ben bile kurtaramam”

Aslında bu Pazar “Vapurları”; Ada, Boğaz vapurlarını yazacaktım ama her nedense bu Pazar “27 Mayıs” olaylarını, o olaylara giden yolu hatırladım. “Tarihten ibret alınsa tekerrür mü ederdi” demiş bir şairimiz ama tarihten ders almak gibi bir alışkanlığımız yok...

27 Mayıs’tan önce muhalefet partisi CHP Genel Başkanı İsmet Paşa (İnönü) “Şartların oluştuğunu” söylemiş ve zamanın iktidarını “Artık sizi ben bile kurtaramam” diye uyarmıştı... İktidarın medyayı susturmak maksadıyla kurmayı tasarladığı Tahkikat Komisyonu’nun görüldüğü ...
Read more : “Sizi ben bile kurtaramam” - Altemur KILIÇ | Görüntüleme : 1064 | Yanıtlar : 0

Hoca Hilmi

Hoca Hilmi
Cumhuriyet Gazetesi / 20 Eylül 2009

Kasaptaki ete soğan doğramamakla ünlü eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, ekmek arası köftenin tadını aldıktan sonra yine konuştu ve iki çarpı iki eşittir dört kuralının sosyal olaylarda çalışmayabileceği gibi büyük ifşaatlarda bulundu!

Özkök, tarihe ışık tutacak en önemli açıklamasını ise 18 Mart 2005’te Genelkurmay Başkanıyken Gelibolu’da Başbakanı Recep’in kendisine “Hocam” diye seslendiği ve kameralar tarafından kayda alınan tarihi ana ilişkin yaptı: “Ben duymadım. Eşim duymadı. Emir subayım ...
Read more : Hoca Hilmi | Görüntüleme : 1568 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148851 ileti • Toplam 46381 başlık • Toplam 25120 üye

x