Zaman: Sal Nis 07, 2026 11:40

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler? / Sinan MEYDAN

İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler?

“İngiltere, Kemalistlerin hem Irak'ta hem de Boğazlarda yarattıkları tehlikeye askeri açıdan karşı koyacak durumda değildir.” (Rumbold'tan Curzon'a gizli telgraf, 14.9.1922)

Yarın 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluş günü; eskiden 6 Ekim'ler “kurtuluş bayramı” olarak kutlanırdı. İstanbul, fethinden tam 465 yıl sonra, 13 Kasım 1918'de fiilen, 16 Mart 1920'de de resmen işgal edildi. 5 yıl kadar işgal altında kan ağlayan İstanbul, 6 Ekim 1923'te kurtarılıp yeniden vatan yapıldı.

Bugün, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlarının, ...
Read more : İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler? / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1760 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Sinan MEYDAN

Erdoğan'ın elini öptürmediği Nurcunun cenazesi / Barış TERKOĞLU

Erdoğan'ın elini öptürmediği Nurcunun cenazesi

“Ne olduğu meçhul adamları göme göme ecdat yadigârı hazirelerde yer kalmadı.”

Yıllardır muhafazakâr camianın içinde bulunmuş tanıdığım söyleyince, neyi kastettiğini önce anlamadım. Sosyal medyada devlet erkânının ardı ardına yayımladığı başsağlığı mesajından sonra idrak ettim. Cumartesi günü hayatını kaybeden 92 yaşındaki Mehmet Fırıncı, Cumhurbaşkanlığı’nın kararıyla dün Eyüp Sultan Camisi Haziresi’ne defnedildi. Kalabalığın içerisinde cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile hemen ardında görünen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gözüme çarptı. ...
Read more : Erdoğan'ın elini öptürmediği Nurcunun cenazesi / Barış TERKOĞLU | Görüntüleme : 1617 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Fransa, 400 YPG/PKK’lıyı Ermenistan’a nasıl gönderdi?

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başarıyla ilerlerken, Ermenistan’ın düştüğü durumu gören hamileri ateşkes çağrıları yapmaya başladı.
Resim
Azerbaycan, eline geçen bu tarihi fırsatı değerlendirmeli, işgal altındaki toprağı Dağlık Karabağ’ı kurtarmalıdır.

Buna engel olmak isteyen Fransa, Ermenistan, ABD Vb. ülkeler ile yabancı medya ise ‘çamur at izi kalsın’ anlayışına uygun olarak yalan makinesini harekete geçirdiler.

Azerbaycan ordusunda, Türk askerlerinin yanı sıra paralı askerlerin de bulunduğu her saat başı dünyaya duyuruluyor.

Son günlerin moda haberi ...
Read more : Fransa, 400 YPG/PKK’lıyı Ermenistan’a nasıl gönderdi? | Görüntüleme : 1192 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

SARAY KAÇ KAYMEYE YAPILDI ?

SARAY KAÇ KAYMEYE YAPILDI ?
Beştepe’deki ‘Saray’ kaça yapıldı ?
‘En büyük havaalanı’, diğer havaalanları, Osmangazi Köprüsü, Orhangazi viyadüğü, şehir hastahaneleri, orası burası ‘kaça yapıldı ?’ diye sorup duruyoruz.
Daha doğrusu ‘Aslan muhalefet’imiz soruyor, ama ‘Ticarî sır’ diye, ‘Devlet’ten bir yanıt alamıyor.
Çünkü bu aynı zamanda bir ‘Devlet sırrı’ ve ‘Devlet’ de tam bir ‘tüccar’!
Şu ‘sır’ konusu ayrıca incelenebilir, ama Parvus Efendi’nin ‘Türkiye’nin Can Damarı’ başlıklı çalışmasından şu alıntıyla başlayabiliriz:
“Bir keresinde Sultan Abdülmecid, ...
Read more : SARAY KAÇ KAYMEYE YAPILDI ? | Görüntüleme : 1216 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Eski bakanlara devlet kesesinden makam aracı saltanatı

Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporu AKP iktidarındaki araba saltanatının geldiği boyutu gözler önüne serdi. Bakanlık bütçesinden makam aracı kiralanıp eski bakanlara tahsis edildiği ortaya çıktı.
Resim
Sayıştay, kamu kurum ve kuruluşlarına ait 2019 yılı denetim raporlarını TBMM Başkanlığı'na 22 Eylül'de teslim etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporunda yer alan bir bulgu AKP iktidarında kamuda yaşanan araç saltanatının tam gaz sürdüğünü ortaya çıkardı. Sayıştay denetçilerinin belirlemelerine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Destek Hizmet ...
Read more : Eski bakanlara devlet kesesinden makam aracı saltanatı | Görüntüleme : 1128 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

BİLİM ve BİLİMSELLİK (30)

BİLİM ve BİLİMSELLİK (30)
‘Alman İdeolojisi’ başlıklı yazı dizimizde XIXncu yüzyıl ‘Alman Felsefesi’nden sözetmiştik.
Bu ‘felsefe’nin önemli kişiliklerinden biri kuşkusuz Johann Gottlieb Fichte (1760-1814) dir.
Fichte, Bilim Öğretisi (Doctrine de la science-1794) başlıklı çalışmasında, ünlü ‘Mutlak Ben’ (Moi absolu ou souveraineté du Moi) kavramını öne sürmüştü.
Ancak Prusya’nın Fransa karşısında yenilgisinin ardından (Iéna-1806) ‘Ulusal Ben’ (Moi national) kavramını geliştirecektir.
İşte bu ‘Ulusal Ben’ kavramıyla, artık ilkçağdan buyana gelen Halk (Dèmos), yani birlikte oluşturulan egemenlik kavramı, ...
Read more : BİLİM ve BİLİMSELLİK (30) | Görüntüleme : 1131 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EVVEL ZAMAN İÇİNDE (Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?)

EVVEL ZAMAN İÇİNDE
(Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?)

Vali oldum, esnafı dolaşmaya çıktım: “A benim esnafım, “salgın” kurallarına uyuyor muyuz?" dedim.

“Ben şahsen uyuyorum," dedi bir esnaf; "Bana yetki verseniz de uymayanların gırtlağına sarılsam!”

“A benim esnafım!” dedim, “Sen nesin, potansiyel katil misin?”

Sonra valiyim ya, devam ettim, korku saldım, “Salgın artarak devam ediyor, önüne geçilemiyor.” dedim.

“Kentimizde kurallara uymayan 116 kişiye suç duyurusunda bulunduk, yirmi birini yurda attık."

“Yeri dar olanı da ...
Read more : EVVEL ZAMAN İÇİNDE (Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?) | Görüntüleme : 1530 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Feza TİRYAKİ

BİLİM ve BİLİMSELLİK (29)

BİLİM ve BİLİMSELLİK (29)
Ali Demirsoy, « Bilim İnsanı kesinlikle temel bilimlerle uğraşan insanların edindiği bir unvandır.” Diyor ve ekliyor; “Bunun dışındakiler çok önemli işler yapsalar da, çok değerli insanlar olsalar da, toplumun sorunlarını çözen en önemli kişiler olsalar da onlar bilim insanı değil çalıştıkları mesleğe göre uygun bir unvanla anılmalıdırlar.”, « Bilim insanı kime denir, bilim nedir? », Yeni Muhalefet, 18 Nisan 2020
Anımsanacaktır, bu yazı dizisine başlarken, Lévi-Strauss’un da benzer bir tanım yaptığına ...
Read more : BİLİM ve BİLİMSELLİK (29) | Görüntüleme : 1309 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Görünen Köy Kılavuz İstemez, Uçuruma Yuvarlanıyoruz… ALİ ERALP

“Görünen Köy Kılavuz İstemez, Uçuruma Yuvarlanıyoruz…”

Cafcaflı, cilalı, boş sözlerle; inşallahlarla, maşallahlarla sosyal yaşam düzelmez. Ekonomi düze çıkmaz.

İşsizlik, yoksulluk, sefalet yok olmaz.

Sen durmadan “Biz dünya lideriyiz. Dünya devletiyiz. Herkes bizi kıskanıyor. Bizi engellemeye çalışıyorlar, şu kadar fabrika açtık” desen de kimseyi inandıramazsın.

Çünkü görünen köy kılavuz istemiyor, lafla peynir gemisi yürümüyor…

Vatandaş ülkesinin içinde bulunduğu sıkıntıları şimdi yaşayarak görüyor.

Her şey ortada… Her şey gün gibi, güneş gibi apaçık…

Aç, perişan ...
Read more : Görünen Köy Kılavuz İstemez, Uçuruma Yuvarlanıyoruz… ALİ ERALP | Görüntüleme : 1810 | Yanıtlar : 3 | Dizin : Ali ERALP

Konkordato devleti vurdu

Devletin, kendisine borcu olan ve konkordato ilan eden firmalarla ilgili gerekli takibatı yapmadığı ortaya çıktı. Nisan 2019 itibarıyla Eximbank’tan toplam 59.7 milyon ABD Doları kredi riski bulunan 37 müşteri hakkında konkordato kararı verildi. Ancak Eximbank, konkordato ilan eden bu firmalardan alacakları konusunda gerekli tedbirleri aldı. Alacaklar da riskli hale geldi.
Resim
Sayıştay raporunda “Haklarında konkordato kararı verilmiş olmasına karşın bazı firma ve kredilerinin banka tarafından yakın izlemedeki krediler grubuna alınmadığı, standart nitelikteki krediler grubunda izlenmeye ...
Read more : Konkordato devleti vurdu | Görüntüleme : 1218 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148840 ileti • Toplam 46402 başlık • Toplam 25116 üye

x