Zaman: Prş Haz 19, 2025 13:15

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

DEVRİM ve İHTİLAL (5)

DEVRİM ve İHTİLAL (5)
‘1688 İngiliz Devrimi’nin, kendinden sonraki ‘devrim’lerin aksine, ‘barışçıl’ (pasifique), uzlaşmacı (consensuelle), aristokratik (ya da sınıfsal) ve özellikle de ussal (raisonnable) olduğuna ilişkin tezlerden sözetmiştik.
Buradaki ‘ussallık’ konusunu geçen sayımızda ele almıştık.
Şimdi ‘uzlaşmacılık’ ve aynı anlama gelmek üzere ‘sınıfsallık’ konusuna değinelim.
‘İngiliz Devrimi’nin gerçekleştiği dönemde, Avrupa anakarasında ‘politik sistem’lerin, günümüzdekine benzer biçimde, Cumhuriyet ve halkçı hükûmetler ile mutlakiyetçi krallıklar ve tiranlıklar (diktatörlükler) gibi ‘iki kutup’ arasında gidip geldiğini görmekteyiz.
Kuşkusuz her ...
Read more : DEVRİM ve İHTİLAL (5) | Görüntüleme : 226 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVRİM ve İHTİLAL (4)

DEVRİM ve İHTİLAL (4)
‘Devrim’ ve ‘ihtilal’ ayırımını salt ‘demokratik’ olup olmadıkları gibi sıradan bir temele oturtmanın ‘kavram’ın kapsamını daraltmaktan başka bir şeye yaramadığını söyleyegeliyoruz.
Ve biz ‘İngiliz Devrimi’nin, bir galat-ı meşhur olarak sürdürülmeye çalışıldığını ve özde ‘devrim’ kategorisine sokulamayacağı görüşünde olduğumuzu belirtmiştik.
Nitekim Steve Pincus’a göre de, ‘1688-89 İngiliz devrimi’ herşeyden önce ‘devrimci’ değildi.
Çünkü yazara göre ‘İngiliz Devrimi’, kendinden sonraki ‘devrim’lerin aksine, ‘barışçıl’ (pasifique), uzlaşmacı (consensuelle), aristokratik (ya da sınıfsal) ve özellikle de ...
Read more : DEVRİM ve İHTİLAL (4) | Görüntüleme : 232 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

KAÇAR MI KAÇMAZ MI ?

KAÇAR MI KAÇMAZ MI ?
Şu ‘komuta kademesi’ yine tartışmaların odağına yerleşmiş bulunuyor.
Peki ama, bu sözde ‘peygamber ocağı’ denilen Türk Ordusu ya da daha doğru bir deyişle Türkiye Cumhuriyeti Ordusu, kuruluşundan itibaren kendisine duyulan güven, sevgi ve saygıyı sürdürebilmiş midir?
Önceki yılları bir yana koyar ve son çeyrek yüzyılını ele alırsak, adım adım ve gıdım gıdım güven, sevgi ve saygıyı yitirmesi şöyle dursun, her türlü ‘yozlaşma’nın odağı olduğunu ileri sürmek pek zor olmasa gerektir. ...
Read more : KAÇAR MI KAÇMAZ MI ? | Görüntüleme : 207 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVRİM ve İHTİLAL (3)

DEVRİM ve İHTİLAL (3)
‘Devrim ve ihtilal’ ayırımına yönelik bir yaklaşımın eleştirisi üzerine başlattığımız bu yazı dizisinin ‘güncel’den uzak salt felsefî/bilimsel bir yazı dizisi olmadığını belirtmemize bilmem gerek var mıdır?
Dolayısıyla, her ‘terim’ ve ‘kavram’ın, denildiği üzere hem ‘etimolojik’ ve ‘epistemolojik’ çözümlemesi ve hem de kaçınılmaz olarak ‘tarihsel/dönemsel’ çözümlemesine girişilmeden ne bir ‘eleştiri’ ve ne de ‘düşünce’ yazısı yazılamayacağı da açıktır.
Örneğin ‘demokratik’ İngiliz Devrimi’den sözedilirken, ister istemez ‘ulus’ kavramına da değinmek zorunda kaldık.
Burada ...
Read more : DEVRİM ve İHTİLAL (3) | Görüntüleme : 243 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVRİM ve İHTİLAL (2)

DEVRİM ve İHTİLAL (2)
1688 İngiliz Devrimi’nin etkileri günümüze uzanan bir ‘Devlet türü’ (genre) doğurduğuna ilişkin teze değinmiştik.
Dikkat edilirse, benim ısrarla savunduğum Devlet-Ulus (Ulus-Devlet değil!) kavramına temel oluşturacak bir tezle karşı karşıyayız.
Bu ‘Devlet türü’nün kökenlerinin 1648 Westfalia Antlaşmasına gittiğini biliyoruz.
Nitekim 1688 İngiliz Devrimi’nde bir ‘Ulus’tan sözetmek mümkün olmadığı gibi, o dönemde toplumların böyle bir kaygı ya da beklentileri de bulunmuyordu.
Adı üzerinde ‘Birleşik Krallık’, sömürgeleri hariç, İngiltere, İskoçya, İrlanda ve Kuzey İrlanda ...
Read more : DEVRİM ve İHTİLAL (2) | Görüntüleme : 258 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVRİM ve İHTİLAL

DEVRİM ve İHTİLAL
Memduh Bayraktaroğlu’nu bilenleriniz biliyor.
‘Türk Siyaseti’ alanında gözlem ve deneyimleri var.
Felsefe ve siyaset alanında belli bir birikimi de var diyelim.
Ancak ve ne var ki, kimi konularda ‘akademik disiplin’ dışına çıkan savlar ileri sürmek ve yorumlar yapmaktan da çekinmemekte.
Örneğin, geçenlerde ‘İngiliz Devrimi’ ve ‘Fransız İhtilali’ gibi, oldukça temelsiz bir sav ileri sürmüştü.
Oysa, bendeniz ‘İngiliz Devrimi’ni ‘Devrim’ kategorisine sokmakta güçlük çekenlerdenim.
Nitekim Steve PINCUS gibi yazarlar, son yıllarda, 1688 İngiliz ...
Read more : DEVRİM ve İHTİLAL | Görüntüleme : 238 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BEN SÖZE BAKARIM

BEN SÖZE BAKARIM
Mevlana’ya atfedilen ‘ben lafa bakarım laf mı diye’ başlayan tümcedeki ‘laf’, zaten zamanla ‘boş laf’a dönüşmüş durumdadır.
Ancak ‘söz’ günümüzde bile, ardında bir ‘güvenirlik’, bir ‘kişilik’ yani sözcüğün tam anlamıyla bir ‘adamlık’ olduğunu kanıtlayan bir konumu dile getirmektedir.
O arada, ‘tüccar sözü’, ‘siyasetçi sözü’, ‘asker sözü’ gibi mesleklere göre bir ‘söz’ ayırımı da yapılabilir.
‘Siyasetçi sözü’ üzerinde durmaya bilmem gerek var mı?
‘Siyasetçi’nin ne kadar ‘adam’ olduğu konusunda, herkesin kendince bir değerlendirmesi ...
Read more : BEN SÖZE BAKARIM | Görüntüleme : 263 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ALTIN SEMER

ALTIN SEMER
İnsanın kendisinden sözetmesinin pek iyi sayılmayacağı söylenir.
Ancak bir durum saptaması yapılacak ise, o zaman insanın kendisinden sözetmesi hoşgörüyle karşılanabilir.
Benim gibi, özellikle yurtdışında yaşayanların ülkeyle ilgili sağlıklı haber alabilmesi için, çok değişik kaynaklara başvurması gerekiyor, ki inanın, insanın kendi çalışmalarına ayıracak zamanı kalmıyor.
Yani, ülkeyle ilgili doğru bilgi alabilmek için, örneğin ben, televizyon kanallarından çok, günümüzde revaçta olan Youtube kanallarına bakıyorum.
PKK yandaşlarından, Fetöcülere, sahte ulusalcılardan Atatürkçülere, kripto milliyetçilerden sözde sosyalistlere değin ...
Read more : ALTIN SEMER | Görüntüleme : 257 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BULUP DA BUNAMAK

BULUP DA BUNAMAK
Türkçemizdeki ‘bulup da bunamak’ deyiminin yabancı dillerdeki karşılığına baktım; ‘Bedava alınan atın dişine bakılmaz’ benzeri deyimler gördüm.
Bu da nereden çıktı diye sorulacak olursa, ‘Ondördüncü Cumhurbaşkanı’ adayı için yapılan tartışmalar dolayısıyla aklıma geldi diyeyim.
Türkiye’de cumhurbaşkanlığı için adaylığı için ‘gazoz kapağı’ konulsa seçimi kazanır türü bir anlayışın yaygın olduğunu görüyoruz.
Anketlere bakılırsa Dr Recep’in kazanabileceğine ilişkin bir tek ciddi eğilimin olduğuna tanıklık etmiyoruz.
Ancak ve ne var ki, bunun biricik koşulu ‘Altılı ...
Read more : BULUP DA BUNAMAK | Görüntüleme : 241 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MERTLİK ve NAMERTLİK

MERTLİK ve NAMERTLİK
Bugün CHP’nin ‘İkinci Yüzyıl Vizyonu’ toplantısı yapıldı.
Neresinden bakılsa umut veren bir ‘vizyon’ ve başarılı bir toplantı olduğu söylenebilir.
Ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’yi ikinci yüzyıla taşıyabilecek tek örgütleyici (organizatör) ve hatta ‘lider’ olabileceği de ortaya çıkmış oldu denilebilir.
Toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu altılı masa liderlerini tek tek anarak övgü dolu sözler söyledi.
Meral Akşener için ise ‘mert’tir dedi.
Güzel!
Güzel ama, bu mert Meral Akşener bir gün önce benim pek bakmadığım bir televizyonda, ...
Read more : MERTLİK ve NAMERTLİK | Görüntüleme : 471 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x