Zaman: Pzr Tem 06, 2025 18:36

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin

Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin

“Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme.” demişler.

Kaç yıldır iyice eve kapanan, kimselerle görüşmeyen biri olarak bu toplantı çağrısına kayıtsız kalamadım. Eski bir tanıdık, kızına ziyarete gelmiş, aklına gelmişim, acaba burada mıdır diye aramış. O söyledi, seni ilgilendiren bir konu, Anadili dersleri ile ilgili dedi. İki aydır evden dışarı çıkmamış, hiçbir etkinliğe katılmamıştım. Bakalım bu tür kültürel toplantılar yurtdışında hep aynı mı, bir değişme var mı, yoksa bölücülerimiz son ...
Read more : Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin | Görüntüleme : 183 | Yanıtlar : 0

BİZE NE!

BİZE NE!

Bu iş tıpkı şu Nasrettin Hoca fıkrasına benzedi. Hani adamın biri bir tepsi baklavayla sokakta gidiyormuş da, Hoca’ya haber vermişler, Hoca, bana ne demiş. Ama sizin eve gidiyor dediklerinde de, size ne diye ağızlarının payını vermiş gereksiz yere konuşanların.

Cumhuriyet duvarının üstüne bir taş koymayan, duvarı yükseltmeyen, bir Cumhuriyet kurumuna bağış yaptığını, o kurumu desteklediğini, ulusal konularda ulus devleti koruyan tek sözünü, eylemini duymadığımız, onca yıl ancak kesesini dolduran, nikâhsız yaşamı, ardına takılan ...
Read more : BİZE NE! | Görüntüleme : 381 | Yanıtlar : 0

Ne Sihirdir Ne Keramet! Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek

Ne Sihirdir Ne Keramet!
Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek

Bir sayı tuttum aklımdan. Bunun iki katını aldım kafamdan.
Üstüne on ekledim.
Toplamı ikiye böldüm, ilk tuttuğum sayıyı çıkardım bundan.
Kaldı kaldı geriye ne kaldı?
Sen söyle beş, ben diyeyim, beş!
Sonuç değişmez, hep beş!
İnanmazsan sayalım sil baştan.
Sayı tut, al iki katını, on ekle, ikiye böl, bundan ilk tuttuğun sayıyı çıkar, sonuç; beş!

Sayılarla oynama gerçekten pek hoş!
Her çocuk bir sihirbaz ...
Read more : Ne Sihirdir Ne Keramet! Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek | Görüntüleme : 301 | Yanıtlar : 0

Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934)

Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934)

Atatürk der ki;

“Tarih, bir milletin nelerle yetenekli olduğunu ve neler başarmaya gücü yettiğini gösteren en doğru kılavuzdur.”

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün önderliğinde, üç yıldan uzun süren bir Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1923’te kuruldu. Tam bağımsız bir ülke olarak, kanla, irfanla kuruldu. Devlet kurulduğunda, o günlere tanık olanlar anlatırlar, yangından çıkmış bir ülke görünümündeydi, derler. Köyleri kentleri düşmanlarca yakılmış, yıkılmış, taş taş üstünde bırakılmamış.

İlk el atılan konu ekonomiydi. Kalkınma ...
Read more : Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934) | Görüntüleme : 403 | Yanıtlar : 0

24 Kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım Öğretmenler Günü

Bu gün, asıl kutlanan Türk Yazı Devrimi.

Neyi mi kutluyoruz? İşte bu en büyük günü kutluyoruz.

Türk yazı dilinin, başlatılan eğitim atağı ile ulusça öğrenilmeye başlandığı günleri anıyoruz, başkomutanımızın, devlet kurucumuzun, Türk devrimlerinin yapıcısı - öncüsü yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni alışının yıldönümünü kutluyoruz.
O günleri anarak, Türk Yazı Dili’nin güzelliğini, seslerimize uyan, okuma yazmayı tüm ulusa yayan, Türk aydınlanmasını başlatan Türk Abecesi”ni bize armağan eden Başöğretmen ...
Read more : 24 Kasım Öğretmenler Günü | Görüntüleme : 290 | Yanıtlar : 0

"KIBRIS DESTANI" KIBRIS’IM YAVRU VATANIM

"KIBRIS DESTANI"
KIBRIS’IM YAVRU VATANIM

Yurdumuzdan kopmuşsun milyonlarca yıl önce,
Anadolu’daki gibi ilk çağların, göçerlerin, yerleşenlerin.
Konakçı olmuşsun istemeden saldırganlara, en bilineni, haçlılara...
Hiçbir zaman Yunan toprağı olmamışsın, tarih böyle söylüyor,
Romalılar, Venedikliler... derken Türkler askerleriyle gelmişler (1571).
Yetmiş bine yakın Osmanlı Türk askeri canını vermiş, yönetimi Venediklilerden almış.
Adayı Türkler yönetmiş kaç yüz yıl, kimseye ilişmeden, dokunmadan...
Kiliseleri yıkmamış, kutsallara dokunmamışlar... Kaleler, surlar, eski kalıntılar...
Türkmenler, yörükler göçmüş Anadolumuzdan o zamanlar buraya,
Türk soyu ...
Read more : "KIBRIS DESTANI" KIBRIS’IM YAVRU VATANIM | Görüntüleme : 299 | Yanıtlar : 0

CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI

"CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI"

Bayramın ertesi günü haberlerde böyle bir başlık görmüştüm: “Cumhuriyet Bayramı Panayırı”.

Haberin resminde, kocaman harflerle yazılmış bu yazı bir duvar panosunda, yazının önünde çocukları toplamışlar, poz verdirmişler. Tek bir yerde de değilmiş, çadırda, kapıda, duvarda, her yerde aynı yazı… O günden beri elim kalem tutmuyor. Öylesine çarpıldım. Demre’de izlediğim Cumhuriyet Bayramını anlatmaya bile elim değmedi. Önce şakadır dedim, biri gazetenin yayın kuruluna sızmış, bu yazıyı yazıp kaçmıştır. Gazete de bilmeden başlığına almış. ...
Read more : CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI | Görüntüleme : 308 | Yanıtlar : 0

EN BÜYÜK ARMAĞANIN

Türk Dil Devrimi Haftasında:
(Başöğretmenimiz Atatürk’e)

EN BÜYÜK ARMAĞANIN

Seslerini bir iki ayda öğreniyoruz,
En büyük armağanın Türk yazı dilin.
Okumayı ne kolay çözümlüyoruz,
*
Türk çocuklarının başöğretmeni,
Okumayı, yazmayı ilk öğreteni,
Genç yaşlı herkesin yol göstereni...
*
Yirmi dokuz sesimiz yetip artıyor,
İstenilen, eksiksiz, sesiyle yazılıyor,
Yabancı dillerin aynısı çevriliyor.
*
Köylü, kentli diliyle yazabilirsin,
İstanbul ...
Read more : EN BÜYÜK ARMAĞANIN | Görüntüleme : 680 | Yanıtlar : 0

YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ?

YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ?

1938 yılı 28 Ekim’inde, hasta yatağında sormuş Atatürk bu soruyu Sabiha Gökçen’e:

“Yarın bayram değil mi Gökçen?”

Cumhuriyetin 15. yılında, Cumhuriyeti kuran ordumuza yazdığı “Orduya Sesleniş” konuşmasını başbakan C. Bayar’a okuttuğu Cumhuriyet Bayramı’nda sorulmuş bu soru. Atatürk’ün sağlık nedeniyle katılamadığı son Cumhuriyet Bayramı’nın bir gün öncesinde. Sonra sözlerine devam etmiş:

“Bu günü halkımla, halkımın içinde kutlamak isterdim.”

Şimdi geçmişin bu anısını okurken gözlerimiz doluyor. Genç yaşında, yaşlanamadan sonsuzluğa göçen yüce Önderimiz ...
Read more : YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ? | Görüntüleme : 290 | Yanıtlar : 0

Nasıl Böyle Olduk?

Nasıl Böyle Olduk?

Bilim adamı, siyasetçi Vecdet Öz’ün bir bildirimini okudum, sarsıldım. Nasıl da alt alta sıralamış bizdeki bozulmaları, içler acısı durumumuzu:

“Vatanımıza bir el değdi ve bir anda feleğimiz şaştı…” diye başlamış, 23 yıldaki bozulmaları sıralamış. Aslında çok daha önce başlamıştı bu bozulmalar, son yirmi yılda da iyice hızlandı, akla gelmeyen şeyleri, düşümüzde görsek inanamayacağımız olayları yaşamaya başladık.

Doktor kökenli siyasetçi, saymış:

“Hak, hukuk, adalet mum ışığında aranır oldu…/ Ahlak ve namus iflas ...
Read more : Nasıl Böyle Olduk? | Görüntüleme : 344 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148749 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x