Zaman: Sal Tem 08, 2025 21:16

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

AĞLA

AĞLA

İlk gençliğimizde, “Ağla gitar çal gitar!” şarkısı çok ünlüydü. Ümit Yaşar’ın sözlerini yazdığı, Avni Anıl’ın bestelediği: “İçimde nice uzun yılların özlemi var.” diye başlayan. “Bu gece efkârlıyım, ağla gitar, çal gitar…”

O kadar sevilirdi bu şarkı, her yanda çalardı. Gençlerin her müzikli toplantısında dinletilirdi, bu şarkıyı bilmeyen yoktu. Orhan Veli’nin “Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?” dizelerini de yine o dönemde bir kişi söylemeye başlar, diğerleri aynı anda gerisini okurdu: “Dokunabilir misiniz, gözyaşlarıma ellerinizle? ...
Read more : AĞLA | Görüntüleme : 1343 | Yanıtlar : 0

BİR TAŞLA İKİ KUŞ (GURBETİN OYLARI)

BİR TAŞLA İKİ KUŞ (GURBETİN OYLARI)

Duyuruyu sabah aldım. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin akşamüstü saat beşteki toplantısına bu yüzden zar zor yetiştik. Duyuruda “Dernek lokalimizde cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacak.” deniyordu.

İlk kez oy kullanacak olan gurbetçiler ne düşünüyorlar hep bilmek istiyordum. Böyle bir toplantıya gelecek kişilerin hepsi okumuş, en azından yurtdışında zorunlu tutulan dokuz yıllık ilköğretimi iyi kötü bitirmiş kişilerdir, meslek sahibi, emekçilerdir. Dünyayı gören, bağımsızlık nedir, başka bir ülkede yaşamak, ülkenden ayrı ...
Read more : BİR TAŞLA İKİ KUŞ (GURBETİN OYLARI) | Görüntüleme : 953 | Yanıtlar : 0

BİZİM YERİMİZE HAYVANLAR KONUŞSUN

BİZİM YERİMİZE HAYVANLAR KONUŞSUN

Eşek, Koyun, Keçi

Köylünün biri, bir gün, eşeğini, koyununu, keçisini arabaya yüklemiş, kentin yolunu tutmuş.

Eşek durumu anlamış. Tehlikeyi sezmiş. Çifte atıyor, bağırıyor, ortalığı
yıkıyormuş. Anırtısı dağı taşı tutarmış. Koyun da keçi de sessizmiş. Bakıyorlarmış şaşkın şaşkın eşeğe. Bu bağırtı, feryat figan ne diye. Gezmeye gidecekleri için mutluymuşlar bile.

Köylü kızmış eşeğe: “Ne bağırıp duruyorsun öyle. Kes sesini, kafamı şişirme! Arkadaşlarından örnek al. Sen de öyle akıllı ol! Şu koyuna, ...
Read more : BİZİM YERİMİZE HAYVANLAR KONUŞSUN | Görüntüleme : 811 | Yanıtlar : 0

CAN

(Haziran ortasında yazdığım, yayınlanmamış bir sohbet yazısı. Hayvan öykülerimi bilenlere, bu “Pazar’ın yazısı” olsun.)

CAN

Memleketten ne haber der gibi soruyorlar: “Akhoroz nasıl oldu?”

Duymazdan geliyorum. Suskunum. Susuyorum…

Bir küçücük hayvanın bedeninden kafamda kocaman bir öykü çıkarıyorum. İçimden destan yazıyorum, ağıt yakıyorum… Hoyratlığımızı, düşüncesizliğimizi, bencilliğimizi seyrediyorum…

İlçe pazar yerinde bir kamyonet yol kıyısına çekilmiş, parmaklıklı sandıklar içerisinde yere palazlar konmuş. Bir yanda da civcivler var yeni yumurtadan çıkmışlar, belli. Palazları gelen geçen elliyor, çocuklar ...
Read more : CAN | Görüntüleme : 861 | Yanıtlar : 0

ÖLÜMCÜL TEHLİKE

ÖLÜMCÜL TEHLİKE

Uluç Gürkan, 68 kuşağı bir gazeteci. Üç dönem milletvekilliği yapmış bir eski CHP’li vekil. Partisinin çatı adayı kararından sonra yazdığı, toplumla paylaştığı “Ekmeleddin’e Neden Evet?” yazısı ortalıkta dolaşıp duruyor, sosyal paylaşımda, bilgiağında…

Ya bizi aptal sanıyor bu siyasetçiler, ya da kendilerini çok akıllı. Bu bildiriyi ister istemez kaç kez okudum. Baktım bunu paylaşmayanın hatırı kalıyor, çok önemseniyor bu sözler, boş veremedim, görüp geçemedim. Üşenmedim tümce tümce, burada ne demek istenmiş, ne denmiş, açıklamaya ...
Read more : ÖLÜMCÜL TEHLİKE | Görüntüleme : 940 | Yanıtlar : 0

ANKARALI ŞERİFE

ANKARALI ŞERİFE

Gurbetlik zordur. Yaşayan bilir.

Gurbette dil kimliktir. Birbirini dilinle bulur, dilinle sever, dilinle kucaklaşırsın, vatan özlemini giderirsin…

Yerleşim yerlerinden epeyce uzak, bisikletlerimizle geldiğimiz küçük bir alışveriş merkezindeyiz. Bir şey bakıp gideceğiz. Arabaların, bisikletlerin duracakları bir beton meydan, buraya açılan dört değişik mağaza. Yolun aşağısında da böyle iki mağaza daha var.

Hava Nisan ayı gibi. Bir açıyor bir kapıyor. Yağmur bir yağıyor, bir duruyor. Bisikletlerimizin kilidini de unutmuşuz. Çalınmaz, kimse ellemez ama yine ...
Read more : ANKARALI ŞERİFE | Görüntüleme : 1201 | Yanıtlar : 0

BABAM TÜRK’TÜR, ANNEM TÜRK’TÜR

( Ekmeleddin İhsanoğlu, dün gece CNN TÜRK’te, Taha Akyol’un konuğuydu. “Eğrisi Doğrusu” izlencesinde, Taha Akyol’un sorularını yanıtladı. İhsanoğlu’na sorulan sorular, yanıtları, izlencede uzun uzun üstünde durulan konular düşündürücüydü. Atatürk konusu, kaç gündür söylediği hep aynı kalıplaşmış sözlerle, üç satırla geçiştirildi. İhsanoğlu’nun, Taha Akyol’un “Hangi Atatürk” adlı Atatürk karşıtı kitabını okuyup beğendiğini söylemesi ilginçti. Söyleşide, Türklük sözü sık sık vurgulandı. Bilinçli olarak Türklüğü kullandılar. İhsanoğlu’nun kafasını yoran meseleler, hep Arapların sorunlarıydı. Kendisi iktidara (AKP) çok yakındı. ...
Read more : BABAM TÜRK’TÜR, ANNEM TÜRK’TÜR | Görüntüleme : 925 | Yanıtlar : 0

Hayal- Gerçek

Hayal- Gerçek

Çocuktan al haberi derler. İlk gençlik yıllarını çocukluktan sayarsanız, yirmi üç yaşındaki bir gençten duydum bu sözleri. Ülkemiz üzerine konuşurken şöyle dedi: “Türkiye üzerine bir Amerikan operasyonu yapılıyor. İyice anlaşıldı, muhalefet partilerinin çıkardığı Cumhurbaşkanı adayıyla ne istendiği açık seçik ortada. Çıkmaz yola soktular Türkiye’yi. Kimse bir şey yapmıyor. Kimse aldırmıyor. Kimse üzülmüyor. Kimse harekete geçmiyor. Kimse karşı durmuyor. Hep anlamaz gibi bakıyorlar, bekliyorlar… En çok neye üzülüyorum söyleyeyim mi, artık bizim vatanımız diyeceğimiz ...
Read more : Hayal- Gerçek | Görüntüleme : 1053 | Yanıtlar : 0

KARA BÖCÜ

KARA BÖCÜ

Kıbrıs Türklerinden derlenen “Kara Böcü” adlı bir masalımız vardır.

Böcü, çocukları korkutmak için öcü yerine kullanılan bir söz. Halk ağzında böceğe de böcü derler. Karaböcü ağılı (zehirli) bir tür örümceğin adı. Yabanıl, yırtıcı bir canavara, domuz türü bir hayvana da karaböcü derler. Pis, hastalık bulaştırıcı kara renkli bir tür domuz.

Silifke’de Karaböcülü köyü var. Karaböcü, soyadı olarak da kullanılır, bir oymak adıymış, duymuşsunuzdur. Eciş bücüş, okunaksız yazılara karaböcü gibi yazılmış benzetmesi yapılır. Karaböcü ...
Read more : KARA BÖCÜ | Görüntüleme : 1266 | Yanıtlar : 0

Ağlama Ölü İçin, Ağla Diri İçin

Ağlama Ölü İçin, Ağla Diri İçin

Laf lafı açar, laf da kutuyu açarmış…

Sözüm ölüm üzerine. Yaşamın sona ermesi, ölüm. Cansız varlıkların, duyguların, değerlerin yitirilişi de bir tür ölme. Yok olma, bitme, tükenme, ölümün başka türü. Kurumların, devletlerin, geleneklerin, dillerin ölmesi gibi… Ömür, yaşam süresinin adı. Büyük sıkıntılara, dertlere, istenmeyen işlere de ölüm denir. Haksızlığa karşı sessiz duranlara, üstüne ölü toprağı serpilmiş gibi derler. Gözünün canı gitmişse, canlılığı kaçmışsa, gözün ölüktür. Sevmediğin kişiyi övmek zorunda ...
Read more : Ağlama Ölü İçin, Ağla Diri İçin | Görüntüleme : 868 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148756 ileti • Toplam 46126 başlık • Toplam 25016 üye

x