Zaman: Pzt Tem 07, 2025 22:13

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Kalaycı Geldi, Kalaycı! / Feza TİRYAKİ

Kalaycı Geldi, Kalaycı!

Akdeniz güneşinin altında sımsıcak bir Kasım sabahı. Pırıl pırıl bir gün başladı yine… Sabahın ileri saatleri, öğle yakın…
Resim
Köy kömürlüğünün oradan geçiyorum. Uzakta, çöplüğün ötesinde, ortada belli belirsiz bir ateş yanıyor; ateşin dumanı tutmuş ortalığı. Ateşin çevresinde yere iki kişi oturmuş, aralarında bir oğlan çocuğu koşuşturup duruyor. Karşılarında bir iki köy kadını, dikelmişler, öyle duruyorlar.
Bu da nedir diye bakıyorum. Ekmek yapılsa, ateşi böyle olmaz, hem burada ortalık yerde yapılmaz. ...
Read more : Kalaycı Geldi, Kalaycı! / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1611 | Yanıtlar : 2

Anılarda Atatürk / Feza TİRYAKİ

ANILARDA ATATÜRK
Resim

Atatürk’ün Türk’ü tanımlaması:

“Bu memleket; dünyanın beklemediği, asla ümit (umut) etmediği müstesna mevcudiyetinin yüksek tecellisine (ayrıcalıklı bir varoluşa) sahne oldu. Bu sahne en aşağı (en az) yedi bin senelik bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın (doğanın) rüzgârlarıyla sallandı, beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurlarıyla yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvelâ korkar gibi oldu, sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu; tabiat oldu, ...
Read more : Anılarda Atatürk / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 2278 | Yanıtlar : 3

Türkçe Nereye? El Ele Büyük Dönüşüm!.. / Feza TİRYAKİ

TÜRKÇE NEREYE?
EL ELE BÜYÜK DÖNÜŞÜM!

Bir ülkeden bir ülkeye gidiyorsunuz. Karayoluyla, havayoluyla, deniz yoluyla. Eskiden en çok karayoluyla yurtdışına gider, yurtdışından gelirdik. Karayolundan arabalarla, otobüslerle, trenyoluyla trenlerle… Günümüzde en çok havayolu kullanılıyor…

Yurtdışına gidenler, yurtdışından gelenler bilirler:

Uçaktan inersiniz. İlk gördüğünüz polistir, gittiğiniz ülkenin polisi, güvenlik gücü… Hemen aynı anda, belki daha da önce gittiğiniz ülkenin dilini, yazılı olarak karşınızda görürsünüz, işitirsiniz…

Ülkenin dili karşılar sizi. Sözlü olarak duyarsınız, yazılı olarak çevrenizde, önünüzde, ...
Read more : Türkçe Nereye? El Ele Büyük Dönüşüm!.. / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 758 | Yanıtlar : 1

Çözdüm / Feza TİRYAKİ

ÇÖZDÜM

Sosyal yaşamda, günlük yaşamda, bilgiağındaki sosyal paylaşım yerlerinde neredeyse hep kendi ülküdaşlarımızla, kendi düşünce yapımızdakilerle konuşup görüşüyoruz.

Küfür edilecekse ediyor, alay edilecekse alaycılara katılıyor biraz olsun rahatlıyoruz. Sonunda, bir şey yapamazlar, millet ayağa kalkınca görürler, öyle bir tokat yiyecekler ki … gibi sözlerle içimizdeki gerginliği boşaltıyor, sonra da rahat rahat işimize gücümüze koşuyoruz…

İşin doğrusu durum, pek de öyle bildiğimiz gibi değil. Karşımızda yüzyıllık, daha da gerilere gidersek bin yıllık emeller, özlemler, planlar var… ...
Read more : Çözdüm / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1057 | Yanıtlar : 1

Atatürk Cumhuriyeti / Feza TİRYAKİ

Atatürk Cumhuriyeti

“Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1924)

Atatürk’ün bu özdeyişinde Cumhuriyet için, Cumhuriyet kuşakları yetiştirmek için öğretmenlere büyük görev düştüğü belirtiliyor. Emekliliği olmayan, yaşam boyu süregiden, belki de tek meslek öğretmenliktir. Görevi ölene kadar bitmez. Anne babalar da çocukların ilk öğretmenleridir. Onların görevleri hiç bitmez.

Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’te kuruldu. Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. ...
Read more : Atatürk Cumhuriyeti / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1108 | Yanıtlar : 0

Alıklar - Balıklar - Sanatçılar / Feza TİRYAKİ

ALIKLAR - BALIKLAR - SANATÇILAR

Resim

Sanatçı deyince yaratıcı, eser veren, eserlere can veren kimse anlaşılır. Aydın, öğrenim görmüş, bilgili, görgülü, kültürlü kimse demektir. Sanatçılar ve aydınlar toplumun en önündeki değerli kişilerdir, topluma yol gösterir, önderlik eder, gidilecek yola ışık tutarlar.

Sanatçılar, aydınlar, aydınlığın, çağdaşlığın yanındadır, onların geriye gidişi, ülkesinin kötülüğünü isteyecekleri başka bir ülkede akla bile gelemez.

Bizde olur. Bizde ülkesinin çıkarlarını savunan, ülkesinin kurucu iradesine saygı, sevgi gösteren, kendi çıkarını düşünmeyen, yalakalık, döneklik, ...
Read more : Alıklar - Balıklar - Sanatçılar / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1292 | Yanıtlar : 1

Eskiyi Unutma!

Eskiyi Unutma!

Eski, yalnızca eskimiş, yıpranmış anlamına gelir, geçerliliği bitmiş, yürürlükten kalkmış, çağı geçmiş anlamında kullanılır sanmayın. Eski sözü, aynı zamanda üstünden uzun zaman geçmiş, eskide kalmış olaylar, devirler, dönemler, eşyalar, nesneler için kullanılır. Eski, geçmiş zaman, önceki anlamına gelir. Eski günler, eski zamanlar, eski çağlar, eski dönemler, eski yapılanlar, eski başarılar…

Bir atasözümüz, “Eskisi olmayanın yenisi olmaz.” der. Eskiyi gözden çıkarmamayı öğütler bu söz.

Kültürler, eskiye bağlı kalarak ölmez, yaşarlar. Eskiyi bilirsek, üstüne geleceği ...
Read more : Eskiyi Unutma! | Görüntüleme : 1315 | Yanıtlar : 0

Bir Köpeğin Düşündürdükleri / Feza TİRYAKİ

Bir Köpeğin Düşündürdükleri
Resim

Kır yolunda açık sarı renkli kocaman bir köy köpeği. Kenarda çalı dibinde durmuş bakıyor. Uzun tüylü başını yukarı kaldırmış. Yanından geçerken heybetine duruşuna hayran kalıyorum. Durumundan hoşnut, kendinden emin, yaşadığı yerle özdeşleşmiş, yerini yurdunu bilen bir köpek… Yöre kadınları onu tanıyor. Sahipsiz daha doğrusu herkesin sahiplendiği bir sokak köpeğiymiş bu. Buraların köpeği…

Bu dar, taşlı topraklı yol, aslında araba trafiğine açık değil, eski kültürlerden beri süregelen, yol kenarındaki kayaları işaretlenmiş, gezi ...
Read more : Bir Köpeğin Düşündürdükleri / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1518 | Yanıtlar : 0

Atatürk’ten Geldik / Feza TİRYAKİ

Atatürk’ten Geldik

Sizler, yani yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz.”
Mustafa Kemal Atatürk (1937)

Bugün okullar açıldı.

17 Eylül 2012, Pazartesi.

Sabah daha gün ağarmadan kalktım. Yaşadığım yörede bulunan üç sınıflı ilkokulda yeni eğitim ve öğretim yılının açılışını izlemek için.
Saat yediden sonra bir gidip geldim okula. Kimseler yok…

Sekize doğru gittim. Yine ortalık bomboş… Anneler babalar taşımalı sistemle çevre ilçelere gidecek olan çocuklarıyla uğraşıyorlar. Minübüslerin başındalar. Kimi özel arabasıyla ...
Read more : Atatürk’ten Geldik / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1038 | Yanıtlar : 1

Korkma Oğlum Bir Şey Olmaz / Feza TİRYAKİ

Korkma Oğlum Bir Şey Olmaz

Balığı yakalamışlar. Balık annesine seslenmiş:

“Anne beni tuttular!”

Annesi yavrusunu yatıştırmış:

“Korkma oğlum, bir şey olmaz.”

Balığı yıkamışlar, temizlemişler:

“Anne beni yıkadılar!”

“Korkma oğlum, bir şey olmaz!”

Balığı tavaya atmışlar, kızartmışlar:

“Anne beni kızarttılar!”

“Korkma oğlum, bir şey olmaz!”

Yerken, balığın üstüne limon sıkmışlar. Balık çığırmış:

“Anne, üstüme limon sıktılar!”

“Oğlum, işte şimdi işini bitirecekler! İşte şimdi kork!

Hatice Ana’dan duyduğum bu öykü, bugün ülkemize vurulan ...
Read more : Korkma Oğlum Bir Şey Olmaz / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1688 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x