Zaman: Pzt Tem 07, 2025 19:21

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Süheyl Batum Ne Diyor?

Süheyl Batum Ne Diyor?

Geçen Pazar günü Karadeniz TV’de Süheyl Batum konuktu. Konuşmasının bir bölümünü dinledim, yazdım. Ne dediğini, ne demek istediğini, bir dinleyici olarak ben pek anlayamadım, belki siz okurlar anlarsınız.

Süheyl Batum

Atatürk:

“Türkiye halkına Türk milleti denir.”

“Ne mutlu Türküm diyene!”
demiştir.

Sen, Türk milletinin bir parçasısın ama etnik olarak Türk değil, Türk milletinin parçasısın demiş. 1980’den beri bir tek konuşmamda demedim, hep “Türkiyelilik “ diye bir kavram olmaz diye ...
Read more : Süheyl Batum Ne Diyor? | Görüntüleme : 937 | Yanıtlar : 1

İnsanın Alacası İçinde

İnsanın Alacası İçinde

İnsan bilerek, bilmeyerek eninde sonunda bir gün alacasını dışa vuruyor. Şaşıracağımıza aslında bu alacalıları öğrendiğimiz için sevinmeliyiz.

Her gün birinin alacası ortada. Her gün biri daha alacasını dışarı vurmuş, içinin rengini dışa kusmuş…

“Ağaca balta vurmuşlar. Düşerken, “Sapı bedenimden, tek buna yanarım! “ diye inlemiş.

Alacası dışa vuran, bir zamanlar yere göğe sığdırılamayan, baş tacı edilen, “Yeni CHP’li ünlülerin” son yaptıkları artık bu kadar da olmaz dedirtti yurtseverlere. “Hani insan söyleşe söyleşe ...
Read more : İnsanın Alacası İçinde | Görüntüleme : 1065 | Yanıtlar : 0

Biz Neden Kaybediyoruz?

Biz Neden Kaybediyoruz?
“Pamuk Eller Cebe”

Bu konudan en son geçen yıl Anneler Günü’nde söz etmiştim.

Bizim kanayan bir yaramızdır bu. Eksiğimiz. Düşüncesizliğimiz… Kısaca:

Göremediğimiz gerçek!

Sözüm, öncelikle, yurtdışında yaşayanlaradır.

Eloğlu, ülkesinde kendi partisine, kendi anlayışındaki derneğe, kuruluşa akıl almaz değerde bağış yapar. Amerika’dan böyle haberleri duyarız. Bizim kıytırık zenginlerimiz de yabancıya bağışı bir matah sayar. Oralarda yaşayanlar, gurbetteki Türkler de yaşadıkları ülkelere bağış yaparken böylece büyüdüklerini, değerli olduklarını sanırlar. Bir zamanlar öne çıkan Genç ...
Read more : Biz Neden Kaybediyoruz? | Görüntüleme : 858 | Yanıtlar : 0

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişinde, karşılamada ilk kez söylenmiş, oyunu oynanmış bu şarkının. Atatürk için yazıldığı, bestelendiği, Atatürk’e armağan edildiği söylenir. Marş tarzı -yürüyüş adımlarına uyarak- söylenen şarkıyı her dinlediğimizde içimiz gururla dolar. Büyük önderimiz bir anda karşımızda canlanır, onu karşılamaya ayağa kalkarız, müziğin ritmiyle de yerimizde duramayız. Nedendir bilinmez aynı anda da gözlerimiz buğulanır, şehitlerimiz, gazilerimiz, bu vatan için can verenler canlanır gözümüzde…

“Hoş gelişler ola, ...
Read more : Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa | Görüntüleme : 1485 | Yanıtlar : 0

Gençliğe Hitabe’ye Gençliğin Yanıtı

Gençliğe Hitabe’ye Gençliğin Yanıtı

(Türk gençliği, Atatürk’ün tarihsel öğüdüne (Gençliğe Hitabe) şu karşılığı vermiştir:)

ANDIMIZ

Birinci vazifem, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini dünya durdukça korumak ve savunmaktır.

Varlığımın ve geleceğimin yegâne temeli budur. Bu temel, benim en kıymetli hazinemdir. İlerde de beni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek iç ve dış düşmanlarım olacaktır. Bir gün, bağımsızlığımı ve cumhuriyetimi savunmak zorunda kalırsam, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağım durumun imkân ve şartlarını düşünmeyeceğim! Bu imkân ...
Read more : Gençliğe Hitabe’ye Gençliğin Yanıtı | Görüntüleme : 1189 | Yanıtlar : 0

MAYMUNLAŞMAK!

MAYMUNLAŞMAK!

TRT, açılımıyla yazarsak Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu bir televizyon kanalı açmış “Okul” adıyla.

Okul, eski adıyla mektep, eğitim ve öğrenimin sağlandığı yer demektir. Bu görev devletindir. Özel okullar bile devletin denetiminde, devletin bu görevine yardımcı olmak amacıyla kurulmuşlardır.

TRT, “Okul” adlı bu televizyon kanalını yeni açtı sayılır. Bir yıl önce Ocak ayının sonunda açılmış. Akşamları, saat dokuzdan sonra sanırım, TRT Çocuk denilen kendi kültürüne yabancı yayınlarla yayınını sürdüren çocuk kanalının yerine, bu ...
Read more : MAYMUNLAŞMAK! | Görüntüleme : 1097 | Yanıtlar : 0

Yıldız Batarken

Yıldız Batarken

Bize dışardan düşman gerekmiyor. İçimizde bir dolu.

Adama bakıyorsun, karnını milletimiz doyurmuş, ünse ünlü etmiş. Kadına bakıyorsun, bir özelliği yok. Ne Tanrı vergisi güzellik, ne bir az bulunur özellik. Cebine haketmediği parayı milletimiz doldurmuş. Yürü ya kulum denmiş ki bunlara, paraya, şana şöhrete bulanmışlar.

Buna karşılık ne vermişler içinden çıktıkları bu ülkeye. Ne vermesi, ellerine geçen her fırsatta ülkelerine vuruyorlar …

Bir ülkenin bu kadar mı iç düşmanı olur. Kötüsü olur. Kesesini düşüneni ...
Read more : Yıldız Batarken | Görüntüleme : 975 | Yanıtlar : 0

Onur Öymen: Tek Güç CHP’dir - El ele Verelim

Onur Öymen:

Tek Güç CHP’dir - El ele Verelim

Ulusal Kanal’da, Politikanın Nabzı’nda bu hafta CHP’liler vardı. Eski vekillerden Şahin Mengü, Onur Öymen, CHP Cumhuriyet Türkleri temsilcisi Ertaç Erten ve gazeteci yazar Orhan Karaveli. İzlenceyi yöneten Kurtul Altuğ’la konukları, yeni anayasa dayatmasını ve CHP’nin durumunu konuştular. (29 Nisan)

Şahin Mengü:

Ben Kemalistim! Ben Atatürkçüyüm!

Bir çok il ve ilçede “Millî Anayasa” toplantısı yapıldı. Yenimahalle Belediyesi’nin yarattığı o mükemmel esere teşekkür ederiz. Daha yeri açılmış salon. ...
Read more : Onur Öymen: Tek Güç CHP’dir - El ele Verelim | Görüntüleme : 1076 | Yanıtlar : 1

Pepe, Türkiye

Pepe, Türkiye

Pepe’yle bir yıl önce tanıştım. Yanlış yazdım, bu Pepe okunuyor ama Pepee diye yazıyorlar. Bir “e” fazladan arkasında. Pee diye uzatacaksınız son heceyi. Pepe- e demiyorlar anladığım kadarıyla söylerken. Yazarken böyle: Pepee.

Türkçede iki sesli harf yanyana gelmez. Gelenler başka dillerden dilimize giren sözlerdir.

Türkçe sözcükler, doğayla ilgili sözcükler, değişime uğramış sözcükler dışında, “ c, ğ, h, j, l, m, n, p, v” ünsüzleriyle (sessiz harfleriyle) başlamaz.
Türkçe sözcüklerde uzun ünlü ( uzun ...
Read more : Pepe, Türkiye | Görüntüleme : 2320 | Yanıtlar : 0

Kulaktan Kulağa Oyunu

Kulaktan Kulağa Oyunu

Çocuklarla çok oynardık derslerde sıkılınca, bir sınıf oyunu vardır. Çocukluğumuzda bu oyunu evde arkadaşlarımızla oynardık. Çıkan sonuca çok gülerdik.

Herkes çepeçevre oturur. En baştaki yanındakinin kulağına bir söz söyler. Anlamlı bir iki tümcelik söz. O, yanındakinin kulağına der duyduğunu. Söylediği kişi de yanındakine. Ne anladıysa onu söyler. Böyle böyle sonda durana gelinir. En sondaki kendine söyleneni yüksek sesle söyler.

Sözü ilk başlatan şaşar kalır. Çünkü onun söylediğiyle hiç ilgisi olmayan bir söze ...
Read more : Kulaktan Kulağa Oyunu | Görüntüleme : 6199 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x