Zaman: Prş Haz 19, 2025 13:16

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

AVRASYA’NIN A’SI

AVRASYA’NIN A’SI
Dün, 24 Eylül 2017’de, Institut Schiller ve Académie de Géopolitique de Paris’in ortaklaşa düzenlediği bir Konferans’ı izledim.
Ondan fazla ‘konunsunun uzmanı’, akademisyen, diplomat ve araştırmacının sunum yaptığı ve ardından sunumların tartışıldığı ‘uluslararası toplantı’da ele alınan konuları özetlemek isterim.
Konferansın ‘konu’su şu satırbaşlarıyla dillendirilebilir:
- Düşün (İdée) olarak ‘Yeni İpek Yolları’
- Felsefe olarak ‘Bir Yol Bir Kuşak’
- Çinle ‘Kazan-Kazan’ İşbirliği (coopération)
- 21.yüzyıl projesi ya da ‘İnsanlık Yolu’
- ‘Karasal Dünya Köprüsü’ ...
Read more : AVRASYA’NIN A’SI | Görüntüleme : 919 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve TOPLUM

DEVLET ve TOPLUM
Devlet-Ulus konusunda, önde gelen ve henüz önü alınamayan Türk düşünürü Hikmet Gökalp’ın hoş bir deyimi vardır : ‘At değil deve değil’.
Şimdi ‘Devlet’ nedir ‘Ulus’ nedir diye ayrı ayrı sorsak; çoğu kişi ‘at değil deve değil’ diyerek, kendince, bir tanım verecektir.
Hele aymaz politikacının dilinde bir ‘yerli ve millî’ deyimi var ki, evlere şenlik..
‘Millet’ nedir diye sorulsa ‘at değil deve değil’ diyebilir ama beyninde canlandırabileceği tek şey, olsa olsa ‘eşşek’tir.
Çünkü ...
Read more : DEVLET ve TOPLUM | Görüntüleme : 1081 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YERİN KULAĞI MI VAR ?

YERİN KULAĞI MI VAR ?
Tam iki gün önce idi.
Bir arkadaş sohbetinde, Ecevit’in ABD Başkanı karşısındaki duruşunu örnek vermiştim.
Biri alçakgönüllü ama kendinden emin.
Diğeri n’oldum delisi olmuş bir ‘kovboy’.
Tam iki gün önce bu anımı anlatarak, Dr Recep’in davranışlarının ‘sahte kovboy’ları anımsattığını söylemiştim.
Şimdi televizyonda, o fotoğrafın Türkiye’nin ‘gündemi’ne getirildiğini duydum.
Yerin kulağı var sanki.
Yoksa, Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanı beni de mi dinletiyor, henüz çözemedim.
‘Dostum Trump’ deyip, karşılıklı ayak ayak üstüne atmak ...
Read more : YERİN KULAĞI MI VAR ? | Görüntüleme : 1105 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ÇÖZÜM NE ?

ÇÖZÜM NE ?
1980 öncesi Türkiye’sinde, en kolay çözüm olarak, “ikisini-üçünü Kızılay Meydanı’nda sallandıracaksın” formülü dillendirilirdi.
‘Fındık kafa’lı politikacılar da, hâlâ miting meydanlarına ‘idam ipi’ atarlar.
En kolay çözüm o çünkü.
O nedenle, ‘boynukalın’larına ‘idam isterük’ diye bağırtırlanlar da var hâlâ.
‘Netekim Paşa’ da çıkıp, “asmayıp da besleyecek miydik” demişti; değil mi ama?
Ne ki, ‘15 Temmuz Palavrası’ndan sonra, binlerce, yüzbinlerce adamı asacak ‘Meydan’ı bulmak zor.
Dr Recep, Kemal Bey Kılıçdaroğlu ve ‘bizim Hulusi’nin ‘birlik ...
Read more : ÇÖZÜM NE ? | Görüntüleme : 963 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BELÇİKA, EMPERYALİZM ve HUKUK

BELÇİKA, EMPERYALİZM ve HUKUK
İdlib, Afrin, Cerablus, El bab vesaire.
Her gün Suriye’nin köy ve kasabalarını gösteren haritalar.
Stratejistler, askerler, akademisyenler..
Başta Bahçeli olmak üzere, kimi politikacıların gevezelikleri.
Devlet’i işgal etmiş olan adamlıktan yoksun zıldırzopların palavraları.
Tek sözcükle ‘iğrenç’ bir ‘Devlet yapısı’ ve onun toplumdaki yansımaları.
Ve kendisi dahi inanmadığı gibi kimseyi de inandıramayan ‘umut tacirleri’nin boş çabaları.
Can Ataklı’nın son birkaç gündür yaptığı yorumlara katılmamak olanaksız.
Gerisi, baştan sona tümü, ve hatta büsbütünü, bence ...
Read more : BELÇİKA, EMPERYALİZM ve HUKUK | Görüntüleme : 1160 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

MACRON’UN KAŞi-GÖZÜ

MACRON’UN KAŞi-GÖZÜ
Doğrusu Türkiye’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron üzerine yazılanları bilmiyorum.
Benim gözüme çarpanlar ise, daha çok Macron’un kaşı-gözü, karısı-kızı, ne yeyip-içtiğine ilişkin.
Fransa gibi bir ülkede ve bir Devlet’te Cumhurbaşkanı seçilmek kolay iş olmasa gerektir.
Türkiye’de Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller’in başbakan olmaları gibi, piyangodan çıkmak ancak Sarkozy’e nasip olmuştu.
Burada Türkiye’de şimdiki ‘Başbakan’ın konumunu tartışmak istemem.
Çünkü değmez.
Fransa’ya dönüp, Macron’un kaşı ve gözünden çok, ‘nasıl bir adam’ olduğuna ilişkin kimi bilgiler vermek ...
Read more : MACRON’UN KAŞi-GÖZÜ | Görüntüleme : 812 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

FINDIK ve MERCİMEK

FINDIK ve MERCİMEK
Bu ‘fındık’, tahmin edileceği üzere, CHP’nin ‘Fındık adaleti’ eylem ve söylemindeki fındık değil.
Devlet Bahçeli’nin ‘Devlet’indeki ‘fındık’.
Bir ara, ‘Devlet’in başına Devlet gelecek’ diye bir slogan vardı.
Devlet’in başına ‘Fındık kafa’ gelecek diye çevrilebilir.
Bugün ortaya çıktı ki, ‘Devlet’in başına ‘mercimek’ gelmiş.
Şu ‘15 Temmuz Meclisi’nin başkanı, ‘mercimek kafalı’ İsmail, sağa sola ‘mercimek’ diye saldırdı ya; ‘Devlet protokolü’nde üçüncü sırada olan CHP genel başkanını odasına davet etmemiş.
Biz fındık ve mercimek kafalılar ...
Read more : FINDIK ve MERCİMEK | Görüntüleme : 969 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET’İN D’Sİ

DEVLET’İN D’Sİ
‘Hükûmet başka, devlet başkadır’.
‘Devlet öyle kolay kolay yıkılmaz’.
‘Ben devletime söz söyletmem’.
Ve benzeri bir dizi ‘lâf’, bir dizi ‘zırıltı’ da denilebilir, dönüp dolaşıyor ortalıkta.
XIVncü Louis (1638-1715), 72 yıl Fransa Krallığı yaparak, tarihin en uzun ‘iktidar’da kalan hükümdarlarından biri oldu.
Sadece dört yaşında iken ‘kral’ oldu ama, 18 yıl boyunca ‘krallık dersi’ aldı.
22 yaşında, Paris’teki parlemantoya çağrılıp, parlamento başkanınca “Kral bey devletin kasasını doldurmak için yeni vergiler koyalım diyorsunuz ama, ...
Read more : DEVLET’İN D’Sİ | Görüntüleme : 968 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

İSLAMİ ‘KEMALİST’

İSLAMİ ‘KEMALİST’
Dr Recep’e şurada burada ‘İslami Kemalist’ diyenler olmuş.
‘Kemalizm’e böyle bir nitelik yüklemek, Mustafa Kemal’e hakaret etmenin yeni bir biçimi olmalı.
Az bilindiği üzere, Batı, ‘Kemalist’ terimini, Türkiye’nin kurtuluş savaşı yürüttüğü dönemde, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını ‘küçümsemek’ için kullanıyordu.
‘Terörist’ ya da o dönemdeki Türkçeyle ‘Şakî’ anlamında.
‘Asi, isyankar’ da denilebilir.
Bir anlamda doğruydu.
Çünkü Mustafa Kemal ve arkadaşları ‘Payitaht’a karşı isyan etmiş ve Anadolu’da bir ‘Devrim Hükûmeti’ kurmuşlardı.
‘Devrimci Terör’ uyguladıkları da ...
Read more : İSLAMİ ‘KEMALİST’ | Görüntüleme : 781 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DİYANET ve HIYANET

DİYANET ve HIYANET
Diyanet İşleri Başkanlığı’na Ali ‘Akbaş’ atanmış.
‘Akbaş’ ya da ‘Karabaş’ bir tek renk farkı olmalı.
Ya da kendisi ‘Akbaş’ ama atayan ‘Karabaş’.
Şimdi bu ‘Akbaş’ mı ‘Karabaş’ mı farketmez; ne diyor?
“Babamdan duyduğuma göre, Mustafa Kemal döneminde, Candarma, her Kur’an okuyanı karakola çekiyordu”.
“O nedenle bizim köylüler Kur’an’larını tarla duvarlarının taşlarının arkasına saklıyorlardı”.
Tıpkı Dr Recep’in dedesi ve babası gibi...
Bunlar açılan okullar yerine tarlalarda Kur’an diye Said-i Nursî ‘Risaleleri’ okuyorlardı aslında. ...
Read more : DİYANET ve HIYANET | Görüntüleme : 941 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148686 ileti • Toplam 46067 başlık • Toplam 25009 üye

x