Zaman: Pzr Tem 06, 2025 9:37

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Dün tek bir kişi bayramı sormuş, onca bilgisayar kullanandan, sosyal iletişimde yazılar, resimler paylaşanlardan. Başka kimsenin aklına düşmemiş denizlerdeki egemenliğimizin bu kutlu bayramı.

“Yarın 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlaması olacak mı?” diye sormuş bu yurtsever kişi, sonra kısaca açıklamış:

“Kapitülasyonlarla limanlarımızın kullanımını yabancılara vermiştik. 1 Temmuz 1926 tarihiyle bu sömürge antlaşmasını çöpe atan Cumhuriyetimiz, limanlarımızı Türk gemilerine açmıştı.” Sonra endişelerini sıralamış:

“Şimdi acaba limanlarımız ne durumda? Büyük limanlarımızı yabancıların işlettiğini duyuyoruz. ...
Read more : Denizcilik ve Kabotaj Bayramı | Görüntüleme : 75 | Yanıtlar : 0

“EFENDİM, İŞİTMEDİM”

“EFENDİM, İŞİTMEDİM”

Sonunda bayramlarımızı, yeni moda okul bitirme törenlerini bu iki söze indirgedik ya, diyecek söz kalmadı.

“Efendim, işitmedim.”

Vur dediler, sonunda öldürdüler…

Bu konuda hep yazarım. “Ulusal Bayramlar” çok önemlidir. Ulusal Bayramlarımız, varlığımızın, egemenliğimizin kutlanıldığı günlerdir. Türk vatanının düşmanlardan kurtarıldığı, Türk askerinin büyük zaferler kazandığı, kanla irfanla kurulan Türk Cumhuriyetinin dünyaya ilan edildiği günler…

Ulusal bayramlar, yüce önderimiz Atatürk ve silah arkadaşlarına gönül borcumuzu dile getirdiğimiz, yurdu için can veren şehitlerimizi, bu yolda yaralanan ...
Read more : “EFENDİM, İŞİTMEDİM” | Görüntüleme : 579 | Yanıtlar : 0

BAYRAM

BAYRAM

Bugün Kurban Bayramımız başlıyor, dört gün bayram.

Herkes birbirinin bayramını kutluyor, dostlar birbirini arıyor, dargınlar barışıyor. Anne baba eli öpülüyor, küçükler büyüklerini ziyaret ediyorlar…
En beğendiğim bayram tebriği Atatürkçü Düşünce Derneğinin geçmiş yıllardaki şu kutlama yazısıdır:

“Bize “Dinî ve Millî Bayramlarımızı” bayrağımız altında özgürce kutlama onurunu veren ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha minnetle anar, bayramınızı kutlar, esenlikler dileriz…"

Bugün bayram.

Bayramlar biraz hüznü de içinde barındırır, sevinci de, ...
Read more : BAYRAM | Görüntüleme : 113 | Yanıtlar : 0

HER YAN BULAŞIK, TUTULACAK YERİ BUL DA TUT!

HER YAN BULAŞIK, TUTULACAK YERİ BUL DA TUT!

Bu akıl almaz günlere, düşümüzde görsek inanamayacağımız günlere nasıl geldik, hiç düşündünüz mü?

Ortada uzun yıllardır terör yok. Terör pazarlığı var.

Ülkemizde Türkçeye eş bir ikinci dil yok. Bir sürü birbirini anlamayan ilkel yerel ağızlar dışında, dil denecek bir şey yok. Dil pazarlığı yaptırıyorlar.

Muhalefet yok, hepsi aynı telden çalıyor partilerin. Özel seçtirilmişler. CHP’de gelen gideni arattı, etnik bölücülüğün daniskası yapılıyor, bu ihanete partililer, toplum susuyor. MHP’nin ...
Read more : HER YAN BULAŞIK, TUTULACAK YERİ BUL DA TUT! | Görüntüleme : 300 | Yanıtlar : 0

ANALARIMIZ

ANALARIMIZ

Bizim kültürümüzde ana önde gelir. Bir kalabalığı anlatacak olsak, “ana baba günü” der çıkarız. Çalışmayan çocuk, “ana baba eline bakar. “ Anayı başta söyleriz. Kurnaza, “anasının gözü” denir de, babasının gözü denmez. “Analı kuzu” sözü, anne bakımıyla, ilgisiyle, sevgisiyle büyüyen, el üstünde tutulan çocuğa denir. Babalı kuzu denildiğini duyan var mı, anası ölmüş bir çocuğa?

Pek çok sözümüz ana köküyle başlar:

Anayurt, anavatan, Anadolu, anadil, anayasa, anayasal, Anafartalar (Gelibolu yarımadasında, Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde ...
Read more : ANALARIMIZ | Görüntüleme : 101 | Yanıtlar : 0

KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM!

KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM!

İkinciye başlatılan açılımla ( bölücülerle pazarlık) ulus devletimiz gibi Kıbrıs’ı da tartıştırmak için öne çıkaracakları, yavru vatanın varlığını tehlikeye atacakları belliydi. Son yıllarda Kıbrıs yine kaynatılıyordu, açıktan, gizliden, fitne fesatla… Bilgi ağındaki güdümlü, dışa bağımlı, özel seçilmiş Kıbrıslılar iyice gemi azıya almışlar, anavatandan gelip Kıbrıs’a yerleşenlere verip veriştiriyorlardı aylardır, istenmiyorsunuz, gidin diye… Bizi rahat bırakın diye…

Böyle bir tartışmaya, dayanamamış, tartışmaların altına; “ Akrep etmez akrabanın akrabayı ettiğini” yazmış, yayılmacıların maşası olan ...
Read more : KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM! | Görüntüleme : 311 | Yanıtlar : 0

Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar!

Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar!

Kötüde, ülkende gözü olanda, düzen düzenek bitmez.

Şeytanın aklına gelmez bunların aklına gelen! Kim kimi nasıl kandırmış da bu rezilliğe kapılınmış yıllardır, neden?

Alın işte Adana’mızda on gün süren bir zorlama eğlence. Yabancı. Kopya, bizden olmayan, tarihimizde yeri olmayan, özenti, yapmacık, eğlenceye benzemeyen sevimsiz bir eğlence. Hem uluslararası imiş, hem de on gün sürermiş. Adana’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu (5 Ocak) için yapılan kutlamalar bir gün sürüyor. Uyduruk karnaval on gün. ...
Read more : Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar! | Görüntüleme : 229 | Yanıtlar : 0

Takke Başını Sıktı

Takke Başını Sıktı

Hani ünlü bir söz vardır, her fırsatta yinelenir: ”Bir, lafa bakarım laf mı diye; bir de söyleyene bakarım adam mı diye.”

Şimdi, son günlerdeki olaylar üzerine, sinema, tiyatro, müzik, yazın (edebiyat) dünyasından beş yüz adın yer aldığı bir bildiri yayınlanmış. Orada deniliyormuş ki, “İmamoğlu ve arkadaşlarına yapılan bu zorbalığı kabul etmiyoruz.” Resimli bildirimi gördüm. Dört resim konmuş başa. Biri, Andımız kaldırılınca sevinen, “yerinde bir karar” diyen, Andımız’dan rahatsız olan oyuncu Haluk Bilginer. ...
Read more : Takke Başını Sıktı | Görüntüleme : 161 | Yanıtlar : 0

Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki”

Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki”

Yapay zekâ. İnsan eliyle insan zekâsını taklit eden bilgisayar teknolojisi. Çağa damgasını vuran buluş. Adının ilkini bile öz Türkçeden koymuşlar. “Yapay”. Tıpkı ülkemizi bölünmeye götürmeye, on beş yıl önce “Açılım” adını koydukları gibi. Arapça sözler kullanılırdı önceleri, Cumhuriyet değerleri yıkılırken, “kulak duymadık, dil söylemedik” sözlerdi bunlar:

“Velev ki” sözüyle sokuldu kamuya türban. “Türban velev ki siyasi simge olsun…”

Ordunun yapısını değiştirmek, “sehven” sözüyle başlatıldı. Hep bilmeyerek kondu suç delileri ...
Read more : Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki” | Görüntüleme : 245 | Yanıtlar : 0

KADIN ANA

Zamanında ne denilecekse demişiz: İşte bu!

KADIN ANA

( Kadınlar üzerine söylenen atasözlerimiz, deyimler, kahraman kadınlar, Atatürk’ten kadınla ilgili önemli sözler.)

Toplum, kadın ve erkekten oluşur.

Neden kadınlar günü var da erkekler günü yok diye soran sorana son yıllarda.

Yasa çıkarılırken neye göre çıkarılır? Eksiğe ihtiyaca göre. Eksiği tamamlamak için. Kadınların hakları yeterince korunmamış, erkekle eşit sayılmamış ki dünyada böyle bir güne gerek duyulmuş.

Kadınlar beden gücü yönünden erkeğe göre daha güçsüz oldukları için ...
Read more : KADIN ANA | Görüntüleme : 208 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148747 ileti • Toplam 46119 başlık • Toplam 25016 üye

x