Zaman: Sal Oca 27, 2026 21:57

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

BUGÜN BİZE HOŞ GELDİNİZ ERENLER

BUGÜN BİZE HOŞ GELDİNİZ ERENLER
(Hoş geldin, hoş bulduk! Hoş geldiniz, hoş bulduk!)

Ben de sizler gibi, her yaşadığım gün, her ağzımı açtığımda, her Türkçe ses duyduğumda, her gün, her an, dilimin Türkçe olmasıyla, dünyanın en güzel diliyle konuştuğuma, düşündüğüme, okuduğuma -yazdığıma gönülden seviniyorum.

Yüce önderimize; dilimizi yabancı diller boyunduruğundan kurtaran, eşsiz güzellikteki “Türk Yazı Dilini” doksan sekiz yıl önce dilimize bağışlayan, ses bayrağımızı göklerimizde yüz yılı aşkındır durmaksızın dalgalandıran en büyük Türk Atatürk’e, O’nun ...
Read more : BUGÜN BİZE HOŞ GELDİNİZ ERENLER | Görüntüleme : 69 | Yanıtlar : 0

SAP DERKEN SAMAN DEMEK

SAP DERKEN SAMAN DEMEK

Geçen Eylül’den beri sürermiş bu iş. Bu rezillik, bu çığırından çıkma, köprüleri yıkma durumu. Açık açık meydan okuma, ben buyum, artık dünya böyle, siz de böyle olun, gelin bunu birlikte söyleyelim, durumu.

Bilmem duymayan kaldı mı şarkı davasını?

Bir şarkıcı (kim olduğunu, ne söylediğini bilmem, merak da etmemişimdir), şarkı sözleri nedeniyle mahkemeye verilmiş. Sözler müstehcenmiş. “Açık saçık, edebe aykırı, yakışıksız.” Olay, gazetelerde haber olmuş. Birileri, belki de dinleyicileri, ya da dinleyicilerin ...
Read more : SAP DERKEN SAMAN DEMEK | Görüntüleme : 58 | Yanıtlar : 0

Meydana Yılan Ölüsü Attılar

Meydana Yılan Ölüsü Attılar

Anlayan anladı olacakları. Anlamayana ne denilse boş.

Tehlike ortada. Anlamayanlar için tuttular meydana yılan ölüsü attılar.

Yılan, hiç sevilmeyen, korkulan, varlığından ürkülen bir sürüngendir, bilirsiniz. Hem de sağlık, bereket simgesi. Yılan hikâyesi gibi bitmez bu çelişki…

Sonsuzluğu simgeler, ruhun koruyucusudur, derlermiş eski çağlarda yaşayanlar yılana. Eski Türk tarihinde ise yılan bilgeliktir. Şaman davulunda resimdir. On iki hayvanlık, hayvan takviminde altıncı ay “Yılan” ayıdır. Dünyada sağlık biliminin sembolüdür, bir sopaya sarılan yılan. ...
Read more : Meydana Yılan Ölüsü Attılar | Görüntüleme : 59 | Yanıtlar : 0

ÖĞRETMEN ÖĞRETMENLİK ANADOLU LİSELERİ

ÖĞRETMEN ÖĞRETMENLİK
ANADOLU LİSELERİ

Öğretmen konusunu öyle bir soktular ki gündeme, bu konuda konuşmayanın hatırı kaldı.

Bir de, son günlerin bir moda deyimi var: “Zorbalık!” Bu söz de dillerden düşmedi. Zorbalık sözünü en çok “akran zorbalığı” şeklinde kullanıyorlardı.
Bu benzetmeye yeni bir söz daha eklendi:

“Öğretmene zorbalık!”

Öğretmene, öğretmenliğe hiç yakışmayan bir söz.

Öğretmen; öğrencilere öğreten, öğretim ve eğitimi meslek edinmiş kimse. Öğrenci de, okula giden, öğretmenden ders alan kişi demek. Kısaca öğretmen, öğrencilere ders ...
Read more : ÖĞRETMEN ÖĞRETMENLİK ANADOLU LİSELERİ | Görüntüleme : 62 | Yanıtlar : 0

YAŞAYAN ATATÜRK

YAŞAYAN ATATÜRK

“Bardağın Dolu Tarafını Göstermeye Geldim!”

Söyleşisinin ana konusunu böyle özetledi Sinan Meydan, Demre’de, Atatürk Parkı’ndaki söyleşisinde:

“Yaşayan Atatürk bir saate sığmaz ama sığdırmaya çalışacağız”, dedi. Böyle dedi, bir değil tam iki saat konuştu, ayakta. Bunda dinleyici kitlesinin tavrı, ilgisi, sessizliği, kendisini soluk almadan can kulağıyla dinlemeleri etkili olmuştur sanırım.

Açıkhava sahnesinde, tabanı çim ekili, önüne sandalyeler konmuş, yanlara tahtadan basamaklı oturma yerleri düzenlenmiş geniş alanda, akıcı, açık bir dille anlattı “Yaşayan Atatürk’ü. Getirdiği ...
Read more : YAŞAYAN ATATÜRK | Görüntüleme : 144 | Yanıtlar : 0

ATATÜRK’E BAKMAK, ATATÜRK’Ü GÖRMEK

ATATÜRK’E BAKMAK, ATATÜRK’Ü GÖRMEK

10 Kasım’da öğretmenlerimiz, hep olduğu gibi yine Atatürk’ün öğretmenleriydi. Gözlerimizi yeniden yeniden yaşarttılar, içimizi de umutla doldurdular. Onlar Atatürk’ü, Türk Milli Eğitim görevlileri, gönüllüleri, askerleri olarak gönüllerde yaşattıkça, O’nu çocuklarımıza öğrettikçe, gönül borcumuzu böyle günlerde, törenlerle ulusa duyumsattıkça, Türk vatanı hep özgür, bağımsız, çağdaş olacaktır, Cumhuriyetimiz sonsuza dek sürecektir…

Varsın dış güdümlü, kuyruk acılı bir avuç aykırı ses her zaman olduğu gibi, böyle günlerde de vıraklasın dursun… Ne önemi var?

Atatürk’ün ...
Read more : ATATÜRK’E BAKMAK, ATATÜRK’Ü GÖRMEK | Görüntüleme : 106 | Yanıtlar : 0

EN BÜYÜK BAYRAM “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.”

EN BÜYÜK BAYRAM
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.”

Bu yıl da şaşırmadık.

Yalnızca Ekim ayının en kutlu günü değil, ulusumuz için tüm zamanların en kutlu günü, 1918’de yurdumuzun parçalanma tarihi Mondros antlaşmasından özellikle bir gün önceki tarihte, kan ve irfanla kurulan çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilan edilme günü 29 Ekim 1923, genç devletimizin en büyük bayramıdır!

29 Ekim, bayram haftası başlarken, bayramı nerede kutlayacağız, yakın çevremizde nerelerde tören yapılacak, kimse bilmiyordu. Bilgi ağında hiç bilgi yoktu. ...
Read more : EN BÜYÜK BAYRAM “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.” | Görüntüleme : 160 | Yanıtlar : 2

30 AĞUSTOS NEDİR?

30 AĞUSTOS NEDİR?

(Yazı, arşiv yazılarımdan. "Son Bayram" kitabına da alındı, sayfa 235- 245)

30 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Zafer’de Türk ordularına verdiği buyruk, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir! İleri!” sözüdür.

30 Ağustos 1922: Yunan ordusunun yenildiği, kaçan düşmanın kovalanmaya başlandığı tarih, bu tarihtir. Türk askerinin kanı ile yazılan, Türk’ün büyük destanı Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın sonudur 30 Ağustos. Yurdumuzun düşmandan temizlendiği, düşmanların geldikleri gibi gittikleri gündür. 30 Ağustos, Türk yurdunun bağımsızlığına kavuşmasını dosta ...
Read more : 30 AĞUSTOS NEDİR? | Görüntüleme : 822 | Yanıtlar : 0

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Dün tek bir kişi bayramı sormuş, onca bilgisayar kullanandan, sosyal iletişimde yazılar, resimler paylaşanlardan. Başka kimsenin aklına düşmemiş denizlerdeki egemenliğimizin bu kutlu bayramı.

“Yarın 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlaması olacak mı?” diye sormuş bu yurtsever kişi, sonra kısaca açıklamış:

“Kapitülasyonlarla limanlarımızın kullanımını yabancılara vermiştik. 1 Temmuz 1926 tarihiyle bu sömürge antlaşmasını çöpe atan Cumhuriyetimiz, limanlarımızı Türk gemilerine açmıştı.” Sonra endişelerini sıralamış:

“Şimdi acaba limanlarımız ne durumda? Büyük limanlarımızı yabancıların işlettiğini duyuyoruz. ...
Read more : Denizcilik ve Kabotaj Bayramı | Görüntüleme : 362 | Yanıtlar : 0

“EFENDİM, İŞİTMEDİM”

“EFENDİM, İŞİTMEDİM”

Sonunda bayramlarımızı, yeni moda okul bitirme törenlerini bu iki söze indirgedik ya, diyecek söz kalmadı.

“Efendim, işitmedim.”

Vur dediler, sonunda öldürdüler…

Bu konuda hep yazarım. “Ulusal Bayramlar” çok önemlidir. Ulusal Bayramlarımız, varlığımızın, egemenliğimizin kutlanıldığı günlerdir. Türk vatanının düşmanlardan kurtarıldığı, Türk askerinin büyük zaferler kazandığı, kanla irfanla kurulan Türk Cumhuriyetinin dünyaya ilan edildiği günler…

Ulusal bayramlar, yüce önderimiz Atatürk ve silah arkadaşlarına gönül borcumuzu dile getirdiğimiz, yurdu için can veren şehitlerimizi, bu yolda yaralanan ...
Read more : “EFENDİM, İŞİTMEDİM” | Görüntüleme : 723 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 149260 ileti • Toplam 46493 başlık • Toplam 25173 üye

x