Zaman: Sal Tem 08, 2025 16:53

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Karşılıksız Yardım

Karşılıksız Yardım

Sözcü gazetesinde, kıyıda köşede kalmış bir haber: “Köy okulunun yardım çağrısı karşılıksız kalmadı.”

Varsayalım, bu haberi görmediniz, okumadınız. Şimdi burada duydunuz. Köy okulunun yardım çağrısı sözü ilk anda neyi çağrıştırır belleğinizde? Yardım çağrısı, yardım isteği. Neden yardım istemişler, ne olmuş, neleri eksikmiş demez misiniz?

Çağrı karşılıksız kalmamış. Biraz bozuk bir anlatım, kulağını tersten gösterme gibi ama bunu boş verelim, anladığımızı diyelim: “Yardım çağrısına yanıt verilmiş.”

Bir üçüncü dünya ülkesi, Afrika’da, Ön Asya’da, ötelerde ...
Read more : Karşılıksız Yardım | Görüntüleme : 2636 | Yanıtlar : 0

ADI PARA İLE SATIN ALMA!

ADI PARA İLE SATIN ALMA!

Türk devletinin milli eğitimini (ulusal eğitimi) devletin kuruluş ilkeleri belirlemiştir. İlk ilke dildir:

"Türk" demek "dil" demektir. Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim; diyen insan, her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.” sözünü 17 Şubat 1931’de söylemiştir yüce önderimiz Atatürk.

Daha 1924 yılında, üç başlı eğitim sistemi kaldırılmış, “Eğitim Birliği Yasası” (Tevhid-i Tedrisat) yürürlüğe girmiştir. Bundan önce okullar üç değişik sisteme bağlıydı. Ortaçağın medreseleri, hıristiyanlığı yaymaya yönelik ...
Read more : ADI PARA İLE SATIN ALMA! | Görüntüleme : 1310 | Yanıtlar : 0

NEDEN? NEREDEN?

NEDEN? NEREDEN?

Yıldönümleri önemlidir. Yıldönümlerinde önemli günleri ulusça anmak, bellekleri yeniler, ulus birliğini, ulusal duyguları, geçmişle bağımızı güçlendirir. Anılan gün acılıysa acılar anımsanır, bir utkunun (zafer) yıldönümüyse hep birlikte onurlanılır.

Dün, 24 Kasım, Öğretmenler Günü’ydü.

Soranlar var: Neyi kutluyorsunuz? Bu kadar öğretmen işsizken, öğretmenlerin bu kadar sorunları varken... diyorlar. Yine ulusalcı bir yazarımız köşesinde, bu yazı başlığıyla soruyor: “ Okula tesettür mağazası açan öğretmenin mi gününü kutlayacağım?” Yazıda, “... bugün bu ülkeyi bölmeye ya da ...
Read more : NEDEN? NEREDEN? | Görüntüleme : 1138 | Yanıtlar : 0

TÜRK YAZI DİLİ

(Başöğretmenimiz Atatürk’e)
En Büyük Armağanın

Seslerini bir iki ayda öğreniyoruz,
En büyük armağanın Türk yazı dilin.
Okumayı ne kolay çözümlüyoruz,
*
Türk çocuklarının başöğretmeni,
Okumayı, yazmayı ilk öğreteni,
Genç yaşlı herkesin yol göstereni...
*
Yirmi dokuz sesimiz yetip artıyor,
İstenilen, eksiksiz, sesiyle yazılıyor,
Yabancı dillerin aynısı çevriliyor.
*
Köylü kentli diliyle yazabilirsin,
İstanbul Türkçesini örnek alırsın, ...
Read more : TÜRK YAZI DİLİ | Görüntüleme : 943 | Yanıtlar : 0

10 KASIM’DA KAŞ: "HEMEN SİLİN!"

10 KASIM’DA KAŞ:
"HEMEN SİLİN!"

Zamanın durduğu, onlarca yıl geriye dönülen, çocukluğunuzu yeniden bulduğunuz, geçmişi yakaladığınız bir kenttir Kaş. Günümüzde böyle bir kentin varlığı, geçmişinin bu kadar özenle korunması inanılmaz bir durumdur, Kaş’ı görmeyenler ne demek istediğimizi anlayamazlar...

Sabah sekizde yola çıktık. Dilimizi, dinimizi, birey oluşumuzu, kimliğimizi, onurlu duruşumuzu, yurdumuzu, Cumhuriyetimizi, bağımsızlığımızı, devrimlerimizi, çağdaş yaşamımızı, kısaca varlığımızı borçlu olduğumuz yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluğa göçmesinin 77’nci yıldönümünü Anıt’ının önünde saygı duruşuyla anacaktık. Saat dokuzu ...
Read more : 10 KASIM’DA KAŞ: "HEMEN SİLİN!" | Görüntüleme : 1304 | Yanıtlar : 0

SEÇİM MİYDİ?

SEÇİM MİYDİ?

Seçim, bir yere temsilci seçmek demek. Seçim denince ilk akla gelen saylav (milletvekili) seçmektir. Dernek başkanı seçmek, muhtar seçmek, sınıf başkanı, oda başkanı, kurul başkanı seçmek... Seçmek, bir çok seçenek arasından beğendiğini ayırmak, göstermek. Bunu gizli ya da açık oyla belirtmek, adaylardan birini, tekse aday, o gösterileni onaylamak...

Seçme işine seçi de denir. Seçme, seçi eylemi. Seçenin adı seçmen. Seçici, güç beğenen. Seçki (antoloji), bir araya getirilmiş seçilmiş eserler demeti demek. Seçkin, seçilerek ...
Read more : SEÇİM MİYDİ? | Görüntüleme : 966 | Yanıtlar : 0

Kuşa Bak!

Kuşa Bak!

Küçük bir çocuğun ilgisini başka yöne çekmek için başvurulan en yaygın yöntem “Kuşa bak!” yöntemidir. Bu yönteme kananların yalnızca çocuklar olduğu sanılmamalı. Çocuğu kandırır, elindekini alırken, saklarken, gözünden bir şey gizlerken “Kuşa bak” “A… bir kuş geldi!” dediğinizde büyükler de o olmayan kuşu gözleriyle ararlar, parmağınızın ucunu izlerler, hayali kuşa bakarlar. Sonra durumu anlayınca da gülerler kendilerine. Çocuk durumuna nasıl düştüklerine şaşarlar…

En akıllı çocuk bile “Kuşa bak!” dedin mi kuşa bakar. Gelişimi, ...
Read more : Kuşa Bak! | Görüntüleme : 999 | Yanıtlar : 0

Akım Derken Kakım Demek

1

Akım Derken Kakım Demek

“Çoğu kişi bağış olduğunu duyunca hesabının fazlasını ödedi”

Haberimizin başlığı böyle. Hemen anlıyorsun işin içinde bir bağış var. “İşte Çanakkale” gazetesinde yayınlanmış bu haber.

Bağış, Dağlıca şehidine, hemşerileri Çanakkale Ezine’den Fatih Duru adına, Fatih Duru’nun ailesine. Eylül’ün 6’sında Dağlıca’daki Pkk saldırısında şehit olan on altı vatan evladından birine.

Aslında şehit sayımız on altı değilmiş o gün. On dört gün askeri hastanede yaşam savaşı veren ağır yaralı uzman çavuş Melih Garip ...
Read more : Akım Derken Kakım Demek | Görüntüleme : 2447 | Yanıtlar : 1

Utanmaz Yüz, Tükenmez Söz

Utanmaz Yüz, Tükenmez Söz

“Yüz yüzden, göz gözden utanır”. Çocukluğumuzda sıkça duyardık, particiliğin azdığı yıllar. Toplumda ikilik… Tahtalara vururdu büyüklerimiz: “Allah kimsenin yüzünü bunlarınki gibi eşek derisi etmesin…” derler, utanmazın utanmazlığını birbirlerine anlatırlardı… Atasözleri, yılların süzgecinden süzülüp gelmiş bu bilgece söyleyişler anlamlarını hiç yitirmezler…

“Yüz yüzden, göz gözden utanır.”

Utanır mı? Utanırmış… Artık utanmıyor ülkemizde kimse. Özellikle utanmazlık öne çıkarılıyor, bilerek gözümüze sokuluyor. Böylece erekleri neyse ona ulaşıyorlar… Şehitliği değersizleştirme mi, askerliği, polisliği gözden ...
Read more : Utanmaz Yüz, Tükenmez Söz | Görüntüleme : 1053 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148753 ileti • Toplam 46124 başlık • Toplam 25016 üye

x