Zaman: Sal Tem 08, 2025 1:27

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Memleketim / Feza TİRYAKİ

MEMLEKETİM

Resim

Karşılaştığımız, yeni tanıştığımız birine ilk sorumuz, “Memleket neresi?”sorusudur. “Neredensin?” “Nerelisin?” “ Bir deyiver memleket neresi?”

Önce memleketini öğreniriz her kimse konuştuğumuz. Memleket, doğduğun yer, büyüdüğün, yetiştiğin yer anlamındadır. Geniş anlamıyla memleket, senin vatanın, anavatanın, yurdun, ülkendir. Yurtdışında doğup büyüyenler için de, memleket, anababalarının doğduğu, büyüdükleri yerdir. Büyükannelerinin, dedelerinin, atalarının doğduğu, yaşadığı, öldüğü yer.

Hiçbir Türk, yurtdışında doğduğu yeri memleketi saymaz, sorulduğunda yurdu, anababasının doğduğu, yerleştiği yerlerden bir yerin adını söyler.

Başka uluslarda pek ...
Read more : Memleketim / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1177 | Yanıtlar : 0

Can Ataklı: Bu İş Çoktan Bitti! Bizi Kafa Kafaya Tokuşturuyorlar!

Can Ataklı:
Bu İş Çoktan Bitti!
Bizi Kafa Kafaya Tokuşturuyorlar!

Bilmek, bildiğini anlatabilmek ayrı şeylerdir. Kimi bilir, yalnızca yazar, konuşamaz. Konuşurken dili tutulur, kekeler, ne diyeceğini unutur. Kimi ise bilir, bildiğini bir anlatır bir anlatır, duyan eden öyle ağzına bakakalır…

Bazı kişiler için, ağzından bal damlar, denir. Konu önemli değildir, o kişi anlatsın da ne anlatırsa anlatsın… Sabaha kadar dinlersiniz…

Konu önemliyse, ilgini çekiyorsa, yaşamsal değeri varsa anlatılanların, bunları anlatan da dediğim gibi, konuşurken ...
Read more : Can Ataklı: Bu İş Çoktan Bitti! Bizi Kafa Kafaya Tokuşturuyorlar! | Görüntüleme : 1079 | Yanıtlar : 0

Katırın Soyu

Katırın Soyu

(Hayvan öyküleri sever misiniz?)

Pek övüngen bir katır vardı. Köyün imamının katırı. Katır, hep kısrak anasından anlatırdı. Her önüne gelene, “ Benim anam…” diye annesini anlatmaya başlardı. Soyunu, soyundan gelen kısrakları bıkmadan usanmadan över, kendi kendine kibirlenir, kimseleri beğenmezdi. Derken sahibi yeni bir katır aldı, onu dönen dolaba bağladı. Dolap beygiri görevi verdi.

Olduğu yerde durmadan dönmeye başlayan, yorgunluktan canı çıkan, artık kimselerle de görüşemeyen, konuşamayan katırın aklına, işte ancak o zaman babası ...
Read more : Katırın Soyu | Görüntüleme : 961 | Yanıtlar : 0

Aklım Ağrıyor / Feza TİRYAKİ

Aklım Ağrıyor

Bilirsiniz, eski çağlarda bir düşünüre sormuşlar:

“Ülkeyi yönetseydin ilk önce neyi düzeltirdin?”

Düşünür, hiç düşünmeden:

“Dili düzeltirdim.” demiş. “Dil bozulursa kültür bozulur, kültür bozulursa adalet yoldan çıkar. Adalet yoldan çıkarsa işin sonunun nereye varacağını artık kimse kestiremez.”

Bizi yönetenler, yönetenlere hükmedenler işte tam da bunu istiyorlar:

“Dilimizi bozmak!” Kültürümüz hızla bozuluyor. Adalet zaten çoktan yoldan çıktı. Bize ölümlerden ölüm beğen deniyor.

Dilimizi gizli gizli de değil, göstere göstere bozdular, bozuyorlar.

Özal döneminde başlatılan ...
Read more : Aklım Ağrıyor / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1112 | Yanıtlar : 0

Artık Kürt Sorunu Yok, Türk Sorunu Var!

Artık Kürt Sorunu Yok, Türk Sorunu Var!

(CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Ulusal Kanal’daki (26 Ocak) söyleşisinden kısa notlar)

Kürt sorunu yoktur. Artık mesele Türk sorunu olmuştur:

Bu söz, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça bildirgede yazıyor. “Günümüzde Kürt sorunu yoktur. Sorun artık Türk sorunudur. Türk kimliğini silersek onların da (kürtçülerin) yolunu açmış oluruz.”

Cumhuriyetle beraber bu bölgemizde büyük bir işbirliği oluşmuş. Buranın, yörenin vekilleriyle feodal ağaların arasında. Vekillerin üçte biri buralardan.

1924 Anayasası’ndan bu ...
Read more : Artık Kürt Sorunu Yok, Türk Sorunu Var! | Görüntüleme : 913 | Yanıtlar : 0

Ben Hayvan Değilim

Ben Hayvan Değilim

Resim

Birbirimize kızınca hayvan deriz. Aşağılama sözüdür. Düşünmeyen varlık olmakla, gelişmeyen varlık olmakla suçlanmadır. Bu sözü duyan kişi de çoğu kez, sensin hayvan, der. Kimse hayvanlığı istemez.

“Ben hayvan değilim” sözü bir bilim adamımızın ağzından çıkarsa, hem de bu adamımız dünya çapında ünlü, başarılı, saygın bir bilim insanı olursa… ne düşünürsünüz?

Organ naklinde ülkemizde çığır açan, kendisinin hastanesi, üniversitesi, televizyonu, basılı – sözlü yayınları olan bir değerli kişiden bu sözler: Profesör ...
Read more : Ben Hayvan Değilim | Görüntüleme : 927 | Yanıtlar : 0

Sarıl Bana / Feza TİRYAKİ

Sarıl Bana...

Bir rastlantıyla gördüm onları. Üç genç, ellerinde birer yafta (döviz) öyle bakıyorlar gözümüze gözümüze. Belli kendileri de ne yaptıklarının bilincinde değiller. Kime benzediklerinin, nasıl göründüklerinin ayırdında olsalar, ne ortadaki delikanlı öyle bir keçi sakalı bırakırdı, ne elindeki yaftada üçüncü cinsin diliyle “Parayla değil sırayla kardeş” yazardı… Ne o koskoca genç kız yanaklarına oyun oynayan üç yaşında bebeler gibi kedi bıyığı çizerdi… Ne de eline eloğlunun diliyle yazılı bir yafta alırdı: “Free hugs” ...
Read more : Sarıl Bana / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1385 | Yanıtlar : 0

Ebe de Sizsiniz Sobe de / Feza TİRYAKİ

Ebe de Sizsiniz Sobe de

“Evim Şahane” diye bir izlence varmış. Ne zamandır var, kaç bölüm yayın yaptılar bilmiyorum. Bildiğim bu izlenceyi Kanal D(de) adlı kanalda hafta içinde gün ortasında gördüğüm, bir saat mi iki saat mi ne, nefesimi tutarak, şaşkınlıkla, tiksinerek, ölesiye üzülerek izlediğim. Sonuna kadar gelebildim ama deyim yerindeyse içimin öğürtüsünü tutarak, güçlükle dayanarak… Sonunu nasıl getireceklerini görmek, bu rezilliği yazabilmek için bu işkenceyi çektim… Bu izlenceyi kurgulayana, oynayana, yayınlayana, buna her kimin ...
Read more : Ebe de Sizsiniz Sobe de / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 3540 | Yanıtlar : 0

Şaka Değil, Gerçek... / Feza TİRYAKİ

ŞAKA DEĞİL GERÇEK

Öyle Değil

Çocuk: “Anne bak salyangoz!”

Annesi tersledi:

“İyi bak, o bir sümüklüböcek.”

Çocuk üsteledi:

"Hayır salyangoz. Yalnızca bu soyunmuşu."

*

Bakan açıkladı:

“Evliyasıyla, eşkiyasıyla görüşüyoruz .”

Soralım:

“Kimmiş evliya? O islamın içini boşaltan adam. ABD’nin kulundan evliya olur mu? Hem o Peygamberimizin adını Kelime-i Şahadet'ten çıkardı.”

Yine de derler mi?

“Yok evliya. Bu, peygambersizi. Peygambersiz evliya!”

Niye Bağırıyor?

Köpek arabada acı acı bağırıyordu. Baba : “Oğlum köpeği ...
Read more : Şaka Değil, Gerçek... / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 994 | Yanıtlar : 0

Zihinsel Dönüşüm / Feza TİRYAKİ

ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM

Resim

Zihin Arapça bir söz. Türkçesi bellek. Bellek, hem zihin sözünün anlamını karşılıyor, hem de daha bir çok anlama geliyor. Bilgisayarda bilişimde kullanılıyor. Hafıza, Türkçesiyle dağarcık demek. Anlama, kavrama yetisi.

Zihinselin, Arapçası zihnî demek. Zihinle ilgili olan.

Dönüşüm, Türkçe. Biçimini değiştirip, başka bir biçime girmeye dönüşüm diyorlar. Arapçası, tahavvül, inkılap. Yabancı dildeki karşılığı olmadan anlamayanlar için o dillerdeki karşılığını da verelim bunun: Transformasyon.

İktidarın bir bakanına göre, toplumsal ve siyasi alanda zihinsel ...
Read more : Zihinsel Dönüşüm / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1405 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x