Zaman: Sal Haz 17, 2025 17:48

News News of Mustafa Kemâl ATATÜRK

Site map of Mustafa Kemâl ATATÜRK » Dizin : Mustafa Kemâl ATATÜRK

Atatürk Kürtlere Özerklik Sözü Verdi mi?...

Son günlerin gündem konusu “Kürt Açılımı”. Hazır bir açılım söz konusu olmuşken de “Nereye kadar açılalım?” sorusuna verilecek yanıta ışık tutması için belli Kürt çevreleri “…Zaten Atatürk de Kurtuluş Savaşı esnasında ‘Kürtlere Özerklik’ sözünü vermişti, TBMM 10 Şubat 1922’de Kürtlere Özerklik tanıyan bir yasayı bile kabul etmişti… En azından oraya kadar açılalım…”demeye getiriyorlar. Bu söylenenlerin birer söylenti olmaktan ileri gidebilir tarafı yoktur ve Gazi Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı öncesinde, esnasında veya sonrasında, en kritik dönemlerde ...
Read more : Atatürk Kürtlere Özerklik Sözü Verdi mi?... | Görüntüleme : 1492 | Yanıtlar : 0

Mustafa Kemal'in Sağlığı ve Hayatına dair izlence ?

Uzun bir aradan sonra GM'nı yeniden yayında görmek mutluluk verici. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Geçenlerde çok eleştirilen Can Dündar'ın yapmış olduğu "Mustafa" belgeselini merakla izledim. Belgeselde bir yer çok dikkatimi çekti.Ama şu kısıma takıldım. O kısımda şöyle deniliyorr. "Mustafa Kemal bir savaş esnasında şarapnel parçasının gözüne isabet etmesi sonucu bir gözünün görmediğini ve bunun üzerine Alman doktorun tedavisi sonucu gözünün zamanla görebileceğini söylediği" belirtiliyor. Bunun ilk defa bu belgeseli izlerken öğrendim. Acaba böyle bir olay ...
Read more : Mustafa Kemal'in Sağlığı ve Hayatına dair izlence ? | Görüntüleme : 1174 | Yanıtlar : 1

Atatürk ve Gençlik

Sabiha Gökçen
ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, Sayı 5, Cilt: II, Mart 1986

Sevgili Atamızın ölümünün 47. yıldönümünü idrak ettiğimiz bugün, Atatürk’ün gençlik hakkındaki düşüncelerini ve anılarımı bana anlatma fırsatını veren Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

Atatürk, en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet etmek üzere, birbirlerine sevgi ve saygı ile bağlı, irticaya kapalı, aydın kafalı, içi memleket aşkı ile yanan vatansever, çalışkan, kendine güveni tam, her zaman bilim ve ...
Read more : Atatürk ve Gençlik | Görüntüleme : 1336 | Yanıtlar : 0

Atatürk ve Vahidettin Gerçeği

VAHİDETTİN'İN KISA HAYAT HİKAYESİ (yazı alıntıdır.)

Doğumu 1861. Babası otuz birinci Padişah Abdülmecit, annesi Gülistu hanım. Abdülmecit'in 30 çocuğundan 23'üncüsü . Dört aylıkken babası ölür. Çocukluğu ve gençliği kapalı bir ortamda geçer. Amcası Abdülaziz ile ağabeyleri V.Murat ve Veliaht Yusuf İzzettin Efendi intihar edince Veliaht olur (1916); Veliaht iken Avusturya ve Almanya'ya resmi ziyaretler yapmıştır. Ağabeyi Sultan Reşat'ın ölümü üzerine de 4 Temmuz 1918'de, 57 yaşında tahta çıkar.

Bir oğlu, iki kızı var ...
Read more : Atatürk ve Vahidettin Gerçeği | Görüntüleme : 3128 | Yanıtlar : 3

Cumhuriyet'in Karalanmasında Bir Başyapıt

CUMHURİYET KARALAMASINDA BİR BAŞYAPIT!

Hadiye Yılmaz

Sevan Nişanyan’ın imzasını taşıyan “Yanlış Cumhuriyet” isimli, “Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru” altbaşlıklı kitap, bu zamana kadar Atatürk ve Atatürkçülük üzerine yapılmış karalama ve çarpıtmaların neredeyse en kapsamlısı! Kitabın eksiklerini gidermek için okurlara ilk elden Taha Akyol’un “Ama Hangi Atatürk” ve İpek Çalışlar’ın “Latife Hanım”ını öneriyorum.

Nişanyan’ın kitap kurgusu oldukça ilginç. Hani bugünden düne giden filmler gibi! Milli mücadele yılları sona bırakılmış. Nispeten soft (!) sayılabilecek ya da ...
Read more : Cumhuriyet'in Karalanmasında Bir Başyapıt | Görüntüleme : 1443 | Yanıtlar : 4

Mustafa Armağan'ın Alternatif Tarih tazlerine yanıtlar

Mustafa Armağan'ın Alternatif Tarih Yaratıcılığı ile İlgili İddialarına Yanıtlar

1-İlk yanıt Mustafa Armağan'ın, Mustafa Kemal İstanbul'da iken bir İngiliz gazeteci ile ilgili röportajında güya İngilizlerin valiliğini kabul ettiğini ima eden iddiaları üzerinedir. Bu bölüm Alev Coşkun'un YENİ MANDACILAR adlı kitabından alınmıştır:

Son yıllarda dindarların değil ama, dini politikaya alet eden dincilerin en büyük hedefi Atatürk' tür.

Neden? Çünkü Atatürk Hilafeti kaldırmıştır. Din devletine son vermiş, ümmet anlayışı terk edilmiş ve bir ulus devlet yaratılmıştır. Kulluktan ...
Read more : Mustafa Armağan'ın Alternatif Tarih tazlerine yanıtlar | Görüntüleme : 2905 | Yanıtlar : 0

I. Dünya Savaşı Sonunda Halep Sokak Muharebeleri ve Mustafa

Sanayi İnkılâbı’nın neticesi olarak başlayan kolonizasyon hareketleri, Avrupalı devletler arasında uçuruma varacak boyutta çıkar çatışmasına neden olmuştur. Bu çıkar çatışması büyük devletler arasında bloklaşmalara yol açmış ve bu bloklaşmalar sonucunda I. Dünya Savaşı patlak vermişti. Bu savaşta Osmanlı Devleti Almanya’nın liderliğini yaptığı İttifak Devletleri grubunda yer almıştı. Birçok cephede savaşa giren Osmanlı Devleti, Sina-Filistin Cephesi’nde de İngilizlerle çetin muharebelere girişmiş ve bu muharebelerde kademe kademe geri çekilerek, Suriye’de tutunmaya çalışmıştı.

Bilindiği gibi bütün cephelerde savaş ...
Read more : I. Dünya Savaşı Sonunda Halep Sokak Muharebeleri ve Mustafa | Görüntüleme : 1304 | Yanıtlar : 0

Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup

Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup

Çanakkale Savaşı'nda Anafartalar Grup Komutanı olarak görev yapan Albay Mustafa Kemâl'in, 8 Eylül 1915 tarihinde, Seddülbahir Cephesi'nde çarpışan 5'inci Kolordu Komutanı Fevzi Paşa'ya (Çakmak) kardeşinin şahadet haberini vermek için yazdığı duygu yüklü mektup, kahraman Mehmetçik'teki yüksek ruhu gözler önüne serdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Çanakkale Savaşları’nda şehit olan subaylarla ilgili yaptığı araştırmalar kapsamında Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemâl’in, 8 ...
Read more : Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup | Görüntüleme : 1417 | Yanıtlar : 0

ATATÜRK'ün başyaveri Salih BOZOK ve Mustafa Kemâl Sevgisi

ATATÜRK'ün başyaveri SALİH BOZOK ve MUSTAFA KEMAL SEVGİSİ

Resim

Koca bir kırk yılı birlikte geçirmiştik Mustafa Kemal Paşa ile... O buyurdu ben yaptım. Gölgesi gibi yanı basındaydım hep. Kırk yıl bu, dile kolay... Azarladığı da oldu, koltukladığı da. Ama -Allah şahit- hiçbir gün kalbimi kırmadı. Gizlisi saklısı bendedir; bütün sırları, mektupları, gizlenmiş öfkeleri, yaşanmış sevinçleri bendedir. O da bana inanıyordu; "Al Salih, bunu da koy bir kenara... Gün gelir lâzım olur..." diye ...
Read more : ATATÜRK'ün başyaveri Salih BOZOK ve Mustafa Kemâl Sevgisi | Görüntüleme : 16363 | Yanıtlar : 4

İşte Çanakkale destanı (Görüntülü)

İşte Çanakkale destanı

Genelkurmay, ilk kez gün ışığına çıkan görüntülerin de yer aldığı bir video yayımladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Foto Film Merkezi Komutanlığı tarafından 26 Şubat 2009'da hazırlandığı bildirilen ve Çanakkale kara savaşlarının 94. yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan video, 18 dakika 35 saniye sürüyor.

''Çanakkale Geçilmez'' yazısı ve ''Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı'' türküsüyle başlayan videoda, Çanakkale'de çarpışan Türk askerinin cephedeki ve cephe gerisindeki durumuna ilişkin görüntüler bulunuyor.

Videoda, Atatürk'ün cephede çekilmiş fotoğraflarının da bulunduğu bir ...
Read more : İşte Çanakkale destanı (Görüntülü) | Görüntüleme : 992 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148684 ileti • Toplam 46065 başlık • Toplam 25009 üye

x