Zaman: Sal Haz 17, 2025 0:07

News News of Nadim MACİT

Site map of Nadim MACİT » Dizin : Nadim MACİT

Din-İzlem (Teo-Strateji) Uzmanı

Kibirli psiko-teknokratlar

Kibirli psiko-teknokratlar

Kibir, manevi bir hastalıktır. Kibirli insan kendini dev aynasında görür. Her şeyin iyisini yaptığını ve iyi şeylere layık olduğunu düşünür. Kendinden geçer.

Kibirli insan isteğine uygun düşen politik görüşe bağlı olacak şekilde başkasının davranışlarını düzenleme hakkını kendinde görür. Bunun için bir kontrol yöntemi geliştirir. Konumuna ve çağın icabına göre teknolojik araçları kullanır.

Psiko-teknokratlar; bireyi, toplumu kontrol etmek ve yönlendirmek için bilinçaltını oluşturan kavramları seçer ve kullanırlar. Siyasi iktidarın sözcülüğünü yapan aydınlar, böyle bir ...
Read more : Kibirli psiko-teknokratlar | Görüntüleme : 826 | Yanıtlar : 0

Sorun minare yasağı mı, diyalog mu?

Sorun minare yasağı mı, diyalog mu?

İsviçre’de yapılan referandumun sonucu minarelere yasak çıkınca kıyamet koptu. Herkes bağırıyor. Bir olaya bakıyorum bir de verilen demeçlere, tepkilere. Müslümanlar İsviçre’den paralarını çeksin, gidişat iyi değil, bu bir ırkçılıktır, ilkelliktir, şeklinde devam ediyor. Ne bu şiddet bu celal! Anlayamadım, bocaladım. Vatikan’dan yükselen ses ufkumu açtı. Öfkenin sebebini anladım. İşin özü şu: Minareyi bırak diyaloğa bak! Çünkü minare yasağı Batı’nın öteki yüzünü gösterdi. Maskeyi düşürdü. Öfkenin birinci nedeni İsviçre’nin verdiği ...
Read more : Sorun minare yasağı mı, diyalog mu? | Görüntüleme : 1001 | Yanıtlar : 0

Tutanağa bak, sus!

Tutanağa bak, sus!

Söz düşünce, söz söylemek anlamını yitirir. Her şey kirlenince insan susmayı tercih eder. Kabuğuna çekilir. Fakat insan bazen öyle şeylere şahit olur ki bir söz için / söz söyleme fırsatı için her şeyi göze alır. Uzun bir aradan sonra -Yeniçağ’da, Cuma günü Söz-Düşünce üzerine- söz söyleme ihtiyacını derinden hissettim. Söze, Tutanağa Bak, Sus! başlığıyla çok rahatsız edici bir konuyla yeniden başladım.

Söz-düşünce, akıl düşer, dil düşer, hukuk düşer, adalet düşer. Her şey ...
Read more : Tutanağa bak, sus! | Görüntüleme : 802 | Yanıtlar : 0

Sen neymişsin be abi!

Sen neymişsin be abi!

İslam dünyasının, daha doğrusu Osmanlı Devleti’nin iç yetersizliğe düşmesi ve ardından Batılı devletlerin her alanda hâkimiyeti ele almasıyla birlikte bir dış etkiden söz edilir. Bu iddia bazen yaşanılan olaylara bazen de belgelere dayalı olarak kanıtlanır. Bazen de hiçbir geçerli gerekçeye dayanmadan ‘dış etkinin’ dış ve iç aktörleri üzerine ilginç ve hayali görüşler üretilir. Bu mesele, öteden beri ülkemizde tarafları olan ve tartışılan bir konudur… Ancak bu dış etki konusunda ben, ...
Read more : Sen neymişsin be abi! | Görüntüleme : 1062 | Yanıtlar : 1

Açılım mı, Fitne mi?

Açılım mı, Fitne mi?

Kürt Açılımı, heyecan dolu sesle ilan edildi.

Birileri ‘Kürt Açılımı’ demekten utandı. Irkçılık kokuyor diye hayatını ‘Türk Milleti’ deyimine nefret duyarak yaşamış bir insan ‘Kürt Açılımı’ derse; eski defterleri karıştıran birisi sorar: Kürt açılımı ırkçılık kokusu vermiyor mu?

Her ne kadar okyanus ötesinden sipariş edildiği için ‘gül gibi’ koksa da, yinede kendini bilmez birisi sorabilir!

Belki de vicdanın hazmetme kapasitesi geri tepti. Belki de böyle bir açılım oy kaybına neden olur ...
Read more : Açılım mı, Fitne mi? | Görüntüleme : 848 | Yanıtlar : 0

Müritleşen demokrasi - Nadim MACİT

Müritleşen demokrasi

Müritleşen demokrasi ‘Tirit-Girit’ gibi kafiye-safiye meselesidir. Marabalığı, yaşantısının vazgeçilmez esası yapan kişi özgürlükten, demokratik kültürden bahsediyor. Yedi köyün ağası da aynı şeyi söylüyor. Her şeyini ‘şeyhinin, efendisinin takdirine bırakmış’ kişi de özgürlükten, birey olmaktan ve demokrasiden bahsediyor. Demokrasi giderek ağalaşıyor ve müritleşiyor.

Ağa kültürüyle ‘birey olmak ve bireysel haklar arasında’ sizce nasıl bir ilişki var? Tirit-Girit arasında nasıl bir ilişki varsa, öyle bir ilişki vardır.

Girit Osmanlı’nın elinden çıkınca padişaha söylemekten çekiniyorlar. Ancak ...
Read more : Müritleşen demokrasi - Nadim MACİT | Görüntüleme : 1262 | Yanıtlar : 1

Açılımlar ya da borular - Nadim MACİT

Açılımlar ya da borular

2009 CSIS raporunun ‘Bir Enerji Köprüsü Olarak Türkiye’ başlığı altında yaptığı değerlendirmelerle açılımlar arasında ‘borular’ var. Türkiye’yi bir enerji köprüsü olarak tanımlamanın gereği ‘enerji aktarımını’ güven altına almak olduğuna göre açılımları borulardan ayrı olarak düşünmek pek mümkün görünmüyor. Asya’yı Avrupa’ya, daha geniş anlamda Doğu’yu Batı’ya bağlayan ‘Köprü Ülkeyi’ şu aşamada bölmek dünya güç dengeleri açısından stratejik aklın dışına düşmektedir. Enerji ve diğer geçişleri sağlamak için Köprü Ülke’nin kontrol altına alınması şu ...
Read more : Açılımlar ya da borular - Nadim MACİT | Görüntüleme : 1086 | Yanıtlar : 2

Molla muhabbeti - Nadim MACİT

Molla muhabbeti

Farklı ‘epistemik’ ve politik cemaat mensupları açılımlar üzerine konuşuyor. Üç açılımı (Ermeni, Kürt ve Alevi) canla başla savunan iç ve dış koalisyonun üyelerine göre bunlar cumhuriyetin en büyük politik ve diplomatik, en büyük kardeşlik ve en kapsamlı yerli projeleridir. Bize göre ise üç açılımın ‘bağlamını’ belirleyen ve anlama kavuşturan ana unsur molla zihniyeti ve buna duyulan muhabbettir.

Eski dilde bilgiyle donanmış bilgin ya da medrese öğrencisi karşılığında kullanılan ve bu niteliklere sahip olan ...
Read more : Molla muhabbeti - Nadim MACİT | Görüntüleme : 1028 | Yanıtlar : 0

Yurtsuz Millet! Öyle Mi? - Nadim MACİT

Yurtsuz Millet! Öyle Mi?

Bir efsane aydın! Sonu ‘kirt, kert, gert’ ekleriyle biten adlar ve mekânlar Ermenicedir, buyurdu. Haritaya ibretle bak ve say; kirt, kert, gert. Diğer rivayetleri eklere ekle! Haritaya yeniden bak. Ne söylenmek istendiğini anla! Çünkü açılımın önderleri bu yorumu çok sevdiler ve eklediler: İstanbul Türkçe değil, Rumca. Bilecik Türkçe değil, Rumca. Bursa Türkçe değil, Yunanca. Ankara Türkçe değil, Latince…

İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti idi. Ankara, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkentidir. Ama ikisi ...
Read more : Yurtsuz Millet! Öyle Mi? - Nadim MACİT | Görüntüleme : 1130 | Yanıtlar : 0

Böyle Buyurdu Berdûş! - Nadim MACİT

Böyle Buyurdu Berdûş!

Böyle Buyurdu Berdûş; Şehit anneleriyle veya PKK’ya katılan oğlunu kaybetmiş annelerle kurulan duygudaşlık, Türk siyasetinde pek de örneğine rastlanmayan şey. Liberal berdûş son derece bozuk bir dille böyle buyuruyor!

Hiç bir teröristin annesi hukuki açıdan suçlu görülemez. Hukukta, suçun şahsiliği esastır. Fakat annenin ağlaması üzerinden devlete ve millete karşı isyan eden ve bu uğurda cinayet işleyen kişiyle, buna karşı mücadele verip, hayatını kaybeden şehidi denkleştiren bu yaklaşım son derece tehlikelidir. Adil değildir, ...
Read more : Böyle Buyurdu Berdûş! - Nadim MACİT | Görüntüleme : 1025 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148683 ileti • Toplam 46064 başlık • Toplam 25009 üye

x